Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

O. J. Simpson a sivatagi pokolban

Detour To Terror (1980)

2024. február 25. - Teakbois

Lee Hayes az a fajta birkatürelmű buszsofőr, aki még a legvérlázítóbb viselkedésű utasok jelenlétét is képes elnéző mosollyal nyugtázni. Unalmas hétköznapjaiba az visz némi színt, hogy a buszbéli visszapillantó tükre segítségével olykor szemezve flörtölget a csinosabb nőnemű jegyvásárlókkal. Az új-mexikói Albuquerque-ből Las Vegasba tartó turistajárat elvezetése a szokásos izgalommentes rutinfeladatnak ígérkezik Lee számára, aki a kormánynál elhelyezkedve még nem sejti, hogy hamarosan élete legveszélyesebb kalandja következik.

detour_to_terror_1980.pngFIGYELEM! Egyes illusztrációk női meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Jamie, a cinikus gengszter magát munkaellenőrnek kiadva behatol a Lee-t foglalkoztató cég központjába, és törli a számítógépes adatbázisból a barátságos fekete sofőr járatát (nehogy rögtön keresni kezdjék, ha nem érkezik meg időben), aztán bűntársával dune buggyra (homofutóra) pattan és az eltérítendő busz nyomába ered. A két buggy-s megvárja, amíg sem a közelben, sem a távolban nem látszik az övéken és a buszon kívül más jármű a végtelennek tűnő sivatagi autópályán, majd megpróbálják leszorítani róla a buszt, de nem járnak sikerrel. Ezt követően taktikát váltanak: előre száguldanak a busz következő állomására, ahol átöltöznek, és magukat felszálló utasoknak kiadva átveszik az irányítást, majd a járművet a sztrádáról a sivatag közepére navigáltatják Lee-vel.

01_19.png„Lássuk, van-e értékelhető nő az utasok között!”

02_18.png„Naná, hogy van, sőt: nem csupán értékelhető, de érdeklődő is.”

03_17.png„Magának csak rajtunk jár az esze, sofőr úr?”

04_17.png„Annyira egyhangú a táj, hogy inkább magukban gyönyörködöm, kedves Alicia.”

05_18.png„Úgy átírom a menetrendet, hogy csak na...” 

Mint kiderül, Jamie-nek az egyik utas, Martin Brayne mellett helyet foglaló hölgyre fáj a foga, akit a férfi dúsgazdag családból származó nejének vél. Csakhogy Brayne nem a feleségével, hanem a szeretőjével, Joyce-szal utazgat épp, és bár ezt Jamie-ékkel is közli, a tuskó banditák (akik úgy ugrottak fejest az akcióba, hogy azt sem tudták, hogy néz ki a megszerzendő túsz) nem hisznek neki, és magukkal hurcolják Brayne szeretőjét abban a hiszemben, hogy 50 ezer dollárt kapnak majd érte a nő apjától. Jamie-ék természetesen nem vágynak üldözőkre, ezért távozásuk előtt golyót eresztenek Lee buszának minden gumiabroncsába. Azonban Lee nem az a fajta buszsofőr, aki rajong a fennakadásokért, és azt sem csípi, ha kibabrálnak vele, úgyhogy az utasok, valamint Harry, az izgága idegenvezető és Alicia, a szép szőke szuvenírfotós segítségével supermani tempóban ismét üzembe helyezi a járgányát, és Jamie-ék felkutatására indul...

06_16.png„Egy szót sem akarok arról hallani, hogy dune buggyval busz után száguldozni nem jó ötlet...

07_16.png„Ha Bud Spenceréknek megfelelt a járgány, nekünk sem lehet kifogásunk ellene.”

08_16.pngA legkülönfélébb szerzetek akarnak eljutni busszal Albuquerque-ből Las Vegasba: kártyázó nyugdíjasok...

09_17.png... magamutogató víg özvegy...

10_15.png... roppant idegesítően mitugrászkodó idegenvezető...

11_16.png... és eleinte nagyszájú, de aztán kissé berezelő amerikai focista is akad köztük, aki a mezét még pályán kívül sem veszi le 

Az NBC csatornán 1980. február 22-én bemutatott Detour To Terror (szó szerinti fordításban Kitérő a rémületbe – én inkább a Buszút a pokolba címet adnám neki) elkészítését a Playboy férfimagazin finanszírozta, ám mivel családbarát tévéfilmnek szánták, egyetlen hölgyszereplője sem vált meg a kamera előtt a ruháitól. A Michael O’Herlihy (A milliókat érő arc) által rendezett film méltán nem részesült díjesőben, viszont laza délutáni retro kikapcsolódáshoz tökéletesen megfelel. Ráadásul bizonyos szempontból igazi kuriózumról van szó: a Detour To Terror az egyetlen film, amelyben a Lee Hayest alakító és a művet társproducerként is jegyző O. J. Simpson (Csupasz pisztoly + Pokoli torony + A Cassandra-átjáró) együtt szerepelt feleségével, Nicole Brownnal, akinek aztán ő maga oltotta ki az életét különös kegyetlenséggel tizennégy évvel később. Az amerikai foci színésszé lett sztárja 1994. június 12-én halálra késelte Nicole-t és annak új párját, Ron Goldmant. Noha a bizonyítékok teljesen egyértelművé tették O. J. Simpson bűnösségét, az amerikai televízió által élőben közvetített bírósági tárgyalás végén az esküdtek felmentették a mindent tagadó vádlottat. O. J. később azért került évekre börtönbe, mert lőfegyverrel kívánt visszarabolni egy kereskedőtől pár olyan sportrelikviát, amelyet korábban ő adott el neki. Mivel a perköltségek a pénze nagy részét felemésztették, O. J. feltételes módban megírta a felesége meggyilkolásának krónikáját Ha én tettem volna... címmel, amelyben arról számolt be, ő miként cselekedett volna a szerinte nem vele azonos elkövető helyében (természetesen bestsellert sikerült papírra vetnie).

12_15.png„Fordulj jobbra, feka fiú, tudok egy szép helyet, ahol kényelmesen szomjan halhattok.”

13_16.png„Megiszom az utolsó kulacs vizemet is, nehogy elkunyerálhassa tőlem valamelyik száraz szájú utas.”

14_16.png„Itt valami tévedésről van szó... Nem én vagyok Mrs. Brayne!”

15_16.png„1000 dollárt kapnak tőlem, ha nem viszik magukkal a szeretőmet! A feleségemért egy centet sem adnék – ha tudnák, hogy néz ki, sokkal megértőbbek lennének velem.”

16_16.png„Ne szórakozzon velünk, Mr. Brayne! Nekem is van agyam, és épp arra gondolok vele, hogy maga át akar verni minket.” 

Ahogy az akcióthrillerek esetében lenni szokott, a főgonosz megformálása ezúttal is lényegesen szórakoztatóbb színészi alakításra adott lehetőséget, mint a Grál-(busz)lovag főhősé, akit egyébként a magánéletben szemétláda Simpson tényleg rokonszenvesen játszott el. Jamie szerepét nem más kapta, mint az ekkoriban még pályafutása elején tartó Lorenzo Lamas, aki később megannyi, hazánkban is gyakran vetített Zs-kategóriás akciófilmmel érte el, hogy a kritikusok − akiknek a véleményére egyébként a kutya sem kíváncsi − sohase vegyék komolyan. Jómagam nem szégyellem bevallani, hogy kifejezetten élveztem a harcművészetben jártas színész némely Zs-produkcióját, legendás tévésorozata, A fejvadász (Renegade) tökös-loboncos motoros rocker igazságosztójaként pedig kamaszkorom egyik kedvence volt. A Detour To Terror-t is főleg miatta érdemes megnézni: bár az alakítását nem jellemzi perkinsi zsenialitás, nem vallott szégyent jóképű, ám velejéig romlott emberrablóként.

17_15.png„Kezd megártani nekünk a sivatagi időjárás...”

18_12.png„... úgyhogy nem ártana végre bepipulnom és leszámolnom a rosszfiúkkal.”

19_13.pngA tragikus sorsú Nicole Brown Simpson a Detour To Terror statisztájaként...

simpson_24.jpg... és évekkel később a férjével 

Ráadás:

20_12.png„Hé, lányok! Azonnal pattanjatok fel a járgányom utánfutójára, különben baj lesz!”

barbi_twins_14.jpg„Akkor is veled tartunk, szépfiú, ha nem fenyegetőzöl.” Lorenzo Lamas többször is megházasodott az elmúlt évtizedekben: egyik felesége azt követően döntött a válás mellett, hogy a színész édeshármasba bonyolódott a képen látható modell-testvérpárral, Shane és Sia Carlsonnal, akik Barbi ikrek művésznéven váltak ismertté

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A seriff és a kívánatos műsorvezetőnő (18+)

Zombikkal állok bosszút a szerelmemért! (18+)

A motoros banditák, akik megvédték a hippiket (18+)

Kastélyt örököltünk a sátántól! (18+)

Meat Loaf és John Parr, a rock and roll zsoldosai (18+)

Kirk kapitány belevaló pionírfelesége (18+)

A seriff és az áldozatszámláló gyilkos (18+)

A földönkívüliek éjszakai rabszolgái (18+)

Vihartánc és rejtélyes gyilkosságok (18+)

A színész, aki emberrablónak adta ki magát (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr9218057528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2023.02.25. 11:26:52

Szívesen megnézném ezt a filmet, mert szeretem a régi típusú kalandfilmeket, amelyek nem a CGI-ról szólnak, és nincsenek túlpörgetve az akciók.

O. J. volt számomra évekig „a második Sidney Poitier”, mígnem bekövetkezett az a bizonyos bűntény, amely hazavágta a karrierjét. Addig kifejezetten bírtam: bár csak mellékszereplő volt a Pokoli toronyban, a Cassandra-átjáróban és a Csupasz pisztoly-filmekben, mégis észre lehetett venni, és határozottan rokonszenvesnek tűnt. Annyira, hogy emiatt nem kapta meg a Terminátor címszerepét, mert az indoklás szerint senki nem hitte volna el róla, hogy egy kegyetlen gyilkológép. :)

A Barbi ikrek művésznevű hölgyek művészetének lényegét azt hiszem, a csatolt kép zseniálisan összefoglalja, de szerintem a hölgyek tulajdonképpen ugyanazt a kategóriát képviselhetik, mint Lorenzo Lamas: a maguk szűk keretei között mindhárman azt nyújtották, amiben tényleg jók voltak.

gigabursch 2023.02.27. 19:30:33

OJ egy bitang jó arc.
Hogy ő tette-e vagy nem, innen nézve tök mindegy, de Nicole-ért tényleg kár.

Lamas az OJ-s buszsofőrős képen elsőre ahogy görgettem lefele a képet - mindenki Májkül Knigth-ját villantotta be, aztán kiderült, hogy mégsem.

Ami azt a két tejcsárda Barbiet illeti_ biztos, hogy maradandó élmény lehetett.
Na, szóval erre azért lehet irigykedni.

Gerberus 2024.03.26. 06:16:06

@gigabursch: A "tejcsárdák" igencsak szét lettek plasztikázva, korlátozottan vonzóak számomra.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2024.03.26. 06:16:50

@Gerberus:

Lamas akkor bújt ágyba velük, amikor még nem voltak ennyire szétműtve.
süti beállítások módosítása