Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

A motoros banditák, akik megvédték a hippiket

Angel Unchained (1970)

2024. február 10. - Teakbois

Angyal, a Számkivetettek nevű arizonai motoros klub kemény öklű tagja már a 30-as évei közepén jár, és kezdi úgy érezni, hogy lassanként elszáll felette az idő. Miután a társaival sokadik alkalommal veri péppé a rivális Nomádokat egy vidámparki összeszólalkozást követően, Angyal bejelenti, hogy kilép, a klubvezér Pilóta pedig útjára engedi. Angyal örömittasan felpattan a járgányára, és különösebb lelkifurdalás nélkül maga mögött hagyja szesztől ittas bandáját és motoros „szukáját”, Jackie-t, aki annyira odáig van érte, hogy még a nevét is magára tetováltatta.

angel_unchained_1970.jpegFIGYELEM! Egyes illusztrációk női meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Jó útra térni szándékozó hősünk megáll egy benzinkútnál, ahol harsány és agresszív redneck cowboyok inzultálják az üzemanyagra vágyó hippiket. Angyal pusztán az ultratökös kiállásával elintézi, hogy a hippik mégis megtankolhassák a kisteherautójukat, majd elmotorozik a kommunájukba, amelyet egy igazi peace & love megszállott, Jonathan Tremaine vezet. Jonathan nem kér a gazdag családja által biztosított kényelemből, inkább az arizonai sivatag alig zöld pár hektárján kíván létrehozni biogazdaságot barátságos híveivel. A kőbunkó cowboyokat azonban igencsak zavarja, hogy a porfészkük határában hosszú hajú és füvet szívó alakok vertek tanyát, ezért olykor feldúlják a virággyermekek termőföldjét a homokfutóikkal. Angyal beleszeret a kommuna ügyeletes feministájába, Merilee-be, és úgy dönt, ráveszi egykori bajtársait a közösség megvédelmezésére, a hippik ugyanis annyira irtóznak a karmarontó erőszaktól, hogy még a létfenntartás érdekében sem hajlandóak pofozkodni. Sajnos Angyal túl sokat nézett ki volt kollégáiból: amint berobognak a kommuna földjére, máris rossz fát tesznek a tűzre, és elhatározzák, hogy ellopják a Jonathan vendégszeretetét élvező öreg indián házi készítésű pálin… akarom mondani: meszkalinját. Eközben persze a cowboyok is szervezkednek, Angyal egykori klubtársa, az állatias ösztöneit büszkén reklámozó Sörétes Puska pedig szemet vet Merilee-re. Vajon a két teljesen ellentétes életfelfogású csoport tagjai képesek lesznek együttműködni ezek után, vagy a cowboyok röhögve nézik majd végig, ahogy a motorosok felnégyelik a hippiket?

01_71.png„A mai nap is vidáman telt a parkban…”

02_67.png„Öreg vagyok már ehhez, Pilóta, inkább virágokat meg virágokat osztogató csajokat szagolnék…”

03_69.png„Benzint akartok, koszos hippik?”

04_70.png„Menjetek el borbélyhoz, aztán gyertek vissza, és talán adunk.”

05_70.png„Ne inzultálják a békés vásárlókat, uraim, különben kénytelen leszek Önöket láncra verve vonszolni a motorom mögött.”

06_67.png„Irány a kommuna! Már régóta vágyom egy kis biozöldség-levesre…”

07_64.png„Légy üdvözölve, Angyal, jól fogod érezni magad nálunk…”

08_65.png„Már ha nem zavar, hogy kunyhókban élünk és álló nap csak káposztát ültetünk.”

09_71.png„Végre víz ér másfél év után!!!”

10_68.png„Meg egy kis szerelem is a nyakamba zúdul… Mi kellhet még?”

11_64.png„Csak a bunkó dune buggy-s cowboyok ne lennének, akik sörösdobozokkal dobálják a hippiket...”

12_63.png„... meg lasszóval fognak maguknak nőt.” 

Charles „Tex” Watson 1969 júniusában kirabolt egy Bernard „Lotsapoppa” Crowe nevű fekete drogdílert, aki ezt követően azt hangoztatta, hogy bosszúból az összes hippit megöleti, aki az egykor westernfilmek forgatási helyszínéül szolgáló, Los Angeles-i Spahn-birokon él. Watson is itt lakott, akárcsak minden idők leghírhedtebb hippi szektavezérének, Charles Mansonnak a többi „tanítványa.” Manson, tudomást szerezvén a fenyegetésről, találkozót beszélt meg Crowe-val, akit aztán pisztolylövéssel leterített, és anélkül menekült el a tetthelyről, hogy meggyőződött volna arról, áldozata halott-e, vagy csak megsebesült. Nem sokkal később a tévéhíradó arról tudósított, hogy a rendőrség agyonlőtt Fekete Párduc holttestére bukkant − a Fekete Párducok a 60-as évek brutális erőszakra hajlamos, lőfegyverekkel felvonuló színes bőrű polgárjogi aktivistái voltak, az amúgy is roppant paranoiás Manson pedig fejébe vette, hogy csakis Crowe hullájáról lehet szó, ha pedig Crowe Párduc volt, a társai véres bosszút állnak majd miatta. Manson ettől tartva összehaverkodott a Straight Satans nevű rasszista motoros bandával, és rávette őket, hogy őrző-védő feladatokat lássanak el a Spahn-birtokon (a motorosok a megbízást kizárólag azért vállalták, mert Manson ingyen a rendelkezésükre bocsátotta a kommunája prostiként kezelt női tagjait). Miután Manson követői vérengzést hajtottak végre Roman Polanski (Macbeth + Kés a vízben + Kínai negyed) Los Angeles-i otthonában – Polanski terhes feleségét, Sharon Tate-et (Az ördög szeme) a már említett Watson gyilkolta meg – és a rendőrség letartóztatta az elkövetőket, a Straight Satans „pénztárnoka”, Danny DeCarlo a vád egyik koronatanújaként részletes vallomást tett a kommunában szerzett tapasztalatairól (amelyek jelentős része orgiákkal volt kapcsolatos). Manson golyója egyébként nem végzett Bernard Crowe-val, aki aztán szintén a vád tanújává lépett elő. DeCarlo néhány hónapig folyamatosan szerepelt a hírekben, Lee Madden rendezőt pedig megihlette a motoros által kiteregetett szennyes, méghozzá olyannyira, hogy második játékfilmje, A láncait vesztett Angyal (Angel Unchained) forgatókönyve a DeCarlo-féle anekdoták és a Magyarországon is roppant népszerű A hét mesterlövész cselekményének sajátos ötvözetét nyújtja.

13_63.png„Felkérem a régi haverokat egy kis őrző-védői feladatra.”

14_63.png„Mondd csak, Pilóta, nincs kedvetek felkeresni a kommunámat és megvédeni a bugris cowboyoktól? Fizetni nem tudunk, de rengeteg káposztát zabálhattok nálunk.”

15_59.png„Megőrültél, Angyal? Van pofád ilyen ajánlattal megkörnyékezni engem???”

16_61.png„Nem vagy normális, öregem…”

17_56.png„Nyugi, srácok, kapjunk be egy kis LSD-t, és máris jobb színben fog feltűnni előttünk Angyalbögyörő kérése.”

18_50.png„Irány a kommuna!”

19_45.png„Tessék, Jonathan, elhoztam neked a volt bandám tagjait, de aztán ne sopánkodj, ha minden útjukba akadó hippilányt megerőszakolnak.”

20_39.png„Mióta leléptél, Sörétes Puskával alszom, Angyalom. Nem tetszett neki, hogy magamra varrattam a nevedet, úgyhogy egyik este megpróbálta késsel eltávolítani a tetkót.”

21_33.png„Nem merek odanézni, drágám! Miféle állatokkal lógtál te eddig?” 

22_29.png„Oké, hogy nem verhetjük szét a hippik kunyhóit, sem a nőiket nem vehetjük el, de legalább ne vegetáriánus kaját raknának elénk!”

23_23.png„A vén indián jóféle anyagot kotyvaszt, az itteni kosztot csak azzal lehet kibírni.”

24_31.png„Ne felejtsük el kiverni belőle a teljes készletét, mielőtt távozunk.”

Míg a Kuroszava Akira A hét szamuráj című japán filmklasszikusán alapuló 1960-as amerikai feldolgozásban, A hét mesterlövészben 7 pisztolyhős érkezik megvédelmezni a banditáktól sanyargatott békés mexikói parasztokat, addig A láncait vesztett Angyalban 17 marcona motoros huligán siet a hippik segítségére. A két mű közötti leglényegesebb különbségnek az mondható, hogy míg A hét mesterlövész földművesei alaptalanul rettegnek attól, hogy a védőik szép sorban megerőszakolják a nőiket és igazi vadállatok módjára viselkednek majd, addig A láncait vesztett Angyal motorosai hamar bebizonyítják, hogy teljesen megalapozottak a velük kapcsolatos előítéletek. A jó oldalon állókat régi Retrokult-ismerősök keltik életre: Don Stroud (CIA-ügynökök a manilai bordélyban) rokonszenvesen hozza a balhékba belefáradt Angyal figuráját; Tyne Daly (Larry Hagman a félelem erdejében + A száguldó magánkopó és az autótolvaj) abszolút hiteles a biohippi menyecske Merilee-ként; Luke Askew (Raquel Welch: Szexi go-go táncos életveszélyben) pedig vészesen idealistának ábrázolja Jonathant. A legjobb alakításokat azonban a motoros rosszfiúknak köszönhetjük: Larry Bishop (Az ördögi nyolcas) visszafogottságában is tekintélyt parancsoló Pilótaként, Bill McKinney (A bohóc, a problémamegoldó és a sztriptíztáncosnő) – Ned Beatty (A kamionos, aki végighajtott a sztriptízbáron) megerőszakolója a Gyilkos túrából – pedig zseniálisan undorító a fekáliakavaró Sörétes Puska szerepében. A film legemlékezetesebb jelenetében Bishopnak és a legendás Aldo Raynek (UFO-k, autószerelők és bombanők + Vedd fel az őrverő kesztyűt!) örvendhetünk: Ray a porfészek joviális seriffjét alakítja, aki őszinte örömmel nézi végig, ahogy a motorosok eltángálják a városka életét megkeserítő kötekedő cowboyokat, és a behódolás legapróbb jele nélkül ad engedélyt Pilótának arra, hogy a bandavezér az ő szolgálati fegyverével a levegőbe lőve vessen véget a csetepaténak. A forgatás nem zajlott zökkenőmentesen, ugyanis Larry Bishop és az egyik bunkó cowboyt alakító Jordan Rhodes ugyanannak a statisztanőnek udvarolt, és végül összeverekedtek. A filmet a stáb tikkasztó, 38-40 Celsius-fokos melegben készítette, a Számkivetetteket pedig a színészeken és a kaszkadőrökön kívül egy igazi motoros banda, a Piszkos Tizenkettő tagjai játszották. A Tarantino-kedvenc A láncait vesztett Angyal se nem jobb, se nem rosszabb a régi szép idők közismertebb motoros akciófilmjeinél: a műfaj és retro ízek szerelmesei könnyedén örömüket lelhetik benne.

25_17.png„Errefelé nagy a hőség, és a túlzott aktivitás nem tesz jót sem a lakosoknak, sem az átutazóknak.”

26_15.png„Egyetért, bandavezér úr?”

27_12.png„Kölcsönvehetem egy pillanatra a szolgálati fegyverét, seriff?”

28_6.png„Szolgálja ki magát…”

29_5.png„Vége a babazsúrnak fiúk, mindenki menjen a dolgára!”

30_5.png„Csini az új csajod, Angyal. Eladod nekem?”

31_3.png„Fogd vissza magad, Sörétes Puska! Jó útra tértem, és ha megoldható, ne égess a múltammal Merilee előtt.”

32_2.png„Franc se érti, miért akar Angyal káposztát ültetni a hátralévő életében motorbőgetés helyett…”

33_2.png„Rosszat sejtek, Angyal… A cowboyoktól féljek-e jobban vagy a haverjaidtól?”

Ráadás:

34.jpgLinda McDowell, a 70-es évek legnépszerűbb motoros magazinos aktmodellje

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr3718318689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.02.11. 10:24:47

Ez a cikk hogy maradhatott ki nekem eddig?

Köszönöm!

Érdekes az ős verzió!

gigabursch 2024.02.11. 13:07:25

@gigabursch:
Oh, ezt a born tó be wildhoz akartam írni...
süti beállítások módosítása