Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

A kiképző őrmester és a húrmágus hippi

2024. május 06. - Teakbois

A brooklyni születésű, félig barbadosi és félig feketeláb indián származású Richie Havens 20 éves korában kezdte el látogatni a manhattani művészklubokat, ahol eleinte csak verseket szavalt, majd − egy kétéves portrérajzolói kitérőt követően – gitárt vett a kezébe, és addig gyakorolt rajta, amíg fel nem engedték vele a már említett klubok színpadára, a beatköltészet helyett ekkor már beat- és folkzenére éhes közönség elé. A klubok egyikében ismerkedett pályatársával, a szintén brooklyni Louis Gossett Juniorral, aki hozzá hasonlóan énekes-gitáros folkmuzsikusként szeretett volna érvényesülni. Gossett elfelejtette megemlíteni, hogy „mellesleg” színészként is aktív, amiről Havens csak akkor szerzett tudomást, amikor elment megnézni moziba A napfény nem eladó (A Raisin In The Sun) című 1961-es drámát, és legnagyobb megrökönyödésére felfedezte benne azt a fickót, akivel rendszeresen együtt pengetett a színpadon és az öltözőben is.

01_34.jpgLouis Gossett Jr. és Richie Havens a Handsome Johnny-t énekli

FIGYELEM! Egyes illusztrációk női meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Havensnek igencsak megtetszett Gossett egyik szerzeménye, a Handsome Johnny című háborúellenes tiltakozódal, amelynek minden egyes versszaka a címbéli Jóképű Johnny viszontagságairól szól, aki az egyszeri ágyútöltelék közkatona szimbóluma, és a dalban megannyi jól ismert, amerikai érdekeltségű háború (köztük az akkor legfrissebbnek számító vietnámi) csataterein felbukkan. Miután Bob Dylan menedzsere, Albert Grossman felkarolta Havenst, a folkzenész karrierje elkezdett felfelé ívelni: 1966-ban megjelent első albuma, a Mixed Bag, rajta a Handsome Johnny-val, amelyet aztán három esztendővel később a Woodstocki Fesztiválon is eljátszott: Havens volt a nagy esemény első fellépője, és jellegzetes baritonjával, prófétai ruházatával, valamint teljesen egyedi, agresszív gitározásával generációk bálványává és a hippi korszak jelképévé vált 1969. augusztus 15-én.

A Handsome Johnny stúdióverziója Richie Havens Mixed Bag című albumán

02_46.jpgRichie Havens az 1969-es Woodstocki Fesztiválon

03_32.jpg Louis Gossett Jr. a Garni-zóna Foley őrmestereként 

Louis Gossettnek kissé tovább tartott a befutás, ugyanis bár rengeteg tévés produkcióban és mozifilmben bizonyította sokoldalúságát, világhírre csupán akkor tett szert, amikor az 1982-es Garni-zóna Foley őrmestereként olyannyira hatásosan faragott katonát Richard Gere-ből, hogy a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscarral jutalmazták az erőfeszítéseit. A Garni-zóna után Gossett olyan további sikerfilmekben alakított nagyot, mint a Kedves ellenségem vagy a Vasmadarak, a zenéléssel viszont a 80-as évekre végleg felhagyott. A 2024. március 29-én, 87 éves korában elhunyt színész egy 1993-as interjúban így emlékezett vissza a Havensszel töltött időszakára: 

Richie-vel kemény munkával küzdöttük fel magunkat Greenwich Village klubjaiban, és végül már annyira menőnek számítottunk (persze csak underground szinten), hogy mi dönthettük el, kivel lépünk fel, sőt kit engedünk velünk egy helyen fellépni. Volt egy srác, aki eljött párszor hozzánk, iszonyatos hangerővel bőgette a gitárját, majd’ megsüketültünk tőle. Folkzenei körökben ez megengedhetetlen, úgyhogy elhajtottuk a búsba: Jimi Hendrixnek hívták. Úgy hallottam, vitte valamire… Végül leléptem Manhattanből, és Los Angelesbe költöztem, hogy kizárólag a színészetre koncentráljak. Hiába játszottam együtt a legnagyobb nevekkel, 1971-re már annyira legatyásodtam, hogy kilakoltattak. Éppen fordultam ki az elvesztett albérletemből a bőröndjeimmel, amikor a postás levelet hozott nekem. 11 ezer dolláról szóló csekk lapult a borítékban: a Handsome Johnny és Richie lemeze után járó jogdíjam, ami életmentőnek bizonyult, elindított felfelé a lejtőn.

Richie Havens és Louis Gossett Jr. 1987-ben egy vietnámi veteránok megsegítésére rendezett landoveri koncerten együtt adta elő a Handsome Johnny-t

Ráadás:

04_84.png„A nagyvárosi fertő a paráználkodás melegágya…”

05_85.png„Fohászkodjatok az Úrhoz, hogy titeket ne a szexmániátok irányítson!” Louis Gossett Jr. álszent és pergő nyelvű prédikátorként Arthur Marks (A legszexibb szobatársak + Dolcsiváros: Bűnös élvezetek Missouriban) 1976-os blaxploitation thrillerjében, a J. D.’s Revenge-ben

Louis Gossett Jr. egyetlen szólóalbuma 1970-ben jelent meg

Richie Havens zseniális 1994-es Jackson Browne-feldolgozása, máig aktuális szöveggel

Richie Havens egyik legnagyobb slágere a saját…

 … és kedvenc zenekarom, a Yes előadásában

Louis Gossett Jr. a King Kobra (A sátán metálja megőrjíti a lányaitokat! rockbandája) videoklipjében, amely a Vasmadarak betétdalához készült

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Zoltán, Drakula kutyája (18+)

A feminista bombanő, aki macsó rendőrt szeretett (18+)

Meat Loaf és John Parr, a rock and roll zsoldosai (18+)

Zombikkal állok bosszút a szerelmemért! (18+)

A vietnámi veterán és a szőke ciklon (18+)

Dolcsiváros: Bűnös élvezetek Missouriban (18+)

A verekedős pap, a zsaru és a gengszter (18+)

Futtass be és szeress belém! (18+)

Elvis és a szépségkirálynő (18+)

Elvis Presley legszexibb zaklatója (18+)

Marilyn Chambers: A szexbomba, aki tudja, mi a menő (18+)

Szexbomba a slágerlista élén (18+)

Amikor Tina Turner „belőtte” Tommyt (18+)

William Shatner: Star Trek és rock (18+)

Brigitte Bardot, a motoros díva (18+)

A sátán lánya és a Deep Purple sztárja (18+)

Born To Be Wild: A legfőbb motoros himnusz (18+)

David Hemmings: Nagyítás helyett nagy ivás és rock (18+)

Meztelen hippik és mámorító dallamok (18+)

Hullámok betépett hercegei (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr5318397283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerberus 2024.05.07. 10:16:15

Kár, hogy Gossett Jr. a nevezett sikerfilmjei után szintén arra az útra lépett, mint Rutger Hauer, azaz elnyelték a tékás gagyik.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2024.05.07. 18:39:34

@Gerberus:

Azoknál lényegesen szerencsésebb volt, akiknek már az A-kategóriás filmjei sem érik el a régi tékás B-művek színvonalát (manapság elég sok ilyen agyonsztárolt illető akad). :) Gossett néhány 70-es évekbeli munkájára előbb-utóbb sort kerítek a blogon, már kevésbé ismert színészként is kapott pár remek szerepet.

Gerberus 2024.05.08. 06:19:40

@Teakbois: Ez persze szubjektív vélemény, és noha van több eredeti alkotás a B-filmek közt is, közös bennük az a fajta olcsóság, ami forgatókönyvben, színészekben, dramaturgiában, effektekben visszaköszön, ahogy ez a blogon is többször meg lett említve - és ahogy CGI-vel és anélkül is lehet egy film jó vagy rossz, minőségi vagy gagyi.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2024.05.08. 06:33:39

@Gerberus:

Speciális effektusok terén valóban nem vehetik fel a versenyt a régi B-filmek az A-kategóriásakkal (bár, mint mondtam, számomra a méregdrága és úgymond igényes CGI is taszító). Színészek, forgatókönyv és dramaturgia szempontjából viszont már más a helyzet. Noha a B-vonal is rengeteg szemetet termelt ki, igen gyakran ugyanolyan jó vagy sokkal jobb színészek szerepeltek a produkciókban, mint az élvonalbelinek tituláltakban, a forgatókönyv és a dramaturgia pedig szórakoztatóbb és merészebb volt, mint az A-filmek esetében, ugyanis az alkotók nem akartak görcsösen megfelelni a cenzorok elvárásainak. Természetesen mindez a régi, azaz nagyjából 1950 és 1992 között készült B-filmekkel kapcsolatban igaz csupán, a mai B-felhozatal leginkább kínosnak nevezhető.
süti beállítások módosítása