Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

A bosszú meztelen karatés angyala

Firecracker (1981)

2023. október 25. - Teakbois

Susanne Carter amerikai karatebajnok azért utazik a Fülöp-szigetek fővárosába, Manilába, hogy felkutassa eltűnt húgát, Bonnyt. Susanne testvére oknyomozó újságíró, és a legújabb melója során veszett nyoma, miközben a drogkartellek és az illegális, halálig tartó harcművészeti összecsapások szervezői közötti kapcsolatról gyűjtött információkat. Susanne épp csak betér egy manilai kocsmába, miután földet ért a gépe, és máris verekednie kell… sőt a hotelszobájában sincs egy perc nyugta sem, ott is akad pár eltángálandó fickó. Márpedig ha Susanne valamihez valóban ért, az a rosszban sántikáló gengszterek fél- vagy teljesen holtra püfölése.

firecracker_1981.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Amerika női karatecsillaga hamarosan rájön, hogy Chuck Donner, a jóképű és leginkább Tom „Magnum” Selleck szőke öcsikéjének látszó híres harcművész is Manilában tartózkodik, és igencsak összeszűrte a levet a város legfőbb drogbárójával, Eric Stollarddal, valamint behálózta szegény Bonnyt. Chuck nem csupán a drogbizniszben és a prostituáltak futtatásában segédkezik főnökének, de ő A halál arénájának nevezett alvilági sportfogadási intézmény veretlen élgladiátora is. Susanne elhatározza, hogy egyrészt elcsavarja Chuck fejét, másrészt beépül Stollard bandájába, hogy megtalálja a húga gyilkosát, ebben pedig Pete, a segítőkész csapos; Rey, a Bruce Lee-epigon pincér; Tony, a viharvert zsaru és Malow, a Stollard bizalmát élvező beépült rendőrnő segíti. Ráadásul Susanne menet közben Rey nagyapjától megtanul egy számára teljesen új harcművészetet, a Fülöp-szigeteki specialitásnak számító, „botozós” arnist, ami még halálosabb ellenféllé teszi…

01_58.png„Mondd csak, Pete: akad Manilában pár szétrúgható férfisegg?”

02_55.png„Ha megengedsz egy földrajzilag ide nem illő közhelyet: Dunát lehet rekeszteni velük…”

03_55.png

04_57.png

05_56.png

06_54.png

07_52.png

09_57.png„Botocskák, botocskák… Mindig tanul valami újat az ember lánya.”

Roger Corman, minden idők legélelmesebb B-filmes producere (Halemberek a szépségkirálynő ellen + Bosszúálló amazon két keréken) nem elégedett meg azzal, hogy Chuck Norrist 1 percig szexfilmben karatéztatta, ő ennél sokkal többre vágyott: konkrétan arra, hogy elkészítse az első olyan valamirevaló akciófilmet, amelyben egy szőke bombázó egy szál bugyiban rúgja szét a gonosztevők alfelét. 1981-ben nyílt lehetősége e hiánypótló opusz megfinanszírozására, a rendezői feladatokat pedig a Fülöp-szigetek egyik B-filmes cézárára, Cirio H. Santiagóra (Carla, a meztelen bosszúálló) bízta, akinek ez alkalommal Allan Holzman (Debbie Harry, a szextelefonos kisasszony) is segédkezet nyújtott dirigálás és forgatókönyvírás terén. A Ricardo Remias (Vámpír lotyók) által fényképezett klasszikust Manilában forgatták olyan, akkoriban viszonylag jól ismert zsánerfilmes színészek közreműködésével, mint a Clive Donnert alakító Darby Hinton (Malibu Express) és a Reyt megformáló filippínó Bruce Lee-imitátor, Rey Malonzo (Shaolin mester).

16_49.png„Csupán sarlóval fenyegetsz, gazember? A kalapácsot talán otthon felejtetted?”

17_45.png

18_39.png

19_34.png„Mindjárt tüzet okádok a haragtól! Csak nem olyan szerződést írtam alá figyelmetlenségből, amely vetkőzést követel tőlem?”

20_30.png„Na, ezért most le kell vezetnem a feszültséget…”

22_21.png

23_18.png

24_26.png

25_13.png

26_11.png

27_9.png„Vesztettél, csúnya fiú, úgyhogy beléd mártom a botomat.” 

Santiago kemény öklű meztelen nőt felvonultató filmje a Firecracker címet kapta (ez az angol szó egyaránt jelent petárdát, valamint olyan szemrevaló hölgyet, aki egyrészt tűzrőlpattant menyecske, másrészt bátran vállalja a véleményét, bármiről is legyen szó), a címszerep pedig Jillian Kesner ölében landolt (persze csak képletesen). Kesner a virginiai Portsmouthban született 1949-ben, és a modellkedésről váltott a színészetre: főleg habkönnyű exploitation filmekben tűnt fel szexi szőkeként, például a Gus Trikonis (A kebelcsoda és a klónozás csodája + Elvis és a szépségkirálynő + Szexi pincérnők életveszélyben + Antropológus amazon a „törpék” ellen) által rendezett 1976-os A diákok (The Student Body) címűben, amelynek forgatásán megismerkedett leendő férjével, Orson Welles operatőrével, Gary Graverrel (Szexi örökösnők eksztázisa + A tanárnő, aki a diákja tüzével játszott + A bombanő és az egyszermű hipnotizőr + Vedd fel az őrverő kesztyűt! + Az Alien és a rendőr, aki dudálva csajozott be), aki Robert McCallum álnéven a 70-es és 80-as évek egyik legtermékenyebb pornódirektora volt. Jillian Kesner nem rendelkezett Chuck Norris vagy Bruce Lee kifinomult mozgástechnikájával, viszont ő is profi karatés volt, aki megnyert pár regionális versenyt, és a mozivásznon is tisztességgel helytállt csihipuhizóként… és vetkőzőként. Aki kevés agymunkát igénylő cselekménnyel felvértezett retro bunyófilmre vágyik minden idők legkitárulkozóbb karatés angyalával, az a Firecrackert keresse.

28_3.png„Gyerünk, Chuck, mutasd meg, hogy érsz annyit, mint Norris.”

29_3.png„Lássuk, miből élünk!”

30_3.png„Csak nem képzelted, hogy felül lehetsz, ha lefekszel velem?”

31_2.pngRey „Majdnem Bruce Lee” Malonzo Stollard drogbárót (Ken Metcalfe) fenyegeti

32_1.png„Azt hittem, barátok vagyunk, Susanne… Erre kiállsz ellenem!”

33_1.png„Jó vagy az ágyban, Chuck, elismerem, de én minden bűnözőt a botjaimra tűzök, nincs kivétel.”

34_1.png„Tényleg szépen rúg és üt, hölgyem, de vajon mihez kezd egy csini kis kígyóval?” A kép jobb szélén látható Vic Diaz (CIA-ügynökök a manilai bordélyban) szinte minden Fülöp-szigeteki zsánerfilmben felbukkant több évtizeden át

Ráadás: 

Gary Graver nem csupán Orson Welles (Orson Welles: A méret a lényeg + Orson Welles és az olasz erotika királynője) operatőre volt, hanem egyik legjobb barátja is, aki egy időre össze is költöztette a családját a nehéz természetű és hatalmasra hízott mozimágussal. Jillian − aki 2007-ben, egy évvel rákbeteg férje után hunyt el leukémiában – egyáltalán nem örült a túlsúlyos sztár jelenlétének, és így emlékezett vissza egy 2002-es interjúban arra a pár hétre, amíg az Aranypolgár rendezője náluk lakott:

Orson egy időre beköltözött hozzánk; valószínűleg csak azért, mert úgy vélte, rengeteg pénzt spórolhat azzal, ha visszaél Gary jószívűségével és rajongásával. Disznóólat csinált a szobából, amelyet a rendelkezésére bocsátottunk, a pohár azonban csak akkor telt be nálam, amikor majdnem leégette a házat. Egyik délután elment sziesztázni, rágyújtott egy cigire, és azzal a szájában elaludt. Hamarosan füst szűrődött ki a szobájából, innen tudtuk, hogy baj van. Rátörtük az ajtót, és felráztuk álmából: a hamu a cigijéről a lepedőre pottyant, és már a fél szoba lángokban állt, noha neki még nem esett baja. Utána megmondtam Garynek, hogy nem érdekel, Orson kicsoda és az sem, mennyire imádja, látni sem akarom többé a fickót az otthonunkban. Orson még aznap átvitte a cókmókját egy szállodába.

kesner_graver.jpg

Gary Graver Orson Welles és Jillian Kesner társaságában

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr1718242115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.10.25. 09:17:15

Mit sem érnek a jó filmek, ha nincsenek benne az olyan mellékszereplők, mint Vic Diaz.
Sokszor ők teszik a filmeket igazán élőkké.
A kedvenc hazai, univerzális mellékszereplőm pl Szilágyi István.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2023.10.25. 17:46:56

Nem ismerem a szőke hölgyet, de a fotói alapján nagyon tehetségesnek látom: A biztosan vetkőző Sárkány Lady. :)

Orson Welles a hatvanas évek második felében Magyarországon is járt, mert szóba került, hogy játszik a Kísértet Lublón tervezett filmváltozatában. Hetekig élvezte a magyarok vendégszeretetét, érdemi munkát nem végzett a tervezett filmmel kapcsolatban, majd miután kiderült, hogy mégsem készül el a film, elutazott – a számlái kiegyenlítése nélkül.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2023.10.27. 14:28:56

Megint egy remek (mégha mérsékelten munkahely-kompatibilis :) ) poszt, köszi!

Teakbois · retrokult.blog.hu 2023.10.27. 14:30:20

@Ződ2000:

Szívesen! Nálam ez még a visszafogottabb posztok táborába tartozik. :)

Gerberus 2024.04.04. 06:38:44

Orson stílszerűen fogalmazva rossz fát tett a tűzre... Emlékeztet Marlon Brandora: idős korára elhízott és egyre több hülyeséget kezdett csinálni.
süti beállítások módosítása