Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

A sátán lánya és a Deep Purple sztárja

2023. január 22. - Teakbois

Az 1959. január 22-én született Linda Blair akkor vált popkulturális ikonná, amikor még gyerekszínészként megkapta William Friedkin (Portyán) 1973-ban bemutatott legendás horrorfilmje, Az ördögűző sátáni megszállottságtól sújtott kislányának a szerepét. Blair Golden Globe-díjat nyert félelmetesen hiteles alakításával (amelynek szerves részét képezi minden idők leghírhedtebb mozgóképes hányása), valamint Oscar-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriájában. Blair a hirtelen jött népszerűségére alapozva sem tudott A-listás hollywoodi karriert építeni, és bár vele készült el Az ördögűző második része is, felnőttként már szinte csak B-vonalas zsánerfilmekben kapott lehetőséget a bizonyításra – ezekben viszont mindig kiválóan teljesített (ajánlott Retrokult-olvasmány Linda magyarországi kitérője kapcsán: Amikor Emmanuelle a Stasi foglyaként gonoszkodott). Az első ördögűzős filmjének premierje után Linda Blair a celebpartik, valamint a 70-es és 80-as évek legmenőbb rockzenekarainak backstage vendége lett. Némelyik rocksztárral össze is bútorozott pár hónapra vagy évre: Az ördögűző 2. – Az eretnek forgatásának idején például a Deep Purple egykori basszusgitáros-énekesével, Glenn Hughes-zal szűrte össze a levet.

01_3_1.jpgLinda Blair és Glenn Hughes 1976-ban

FIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Hughes 2011-ben megjelent önéletrajzi kötetében (Glenn Hughes: The Autobiography) részletesen vall a Linda Blairhez fűződő kapcsolatáról. A Deep Purple 1976-os felbomlása után a rocksztár újjáalakította Trapeze nevű zenekarát, amellyel az előbb említett év augusztusában amerikai turnéra indult. Hughes ekkoriban nem leledzett épp irigylésre méltó egészségi állapotban: szakított a barátnőjével, és bár elkezdett dolgozni Play Me Out című első szólóalbumán, az ideje nagy részét kokainozással töltötte, amelyben méltó tettestársra lelt jó barátja, David Bowie személyében. A Trapeze-turné startolása előtt Hughest felhívta Deep Purple-béli zenésztársa, Tommy Bolin gitáros, aki közölte vele, hogy exbarátnője, az ekkor már horrorsztár Linda Blair nemsokára New Yorkba utazik Az ördögűző 2. forgatására, és előtte szívesen ellátogatna a Trapeze St. Louis-i fellépésére, valamint utána megismerkedne Hughes-zal, akiért őszintén rajong. Hughesnak semmi kifogása nem volt a találkozó ellen, arra viszont nem számított, hogy Linda a telefonbeszélgetés másnapján kopogtatni fog Los Angeles-i otthonának ajtaján, és nemes egyszerűséggel beköltözik hozzá:

Linda másnap reggel ott állt az ajtóm előtt egy nyereggel a kezében: mint kiderült, imád lovagolni, és sehová sem utazik ehhez szükséges felszerelés nélkül. Beinvitáltam, és kezdetét vette a viszonyunk. Ennyi történt, semmiféle romantikus ismerkedés nem előzte meg. Nem sokkal Linda érkezése előtt hozott a dílerem egy nagyobb adag fehér port, amely aztán igen hamar el is fogyott, mivel Linda megátalkodottabb kokainista volt még nálam is. Linda az anyjával lakott Beverly Hillsben, és gyakran felugrottam hozzájuk. A kokain paranoiássá teszi az embert, és bár Linda mamájának semmi kifogása nem volt ellenem, bebeszéltem magamnak, hogy bármikor feljelenthet, amiért 25 éves létemre a 17 éves lányával járok. Ráadásul Linda egyre gondatlanabbul viselkedett. Akkor telt be a pohár, amikor már az autóban sem bírta ki kokain nélkül: épp a Sunset Boulevard-on száguldottunk végig, amikor elővette a szívószálját meg az adagját, mert szippantani támadt kedve menet közben. Rögtön arra gondoltam, ha most megállít egy rendőr, nekem annyi. Úgyhogy pár nap múlva faképnél hagytam Lindát, aki szerintem ezt máig nem bocsátotta meg nekem, és összejöttem Karen Ulibarrival, aki szintén Tommy Bolin exbarátnője volt – és ugyancsak drogfüggő. A balsejtelmeim egyébként beigazolódtak: néhány héttel az autós élményünk után Linda lakásán több kiló kokaint találtak egy razzia során, de az ügyvédei elérték, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia.

01_1_1.jpegLinda Blair és Glenn Hughes

blair_exorcist_24.jpgLinda Blair Az ördögűző 2. – Az eretnek című filmben

blair_22.jpg

Linda Blair a Playboy magazin amerikai kiadásának 1982. októberi számában 

Ráadás:

Glenn Hughes és Tommy Bolin egyik Deep Purple-béli közös produkciója

Glenn Hughes Trapeze-béli slágereinek egyike

Glenn Hughes első szólóalbumának egyik remek dala

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr3618031960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.01.24. 13:31:37

Linda Blairen a képek alapján nem az esze volt az erőssége.

Köszi a sztori!

Teakbois · retrokult.blog.hu 2023.01.25. 10:21:30

@gigabursch:

Szívesen! Linda cseppet sem buta józanon (a leszokása utáni interjúi mind erről tanúskodnak), a kemény drogok viszont sajnos mindenkiből kihozzák a legrosszabbat.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.25. 16:53:30

A 80-as években kazettán láttam vele egy "egynek elmegy" filmet, megkerestem, Savage Streets (1984), valami bosszúállós-akciós film. Érdekes volt az ördögűzős filmek után másban látni, érettebben, és úgy emlékszem, tisztességes munkát végzett, több volt egyfilmes sztárocskánál. Azért néha elgondolkodom azon, hohy micsoda pénzeket kereshetnek az efféle színészek is, hogy a drága kokainra kilós mennyiségben is futja nekik. Lehet, hogy ha én is ilyen sztár lennék, nekem is szükségem volna valami kikapcsoló szerre, hogy kiszabaduljak a sajtóhiénák lelki nyomása alól (ma már ott vannak a névtelenségükben megvadult kommentelő állatok is), de könnyen lehet, hogy a legtöbben csak azért csinálják, mert megtehetik, és mert ezzel is fel lehet vágni, mondhatni elvárás a menő emberektől.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2023.01.25. 16:58:59

@Androsz:

Leginkább azért szippantanak kokaint a sztárok, mert akár egy hétig is gőzerővel dolgoznak és buliznak tőle alvás nélkül. A Savage Streets kiváló film, előbb-utóbb sort kerítek rá e blogon, ahogy a rendezője többi munkájára is.
süti beállítások módosítása