Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Fiona, a sátán kéjsóvár papnője

Los ritos sexuales del diablo / Black Candles / Hot Fantasies (1982)

2021. november 23. - Teakbois

Carol és élettársa, a latin szakos egyetemi professzor, Robert azért érkeznek Amerikából Angliába, hogy pár napot Carol sógornője, Fiona társaságában töltsenek, aki nemrég özvegyült meg: Carol bátyja, Drew volt a férje, aki szívrohamot kapott, miközben épp a szeretőjével gyűrte össze a lepedőt Fiona helyett. A félrelépő férj hirtelen halálában bizony egy őt jelképező, tűvel átdöfött vudubabának is szerep jutott − ezt viszont Carol nem tudja. Amint Carol és Robert beteszik a lábukat Fiona árnyas vidéki kúriájába, a „fekete özvegy” rögvest flörtölni kezd a helyzetet maximálisan élvező Roberttel, Carolon pedig úrrá lesz a nyugtalanság, amely aztán egyre csak nő.

black_candles_1982.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tovább

Sikíts, csini Peggy!

Scream, Pretty Peggy (1973)

Peggy Johnsnak, a mindig mosolygós kaliforniai egyetemista lánynak esze ágában sincs úgy viselkedni, mint hippi beállítottságú csoporttársainak, azaz büdösnek találni a pénzkeresés fogalmát. Lehengerlő lelkesedéssel jelentkezik részmunkaidős házvezetőnőnek a visszavonultan élő szobrász, Jeffrey Elliot villájában, és hatalmas buzgalommal próbálja felvidítani a búskomor háziakat. Nincs könnyű dolga, mivel Jeffrey mamája csípős megjegyzéseket pufogtató idült alkoholista, a ház ifjú ura pedig csak a melónak él. Mint kiderül, a nyomott családi hangulat Jeffrey állítólag Európába távozott húgának, Jennifernek köszönhető, akiről egyik villalakó sem akar bővebben nyilatkozni. A helyzetet némileg bonyolítja, hogy felbukkan egy aggódó középkorú úriember is, aki nem más, mint Peggy elődjének, Agnesnek a papája, és úgy véli, Elliotéknak közük lehet ahhoz, hogy a gyermeke sosem tért haza, miután felmondott náluk…

scream_pretty_peggy_1973.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tovább

Ann-Margret: Vadóc díva Harley-Davidsonon

A svéd származású Ann-Margret Magyarországon leginkább két filmszerepe okán ismert: egyrészt ő játszotta Elvis Presley tűzrőlpattant szerelmét a Király egyik legsikeresebb mozgóképes kitérőjében, az 1964-es Viva Las Vegasban, másrészt ő volt Jack Lemmon kedvese A szomszéd nője mindig zöldebb és a Még zöldebb a szomszéd nője című vígjátékokban. A hazai filmrajongók közül csak a valódi retromániákusok tudnak arról, hogy a vadóc díva komolyabb szerepekben is megállta a helyét (például Jack Nicholson oldalán az 1971-es Testi kapcsolatokban), arról pedig szinte senki sem hallott idehaza, hogy a hatvanas és hetvenes években a keménykötésű Steve McQueen mellett ő számított Hollywood leggyakorlottabb motorozó filmsztárjának. Nos, ezúttal eme helyzetet fogom orvosolni...
ann-margret_26.jpg

FIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tovább

A riksás, a sztriptíztáncos és a boszorkány

American Rickshaw / American Tiger / American risciò (1989)

Az 1980-as évek végén Miamiban éldegélő Scott Edwards sajátos módját választja annak, hogy finanszírozhassa főiskola tanulmányait: riksásnak áll, aki jelentős izommunka révén húzza maga után azokat a turistákat, akik nem csupán a város nevezetességeiben szeretnének gyönyörködni, de abban is, ahogy egy pénztelen fiatalember úgy küszködik előttük, akár egy igába fogott délvidéki rabszolga. Legújabb utasa azonban nem a szokásosak közül való: egy roppant kedves öreg kínai hölgyről van szó, aki később kinyomozza Scott címét, és misztikus tartalmú levelet küld neki. Scott azonban nem tudja végigolvasni a néni sorait, ugyanis le kell ráznia a hazatérése közben mindig rányomuló latino szomszédasszonyát, Assunciónt, közben viszont elejti a levelet, amelyet kibetűzhetetlenné csócsálnak „társbérlői”, a patkányok.

american_tiger_1989.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tovább

A szexfilm, amelyben Chuck Norris 1 percig karatézik

The Student Teachers (1973)

1973-ban járunk, a kaliforniai Valley Középiskola tantestülete pedig – ifjú és világmegváltó gondolatoktól hevülő gyakornokainak hála − nyakig elmerül a „libsi fertőben”: Rachel Burton a napi tanórák utánra felvilágosító kört szervez, ahol a diákok bármilyen kínos kérdést feltehetnek neki; Tracy Davis megelégeli hímsoviniszta festőművész barátjának hűtlenkedéseit, és összeszűri a levet egy nagykorú tanítványával, aki rendszeresen kukkolja; a színes bőrű Jody Hawkins pedig a kerületének drogbáróit egymás ellen kijátszva próbál pénzhez jutni, hogy megmenthessen a ledózerolástól egy nehéz helyzetűeket segítő oktatóközpontot. A helyzet bonyolítása végett felbukkan egy bohócmaszkos erőszaktevő, aki talán azonos a Valley mocskos szájú és mélynövésű tornatanárjával. Nem lesz ennek jó vége… Vagy mégis?

the_student_teachers_1973.jpg

FIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tovább

Larry Hagman a félelem erdejében

A Howling In The Woods (1971)

Liza Crocker New York-i divattervező bebeszéli magának, hogy rendszeresen pucér nőket fényképező fotós férje, Eddie megcsalja, ezért ötévnyi távollétet követően hazatér lelkileg felkészülni a válásra a nagyapjáról elnevezett nevadai faluba, Stainesville-be. Már a faluszéli benzinkútnál is mogorva fogadtatásban részesül, és később megtudja, hogy a családja nem túl népszerű a környéken, mióta dúsgazdag apja bezáratta a bányát, amely a helybéli férfiak jó részének megélhetését biztosította. A papa által birtokolt szállodába érve Lizát mostohaanyja, Rose Staines fogadja, akivel főhősnőnknek igen jó a kapcsolata. Rose közli Lizával, hogy az apja (aki afféle hobbi-archeológus) épp Mexikóban tartózkodik és maja romokat tanulmányoz, valamint bemutatja neki korábbi házasságából született fiát, a művészlelkű és zongorázgató Justint, akivel Liza azért nem találkozott eddig, mert a fiatalember drogelvonón leledzett.

Tovább

A legszexibb bosszúálló

Scorned (1993)

Truman Langley a törtető Los Angeles-i ingatlanosok tipikusnak mondható életét éli: óránként szippant kokaint; hitelből vásárol drága sportautót, hogy felvágjon kollégái előtt; csinos feleségét, Pattie-t pedig nyugtalanító természetességgel ajánlja fel „alkalmi boldogítónak”, amikor úgy véli, csak efféle „bónusszal” veheti rá a szerződéskötésre legfontosabb ügyfelét, Mason Wainwrightot. Az ominózus ügyfelet azonban Truman főnöke egyszer csak átpasszolja a törtetők királyának, Alex Westonnak, mire Truman beleőrül a karrierje kisiklásába, és az irodájában főbe lövi magát. Pattie egy csepp megkönnyebbülést sem érez, hogy végre megszabadult az őt prostivá degradáló hites urától, sőt! Úgy véli, a lehető legcsodásabb társat vesztette el, és bosszút esküszik.

scorned_1993.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tovább

Russ Meyer: Akinek Hemingway fizette az első menetet

Ernest Hemingway… Amerika vadászat- és bikaviadal-imádó Nobel-díjas írónagysága, aki olyan klasszikusokkal ajándékozta meg a világot, mint Az öreg halász és a tenger, az Akiért a harang szól és a Búcsú a fegyverektől. A II. világháborút haditudósítóként kezdő, majd a szövetségesek normandiai partraszállását követően egy francia ellenállókból verbuvált csapattal tartó szerző 1944 augusztusának vége felé érkezett a Rambouillet nevű alprefektúrába, ahol aztán annak rendje és módja szerint inni kezdett a Hotel du Grand Veneur-ben. Russ Meyer… Amerika háború- és kebelmániás szexfilmes rendezőpionírja, aki olyan klasszikusokkal ajándékozta meg a világot, mint A meztelen Nyugat vad lányai (Wild Girls Of The Naked West, 1962), a Gyorsabban, cicababa! Ölj! Ölj! (Faster, Pussycat! Kill! Kill!, 1965) és a Szuperszukák (Supervixens, 1975). A leendő botrányhős harctéri fotósként kockáztatta az életét a francia fronton, és 1944 augusztusának vége felé csupán arra vágyott, hogy végre úgy istenigazából ellazulhasson Rambouillet-ben. Erre végül Hemingway jóvoltából kerülhetett sor…

24_1_1.jpgRuss Meyer a számára legkedvesebb közegben

FIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre. 

Tovább

Fókaromantika Donald Sutherlanddel

Nothing Personal (1980)

Roger Keller a hatvanas évek második felét egyetlen tüntetést ki nem hagyó lázadó egyetemistaként tudta le, 1979-re azonban fanyar humorú egyetemi tanárember vált belőle, aki sztoikus cinizmussal szemléli, mivé is züllött körülötte a világ. Rezignált lustálkodásának buzgómócsing tanítványa vet véget, aki a Keller ajtaja elé hajított fókatetemmel bizonyítja, hogy nem hazudott: valóban mészárolják eme aranyos emlősöket a Dawson-öbölben, ahol a hidegháborús paranoiától szenvedő amerikai kormány rakétaelhárító bázist akar létrehozni, meg egy azt kiszolgáló, 10 ezer fős összlakosságú iparvárost. Kellerben feltámad egykori önmaga, és igazgatói engedéllyel elindul Washingtonba, hogy körmére koppintson a fókákat bunkósbottal agyonverőknek. Büszkén vállalt missziója közben megannyi mellébeszélő politikussal és harácsoló üzletemberrel bocsátkozik elmecsörtébe, ám olyasvalaki is akad, akire bármikor számíthat: ez nem más, mint a rámenős ügyvédnő, Abigail Adams, aki nem csupán a fókák sorsát viseli a szívén, de az övét is – épp ezért mielőbb ágyba akar bújni Kellerrel.

nothing_personal_1980.jpg

FIGYELEM! A cikk szókimondó hangvétele miatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tovább

Dennis Hopper és a vágy szőke tárgyai

1984-ben Amerika közkedvelt pornómagazinja, a Hustler azzal próbálta intellektuálisabbnak láttatni magát a valóságosnál, hogy különféle mainstream művészeket kért fel fotósorozatok „rendezésére”, azaz ők hozták az ötletanyagot, amelyből kikerekedett egy-egy képekben elmesélt történet. Természetesen azok éltek a lehetőséggel, akik eleve botrányhősöknek számítottak, így egyáltalán nem ártott a hírnevüknek a kiadvánnyal való közösködés. Először Dennis Hopper, a Szelíd motorosok olykor meztelenül bolyongó rendező-főszereplője állt csatasorba, aki mellesleg maga is profi fotós (valamint botcsinálta festőművész) volt, és egy olyan képsorozat készítését irányította, amely egy galériában zajló leszbikus együttlétet örökített meg.
hopper_26.jpg

FIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre. 

Tovább
süti beállítások módosítása