Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Sikíts, csini Peggy!

Scream, Pretty Peggy (1973)

2022. október 05. - Teakbois

Peggy Johnsnak, a mindig mosolygós kaliforniai egyetemista lánynak esze ágában sincs úgy viselkedni, mint hippi beállítottságú csoporttársainak, azaz büdösnek találni a pénzkeresés fogalmát. Lehengerlő lelkesedéssel jelentkezik részmunkaidős házvezetőnőnek a visszavonultan élő szobrász, Jeffrey Elliot villájában, és hatalmas buzgalommal próbálja felvidítani a búskomor háziakat. Nincs könnyű dolga, mivel Jeffrey mamája csípős megjegyzéseket pufogtató idült alkoholista, a ház ifjú ura pedig csak a melónak él. Mint kiderül, a nyomott családi hangulat Jeffrey állítólag Európába távozott húgának, Jennifernek köszönhető, akiről egyik villalakó sem akar bővebben nyilatkozni. A helyzetet némileg bonyolítja, hogy felbukkan egy aggódó középkorú úriember is, aki nem más, mint Peggy elődjének, Agnesnek a papája, és úgy véli, Elliotéknak közük lehet ahhoz, hogy a gyermeke sosem tért haza, miután felmondott náluk…

scream_pretty_peggy_1973.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tovább

A legszexibb terepjárós lány

La ragazza fuoristrada (1973)

Giorgio Martini marketinges újságíró Egyiptomba utazik fényképész munkatársával, hogy az ekkoriban népszerű homokfutókról (azaz dune buggykról) készítsen reklámanyagot. A fotózáshoz megfelelő helyszínek kiválasztásakor megpillantja az osztályával épp tanulmányi kiránduláson lévő csodaszép núbiai tanárnőt, Maryamot, és rögtön tudja, hogy ő lesz a tökéletes modell, „a terepjárós lány”, akinek az arcával minden egyes homokfutót értékesíteni tud majd a megrendelő. Giorgio időközben beleszeret felfedezettjébe, és kitartó udvarlása meghozza a gyümölcsét: az egyiptomi kiküldetése végeztével megkéri Maryamot, hogy tartson vele szülővárosába, az olaszországi Ferrarába, a nő pedig beleegyezik.

la_ragazza_fuoristrada_1973.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tovább

William Smith: Aki simán legyőzte Schwarzeneggert

Akadt köztünk pár kemény fickó, de csak egyvalaki volt brutálisan kemény: William Smith, aki úgy tudott fejjel lefelé motorozni a plafonon, hogy közben üveget evett és mindkét kezével arcokat vert szét.” E komikusan túlzó kijelentést Fred Williamson, a retro akciófilmek egyik legnagyobb sztárja tette kollégájáról, William Smithről. Ki a fene az a William Smith? Jó kérdés, máris megválaszolom...

01_2.jpgWilliam Smith, a 70-es évek egyik legnépszerűbb zsánerfilmes pofonosztója

FIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tovább

Barbara Carrera és a hibrid érzékiség

1977-ben került a mozikba H. G. Wells híres horror + sci-fi hibridjének, az 1896-os Dr. Moreau szigetének második angol nyelvű filmes adaptációja. Az MGM-mel szövetségben dolgozó AIP két férfi szupersztárt állított csatasorba: a megalomániás, laboratóriumában ember-állat szörnyeket teremtő tudóst az Oscar-díjas Burt Lancaster, a szigetbirodalmába vetődő hajótörött ifjú mérnököt pedig a rokonszenves Michael York alakította, aki az idősebb Alexandre Dumas regényeiből forgatott testőrfilmek (A három testőr, avagy a királyné gyémántjai, A négy testőr, avagy a Milady bosszúja, A testőrök visszatérnek) okán nálunk is igen népszerű volt néhány évtizede. Erős mellékszerepek jutottak még olyan kitűnő karakterszínészeknek, mint Nigel Davenport (Negyedik fázis, Az utolsó völgy, Tűzszekerek) és Richard Basehart (Országúton, A Karamazov testvérek, Isten hozta, Mr.), a rendezői székbe pedig a megbízható Don Taylort (Ómen 2., Végső visszaszámlálás) ültették. A film azonban kifejezetten feszes tempója és John Chambers a maguk idejében élethűnek számító szörnymaszkjai ellenére sem vált kasszasikerré. Ma már elsősorban azok a meglett férfiak emlékeznek rá jóleső érzéssel, akik annak idején kiéhezett ifjakként rohantak az újságoshoz megvenni a Playboy azon 1977-es számát, amelyben a film női főszereplője, az akkor még filmkarrierje elején álló Barbara Carrera tárta a világ elé bájait a sziget torz lényeinek társaságában.

00.jpg

FIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.  

Tovább

Az apa, aki felrobbantotta a feministákat

The Mad Bomber (1973)

William Dorn savanyú ábrázattal járja Los Angeles utcáit, és minden egyes őt érő méltánytalanságért hosszas fejmosásban részesíti az „ellene vétkezőket”. Szemetelsz? Bolti eladóként nem vagy hajlandó megadni az egyébként még érvényes árkedvezményt? A gyalogosokat veszélyeztetve vezetsz? Pincérnőként rá sem nézel a vendégre, amikor az épp közli veled, mit rendel? Dorn úr az önzésed, pimaszságod vagy modortalanságod egyetlen megnyilvánulását sem hagyja szó nélkül, és egy életre megjegyezteti veled, hogy pont a te fajtád miatt élünk lealjasult világban. Mr. Dorn látszólag csupán egy háborgó polgár, aki szerint régen minden jobb volt, ám a valóság egyenesen hátborzongató: a Dorn által hurcolászott papírzacskó házi készítésű bombát rejt, amellyel alkotója úgymond meg akarja „tisztítani” a várost.

the_mad_bomber_1973.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tovább

Fellini és a kebelcsoda

Chesty Morgan, az USA eddigi történelmének egyik legismertebb sztriptíztáncosnője Sara Wajc néven, zsidó család gyermekeként született 1937. október 15-én a lengyelországi Leszno városában. A náci megszállás idején a szülei a nevét Ilanára változtatták (a sajátjukat pedig Evára és Leonra), majd hosszas bujkálás vette kezdetét. Amikor az anyja új cipőt akart vásárolni az unokahúgának, a németek a nyílt utcán elfogták és koncentrációs táborba hurcolták, ahol néhány héttel később gázkamrában végeztek vele. Ilana apja csatlakozott az ellenállókhoz, és az ő oldalukon harcolva hunyt el. Sara/Iliana átvészelte a háborút, 1949-ben pedig nagynénjeivel Izraelbe emigrált, ahol 19 éves korában megismerkedett Joe Wilczkowskival, aki New Yorkból jött át meglátogatni a rokonait. Joe is lengyel menekült volt: egy haláltábor foglyaként túlélte a holokausztot, és szabadulása után először Izraelbe, aztán az Egyesült Államokba költözött. Joe és Iliana azonnal megtalálták a közös hangot, és négynapnyi ismeretséget követően összeházasodtak.

cm_1.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tovább

A Bond-amazon és a sátán kutyája

Devil Dog – The Hound Of Hell (1978)

Los Angeles, 1978... A város legszorgalmasabb sátánistái úgy döntenek, hogy a világ teljes lakosságát uruk és parancsolójuk szolgálatába állítják, ehhez pedig egyedi módszert eszelnek ki. Megvásárolják Kalifornia legtermékenyebb németjuhász tenyészszukáját, amelyet főpapnőjük egy istállóbéli szertartás keretében a sátán kutyájává varázsol. A kutyamama innentől foga kizárólag olyan utódoknak ad életet, amelyek pszichikus erővel rendelkeznek: például addig bámulják majd leendő gazdijukat, amíg az maga is sátánistává nem válik. Miután a szentségtelen eb teleszülte az ólját, egy házhozszállítással foglalkozó gyümölcsárusnak álcázott sátánista elkezdi osztogatni a szuka porontyait Los Angeles tisztes kertvárosi családjainak, akik persze nem tudják, miféle lényeket fogadnak be. Ha már van kutyája egy családnak, az sem gond: a sátánisták nagy fekete autója elüti szegényt, és máris átveheti a helyét a gyümölcsárus ajándéka.

devil_dog_the_hound_of_hell_1978.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tovább

Deborah édes teste

Il dolce corpo di Deborah / The Sweet Body Of Deborah (1968)

A svájci Marcel és amerikai felesége, Deborah friss házasok, akik a mézesheteik eltöltése végett érkeznek Genfbe, ahol Marcel évekkel ezelőtt lakott. Miután a szállodai szobájuk zuhanyzójában lezavarnak egy kellemes menetet, a hotel étterme felé veszik az irányt, ahol pont egy egzotikus szépség mutat be sztriptízt. Mindketten őszinte érdeklődéssel bámulják a műsorszámot, amely alatt Marcel a nézők között megpillantja egy régi barátját, Philipet, aki, amint felismeri Marcelt, dühödten kiviharzik az épületből. Marcel – a nyomában Deborahval – utána iramodik, és végül beéri. Philip szörnyű hírt közöl vele: miután Marcel a hitelezői elől egy időre lelépett Bostonba, Deborah előtti kedvese, Suzanne bánatában öngyilkosságot követett el. Philip, aki Marcel mellett Suzanne-nek is jó barátja volt, nem rejti véka alá, hogy Marcelt okolja a nő haláláért.

il_dolce_corpo_di_deborah_1968.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tovább

Sophia Loren elátkozott románca

Angela (1977)

Angela Kincaid, a prostituáltból lett kanadai pincérnő keményen dolgozik azért, hogy eltartsa újszülött gyermekét, akit férje távollétében hozott világra. A korai háborúból hazatérő apának, Benjaminnek azonban esze ágában sincs elhinni, hogy Angela az ő fiát szülte meg, nem pedig az állítólagos szeretőjéét. Benjamin a katonai szolgálata előtt a helyi keresztapának, Hogannek az alkalmazásában állt, és leszerelése után is neki akar dolgozni: azonnal kap is tőle feladatot; egy esedékes fegyverszállítmányt kell átvennie. A magát megcsaltnak képzelő Benjamin bosszúra szomjazik, és ráveszi Hogant, hogy raboltassa el Angela gyermekét, akit aztán nevelőszülőknek adnak.

24_8.jpg

FIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tovább

Amikor Emmanuelle vámpírrá változott

Dracula’s Widow (1988)

Raymond Everett hollywoodi viaszfigura-készítőnek hat ládából álló küldemény érkezik a panoptikumába egyenesen a vámpírok őshazájából, Romániából. Öt értékes műtárgyakat rejt, amelyek jól mutatnak majd híres horrorfilmes alakokat és valódi gonosztevőket mintázó viaszteremtményeinek kezében, a hatodik viszont Drakula özvegyét, Vanessát, akit tévedésből postáztak a címére. Everett nem kukkant bele a hatodik ládába, amikor átveszi a szállítóktól, és ez lesz a veszte: Vanessa már aznap éjjel vándorútra indul belőle Hollywoodban, és vérengzésbe kezd: először a Kék Angyal bisztróban csíp fel egy szánalmas alakot, akiből aztán alig hagy valamit a rendőrségi helyszínelőknek, aztán hazatérés közben meglep két betörőt, akik épp a panoptikum bevételével távoznának – az egyiküknek sikerül kereket oldania, a másik viszont vámpíreledelként végzi.

dracula_s_widow_1988.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tovább
süti beállítások módosítása