Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Donald Sutherland, a legveszélyesebb apa

Benefit Of The Doubt (1993)

2024. június 24. - Teakbois

Frank Braswell 22 év után szabadul a sittről jó magaviseletének és állítólagos pálfordulásának köszönhetően, ugyanis sikerül elhitetnie a sorsáról döntőkkel, hogy többé nem lappang benne gyilkos indulat, és képes lesz a társadalom hasznos tagjaként meghúzni magát. Frank a saját, az eset idején 12 éves lánya, Karen tanúvallomása alapján került börtönbe, aki végignézte, ahogy az apja bántalmazta, majd lelökte a lépcsőn az anyját, aki emiatt nyakát szegte és meghalt. Frank hazatér az arizonai Cottonwoodba, ahol Karen keményen dolgozó sztriptízbári pincérnőként és egyedülálló szülőként tartja el 12 éves kisfiát, Pete-et.

benefit_of_the_doubt_1993.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk női meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Karen nem repes az örömtől, amikor értesül Frank szabadulásáról, sőt: jeges rémület járja át a szívét, és rögtön arra gondol, hogy az apja szörnyű bosszút forral ellene. 22 éve, a bírósági tárgyalás végén az elítélt Frank ugyanis, amikor elhaladt a lánya mellett, azt súgta vészjóslóan Karen fülébe, hogy „a papa ezt sosem felejti el neked”. Karen épp ezért szinte könyörög Calhounnak, a család régi barátjának és Cottonwood indián seriffjének, hogy azonnal tartóztassa le Franket, amint meglátja, Calhoun azonban közli Karennel, hogy újabb bűncselekmény hiányában semmit sem tehet. Frank először Pete bizalmát nyeri el, majd előad Karennek egy könnyfakasztó monológot arról, hogyan is halt meg (szerinte) a felesége. Frank arról mesél, hogy a neje alkoholista volt, Karen előtt is ivott, és amikor Frank emiatt nemtetszését fejezte ki, az asszony nekirontott, de közben megcsúszott, és legurult a lépcsőn. Ami pedig a tárgyalótermi fenyegetést illeti: Frank valójában azt mondta, hogy „a papa sosem felejt el téged”.

01_90.png„22 év után jó lesz végre hazatérni…”

02_85.png„Azt csiripelik a madarak, hogy Karen nem éppen diplomás állást szerzett magának.”

03_87.png„Vigyázz magadra, Pete, és ne állj szóba idegenekkel!”

04_91.png„Sosem láttam még senki kövét ilyen szépen kacsázni a víz felszínén, mint a bácsiét.”

05_92.png„Biztos, hogy idővel neked is ugyanígy fog menni, Pete… A tehetség öröklődik a családunkon belül.”

06_87.png„Ahogy például a baseball iránti rajongás is.”

07_82.png„Nem tudna tenni valamit azért, hogy az apám a közelünkbe se jöhessen, seriff?”

08_85.png„Nem szeretnék, akkor túl hamar vége lenne a filmnek.”

09_90.png„Szóval végig ártatlannak hittél, amíg a hűvösön ültem, de egyszer sem jöttél el meglátogatni, hogy ezt elmondd nekem? Szép kis barát vagy, Calhoun!”

Karent nem hagyja nyugodni mindaz, amit az apjától hallott, és elkezdi megkérdőjelezni gyerekkori vallomásának és emlékeinek helytállóságát: szorgos kutatómunkával kideríti, hogy az anyja tényleg piált – kétszer elő is állították ittas vezetésért −, valamint azt is, hogy az ügyész fontosabbnak érezte Frank mielőbbi elítéltetését, mint az igazság feltárását. Miután az apja bűnösségét illető kétely elaltatja a gyanakvását, Karen befogadja Franket a házába, és egy ideig úgy tűnik, beköszönt a családi idill korszaka. Csakhogy amikor Karen energikus barátja, Dan, pont Frank orra előtt vásárol jegygyűrűt a kedvesének, a lánya iránt beteges birtoklási vágyat érző börtöntölteléken eluralkodik a pánik és az őrület, ami felébreszti a lelke mélyén szunnyadó fenevadat…

10_87.png„Adj esélyt apádnak, Karen. Nagyon igyekszik szegény.”

11_82.png„Miattad kellett anya nélkül felnőnöm.”

12_80.png„Semmi sem úgy történt, ahogy emlékszel rá, vagy ahogy mesélték neked.”

13_80.png„Téged mikor látlak végre a színpadon vetkőzni, Karen?”

14_80.png„Aki az én kislányomra nyomul, ráadásul tapló módon, annak nincs sok hátra.”

15_73.png„Nem nagyon jössz már te ebbe a bárba többé, fiacskám.”

16_73.png„Nemsokára összeházasodunk, édesem, de addig se fogjuk vissza magunkat.”

1993. július 16-án mutatták be a korábban csak egy rövidfilmet és négy sorozatepizódot rendező Jonathan Heap első játékfilmjét, az Őrjítő kételyt (Benefit Of The Doubt), amely amerikai és német koprodukcióban készült lenyűgöző arizonai és utah-i helyszíneken. A Michael Lieber, Jeffrey Polman és Christopher Keyser által jegyzett forgatókönyv nem forradalmasította a pszichothriller műfaját, viszont remek játéklehetőséget kínált a Frank Braswell főszerepét megkapó, 2024. június 20-án elhunyt Donald Sutherlandnek (Fókaromantika Donald Sutherlanddel + Gyémánt lady), aki azon rendkívül sokoldalú színészek táborába tartozott, akik bármilyen figurát képesek hitelesen − kacagtatóan vagy épp megrázóan − életre kelteni. Míg mondjuk a Magyarországon is népszerű kémfilm, a Tű a szénakazalban náci titkos ügynökeként Sutherland hidegvérű és higgadt profi gyilkosként teszi a dolgát, ezúttal egy színlelni csak ideig-óráig képes erkölcstelen perverzként válik veszélyessé. Vajon miért nézett a mama rendszeresen a pohár fenekére, miért volt dühös a lányához túlságosan ragaszkodó férjére, és miért pont tökön akarta rúgni Franket, mielőtt legurult a lépcsőn? Az Őrjítő kétely „csattanóját” nem nehéz kitalálni jóval a leleplezése előtt, ám Sutherland kiváló(an visszataszító) teljesítménye feledteti a sztori kiszámíthatóságát. A mellékszereplőkre sem lehet panasz: Karent az Oscar-díjra jelölt Amy Irving (Carrie + Őrjöngés) formálta meg kellő drámai és empátiakeltő erővel; a szintén rokonszenves Dant Christopher McDonald (Thelma és Louise); Calhoun seriffet pedig az egyik leghíresebb indián színész, a szintén Oscarra jelölt kanadai Graham Greene (Farkasokkal táncoló). Greene-ről csak kevesen tudják, hogy a karrierjét rockkoncertek hangosítójaként kezdte, és a Crowbar (a 70-es években aktív blues rock formáció, nem pedig az azonos nevű, 1990-ben alakult metálbanda) billentyűse, Kelly Jay biztatására nyergelt át a színészetre. Pete-et Rider Strong (Kabinláz) játszotta – se nem jobban, se nem rosszabbul annál, ahogy bármelyik másik tapasztalt gyerekszínész tette volna −, a Dannek gyűrűt eladó ékszerboltos kis szerepében pedig a II. világháború alatt a brit titkosszolgálatnak informátorkodó német Ferdy Mayne-t láthatjuk, aki Roman Polanski Vámpírok bálja című horrorvígjátékának arisztokrata vérszívójaként vonult be a köztudatba. Akik Donald Sutherland minden jelentősebb alakítására kíváncsiak (azokra is, amelyekre kevésbé ismert B-filmek révén került sor), azoknak az Őrjítő kételyt sem szabad kihagyniuk.

17_70.png„Elkészültek a jegygyűrűi, Dan. Karen biztos örülni fog.”

18_63.png„Hogy micsoda???”

19_56.png„Ne izgulj, Frank, nem dobunk ki, neked is ott a helyed a közös otthonunkban. És persze örülhetnél, hogy a lányod Tom Selleck-hasonmáshoz megy hozzá.”

20_48.png„Nem akartam én rosszalkodni, Karen, de a barátod kissé kiakasztott.”

21_42.png„Még egy lépés, és szitává lőlek, papa!”

Ráadás:

22_37.png

23_31.pngAz Őrjítő kétely külső jeleneteit a Utah állambéli Glen Canyonban, valamint az arizonai Camp Verdében, Clarkdale-ben, Cottonwoodban és az UFO-észleléseiről híres Sedonában vették fel

24_14.jpgDonald Sutherland  Chesty Morgan adottságaiban gyönyörködik a Fellini-féle Casanova forgatásán (vonatkozó Retrokult-cikk: Fellini és a kebelcsoda)

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Nagylány és nagyfiú a zongoránál (18+)

Ursula Andress és az ékszertolvaj (18+)

Fókaromantika Donald Sutherlanddel (18+)

Fellini és a kebelcsoda (18+)

A nővér és a szexuális ragadozó (18+)

Aki sok LSD-vel issza a kávéját (18+)

Szexi pincérnők életveszélyben (18+)

Ne szexelj az etruszk sírban! (18+)

A meztelen grófné megpróbáltatásai (18+)

Szexi olasz angyalok az Adrián (18+)

Klaus Kinski és a bombanőt fenyegető kék kéz (18+)

Amikor Emmanuelle a Stasi foglyaként gonoszkodott (18+)

Reggie Nalder: A lidércnyomás arca (18+)

Rutger Hauer: A tengerész összes nője (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr8118433215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.06.25. 08:51:13

Milyen kár, hogy az olyanok is megöregszenek, mint Amy Irving. Vagy az itt nem említett kedvencem, Michelle Pfeiffer.

Gerberus 2024.07.01. 08:33:44

Vannak azok a színészek, akik bárhova mehettek, bármit csinálhattak, a karrierjüknek ez nem ártott, mert valszeg mindenki szerette és tisztelte őket. Ilyen színész lehetett Donald Sutherland is, hisz ilyen közhelyes olcsó filmekben akkor vállalnak egykor nagyobb nevek szerepet, ha máshova már nem hívják őket, de Sutherland esetében messze nem ez volt a helyzet, hisz ugyanebben az évben jelent meg a Zaklatás című thriller, melyben Michael Douglas és Demi Moore mellett szerepelt, és emellett is mindig akadt egy kisebb-nagyobb szerep bárhol, bármikor, szinte minden második-harmadik filmben potenciálisan felbukkanhatott, legy légyen az tévéfilm, sorozat, vagy blockbuster. Olyasfajta sokak által kedvelt "munkaalkoholista" színész volt, mint Michael Caine, Willem Dafoe, Max von Sydow, vagy Christopher Walken, akik pillanatig nem ültek a babérjaikon, hanem mindig mentek valahova forgatni.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2024.07.01. 08:39:30

@Gerberus:

A-listás amerikai filmekben az idősödő sztároknak általában csak mellékszerep jut sajnos, Sutherlanddel is ez történt: abszolút főszerepet a 90-es években már csak kevésbé fontosnak vélt alkotásokban kapott, amelyek olykor sokkal jobbnak bizonyultak az agyonreklámozottaknál.

Gerberus 2024.07.02. 09:02:51

@Teakbois: Lehet, kétségtelen ekkoriban sok filmben nem az ő neve szerepelt azon filmek plakátjain, amikben szerepelt kisebb vagy nagyobb szerepekben, de szerintem a nézők akkor is észrevették. Nem volt egy William Holden vagy Oliver Reed, aki már senkinek nem mondott semmit, aki 1980 után született, ő megmaradt karakteres valakinek, és a régi nagy sikerei is tettek róla, hogy később is emlékezzenek rá. Azért az Űrcowboyokat vagy Az éhezők viadalát sem mondanám lényegtelennek.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2024.07.02. 11:18:30

„Donald Sutherland Chesty Morgan adottságaiban gyönyörködik a Fellini-féle Casanova forgatásán”.

Tegyük hozzá irigykedve, hogy csakis ő gyönyörködik, mert a film végleges változatából kimaradt ez a jelenet. :)

Teakbois · retrokult.blog.hu 2024.07.02. 12:23:15

@Field64:

Így igaz, ez pedig az egyetemes filmtörténelem egyik legfájóbb tragédiája. :)
süti beállítások módosítása