Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Ursula Andress és az ékszertolvaj

L’ultima chance / Stateline Motel (1973)

2024. június 19. - Teakbois

Floyd, a peches autótolvaj hathónapnyi sitten üldögélés után szabadul egy montréali börtönből, de az első útja nem a munkaközvetítő irodába vezet, hanem régi bűntársához, Joe-hoz, akivel aztán nem vesztegetik az időt, és maszkot öltve kirabolnak egy ékszerboltot. Sajnos a számításukba némi hiba csúszik, mert először kénytelenek lelőni a bolt egyik kuncsaftját, aztán két rendőrautó elől kell kereket oldaniuk. Floyd Fordja gyorsabbnak bizonyul a zsaruk járgányainál, a megpattanást követően pedig antihőseink elköszönnek egymástól: az amerikai Floyd szabadlábra helyezésének egyik feltétele az volt, hogy 48 órán belül visszatakarodik az USA-ba, másrészt nem árt külön folytatni a menekülést, hiszen a rendőrök két együtt kocsizkázó fickót keresnek. Noha Joe a rablás ötletgazdája, nem tűnik korszakos géniusznak, mivel a teljes, 500 ezer amerikai dollár értékű zsákmányt Floydra bízza, mondván, majd a maine-i Newportban összefutnak, és akkor feleznek.

l_ultima_chanche_1973.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk női meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Floyd vidáman száguld Newport felé a jeges országúton, azonban amikor felcsendül a kedvenc dala a rádióban, figyelmetlenségében kisodródik, és tönkreteszi az autója futóművét. Gyalogosan kénytelen hát továbbhaladni, de végül annyira elfárad, hogy a még Kanadában lévő határ menti motelben, az Utolsó Esélyben (Last Chance) kivesz egy szobát, ahol hatalmasat pihenne… ha nem figyelne fel már a megérkezésekor a tulaj szép feleségére, az unatkozó Michelle-re. Michelle-nek elég csak szépen megrezegtetnie a szempilláit, és Floyd máris magasról tojik a Newportban várakozó Joe-ra, mert immár kizárólag az érdekli, mi(lyen) lehet Michelle szoknyája alatt. Michelle igencsak szemrevaló mostohalánya, Emily egy helyi fakabáttal, Alberttel jár, aki rögtön megérzi Floydon a sittszagot, de amikor már éppen megszorongatná az idegent egy halom kínos kérdéssel, azt a (fals) hírt kapja kollégáitól, hogy elfogták a két feltételezett ékszertolvajt. Floyd megkönnyebbülten fellélegezne, de újabb csapás éri a pszichéjét: Joe arra gyanakszik, hogy a társa magának akarja az egész zsákmányt, ezért nem jelent meg a találkán, úgyhogy telefonon közli Floyddal, hogy elindul a motelbe. És ami még ennél is rosszabb: miután Floyd végre kihentergi magát Michelle-lel, csak hűlt helyén találja a motelbéli ágya matracába rejtett ékszereknek. Vajon ki lopott a tolvajtól? Michelle? Fred, Michelle féltékeny férje? Jack, az autószerelő, aki korábban Michelle szeretője volt, és nem örül, hogy Floyd átvette a helyét? Netán az orrát előszeretettel mások dolgába ütő Emily? Vagy a szobalány? Hamarosan betoppan Joe, akinek viszket az ujja a ravaszon…

01_88.pngKét fickó ékszerüzletbe indul…

02_83.png … de eszük ágában sincs fizetni az árukészletért

03_85.png„Egész jó sofőr vagyok, Joe!”

04_89.png„Csak az a baj, ha meghallom a kedvenc nótámat, máris tönkrevágom a járgányt.”

05_90.png„Lássuk, van-e szabad szoba az Utolsó Esélyben!”

06_85.png„A tulaj felesége roppant rokonszenvesnek tűnik.”

07_80.png „Ki az új sofőröd, mostohamami? Csúnya bűnözőképe van. Nem akarod, hogy Albert lekérdezze az adatait?”

08_83.png„A magad dolgával törődj, szívem csücske!”

09_88.png„Vérbeli nagyvárosi fajankóra cseréltél le, Michelle. Azt már tudjuk, hogy pocsékul vezet, de lefogadom, hogy a motorháztető alatt sem ismeri ki magát úgy, mint én.”

10_85.png„A testemen remekül kiismeri magát… veled ellentétben, Jack.” 

Maurizio Lucidi olyan világhírű olasz komédiák vágójaként kezdte a karrierjét, mint a Dino Risi (Meztelennek látok minden nőt!) által rendezett Előzés és a Szörnyetegek, amelyekben olyan kiválóságok brillíroztak, mint Vittorio Gassman, Jean-Louis Trintignant (A szomszéd nője mindig vonzóbb + A megalkuvó) Ugo Tognazzi (Nászéjszaka a börtönben + A macska és a fogadást elvesztő cicababa + Őrült nők ketrece + A nagy zabálás) és Lando Buzzanca (Olyan rabszolgám van, amilyen neked nincs!), rendezőként pedig 1965-től hallatott magáról. A magyar nézők számára legismertebb munkái direktori minőségében A szicíliai kereszt − kiváló maffiakrimi Roger Moore (Amikor James Bond törpéjét letartóztatták) és Stacy Keach (Bombanő a kannibál isten hegyén) főszereplésével −, valamint a Vadnyugati Casanova című habkönnyű western-vígjáték Bud Spencerrel és Jack Palance-szel (Fekete Éva, a legszebb kígyóbűvölő + A brit Marilyn Monroe és az afrikai bálvány + Zsarubosszú a sztriptízbárbanJustine). Lucidi 1973-ban rukkolt elő a kanadai helyszíneken forgatott Az utolsó eséllyel (L’ultima chance), amely pont úgy kezdődik, mintha valamelyik Steve McQueen-akciófilm utánzata lenne, de 15 perc elteltével már A postás mindig kétszer csenget című fülledt hangulatú bűnügyi dráma szellemében folytatódik. (Érdemes megemlíteni, hogy a Michelle felszarvazott férjét megformáló Massimo Girotti pont A postás mindig kétszer csenget alapjául szolgáló regény 1943-as olasz filmváltozatának főszereplőjeként futott be.) Az utolsó esély korabeli vonzerejét elsősorban az jelentette, hogy a 60-as évek egyik legfőbb női szexszimbólumát, a Bond-lány Ursula Andresst (Ursula Andress és a gyilkos villámcsapás) Michelle-ként együtt szerepeltették benne a 70-es évek egyik legnépszerűbb férfi szexszimbólumával, a Floydot alakító Fabio Testivel (A Ferramonti-örökség). A mellékszerepeket is tapasztalt profikra bízták: Joe-t a mindig elsőrangú Eli Wallach (A Jó, a Rossz és a Csúf), Jacket az olasz zsánerfilmes legenda, Renato Rossini (alias Howard Ross − A New York-i hasfelmetsző), Emilyt a Beatles-dobos Ringo Starr bájos felesége, Barbara Bach (James Bond kedvese az óriásaligátor ellen), Albertet pedig Carlo De Mejo (Teoréma) játszotta. A forgatókönyv Franco Enna krimiregénye alapján készült, hazánk büszkesége, Pogány Gábor (Barbara Bouchet, a legszexibb apátnő) operatőr pedig rendkívül érzékletesen fényképezte a behavazott tájakat és a motelszobában fellángoló forró szenvedélyt. Az utolsó esély furcsa koktélt képez: olasz ízű kanadai thriller, amely az amerikai noir műfaj kliséit vonultatja fel naiv, ám rovott múltú főhőstől kezdve a végzet titokzatos asszonyán át a szadista főgonoszig. Nyers erőszak és hátborzongató feszültségkeltés helyett inkább a bűneset emberi tényezőire koncentrál, úgyhogy kellemes kikapcsolódást nyújthat azoknak, akik a thrillereket szinte vértelenül, viszont tekintélyes mennyiségű lélektannal megfejelve szeretik fogyasztani.

11_80.png„A drágakövek a gyomromban lennének a legbiztosabb helyen, de inkább a matrac alá dugom őket, elvégre rém intelligens vagyok.”

13_78.png„Mondd csak, drágám: lefeküdtél a legújabb vendégünkkel?”

14_78.png„Dehogyis, Fred! Hogy te miket gondolsz rólam!”

15_71.png„Váltsuk valóra azt, amitől retteg a férjed!”

16_71.png

17_68.png„Joe? Bocs, hogy napok óta kések a találkozónkról. Sajnos szerelmes lettem.”

18_61.png„A szerelem öl, butít, és nyomorba dönt. Ha csak téged, azt nem bánom, de ha én is megiszom a levét, akkor morcos leszek.”

19_55.png„Mindig is óvtam tőled a papát, Michelle, de nem hallgatott rám…”

20_47.png„Mondhatnám, hogy előbb-utóbb megszoksz majd engem, Emily, de előbb szököm meg, mint hogy ez bekövetkezne.”

21_41.png „Gyanús elemek gyanúsakat csinálnak mostanság mifelénk, de nem tudják, hogy egy Columbo veszett el bennem… aki hamarosan meg fog kerülni!”

Ráadás:

Az utolsó esély Luis Bacalov (A végzet asszonya Bejrútban) által komponált betétdala

22_6.jpgFabio Testi és Ursula Andress Az utolsó esély forgatásán olyannyira megtalálták a közös hangot, hogy a való életben is egy párt alkottak utána, amíg Ursula újabb legény után nem nézett

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Nagylány és nagyfiú a zongoránál (18+)

Charles Napier: Akit Gregory Peck a legjobban utált (18+)

A nővér és a szexuális ragadozó (18+)

Jézus Krisztus westernsztár (18+)

Meat Loaf és John Parr, a rock and roll zsoldosai (18+)

A mozgássérült bombanő és az ékszertolvaj (18+)

Ursula Andress: Bombanő a kannibál isten hegyén (18+)

Ursula Andress és a gyilkos villámcsapás (18+)

James Bond kedvese az óriásaligátor ellen (18+)

Barbara Bouchet, a legszexibb apátnő (18+)

Ann-Margret: A végzet asszonya Bejrútban (18+)

Nászéjszaka a börtönben (18+)

Vigyázz, mert halálra sokkol a telefon! (18+)

Shannon Tweed: A legszexibb bosszúálló (18+)

A bombanő és az egyszemű hipnotizőr (18+)

Shannon Tweeddel a jakuzziban (18+)

Shannon Tweed: Kéjsóvár luxusfeleség életveszélyben (18+)

A kamionos, aki végighajtott a sztriptízbáron (18+)

UFO-bordély a tenger mélyén (18+)

A kanadai farmer véres vasárnapja (18+)

Vigyázz, mert halálra sokkol a telefon! (18+)

Amikor Kirk kapitány örömlányokhoz járt (18+)

A szőrmebolond Meat Loaf sztriptíztáncosnője (18+)

Szemüveges bombanő puskával (18+)

A sátán metálja megőrjíti a lányaitokat! (18+)

Füstölgő Magnum és tomboló düh (18+)

Sophia Loren elátkozott románca (18+)

Fókaromantika Donald Sutherlanddel (18+)

Végzetes telefonhívás (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr7518430089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2024.06.19. 07:16:48

Nem ismertem ezt a filmet, de érdekesnek tűnik, köszönöm az ajánlót.

A szereposztás mindenképpen figyelemre méltó. Ursula Andress egyike kedvenc nőimnek, 12-es toplistámon is szerepel. Fabio Testi sokat foglalkoztatott, de szerintem kellően nem értékelt színész volt. A MovieCopson várható a feltűnése, akárcsak Howard Rossé, aki Borowczyk egyik kevésbé sikerült erotikus drámájában (Egy kolostor belsejében) is játszott.

Carlo De Mejóról jegyezzük meg, hogy a nagyszerű színésznő, Alida Valli fia volt, sajnos már egyikőjük sem él. A Teoréma című filmben De Mejo egyik partnere Massimo Girotti volt, aki hosszú élete utolsó évtizedeiben jelentős alkotók filmjeiben játszott fontos mellékszerepeket.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2024.06.19. 16:04:42

@Field64:

Fabio Testi valóban alulértékelt színész manapság, pedig a fénykorában nagy sztárnak számított Olaszországban. Néhány alkalommal még biztos felbukkan majd nálam.
süti beállítások módosítása