Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Zoltán, Drakula kutyája

Zoltan – Hound Of Dracula / Dracula’s Dog (1977)

2024. április 30. - Teakbois

Igor Drakula, a 20. század eleji Erdély legszomjasabb arisztokrata vámpírja épp arra készül, hogy belemélyessze fogait egy szendergő fogadósnő nyakába, amikor Zoltán, a hölgy mindenesének, Veidt Schmidtnek a kutyája úgy felbosszantja a csaholásával, hogy mérgében denevérré változik, és inkább Zoltán véréből lakmározik, vámpírebet varázsolva a túlbuzgó házőrzőből. A blöki ezt követően elkíséri újdonsült urát Veidthez, akiből aztán Igor egyetlen harapással lamiát csinál – az efféle élőhalott nem szorul vérivásra, nappal is tud járni-kelni, de ugyanúgy csak a szívébe döfött karóval küldhető másvilágra, mint egy vérbeli vámpír. Igort, Veidtet és Zoltánt végül „megkarózza” a nép, és mindhármukat a föld alatti Drakula-kriptában helyezik örök nyugalomra… amely aztán nem bizonyul örökké tartónak, ugyanis 1977-ben a komcsi románok hadgyakorlat közben véletlenül feltárják a sírhelyet.

zoltan_hound_of_dracula_1977.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk női meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

A próbaképp robbantgató katonai különítmény parancsnoka az emléktáblákon díszelgő Drakula név láttán rögtön értesíteni akarja a feletteseit, és az archeológusok kiérkezéséig egy László nevű közlegényt állít őrnek a kriptába. Lacikánk kíváncsi természetű fickó, ezért aztán amikor egy apró földrengés következtében két koporsó vágódik elő a kripta falából, felnyitja az egyiket, és – mivel hiányzott a suliban a vampirológiai órákról – igazi idióta módjára kihúzza a benne heverő leples bitangból a karót. A koporsó lakója eme ballépés hatására feltámad holtából, és torkon harapja Lászlót… A lepel alatt nem más feküdt ugyanis, mint Zoltán, Drakula kutyája. Zoli nem tétlenkedik Laci vérének bevedelése után: a szájával felnyitja a második koporsót, és karókihúzás által feléleszti Veidtet, aki némileg csöves kinézetűen tér vissza a félholtak sorába, de épp elég jó kondiban van ahhoz, hogy utazókoporsóba vágja Zolit, és hajón átvigye az USA-ba.

01_84.png„Ha nem jutok emberihez, a kutyavér is megteszi…”

02_01.png„Miniszter elvtárs! Rendszeridegen vámpírokat találtunk. Mihez kezdjünk velük?”

02_02.png„Már a kiskatonáimat sem hagyják békén.”

03_01_1.png„És persze szépségversenyen sem tudjuk indítani őket.”

04_01.png„Nos, őrnagy elvtársnő, azt javaslom, hogy némi karóhasználatot követően égessük el a bizonyítékokat, rendes kommunista országba nem való vámpír.”

04_02.png„Sem vadonatúj…”

04_03.png„… sem muzeális darab.”

06_01.png„Helló, Amerika!”

06_02.png„Bár csak félig vagyok vámpír, a nap azért bántja a szememet…”

07_01_1.png„Gyerünk, Zoltán, elég a lustálkodásból!”

07_02_1.png„Kiszimatolom Igor kapitalista leszármazottját, és vámpírt csinálok belőle!”  

Másnap a katonai régészek parancsnoka, Hessel őrnagy asszony és a Securitate nagyágyúja, Vaclav Branco felügyelő komor hangulatban megállapítja, hogy Laci hanyagsága miatt két rendszeridegen vámpír kiszabadult a koporsójából, és ez bizony nem fog tetszeni senkinek a pártvezetésben. Branco, a titkosszolgálat vámpírspecialistája, elégetteti a Drakula-klán karózott tagjait, és a biztonság kedvéért Laciba is veret egyet, mielőtt a lángok martalékává tenné szegényt. Nem kevés könyvtári kutatómunka árán Branco és Hessel elvtársnő kideríti, hogy Igor volt az utolsó vámpír a Drakula családban, és született egy 100%-osan halandó, normál embernek mondható dédunokája, Mihail, akit hétéves korában, még a kommunista hatalomátvétel előtt átmenekített Amerikába. A koporsókból hiányzó Veidt Schmidt és Zoltán a Los Angelesben immár Michael Drake néven családapáskodó Mihail Drakula előkerítése végett utazott az USA-ba, hogy vampirizálják, ugyanis nem képesek huzamosabb ideig a gazdájuk reinkarnációja (azaz kiköpött mása) nélkül létezni, és belepusztulnak az önállótlanságba. Branco tehát – a főnöke engedélyével – átruccan a hanyatló kapitalizmus fellegvárának titulált Egyesült Államokba, hogy megakadályozza Michael drakulizációját, a hidegháborús apokalipszist, valamint a nemzetközi helyzet kellemetlenné fokozódását. Michael a feleségével, a gyerekeivel és a kutyáival kempingezni indult nem sokkal Branco Kaliforniába érkezése előtt, úgyhogy a detektív utánuk megy a Franklin Canyon Parkba, ahol már Veidt és Zoltán is ideiglenes tanyát ütött, a blöki pedig melléktevékenységként elkezdte a turisták és a helybéli ebek vérének megcsapolását. Miután Michael két németjuhásza is vámpírrá lényegül át Zoltánnak köszönhetően, a Drakula-leszármazott hajlandó elhinni Branco úr elképesztő meséjét arról, miféle veszély fenyegeti a Drake családot, és úgy dönt, hazaküldi szeretteit, majd a román nyomozóval karöltve számol le az ugató vérszívókkal és Veidttel…

08_77.png„Beszállás, kis család! Két hetet fogunk a szmogtól és a nagyvárosi bűnözőktől távol tölteni.”

09_83.png„Két hét a kedvenc Disney-sorozatunk nélkül? Bele fogunk pusztulni az elvonási tünetekbe.”

10_80.png„Ne dramatizáld a helyzetet, kisfiam. Mars a lakóautóba!”

11_75.png„Gazdik! A németjuhászaitokat nem illik otthon hagyni!”

12_74.png„Tessék, mondtam én, hogy a természet lágy ölénél nincs békésebb pihenőhely!”

13_73.png„Zoltán… Remélem, felfogtad, hogy ez egy horrorfilm, úgyhogy aktivizáld végre magad!”

14_73.png„Igenis, vaúúúú!”

15_67.png„Túrázók, reszkessetek!”

16_02.png„A tábortól messze kóborló ebek: ti is…”

17_65.png„Eddig tartott az idill, amiről áradoztál, Michael!”

18_58.png„Lepuffantom az ebet, amelyik megharapta Lindát, csak kerüljön újra az utamba!”

19_52.png„Békés jószág volt az, higgye el nekünk, de valamitől megkergült, és már nem tudunk vadászni vele…” 

A szórakoztatóan elmeroggyant horrorfilmjeivel dollármilliókat kereső producer-rendező, Charles Band (Mi a frász történik az Árnyzónában?) papája, a szintén az előbb említett szakmákban dolgozó Albert Band (Mágusok háborúja) 1977-ben Frank Ray Perilli (Aligátor) agyonpihent aggyal kiötlött forgatókönyvéből dirigált elsőrangú mozgóképes kultklasszikust Zoltán, Drakula kutyája (Zoltan – Hound Of Dracula) címmel. A mű megtekintése után szemernyi kétségünk sem lehet afelől, hogy még a legrohadékabb vámpírnak is jár egy négylábú, aki a sírig és azon túl is hűséges hozzá. Igor Drakula és Michael Drake kettős szerepét a legjobb magyar származású zsánerfilmes színész, Michael Pataki (Vedd fel az őrverő kesztyűt!) kapta, akit nálunk a legtöbben a Rocky 4-ből ismerhetnek, amelyben Dolph Lundgren edzőjét alakította. A sokoldalúsága miatt gyakran foglalkoztatott Pataki élvonalbeli filmekben csak mellékfigura lehetett, idehaza sosem forgalmazott B-kategóriás szennyprodukciókban (azaz e sorok írójának kedvenceiben) viszont rendre főkolompos volt, és egyforma hitelességgel formált meg pszichopata bűnözőket és jóravaló átlagembereket. A gyerekeiért és férjéért Jan Shutan (Hét perc) aggódhatott Mrs. Drake-ként, Hessel őrnagyként Arlene Martel (Haragos angyalok a benzingőzös pokolból) osztotta a parancsokat, a szekus Van Helsinget pedig José Ferrer (A zsoldos, aki lesmárolta a diktátort) játszotta. Hogy miért pont Zoltán lett a filmbéli vámpíreb neve, azt csak megtippelni tudom: a pofikáját vérfagyasztóvá csinosító maszkmesterek egyike hazánk Oscar-díjas büszkesége, Elek Zoltán (A halászkirály legendája + A függetlenség napja)… a másik pedig Stan Winston (Terminátor 2. + A bolygó neve: Halál). Akinek viszont nem volt szüksége maszkra, mégis félelmetesebben festett Zoltánnál, az a kalandos életű és frenetikus humorú Reggie Nalder, avagy „a lidércnyomás arca”, aki ezúttal Veidt Schmidt bőrébe bújt. Bruce Logan operatőrnek (Kaszkadőrök: Vakmerő férfiak bombanőkkel) nem kellett mást tennie, mint mondjuk a megfelelő pillanatban a holdfénybe állítania Reggie-t, és máris olyan hátborzongató felvétel született, amilyet CGI-vel sosem fognak gyártani. A Zoltán, Drakula kutyája abszolút Retrokult-favorit, kutyásoknak és kutyátlanoknak egyaránt ajánlom.

20_44.png„Azt mondja, román vámpírok kószálnak a körzetemben? Tudtam, hogy a komcsik bármire képesek, hogy keresztbe tegyenek nekünk, de erre azért nem számítottam.”

21_39.png„Remek hírt hoztam az óhazájából, Michael… Ön Igor Drakula, az utolsó román vérszívó dédunokája, és az őse kutyája visszatért a másvilágról, hogy vámpírrá tegye Önt.”

22_34.png„Az előléptetésem óta nem éreztem ekkora örömöt, Branco úr…”

23_28.png„Készülj a randinkra, Michael!”

24_37.png„A haverjaimat is hozom.”

25_22.png„Zoltán! Tedd, amit tenned kell!”

26_20.png„Kisfiam... Megkétszerezem a heti zsebpénzedet, ha nem mondod el anyádnak, hogy…”

27_17.png„… mi mindent csináltam 1975-ben elektrosokkolt dilinyósként…”

28_11.png„… a Delinquent School Girls című filmklasszikus lányaival.” 

Ráadás:

A Zoltán, Drakula kutyája amerikai maszkmestere, Stan Winston készítette egyik kedvenc rockbandám, a Styx 1983-as videoklipjének robotmaszkjait

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr7318393165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerberus 2024.05.01. 06:40:07

Ez a cím ott van a top legröhejesebb filmcímek közt, kb. mint A szörfös náciknak pusztulniuk kell! :D De eszembe jut a Frici, a vállalkozó szellem is.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2024.05.01. 06:52:10

@Gerberus:

Nagy szerencse, hogy a röhejes cím ezúttal remek filmet takar. :)

Misamackó 2024.05.02. 17:09:39

Ez mekkora poszt!
Ezt a filmet még a Sat1 (vagy Pro7) csatornán láttam annak idején, megboldogult fiatalkoromban. Néha egészen érdekes zsánerfilmeket lehetett kifogni arrafelé, amiknek a létezéséről addig nem is tudott az ember.
Ennek örömére mindjárt rá is keresek: hátha előkerül valahonnan :)

Teakbois · retrokult.blog.hu 2024.05.02. 17:17:39

@Misamackó:

Klubtársak vagyunk: én is a Sat1 és a Pro7 bámulásával kezdtem, annak idején szinte csak e csatornák révén lehetett felfedezni efféle zsánerfilmes gyöngyszemeket. Bár gyakran csupán vágott verziókat tűztek műsorra, a semminél azok is többek voltak.
süti beállítások módosítása