Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Kirk kapitány belevaló pionírfelesége

Pioneer Woman (1973)

2023. december 27. - Teakbois

1867-ben járunk… John Sergeant boltos valahol Indiana államban − keményen dolgozó középosztálybeli ember, akit a munkaideje leteltével odahaza egy bájos feleség, Maggie, valamint két kisgyerek, Jeremy és Sarah vár minden egyes nap. John azonban sajnos megveszekedett idealista is, akin egyszer csak kitör a „pionírkór”, azaz elhiszi magáról, hogy vadnyugati farmernek való, noha nincs a múltjában semmi, ami az elképzelése helyességét igazolná. Egyik délután azzal a lesújtó hírrel lepi meg asszonyát és porontyait, hogy vásárolt egy 80 hektáros farmot Nebraskában, úgyhogy vége a „henyélésnek”, ugyanis szeretteit nem csupán odaköltözteti, de földtúrókat farag magából és belőlük is. Maggie nem repes éppen az örömtől, és inkább meg sem mondja ezek után Johnnak, hogy harmadszor is teherbe esett nemrég.

pioneer_woman_1973.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

A Sergeant famíliát óriási csalódás meg némi életveszély várja Nebraskában. Kiderül, hogy a családfő 80 hektárján már hét éve önkényes földfoglalók élnek, akiknek eszük ágában sincs távozni. Miután John elköveti azt a szarvashibát, hogy felemeli a hangját a tulajdonjogi vita során, a telepesek majdnem belefullasztják egy nagyobbacska pocsolyába, Maggie meg az ijedtségtől elvetél. John végül aláírja az orra alá dugott papírt, miszerint lemond a földjéről, megint szekérre pakolja a családját, és ezúttal Wyoming felé veszi az irányt, ahol rengeteg kisajátítható szabad terület áll a bátrak rendelkezésére. A kis családot innen már senki sem akarja elzavarni, felhúznak hát egy házat, ám John alighogy rákap a farmerlét ízére, máris elhalálozik egy balesetben. Maggie kénytelen talpraesett pionír asszonnyá válni, aki nem csak a földművelés csínját-bínját tanulja ki, de ha kell, puskát ragad a gyerekei védelmében. A szorgos özvegy idővel felkelti a környék leggazdagabb marhatenyésztője, a morózus, szűkszavú és leginkább Frank Sinatra viharvert testvérének kinéző Robert Douglas érdeklődését…

01_27.jpg„Szántunk, vetünk, aratunk… Hát nem ilyen életre vágytál mindig is, drágám?”

02_39.jpgJohn (William Shatner) és Maggie Sergeant (Joanna Pettet) útra kel Nebraska felé

03_63.pngWyomingban Maggie megmutatja, mi fán terem a vadnyugati emancipáció

Az amerikai ABC tévécsatornán 1973 decemberében debütált a Pioneer Woman című romantikus westernfilm, amelyet a Magyar Televízió évekkel később Pionírfeleség címmel vetített. Noha körömrágásra késztető izgalmakkal és tölténypazarló pisztolypárbajokkal nem szolgál, a tévés veteránnak számító direktor, Buzz Kulik (A vadász) által rendezett alkotás valószínűleg sokkal életszerűbben regél a vadnyugat mindennapjairól, mint bármelyik lőporszagú mozgóképes mese, amelyben John Wayne a szereplőgárda kétharmadát ledurrantva győzedelmeskedik. Maggie Sergeant figuráját Joanna Pettet (Naiv hippilány a kannibál házában + A Playboy-modell és a veszett farmer) játszhatta el, akinek ezúttal is jól állt az, ahogy törékenynek hitt virágszálból strapabíró kemény csajjá lényegítette át magát. Az ügyeletes lúzerként még az életét is elvesztő John Sergeant nem más, mint a Star Trek univerzum Kirk kapitánya, azaz a legendás William Shatner (William Shatner: Star Trek és rock + Amikor Kirk kapitány örömlányokhoz járt), aki általában rokonszenves macsó szokott lenni, ezúttal viszont az életképtelen álmodozók táborát gyarapítva lépett ki a skatulyájából. Érdemes megemlíteni, hogy a szereplőgárdából pont Shatner az, aki a valóságban is otthonosan mozgott volna a vadnyugaton: évtizedeken át foglalkozott lótenyésztéssel, és tudja, miképp kell farmot vezetni, vagy vágtató paripa nyergéből lasszóval befogni a menekülő marhát. A Pionírfeleséget egy tervezett tévésorozat bevezető epizódjának szánták, amelynek központi témáját a megözvegyült Maggie és a szófukar alfahím, Robert Douglas egymás iránti vonzalma adta volna – Douglas urat az egyik legkiválóbb amerikai tévés színész, David Janssen (A zöldsapkások) formálta meg, akit féktelen alkoholizmusa akadályozott meg abban, hogy mozifilmekben is gyakran foglalkoztassák. Janssen szívrohamban és 49 évesen hunyt el 1980-ban, amikor az életmódjának köszönhetően már legalább 69-nek nézett ki. A Sergeant család lánygyermekét, Sarah-t az ekkor csupán 10 éves leendő Oscar-díjas színésznő, Helen Hunt (Lesz ez még így se!) alakította, akinek ez volt az első filmszerepe.

04.JPG

05.JPG

Egy korabeli újságcikk szerint a forgatáson Joanna Pettet jókora galibát okozott pikánsnak szánt tréfájával. Mivel családi filmről volt szó, Shatner és a színésznő nyakig begombolkozva csinálta végig az intim jelenetét, és egy kis cirógatásnál többet nem művelhettek egymással. Pettet a vicc kedvéért a hálóingén átlátszó hatalmas műmuffot (angol filmes szakszóval: merkint) ragasztott a bugyijára: úgy vélte, a rendező hamar kiszúrja majd, és nevetve rögtön leállítja a jelenetet, azonban nem így történt. A jelenetet végig leforgatták, mivel a stábból senkinek sem tűnt fel a szőrcsomó, amely persze nem kerülhetett a filmbe, ezért újra fel kellett venni a „megszentségtelenített” cselekményrészletet. Buzz Kulik éktelen haragra gerjedt, mivel az idő és a filmszalag pénzbe került, egy szűk költségkeretű tévéfilm esetében pedig pláne nem volt szabad pazarolni egyiket sem. Pettet további karrierje állítólag megsínylette az esetet; az A-kategóriás mozifilmek producerei ezután megbízhatatlannak bélyegezték és nem tartottak igényt a szolgálataira, ő pedig egyes híresztelések szerint Shatnerre orrolt meg, ugyanis a kanadai nemzeti ikon volt a muffpoén ötletgazdája. Aki muffmentes, viszont kellően érzelmes és megható cowboykalapos drámára vágyik, az nyugodtan tegyen próbát a Pionírfeleséggel.

06_20.jpgWilliam Shatner a hiteles alakítás érdekében Rózsa Sándorhoz (vagy Village People-taghoz…. nézőpont kérdése) illő műbajszot ragasztott…

07_25.jpg… Joanna Pettetet pedig műmuff viselésére biztatta

Ráadás:

08_60.pngJoanna Pettet orális kényeztetésben részesül férfi partnere által a Double Exposure című 1982-es pszichothrillerben

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Aki vakon is kukkolta a szupermodellt (18+)

A mozgássérült bombanő és az ékszertolvaj (18+)

A seriff és az áldozatszámláló gyilkos (18+)

William Shatner: Star Trek és rock (18+)

Amikor Kirk kapitány örömlányokhoz járt (18+)

Naiv hippilány a kannibál házában (18+)

A veszett farmer és a Playboy-modell (18+)

Dögevő katonák a bordélyban (18+)

Isten megbocsát, Klaus Kinski soha (18+)

Szürke Sas, a nők bálványa (18+)

Prériölyv, a nőrabló indián (18+)

„Sergio Leone nem hagyta békén a pincérnőket!” (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr9618288849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2023.12.27. 12:54:38

Nem ismerem a filmet, és tudomásom szerint nem láttam még semmiben sem Joanna Pettet színésznőt. És ez tulajdonképpen furcsa is, mert szép arcú, érdekes nőnek tűnik, a külseje alapján kimondottan sztáralkat.

Ő volt a néhai Sharon Tate egyik legjobb barátnője (valóban az volt, és nem csak mondta magáról), együtt ebédeltek a színésznő életének utolsó napján. Joannát a Volt egyszer egy Hollywood.. című filmben Bruce Willis lánya, Rumer alakította, szerintem eléggé feledhetően.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy Joanna jó barátságban volt Alan Bates színésszel (Szerelmes asszonyok, A gonosz lady), és törődött vele akkor is, amikor az egykori sztár hasnyálmirigyrákban szenvedett. A hálás színész 95 ezer fontot hagyott hűséges barátjára, aki nem számított erre, és meghatódott attól, hogy a beteg Bates még a rák utolsó stádiumában is gondoskodni akart róla.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2023.12.30. 13:45:08

@Field64:

Ez a harmadik film Joanna Pettet életművéből, amelyről írni merészeltem, és párszor még biztos visszatér a művésznő a blogomra. Valóban Sharon Tate egyik legjobb barátnőjének számított, Polanskit viszont nem kedveli; azt nyilatkozta, hogy Tate-nek nem lett volna szabad hozzámennie.
süti beállítások módosítása