Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

George Kennedy: Agatha Christie filmsztár vetélytársa

2023. november 24. - Teakbois

A New York-i születésű George Kennedy egészen elképesztő mélyszegénységből érkezett. Miután négyéves korában elvesztette édesapját, táncosnő anyja egyedül nevelte, és végül annyira tönkrementek, hogy néhány hónapra hajléktalanná váltak. Bízz bennem! (Trust Me) című memoárjában Kennedy megrázó részletességgel számol be arról, milyen érzés volt olcsó hotelek bejáratánál várakoznia, miközben anyja odabent ágyba bújt az alkalmi kuncsaftjaival, hogy neki és fiának legyen aznap mit enniük. A Kennedy család sorsát egy érdekházasság fordította jobbra, George pedig 1968-ra Oscar-díjas színésszé vált a Bilincs és mosoly című Paul Newman-filmben nyújtott emlékezetes alakítása révén. A jótét lélek nagydarab fickókat és szemétláda nehézfiúkat egyaránt hitelesen megformáló Kennedy az elkövetkezendő évtizedek során az egyik legkeresettebb amerikai karakterszínésszé lépett elő, akit a főszerepek is gyakran megtaláltak: a mainstream filmeket előnyben részesítő magyar mozilátogatók olyan, ma már legendásnak számító alkotásokban láthatták, mint az Airport- vagy a Csupasz pisztoly-filmek, a Retrokult-blog olvasóinak pedig B-kategóriás „ínyencfalatokból” (Szabadíts meg minket a kapzsiságtól! + A veszett farmer és a Playboy-modell + A zsoldos, aki lesmárolta a diktátort) lehet ismerős. Amit viszont manapság csak nagyon kevesen tudnak róla, az az, hogy az 1980-as évek első felében két krimiregény erejéig felcsapott Agatha Christie (Halál a Níluson + Gyilkosság az Orient expresszen) vetélytársának.

01_26.jpgGeorge Kennedy rettegett gumibotú rendőrként A kék lovag (The Blue Knight) című 1975-76-os tévésorozatban

FIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Kennedy az Avon kiadó gondozásában jelentette meg bűnügyi regényeit, amelyek közül az első, a Gyilkosság forgatási helyszínen (Murder On Location) 1983-ban látott napvilágot. A mű attól különleges, hogy George Kennedy maga derít fényt benne a tettes kilétére segítőtársa, a fiktív Mike Corby segítségével, aki New York-i ex-zsaru, és nyugdíjba vonulása óta hollywoodi filmeseknek ad tanácsokat, valamint olykor kisebb szerepekben fel is bukkan a produkcióikban – Corby mellesleg egy szintén csupán a regényben létező Al Pacino-film ihletője. A Gyilkosság forgatási helyszínen a következő alaphelyzetet nyújtja: Kennedy és Corby Mexikóban dolgozik egy 30 millió dolláros költségvetésű westernfilmen, Az istentelenen, amely két feltörekvő fiatal (és fiktív) színésznek, Blossom Fosternek és Alex Keglmeyernek ad kiugrási lehetőséget, akik mellett olyan, a valóságban is „fellelhető” sztárok bukkannak fel a regény mellékszereplőiként, mint Dean Martin (Atombombák és bombanők), Glenn Ford, Geneviève Bujold, Raquel Welch (Szexszimbólum a kereszten + Szexi go-go táncos életveszélyben) és Yul Brynner (Mr. Süket trükkjei).

02_38.jpg

Amikor egyre több (természetesen nem a világhírűek közül való) stábtag halálozik el rejtélyes körülmények között, nyilvánvalóvá lesz, hogy valaki nagyon nem akarja, hogy az Oscar-esélyesnek vélt film elkészüljön. Alapos detektívmunkát követően Kennedy és Corby összeállítja a lehetséges tettesek listáját: egy idegesítő tévés pletykaműsor házigazdája, egy texasi olajbáró, a cseppet sem segítőkész helyi rendőrfőnök, egy homoszexuális matador, Corby legújabb barátnője, valamint a szexbomba Blossom Foster édesanyja jöhet szóba galád gyilkosként. Amikor Az istentelen producere és rendezője is feldobja a talpát, Kennedy kénytelen átvenni mindkettőjük feladatkörét, Corby pedig sajtótájékoztatót szervez, hogy annak keretében buktassa le az elkövetőt… George Kennedy első krimiregénye habkönnyű szórakozást kínál az érdeklődőknek, akárcsak második és egyben utolsó bűnügyi kötete, az 1984-es Gyilkosság a magasban (Murder On High), amely, hasonlóan a színész Airport-filmjeihez, egy utasszállító repülőgép fedélzetén játszódik. Érdemes megemlíteni, hogy egyes önjelölt szakértők kétségbe vonták, hogy a maguk idejében kifejezetten kelendő könyveket tényleg George Kennedy írta: véleményük szerint a művek stílusa olyannyira hasonlít a Walter James Sheldon krimiregényeiből megismertre, hogy több mint valószínű, hogy Kennedy csak a nevét adta a projekthez, Sheldon pedig tehetsége legjavát. Akár maga Kennedy haladt Agatha Christie nyomdokain, akár nem, a retro kuriózumok gyűjtői csak nyerhetnek azzal, ha „levadásszák” e két regénykülönlegességet.

05_4.jpegGeorge Kennedy A hét mesterlövész telibe talál (Guns Of The Magnificent Seven) című 1969-es westernfilmben 

Ráadás:

03_59.png„Szegény Bo Dereken elaludt az arab sejk szex közben…”

04_61.png„Ma sem lesz tehát virágos jókedvében az úrnőm.” George Kennedy sofőrként kesereg John Derek (A két Derek, Donald Trump és a kéjsóvár szellem) Bolero című 1984-es erotikus filmjében

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A szupermodell, aki Rolls-Royce-ban szereti csinálni (18+)

Szabadíts meg minket a kapzsiságtól! (18+)

A veszett farmer és a Playboy-modell (18+)

A zsoldos, aki lesmárolta a diktátort (18+)

Szexőrültek az Orient expresszen (18+)

Atombombák és bombanők (18+)

Raquel Welch: Szexi go-go táncos életveszélyben (18+)

Raquel Welch: Szexszimbólum a kereszten (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr8218266069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása