Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Drakula női Erdélyben tvisztelnek

Transylvania Twist (1989)

2023. október 31. - Teakbois

Dexter Ward a nagybátyja, Ephram gyászszertartására érkezik egyedüli rokonként, ám nagy meglepetésben részesül: bácsikája méltatlankodva felül a nyitott koporsójában, majd hazamegy unokaöcsikéjével. Ephram szakmája könyvtáros, és közli Dexterrel, hogy bizalmi feladatot szán neki: elő kell kerítenie egy roppant veszélyes okkult kötetet, Ulthar könyvét, amelyet egy Marinas Orlock nevű román illető kölcsönzött ki és „felejtett el” visszahozni. A könyv olyan varázsigéket tartalmaz, amelyekkel más dimenziókba nyithatunk kapukat – ezeken át démonok tódulhatnak a világunkba, azaz beláthatatlan következményekkel járhat, ha rossz kezekbe kerül. Dexter felkeresi Marinas lányát, a Hollywoodban Zs-filmes színésznőként érvényesülni próbáló Marissát, aki nemrég szomorú üzenetet kapott: a papája sajnos elhunyt, és Marissának mielőbb Erdélybe kell utaznia, hogy átvehesse jogos örökségét. Dexter Marissával tart a szexi szőkeség nagybátyja, Lord Byron Orlock erdélyi kastélyába, ahol hamar kiderül, hogy a ház vérszomjas hölgykoszorú által övezett ura és Drakula gróf között szemernyi különbség sincs. Nemsokára feltűnik a színen Van Helsing doktor – aki már az általános iskolában is karóval üldözte vámpírnak vélt osztálytársait −, és mindenki keresni kezdi a könyvet, amely miatt bármikor elszabadulhat a pokol…

transylvania_twist_1989.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Jim Wynorski, a mindkét szülője révén magyar származású amerikai filmdirektor – saját bevallása szerint − nem tűzoltó vagy delfinkutató akart lenni gyerekkorában, hanem… Roger Corman (Halemberek a szépségkirálynő ellen + Bosszúálló amazon két keréken + A szexfilm, amelyben Chuck Norris 1 percig karatézik + A bosszú meztelen karatés angyala + Carla, a meztelen bosszúálló). Miután felnőtté ért és kirúgták a filmes iskolából azzal az indoklással, hogy tehetségtelen, az első útja kedvenc zsánerfilmes producere irodájába vezetett, ahol aztán Corman azonnal a szívébe zárta, valamint munkát is adott neki: eleinte előzeteseket vágott, majd fokozatosan rendezővé léphetett elő. Wynorski az első játékfilmjét – Az elveszett birodalom (The Lost Empire) című bárgyú akcióorgiát – még nem Corman cégének rendezte, a példaképe pedig lesújtó véleményt fogalmazott meg róla, noha néhány dicsérő szót is kipréselt magából: „Borzalmas a filmed, Jim, de legalább látszik rajta, hogy tudod, hová kell rakni a kamerát, és a csajok is jól mutatnak benne meztelenül.” Igen sokan gondolják úgy, hogy Wynorski az 1984-es direktori bemutatkozása óta cseppet sem fejlődött az előbb említett színvonalhoz képest, Corman azonban elhalmozta megbízásokkal. Noha Wynorski – kebelbarátja, Fred Olen Ray (Az Alien és a rendőr, aki dudálva csajozott be + A bombanő és az egyszemű hipnotizőr) mellett – elsősorban arról híresült el, hogy egymás után dirigálta a 80-as és 90-es években a pucér színésznőket felvonultató erotikus thrillereket és horrorfilmeket, olykor a családbarát szórakoztatás világába is kitérőt tett. Eme törekvésének gyümölcse az 1989-es Erdélyi tviszt (Transylvania Twist).

01_5.jpeg„Nem élhetek muzsikaszó, biológiai fegyverek és géppisztoly nélkül, trallala!”

02_5.jpeg„Elég volt a klipforgatásból; irány Erdély, ahol mesés örökség vár!”

03_24.jpg„Hűha, Marissa! Drakula gróf a nagybácsikád!”

04_22.jpg„Kikérem magamnak a gyanúsítgatást, Lord Byron a nevem, és jobban költök bármelyik baromfinál!”

05_18.jpg„Byron vagy Drakula, nekem egyre megy… Meglehetősen rozzant ez a kastély, nem lehet valami gazdag a családom.”

06_4.jpeg„Ne becsmérelje az otthonomat, drága rokon…”

07_1.jpeg„… mert a végén még előbújik belőlem a kisördög.” 

Wynorski horrorkomédiája rengeteg filmre (Az élőhalottak éjszakája, A texasi láncfűrészes mészárlás, a klasszikus 1931-es Drakula, Péntek 13. stb.) és jó néhány irodalmi műre (Bram Stoker, Edgar Allan Poe és H. P. Lovecraft sikerkönyveire) tesz tiszteletlen utalást, ezért olyan, Magyarországon is jól ismert és Leslie Nielsen (Leslie Nielsen az agymosó szekta ellen) nevével fémjelzett rémfilm-paródiákkal rokonítható, mint a Bújj, bújj, ördög! vagy a Drakula halott és élvezi. A vérszívó Lord Byron Orlock szerepét a film legnevesebb színésze, Robert Vaughn (A 18-as hangár titka + UFO-bordély a tenger mélyén + Pokoli torony) kapta, aki ekkoriban már szinte bármit elvállalt, hogy fizethesse a számláit, Stefenként pedig egy igazi horrorikon, a kultikus Fantazma-filmek Magas Férfija, Angus Scrimm ökörködött őszinte örömmel.

08_18.jpg„Jim azt mondta, ez a film az egész családnak szól, úgyhogy nem szaladgálhatok benne pucéran.”

09_11.jpg„Micsoda??? Ez komoly???”

10_13.jpg„Hát ettől a hírtől nem csak a nézők, de én is elkomorultam.”

11_7.jpg„Ne búsulj, Marissa, mi talpig ruhában is szeretünk… Megmutassuk, mennyire?”

Bár meztelenkedésről ezúttal szó sem lehetett, Wynorski eme agymenése is csupa olyan hölggyel van tele, aki egyébként bármikor szívesen megvált a ruháitól − míg a Marissát megformáló Teri Copleynek akadt pár komolyabb tévés munkája is, a Pattyként domborító Monique Gabrielle a 62 filmet felölelő pályafutása során talán csak az Erdélyi tvisztben nem vetkőzött le egyszer sem. A mókás(nak szánt) jelenetek sorából kiemelkedik a teleshopos koporsóárusé, akiből szó szerint ömlenek a bicskanyitogató szóviccek; a militáns videoklip, amelyben Marissa tortát nyom az ajatollah képébe; valamint az erdélyi kocsmában játszódó, ahol minden törzsvendéget Hansnak hívnak. Érdemes megemlíteni, hogy a filmben két olyan színész is mellékszerepel, akinek az igazi neve horrorfigurához illik – Steve Franken és az osztrák származású Clement von Frackenstein −, a Van Helsinget alakító fickót pedig úgy hívják, hogy Ace Mask, azaz Ász Maszk. Aki a halloweent nem búsongva vagy rettegve, hanem röhögve akarja ünnepelni, továbbá szereti a retro horrorfilmeket és vígjátékokat, annak az Erdélyi tviszt kellemes kikapcsolódást nyújthat.

12_9.jpg„Szóljon hangosan az ének és az erdélyi twist!”

13_4.jpg„Oboázni akartam, de mivel ugyebár ez egy családi vígjáték, csak fagottozni fogok.”

14.jpeg„Ne búsulj, Patty, bármi is van a szádban, nekem tetszel!”

15_1.jpeg„Adj egy kis vért, Van Helsing, ne légy fukar!”

16_50.png„Eszem ágában sincs! Még jó, hogy nekem nem oboázott ilyen fogsorral, kedves kisasszony!”

Ráadás:

Teri Copley és Monique Gabrielle az Erdélyi tvisztben nem vetkőznek, de a Retrokult olvasóinak szívesen megteszik.

17_2.jpg

18_2.jpg

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr6818246743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása