Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

A kanadai farmer véres vasárnapja

Sunday In The Country (1974)

2023. október 01. - Teakbois

Egy nyári vasárnapon három lelkiismeretlen kanadai bankrabló – a maffiózó fellépésű Dinelli, az elmebeteg Leroy és a leginkább körzeti orvosnak kinéző Ackerman – az Ontario provinciabéli Bolton közelében száguld a kocsijával. Leroy-ék kifosztottak egy pénzintézetet, valamint lelőttek két járókelőt, a rend őrei pedig már a nyomukban vannak. A bűnözők úgy vélik, ideje másik autót keresni maguknak, ezért lepuffantanak egy épp kereket cserélő fiatal párocskát, Timmyt és Jennifert, és az ő járművükkel menekülnek tovább. Miután a rádióból tudomásukra jut, hogy a rendőrség lezárta az összes környékbeli utat, Leroy-ék úgy döntenek, hogy meghúzzák magukat egy boltoni tanyán, és ott várják meg, amíg a rendőrség figyelme lanyhulni kezd, a lakókat pedig lemészárolják.

sunday_in_the_country_1974.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

A kiszemelt tanya a hithű katolikus Adam Smithé, aki unokájával, a pasija által nemrég ejtett Lucyvel és együgyű, ám nagydarab mindenesével, Luke-kal éldegél itt. A bankrablók nem tudják, hogy a rendőrök megtalálták a meggyilkolt fiatalok holttesteit, és az egyikük már órákkal korábban közölte a vasárnapi mise után Adammel, hogy bárhol számítani lehet az elkövetők felbukkanására Boltonban. Adam nem szól Lucynek Timmyék haláláról (noha ők voltak a lány legjobb barátai); inkább békésen hazaautózik az unokájával, és megebédelnek. Adam megsejti Leroy-ék érkezését, amikor észreveszi, hogy valaki elvágta a tanya telefonvezetékét, de még ekkor sem mond semmit Lucynek, csak szépen odakészíti az előszobába a fegyvereit, majd miután a bankrablók bekopognak, az egyiket előrántva lepuffantja az elbizakodott Dinellit, Leroy-t és Ackermant pedig foglyul ejti. Lucy azt hiszi, Adam rögtön értesíteni szeretné a rendőrséget, de csalódnia kell az öregben: Adamnek esze ágában sincs bárkinek átadni a gonosztevőket, ő maga akar ugyanis elégtételt venni Timmy és Jennifer haláláért, méghozzá úgy, hogy halálra kínozza a tetteseket. A hippi lelkületű Lucy egyre hisztérikusabb állapotba kerül, amikor nyilvánvalóvá válik számára, hogy kegyetlenség terén nincs különbség az életére törő bűnözők és az őt védelmező nagyapja között...

01_53.pngHárom bankrabló menekül...

02_50.png... és útközben senkit sem kímélnek

03_51.pngEgy csinos kis tanyán azonban olyasvalaki várja őket, akit nem érdemes felbosszantani

04_53.png„Használhatnánk a telefonját, farmer úr?”

05_51.png„Ennél jobb dumád nem akad, fiacskám? Ti tettétek tönkre a vezetéket...”

06_49.png„Aki nem akar a lyukas hátú digó sorsára jutni, azt mostantól azt teszi, amit mondok.”

A 70-es évek elején két formabontó alapmű is gyökeres változásokat idézett elő az úgynevezett bosszúfilmek műfajában. 1972-ben a John Boorman-féle Gyilkos túrában egy nagyvárosi baráti társaság tagjai vadvízi evezésre indulnak az Appalache-hegységbéli Cahulawassee folyón, és hamarosan rá kell jönniük, hogy a mosdatlan, fogatlan, csúnya és retardált helybéliek puszta kedvtelésből kicsinálnák őket. 1974-ben debütált a Charles Bronson nevével fémjelzett Bosszúvágy, amelyben a morózus bajszos sztár egy békés építészt alakít, aki önbíráskodó igazságosztóvá lép elő, miután a lányát megerőszakolja, a feleségét pedig megöli egy csapat huligán. A John Trent (Halálos álom + Keresd a nőt!) által dirigált kanadai érdekeltségű és szintén 1974-es Vidéki vasárnap (Sunday In The Country) az előbb említett két film egyértelmű hatását mutatja, de korántsem utánzatról van szó. Míg a Gyilkos túrában a pozitívnak szánt hősök kerülnek életveszélybe az Isten háta mögött, a Vidéki vasárnapban a megvetendő bankrablók. A Bosszúvágyban Charles Bronson olyan figurát formál meg, akivel – törvénytelen tettei ellenére – szinte minden családos ember gond nélkül tud azonosulni, miután elképzelte, ő vajon mit tenne a helyében; a Vidéki vasárnap Adam Smithje azonban ugyanakkora pszichopata, mint a fogságába eső gonosztevők, és könnyedén ki tudjuk nézni belőle, hogy már évek óta azért imádkozott, hogy egyszer lehetősége adódjon önjelölt bíróként és hóhérként funkcionálni.

07_48.png„A pofádra van írva, fiacskám, hogy lapáttal kellene beléd verni némi jómodort.”

08_48.png„Mikor hívod végre a rendőröket, nagyapa?”

09_51.png„Majd akkor, amikor már mindhárom mukinak hullazsák kell. Jut eszembe: még mindig nem értem, anyád miért lépett le tőlem kamaszkorában. Remélem, te nem tervezel hasonlót.”

10_49.png„Hogy tetszik a disznószarban üldögélés, pajtikáim?”

11_48.png„Na, melyikőtök stukkerével lőjelek tökön titeket?”

Adam Smith szerepét a régi szép idők egyik legjobb karakterszínésze, az Oscar-díjas Ernest Borgnine (Vad banda + Szuperzsaru + Marty) kapta, aki több mint hat évtizedes pályafutása során rengeteg alkalommal bizonyította, hogy még a legrosszabb filmet is remekké tudja varázsolni arra az időre, amíg ő látható benne (a Vidéki vasárnap szerencsére jó film). A Lucyt játszó Hollis McLaren (Atlantic City) érzékletesen keltette életre a katolikus (és mint kiderül: álszent) szigorral nevelt, ám ennek ellenére liberális életfelfogást valló és nagyvárosi közegbe vágyó unokát, aki fokozatosan döbben rá, hogy bár oltalmat egyedül a nagyapjától remélhet a megveszekedett bűnözőkkel szemben, az öregre is ráférne némi humanizáló terápia. Leroy-t, a zseniálisan idegesítően vihogó őrült bankrablót Marilyn Monroe színitanodai csoporttársa, Michael J. Pollard (Bonnie és Clyde) alakította, akiről az a hír járta, hogy a magánéletben ugyanolyan zakkant, mint a filmvásznon. Érdemes megemlíteni, hogy a mellékszereplők között két kelet-európai emigránst is találunk: Ackermant, az ősz hajú bűnözőt Cec Linder játszotta, aki a nácik elől menekült Lengyelországból Kanadába, Adam Smith csökkent értelmű, ám bivalyerős mindenesét pedig Vladimír Valenta, aki Csehszlovákia egyik nagy színészreménysége volt; ő látható például állomásfőnökként Jiří Menzel filmklasszikusában, a Szigorúan ellenőrzött vonatokban. Valenta – aki rendszerellenessége miatt korábban majdnem hét évet töltött börtönben − a prágai tavasz eltiprása után szökött át Kanadába, ahol azonban csupán kisebb szerepeket osztottak rá. Aki egy olyan régimódi bosszúfilmet szeretne látni, amely képes gondolkodóba ejteni a nézőjét, az a Vidéki vasárnapot keresse.

12_46.png„Ne legyél szívtelen kislány, Lucy... Ha elengedsz minket, megígérjük, hogy meg sem állunk az első rendőrőrsig, ahol aztán feladjuk magunkat.”

13_47.png„Bárki jó útra térhet, mondja a lelkem mélyén egy hippi hang... Mindjárt elvágom a köteleiket, bankrabló urak!”

14_48.png„Most legyen nagy a szád, farmerkém! Tedd le a puskát, különben golyót röpítek az unokád fejébe!”

15_46.png„Csak nem képzeled, hogy töltött fegyvert hagyok a közeledben, te szarcsimbók? Egyetlen golyód sincs, Luke viszont mindjárt kezelésbe vesz.”

Ráadás:

16_46.png„Siess, babám...”

17_42.png„A ketyegőm már nem a régi, de egy rövid menet még menni fog...” Ernest Borgnine kupivendégként a Karácsony a bordélyban című 1976-os olasz drámában

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Joy és Joan bangkoki szextúrája (18+)

Vihartánc és rejtélyes gyilkosságok (18+)

A ház, ahol nem hagynak sokáig életben (18+)

Vigyázz, mert halálra sokkol a telefon! (18+)

William Shatner: Star Trek és rock (18+)

Shannon Tweeddel a jakuzziban (18+)

A bombanő és az egyszemű hipnotizőr (18+)

Shannon Tweed: Kéjsóvár luxusfeleség életveszélyben (18+)

Shannon Tweed: A legszexibb bosszúálló (18+)

Amikor Kirk kapitány örömlányokhoz járt (18+)

Szemüveges bombanő puskával (18+)

A szőrmebolond Meat Loaf sztriptíztáncosnője (18+)

A sátán metálja megőrjíti a lányaitokat! (18+)

Füstölgő Magnum és tomboló düh (18+)

Fókaromantika Donald Sutherlanddel (18+)

Sophia Loren elátkozott románca (18+)

Végzetes telefonhívás (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr3218224663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása