Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Nemi erőszak az atombunkerben

Chosen Survivors (1974)

2023. május 21. - Teakbois

Miután kitör a nukleáris háború az USA és a Szovjetunió között, amerikai helikopterek indulnak 12 titkos föld alatti atombunker felszíni bejáratához: az elnök parancsára minden egyes bunkerben 10 olyan, számítógép segítségével kiválasztott különlegesen tehetséges embert (5 férfit és 5 nőt) helyeznek el, akik majd képesek lesznek új világot építeni a régi romjain. A „szerencsések” azonban mit sem tudnak kiválasztott mivoltukról: álmukban rabolták el őket a családjuk mellől, majd benyugtatózták őket, és csak akkor térnek magukhoz, amikor már 536 méter mélyen leledzenek.

chosen_survivors_1974.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

A bunkerek újdonsült lakóit egy olyan oktatófilm képsorai fogadják, amelyet a komplexum falába épített óriási képernyőn tekinthetnek meg: Mary Louise Borden, a projekt szóvivője tart nekik eligazítást megváltozott életkörülményeiket illetően. A mexikói bunkerbe a következő személyeket szállásolták el: egy viselkedéskutatót, egy regényírót, egy oceanográfust, egy kutatóorvost, egy politikust, egy iparmágnást, egy ökológust, egy dietetikust, egy olimpikont és egy biológust. Minden egyes bunkernek akad 11. lakója is: egy katonatiszt, aki a számítógépes vezérlőegységet kezeli – ez a mexikói létesítmény esetében Ellis őrnagy.

01_31.png„Hol a fenében vagyunk?”

02_28.png„Kedves kiválasztott túlélők! Mary Louise Borden vagyok, és üdvözlöm Önöket a föld alatti atombunkerben, amely öt éven át az otthonunk lesz. Remélem, nem borulnak ki túlzottan, ha közlöm, hogy odafent megszűnt létezni mindenfajta élet, ugyanis a nagyhatalmak úgy döntöttek, kiirtják egymást.”

03_29.png„Na ne szórakozzon velünk, kislány! Ez ugye csak valami rossz vicc vagy egy valóságshow?”

04_30.png„Nem áll szándékomban félrevezetni Önöket. A műholdak révén élőben követhetik nyomon a fent zajló eseményeket.”

05_30.pngAmerikai asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén 

Miután ki-ki a maga módján feldolgozza a szerettei és korábbi életformája elvesztése miatt érzett sokkot, a bunkerlakók nekilátnak a páralkotásnak: a regényíró a politikust boldogítja, az olimpikon az ökológussal költözik egy szobába, az iparmágnás pedig előbb ráerőszakolja magát a kutatóorvosa, aztán megerőszakolja... A túlélők 5 évre elegendő élelmiszert kaptak, annál korábban nem mehetnek vissza a felszínre – hacsak nem szeretnének sugárfertőzötté válni. Azonban hamarosan kiderül, hogy hívatlan látogatókkal osztoznak a bunkeren: a liftakna falának repedésein gyilkos vámpírdenevérek másznak át a szomszédos barlangrendszerből, és miután végeznek az ebédlőben tartott díszmadarakkal, az oceanográfust is halálra „csapolják”. A túlélők körében kitör a pánik, a fikarcnyit sem rokonszenves iparmágnás pedig egyre valószínűbbnek tartja, hogy a társaival együtt kormányszintű átverés áldozata: talán nem is zajlott odafent atomháború, és valójában arról van szó, hogy valakik szupertitkos kísérletet végeznek az ő közreműködésükkel. Lehet, hogy neki van igaza?

06_30.png„Vajon kit zavart annyira a madarak csiripelése, hogy ezt tegye velük?”

07_29.png„A madárének rendkívül andalító volt, de sajnos megszomjaztunk a haverokkal.”

08_28.png„Nem elég, hogy többé már nem mehetünk el rendes sminkkészletet venni vagy golfozni, még ezekkel a nyavalyásokkal is osztoznunk kell a bunkeren.”

09_31.png„A kis szemétládák ráadásul aggasztó mértékben öregítik az arcbőrt.” 

A 70-es években élték virágkorukat a nagyszabású, sztárszereplőkkel forgatott amerikai katasztrófafilmek, melyek közül a legismertebbek – például a Pokoli torony és a Földrengés – Magyarországon is sikert arattak. Természetesen a B-filmes univerzum producerei sem akartak lemaradni a pénzkeresési versenyben, így aztán az irányításukkal olyan olcsó, ám hatásos alkotások születtek, mint az 1974-es Kiválasztott túlélők (Chosen Survivors), amelyet egy régi motoros tévés direktor, Sutton Roley (A sátán háromszöge) dirigált a Columbia Pictures számára Harry Spalding (Az erdei kápolna titka) forgatókönyve alapján. Élvonalbeli hírességek alkalmazására a költségkeret nem adott lehetőséget, zsánerfilmes kiválóságokkal viszont nyugodtan telerakhatták a filmet.

10_28.pngPeter Macomber (Bradford Dillman), a viselkedéskutató, aki kísérleti nyulaknak nézi embertársait

11_29.pngA regényíró Steven Mayes (Alex Cord) szinte rögtön összemelegedik Alana Fitzgerald képviselőasszonnyal (Diana Muldaur), és megállapítják, hogy nem sok értelme maradt az életnek

12_27.pngLenore Chrisman kutatóorvos (Barbara Babcock) és Luis Cabral oceanográfus (Pedro Armendáriz) a kétségbeesés helyett a higgadtságot választja

13_27.pngRay Couzins, az iparmágnás (Jackie Cooper) egy percre sem hajlandó elhinni, hogy nem valamiféle kegyetlen tréfa (vagy kísérlet) áldozata lett

14_28.pngWoody Russo (Lincoln Kilpatrick) olimpikon és Carrie Draper (Gwenn Mitchell) ökológus fehér túlélőtársai miatt kerül majd slamasztikába

15_28.pngClaire Farraday biológus (Nancy Rodman) azon töri a fejét, miképp oldja meg a csapatával a denevérproblémát

16_28.pngKristin Lerner dietetikus (Cristina Moreno) lába alól teljesen kicsúszik a talaj

17_26.pngGordon Ellis őrnagy (Richard Jaeckel) a családját siratja, miközben parancsnokként kell helytállnia

A kiváltságosnak kikiáltott túlélőket csupa elsőrangú színész vagy színésznő alakítja: Alex Cord (Szürke Sas, a nők bálványa + Ne szexelj az etruszk sírban!) humanista íróként, Richard Jaeckel (Feküdj le velem, mielőtt megölnek! + Az őrült furulyás és a keresztapa verőlegénye) komputerspecialista őrnagyként, Bradford Dillman (Szabadíts meg minket a kapzsiságtól!) pedig technokrata viselkedéskutatóként brillírozik – Dillman a film egyik kulcsjelenetében olyan remekül veszti el magabiztosságát és omlik össze, hogy a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart érdemelt volna érte. A Kiválasztott túlélőknek mellesleg nincs abszolút főszereplője, viszont mindenkinek jut pár perc a szereplőgárdából, hogy megmutassa, mit tud. Ha mégis szeretnénk valakit főszereplőnek nevezni, a reá eső játékidő alapján az atombunkerben is főnökösködni vágyó iparmágnást megformáló Jackie Coopert választhatjuk. A film forgatásakor 52. életévét taposó Coopert mindössze 9 éves korában jelölték Oscar-díjra a Skippy című 1931-es vígjáték címszerepében nyújtott alakításáért (egy doktor rosszcsont fiacskáját játszotta).

18_21.png„Csak pár napja vagyunk idelenn, doktornő, de rajtam máris kitört a nőhiány...”

19_19.png„Ne tegyen olyat, amit később megbánna, Mr. Couzins!”

20_18.png„De őszintén szólva engem már az sem érdekel, ha mégis megteszi...”

21_15.png„Azt hiszem, maradt még néhány denevér a bunkerben.”

22_14.png„Próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat, és józan mérlegelés révén dönteni.”

23_12.png„Ha magára hallgatunk, mind kinyiffanunk, pszichomókus úr.”

24_17.png„Itt az ideje, hogy legalább akkora hőssé váljak, mint Szürke Sasként.”

25_9.png„Ha hősre van szükségük, nézzenek be az ebédlőbe: ott megtalálnak.” 

Bár a rőt vérszopó denevérek több közép- és dél-amerikai országban is honosak, az USA-ban nem azok, és importálni sem szabad őket, úgyhogy a Kiválasztott túlélőket teljes egészében Mexikóvárosban és környékén forgatták. A repülés mellett ugrani, futni és szinte felegyenesedve járni is képes rőt vérszopók igen tanulékonynak és intelligensnek számítanak, Clay Mitchell „bőregér-edző” pedig 5 héten át trenírozott 10 példányt, hogy használni lehessen őket a közeli felvételekhez. Rajtuk kívül még több mint 4000 vérszopó és gyümölcsevő denevér vett részt a munkálatokban „statisztaként”, és bizony jó néhány elhalálozott közülük a művészet oltárán. Jackie Cooper és a Nobel-díjas kutatóorvost alakító Barbara Babcock a film premierjét követően azt kérelmezte a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiánál, hogy szigorítsanak a forgatásokon érvényes állatvédelmi előírásokon. A Kiválasztott túlélők volt az első olyan mozgóképes mű, amelynek kedvéért egy teljes stáb denevérharapás okozta betegségek (például veszettség) elleni oltásokban részesült: kivéve Coopert és Babcockot, akik nem akartak beadatni maguknak egyet sem, inkább vállalták a kockázatot. A föld alatti atombunker díszleteit 4 hónapon át építették körülbelül 2 millió dollárból, és a legbonyolultabbak voltak a mexikói filmipar addigi történetében. Aki egy kellemes retro katasztrófafilmet akar látni, amely a sci-fi és a horror műfaj jellegzetességeit sem nélkülözi, az bátran adjon esélyt a Kiválasztott túlélőknek.

26_7.png„Mondja csak, Couzins, mi a fenét csináljunk idelenn öt éven át?”

27_5.png„Amit Miss Draper: nézzük újra minden kedvenc retro filmünket!” 

Ráadás:

29_1.png„Tilos a leszbizés, hölgyeim!”

30_1.png„Tessék csak elővenni a személyiket!” A Kiválasztott túlélők Alex Cordja csaknem két évtizeddel később Gary Graver (A tanárnő, aki a diákja tüzével játszott + Vedd fel az őrverő kesztyűt! + Szexi örökösnők eksztázisa + Az Alien és a rendőr, aki dudálva csajozott be) zsarufilmjében, A gonoszság gyökereiben nyomozott

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A bombanő, aki 24 évesen született (18+)

A fehér rinocérosz asszonyai (18+)

William Shatner: Star Trek és rock (18+)

A kebelcsoda és a klónozás csodája (18+)

Kurt Russell az istenek nyomában (18+)

Az Alien és a rendőr, aki dudálva csajozott be (18+)

Bombanők, halálfejesek és egy dühös pávián (18+)

Mi a frász történik az Árnyzónában? (18+)

Űrcowboyok a zafíraszteroidán (18+)

Halemberek a szépségkirálynő ellen (18+)

UFO-k, autószerelők és bombanők (18+)

Az UFO „összesugarazott” szerelmesei (18+)

Szőke bombázó a Holdon (18+)

Barbara Carrera és a hibrid érzékiség (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr9618127760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása