Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Véráldozat és dél-afrikai átok

Panga – Blood Sacrifice (1991)

2023. május 13. - Teakbois

Az 1950-es évek végén a brit Geoff Armstrong és amerikai felesége, Elizabeth dél-afrikai farmjukon éli a cukornádtermesztők kiváltságos életét. Elizabeth gyermeket vár, és kitűnően kijön a fekete személyzettel, amelynek tagjaihoz nem lekezelően viszonyul, hanem demokrata érzelmű USA-bélire jellemző felvilágosultsággal. Egyszer csak betoppan Elizabeth nyaralni vágyó húga, Cindy és újdonsült barátja, Robert. Elizabeth kirándulást szervez vendégeinek a tengerpartra, ám amikor útközben áthaladnak egy falun, barbár szertartás szemtanúi lesznek.

panga_1991.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

A falubéliek a boszorkánymesterük vezényletével egy kecske feláldozására készülnek. Cindy nem tűrheti ezt a „galádságot”, és fittyet hányva a helyi népszokásokra, valamint vélt amerikai felsőbbrendűségétől hajtva elragadja a törzstől az isteneknek felajánlott állatot. A boszorkánymester ezután megátkozza Cindyt és a neki segédkező betolakodókat, így Elizabethet is, akinek vetélést kíván. Hazatérése után Elizabeth hamarosan hasi fájdalmakkal ágynak esik, úgyhogy a férje riasztja Pearson doktort, a dél-afrikai okkult hiedelmeket jól ismerő fehér körzeti orvost. Pearson szerint igen valószínű, hogy az átok előhívott a tengerből egy ősi szörnyeteget, aki bosszút áll majd a törzsi rituálé tönkretételéért. De vajon tényleg egy csúf szörny kezdi el még aznap gyilkolni a gyarmatosítókat? Vagy maga a haragos boszorkánymester? Esetleg Armstrongék intézője, Mletch, akinek igen félelmetesen áll a kezében a bozótvágó kés? Talán Pearson doki, akinek agyára ment a helyi folklór?

vlcsnap-2022-04-30-08h32m01s064.png„Hagyják élni szegény kecskét, fűszoknyás civilizálatlan tuskók!”

vlcsnap-2022-04-30-08h32m23s023.png„A tengeri szörny falja fel a porontyodat, te fehér némber!” 

1987-ben mutatták be az amerikai mozik a The Curse (Az átok) című olcsó horrorfilmet, a kitűnő amerikai színész, David Keith (Tűzgyújtó, Garni-zóna, Tennessee Buck további kalandjai) első rendezői munkáját. A H. P. Lovecraft novelláján (Szín az űrből) alapuló rémmesében egy Tennessee állambéli falucskában meteor landol, amely a földet és a földet túrókat egyaránt megfertőzi, így aztán elszabadulnak a gyilkos indulatok. Noha a 4 millió dollárból készült és kifejezetten jópofa zsánermű csupán 1,9 millió dollárt hozott a gyártóknak, két másik filmcég vezetői is úgy vélték, hogy érdemes további bőröket lehúzni a Curse címről. 1989-ben érkezett a Curse 2. – The Bite, amelyben a lehúzott bőr egy sugárfertőzött kígyóé volt, amelynek a harapása tomboló hüllő-ember hibriddé változtat egy békés turistát. 1991-ben pedig a Curse 3. – Blood Sacrifice-on volt a sor, amelyben egy törzsi áldozatnak szánt kecske megmentése átkot von a gazdag ültetvényes família fejére.

vlcsnap-2022-04-30-08h34m16s177.png„Gyönyörű boszorkánymesteri botot tart itthon, Geoff… Az édesapja remek ízlésű gyűjtő volt. A feketék ezzel idézték meg a tengeri szörnyet, aztán orgiázva ünnepelték az eljövetelét.”

vlcsnap-2022-04-30-18h44m14s122.png„Látom, szinte odaképzelte magát az orgiázók közé, ahogy erről beszélt, Pearson doktor…”

vlcsnap-2022-04-30-08h32m47s971.png„Kissé leizzadtam a folklórtól, úgyhogy veszek egy hűsítő fürdőt…”

vlcsnap-2022-04-30-08h37m12s033.png„Na, így mindjárt kényelmesebb!” 

A brit és dél-afrikai koprodukcióban a Fekete Kontinensen forgatott és a „körszösítés” előtt Panga − Blood Sacrifice címmel hódító alkotás egy tapasztalt vágó, Sean Barton (A légy 2., Kicsorbult tőr, A Jedi visszatér) első és máig egyetlen direktori munkája. Mivel eleve az akkori videotékáknak előállított horrortermékről volt szó, Barton nem reménykedhetett nagy költségvetésben. Így aztán a boszorkánymester átka által életre hívott tengeri szörnyeteget csak a film vége felé pillanthatjuk meg teljes nyálkás pompájában − a gumilény Barton A Jedi visszatér forgatásán megismert haverja, Chris Walas szakértelmének köszönhetően vicsoroghatott a nézők arcába. A sejtelmes atmoszférájú film az okkult horrortörténetek mágiától homályos világlátását ötvözte a Péntek 13. franchise révén közkedveltté vált slasher horrorfilmek faékre jellemző véres egyszerűségével.

vlcsnap-2022-04-30-08h35m44s890.png„Te is úgy gondolod, hogy valaki ólálkodik a sátrunk körül, Cindy?”

vlcsnap-2022-04-30-19h40m30s911.png„Azt hiszem, a hazaútra szóló jegyünket feleslegesen vettük meg, Robert.”

vlcsnap-2022-04-30-08h38m25s206.png„Geoff! Miért pont a hűtőkamránkban lógsz?”

vlcsnap-2022-04-30-08h38m35s173.png„A sok finom kolbász és tyúkhusi mind bozótszagú lesz tőled!”

vlcsnap-2022-04-30-08h46m04s261.png„Ne ijedezzen, Mrs. Armstrong, csak kertészkedés végett mászkálok ekkora bozótvágóval. Geoff gazdát merre találom? Húsbavágóan fontos lenne beszélnem vele.”

A szűkre szabott pénzügyi keret miatt méregdrága világsztárok felbukkanása sem jöhetett szóba, a főszereplők azonban rendelkeztek némi dicső múlttal. Az átoktól sújtott terhes földesúrnőt, Elizabeth Armstrongot Jenilee Harrison játszotta, aki az olajbárók intrikáit megéneklő Dallas hetven epizódjában látható Jamie Ewingként. A nyugtalanítóan titokzatos Pearson doktort a Brit Birodalom hőse és egyik legkarizmatikusabb színésze, Christopher Lee (1922. május 27. – 2015. június 7.) alakította. A nemesi családból származó Lee I. Károly frank császár (742 – 814) leszármazottja volt, az élettörténete pedig izgalmasabb bármelyik James Bond-filmnél (az anyja másodszor egyébként a James Bond-regényeket író Ian Fleming nagybátyjához ment feleségül): A leendő színész több fronton harcolta végig a második világháborút, a titkosszolgálat tagjaként számos veszélyes akcióban vett részt (többek közt magas rangú náci tisztek lengyelországi likvidálásában), valamint a szövetségesek győzelme után oroszlánrészt vállalt a náci kollaboránsok felkutatásában és vallatásában. 2001-ben megkapta a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozata (OBE) kitüntetést, 2009 júniusában pedig lovaggá ütötték. Lee a háborús tetteiről nem szívesen beszélt, ám amikor A Gyűrűk Ura forgatásán Peter Jackson rendező azt kérte tőle, hogy kiáltson fel, amikor a figuráját (Saruman varázslót) hátba szúrják, Lee nem tudta nem „továbbképzésben” részesíteni a direktort:

Hallotta már Ön, milyen hangot ad ki egy hátba szúrt ember? Én igen, ugyanis kénytelen voltam többször is így végezni ellenséges katonákkal a háború alatt. Nem ordibálnak, mert nem jut a tüdejükbe elég levegő.

vlcsnap-2022-04-30-08h41m14s787.png„Csak egy kis tűszúrást fog érezni, és máris buddhai nyugalom szállja meg a lelkét, Elizabeth…”

vlcsnap-2022-04-30-08h41m25s509.png„A saját karjába döfje az injekcióját, Pearson doktor, mert az enyémbe ugyan nem fogja! Pont úgy liheg, mint a szörny, akit folyton hallunk, de sosem látunk. Csak nem maga az?”

vlcsnap-2022-04-30-08h56m49s780.png„Mi az, hogy engem sosem látnak? Hát én már szart érek, mint Bástya elvtárs?”

A titkosszolgálati karriert a színészi pálya kedvéért félredobó Christopher Lee a Hammer Stúdió klasszikus horrorfilmjeinek köszönhetően vált népszerűvé az 1950-es évek végén: Lugosi Béla mellett máig ő számít Drakula gróf legihletettebb megformálójának. Lee még a 70-es évek első felében is kapott élvonalbeli szerepeket (ő volt Az aranypisztolyos férfi című James Bond-film főgonosza, valamint Richelieu bíboros első számú gárdistája A három testőr, avagy a királyné gyémántjaiban), 1975-től a karrierjét „revitalizáló” A Gyűrűk Ura 2001-es premierjéig azonban szinte csak kétes értékű  (ám ettől még élvezetes) B-kategóriás horrorfilmek, sci-fik és akciófilmek kapcsán tartottak igényt a szolgálataira. Az 1991-es Panga – Blood Sacrifice is azon szórakoztató zsánertermékek közé sorolható, amelyeket két okból nézünk meg: 1. szörny van bennük. 2. Christopher Lee van bennük. Aki tehát a sok amerikai vagy épp európai felségterületen zajló retro rémisztgetés után szívesen ijedezne egy kicsit Afrikában is, az nyugodtan szánjon másfél órát az életéből a Curse 3-má tett Pangára.

vlcsnap-2022-04-30-08h41m53s750.pngChristopher Lee (dr. Pearson) és Jenilee Harrison (Elizabeth Armstrong) legszörnyűbb dél-afrikai éjszakája 

Ráadás:

Vallomás az utolsó éveiben heavy metal énekesként is aktív Christopher Lee-től:

Bajonettel szúrtak oldalba, fenékbe lőttek, bomba robbant mellettem, és majdnem a fejemre esett egy harci repülő. Láttam mindenféle szörnyűséget, amelyet ember ember ellen elkövethet – a többségüket számos alkalommal. Megkeményedett a szívem, de nem lettem érzéketlen. A valódi életben szerzett tapasztalataimhoz képest mindaz, amit egy horrorfilm kínálhat, csupán gyermekded kikapcsolódás.

vlcsnap-2022-05-01-09h15m26s317.png„Nem is rossz dolog éjszaka kecskét áldozni, kezdek rákapni a bennszülöttek szokásaira!” 

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A fehér rinocérosz asszonyai (18+)

Kastélymentő szex Poe módra (18+)

David Hemmings: Nagyítás helyett nagy ivás és rock (18+)

Ian McCulloch: Aki Beatles-cikizőből lett zombigyilkos (18+)

Oliver Reed: A megállíthatatlan bosszúálló (18+)

Anthony Perkins: Bombanők gyilkosa Budapesten (18+)

Űrcowboyok a zafíraszteroidán (18+)

A woodstocki boszorkány órája (18+)

Ken Russell és a gyönyör szegecses éjszakája (18+)

Ken Russell és a szexkalandor magyar zseni (18+)

Ken Russell és a világ legszexibb operafilmje (18+)

Ken Russell: A vadember, aki vibrátort adott Anthony Perkins kezébe (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr6817820993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.05.05. 06:12:33

Az utolsó bekezdés nagy igazság!
süti beállítások módosítása