Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

A veszett farmer és a Playboy-modell

A Cry In The Wilderness (1974)

2024. március 07. - Teakbois

Sam Hadley, a keményen dolgozó gyári munkás besokall a nagyvárosi léttől és szmogtól, ezért úgy dönt, hogy fogja csinos feleségét, Deldát, valamint közös gyermeküket, a 13 éves Gust, és visszaköltözik velük a szülőföldjére, Oregon államba. Sam olyannyira komolyan gondolja a szemlélet- és életmódváltást, hogy nem ám valamiféle városszéli farmot vesz magának, hanem egy Isten háta mögötti birtokot, ahová még a telefont sem vezették be, és a kivágott fák tönkjeit is neki kell eltávolítania az útból, ha művelhetővé akarja tenni a földet. Az egyik tönk rángatása közben megbolygatja egy csíkos bűzösborz rejtekhelyét, aki cserébe teljes erőből kézen harapja. Samnek a tönkrángatás sokkal jobban megy, mint a logikus gondolkodás, ezért aztán nem siet rögtön orvoshoz a sebével, inkább hagyja két hétig gennyesedni. A botcsinálta farmer kezdi egyre furcsábban érezni magát, ráadásul ismét találkozik az immár habzó szájjal támadó borzzal, amelyet ekkor már kénytelen agyoncsapni az ásójával.

a_cry_in_the_wilderness_1974.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Samnek a „borztalanítás” után végre leesik a közmondásos tantusz, úgyhogy szépen odaláncolja magát a pajtája egyik tartópilléréhez, majd kiadja a családjának az utasításokat: Delda azonnal pattanjon az elindulni is alig képes rozoga furgonjukba, és hozzon dokit, továbbá ellenszert a több mint 60 kilométerre lévő legközelebbi kisvárosból, Gus pedig közben vigyázzon az apjára, de semmiképp se jöjjön túl közel hozzá, mert Sam azt olvasta egy elsősegélynyújtásról szóló füzetben, hogy a veszettség lappangási ideje 10 nap, és az bizony már igencsak eltelt, úgyhogy Sam bármelyik pillanatban beszámíthatatlan elmebeteggé változhat. A Hadley família furgonja már néhány mérföld megtétele után felmondja a szolgálatot a nehéz terepen, úgyhogy Delda gyalog próbál segítséget találni, de a környékbeli elszórt tanyák lakói nem bizonyulnak segítőkésznek.

01_21.png„Miért láncoltad az oszlophoz magad, drágám? Ez talán valami városi hóbort, amelyet nem tudsz levetkőzni?”

02_20.png„Megvesztem, Delda... Úgyhogy, kérlek, bírd ki egy ideig gúnyolódás nélkül.”

03_19.png„Légy szíves, hozz nekem ellenszert a furgonnal, meg néhány hamburgert is.”

04_19.png„Kár, hogy még jogsim sincs, de csak elboldogulok valahogy...” 

Ezalatt a pajtaablakon át bámészkodó Sam felfigyel egy furcsaságra: a birtokán keresztülfolyó patak vízszintje nem növekedett, hanem pont csökkent a közelmúltbéli heves esőzést követően, azaz valahol feljebb torlasz keletkezett benne, és a nemsokára esedékes újabb égi áldás hatására a patak vize ki fog áradni és összedönti Sam kalyibáit. A veszettségtől egyre agresszívabb családfő meg szeretné értetni a fiával, miféle veszély leselkedik rájuk, de az egy szavát sem hisz, és esze ágában sincs eloldozni az apját: Sam ugyanis néhány órával korábban azt mondta neki, hogy a kórtól irracionális képzetek öntik majd el az agyát, ezért Gusnak nem szabad komolyan vennie a hadoválását. Vajon sikerül Deldának időben segítséget hoznia és megmentenie férjét és fiát a vízbefúlástól? A térséget ugyanis valóban árvizek sújtják, és Samék patakja tényleg kiáradni készülődik...

05_20.png„Segítesz megírni a matekleckémet, papa?”

06_18.png„Tudod, fiam, a veszettség fránya dolog, kikezdi az ember agyát, meg hasonlók...”

07_18.png„Miért tetszik a tetőn ülni?”

08_18.png„Mert hamarosan megint jön az áradat, és inkább árvízkárosult akarok lenni, mint vízihulla.”

09_19.png„Segítség! Visszatért a pokolbéli borz! Zombi lenne?”

10_17.png„Ja, csak hallucinálok! Így jár, aki nem jár kivizsgálásra.” 

Az ABC tévécsatorna 1974. március 26-án mutatta be Gordon Hessler (Sikíts, csini Peggy!) soron következő produkcióját, amelyet a tapasztalt direktor Gilbert Wright A leláncolt őrült (Madman’s Chain) című regénye alapján forgatott. A Kiáltás a pusztaságban (A Cry In The Wilderness) címmel műsorra tűzött 74 perces mű azon mozgóképes tanmesék táborát gyarapítja, amelyek azt példázzák, hogy a faék − vagy jelen esetben inkább fatönk – egyszerűségű amerikai átlagelme akkor is győzedelmeskedik, ha korábban szégyellnivaló idiotizmusról tett tanúbizonyságot. A kezdeti felelőtlensége ellenére is rokonszenves melák főhőst, Sam Hadleyt az Oscar-díjas George Kennedy (George Kennedy: Agatha Christie filmsztár vetélytársa +  A zsoldos, aki lesmárolta a diktátort + Szabadíts meg minket a kapzsiságtól!) formálta meg, szemrevaló fiatal feleségét – micsoda nők jutnak az amcsi gyári melósoknak! – pedig egy igazi szőke ciklon, Joanna Pettet (Naiv hippilány a kannibál házában + Kirk kapitány belevaló pionírfelesége) Az elsősorban a régi zsánerfilmek rajongói számára ismerős hölgy a tragikus sorsú díva, Sharon Tate egyik legjobb barátnője volt, és akkor látta utoljára Tate-et, amikor néhány órával a Manson-szekta gyilkos tagjainak érkezése előtt a tetthelyen, a színésznő Roman Polanskival közös otthonában ebédelt. Pettet 1968 és 1989 között egy másik Retrokult-favorit színész, Alex Cord (Ne szexelj az etruszk sírban! + Szürke Sas, a nők bálványa + Nemi erőszak az atombunkerben) felesége volt. Az apját féltő és egyben apjától félő Gus szerepét Lee H. Montgomery kapta, aki két évvel korábban a Ben című horrorklasszikusban alakított egy vérszomjas patkányokkal telepatikus kapcsolatba lépő fiút.

11_18.png„1000 dollár egy szétesőben lévő furgonért? Nem pofátlanság ez egy kicsit?”

12_17.png„Ha szeretné még élve látni a férjét, perkálja le a pénzt a markomba... Jól van, csak hogy ne tartson szívtelennek, magának adom az autót a gyűrűjéért cserébe.”

13_18.png„Nem látod fiam, hogy mi a baj a patakkal?”

14_18.png„De hát azt mondtad, ne hallgassak rád, papa...”

15_18.png„Ne bosszants, Gus, épp elég nagy pácban vagyok az okoskodásod nélkül is!” 

Arra, hogy a 70-es években még családbarátnak szánt filmekben is bármikor felüthette fejét a bizarrság „féktelen tombolása”, a Kiáltás a pusztaságban is szolgáltat némi példát. Mint már említettem, a segítségért induló Delda útja során azzal kénytelen szembesülni, hogy a helybéliekben nem teng túl az emberbaráti szeretet. Van, aki csupán vonakodik beszélni vele, és olyan is akad, aki 1000 dollárt gombolna le róla egy másik alig pöfögő furgonért, amelyet végül a jegygyűrűjéért cserébe ad el a kétségbeesett asszonynak, ám egy kilométerrel arrébb visszaraboltatja tőle a bunkó rokonaival. A pálmát azonban az a fickó viszi el, aki megáll az autójával a szakadó esőben stoppoló, immár megint „kocsitlan” Deldának, majd a sártenger közepén megpróbálja megerőszakolni. Áldozata bátor tiltakozása annyira lenyűgözi e vidéki elvetemültet, hogy úgy dönt, inkább irgalmas szamaritánusként fog bevonulni a történelembe, és meg sem áll hősnőnkkel a kisváros orvosi rendelőjéig – ha nem lenne szükség helikopterre az időközben bekövetkező áradások miatt a Hadley tanyára való visszatéréshez, a pasas talán még az ellenszert is maga vinné el Samnek...

16_18.png„Szóval nemrég költöztek ide a férjével? Remek... Nincs kedve eljárni velem az esőtáncot, asszonyom? Csakis meztelenül persze...”

17_16.png„Tegye, amit tenni akar, de figyelmeztetem, hogy nem sok töke marad a végére.”

18_13.png„Ez a beszéd! Micsoda nő maga! Na, másszon vissza az autómba, elviszem a dokihoz.”

19_14.png„Igyekezzetek, drágám, mert nem sok választ el attól, hogy habzó szájjal ugassam a Holdat.” 

Ráadás:

20_13.pngJoanna Pettet a Playboy magazin 1968. februári számában...

pettet_22.jpg... és 1973-ban a Pionírfeleség forgatásán

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Amikor Leslie Nielsenre ráomlott a barlang (18+)

A motoros banditák, akik megvédték a hippiket (18+)

Kastélyt örököltünk a sátántól! (18+)

Meat Loaf és John Parr, a rock and roll zsoldosai (18+)

Kirk kapitány belevaló pionírfelesége (18+)

Naiv hippilány a kannibál házában (18+)

George Kennedy: Agatha Christie filmsztár vetélytársa (18+)

A zsoldos, aki lesmárolta a diktátort (18+)

Szabadíts meg minket a kapzsiságtól! (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr6518065012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2023.03.07. 14:00:15

Érdekes filmnek tűnik, szívesen megnézném. A szokásos kérdésemet majd privátban válaszold meg, köszi! :)

Amilyen átlagneve van a tagnak, olyan szép a nő keresztneve: Delda! Sőt, maga a nő is szép. A plakáton lévő kép alapján azt hittem, Ray nője a Dallasból, de azt hiszem, mégsem ő.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2023.03.07. 14:04:15

@Field64:

Ray nőjét (Donnát) Susan Howard játszotta, aki egyben Petrocelli felesége is volt. :) Howard egy exploitation-klasszikus kapcsán bukkan majd fel nálam.

gigabursch 2023.03.08. 10:45:22

Húhhh, ez nagyon jó alaptémájú film. Köszi az ajánlót!

Egy helyesbítés:
Ami a földben marad és felette fa volt: az a tuskó.
A folyamat meg a tuskózás.

A tönk az egy rövid tődarab (lehetőleg jó csomós, mert akkor az életben nem fog elhasadni) és oda rakod, ahová akarod.
Pl. a hóhér a tönkre tette az ember fejét. A tönköt meg odavitte a vesztőhelyre.
(hogy egy kis etimológia és erdészeti szakmai ismeret is összejöjjön egyszerre)
:-)

Teakbois · retrokult.blog.hu 2023.03.08. 10:50:44

@gigabursch:

Szívesen! :) Az értelmező szótár szerint a fatönk "1. A levágott, kidöntött fának az a része, amely a gyökerekkel együtt a földben marad. A favágók lefűrészelik a fát, majd kiássák a földben maradt fatönköt. 2. A fatörzsnek közvetlenül a föld feletti vastag része; fatuskó." Azaz tönk vagy tuskó tetszés szerint használható jelen esetben. George Kennedy is a földben maradt fatönköt ássa ki a filmben.
süti beállítások módosítása