Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Raquel Welch: Szexszimbólum a kereszten

2023. február 16. - Teakbois

1966-ban mutatták be tőlünk nyugatra az Egymillió évvel ezelőtt (One Million Years B. C.) című őskori kalandfilmet, amely két szempontból is mozitörténeti mérföldkőnek nevezhető. A Don Chaffey által rendezett brit alkotás egyrészt arra vetemedett, hogy − a tudománynak és az evolúciós elméletnek fityiszt mutatva − egyazon korszakban szerepeltette vadászó-gyűjtögető felmenőinket a dinoszauruszokkal, másrészt szupersztárt csinált női főszereplőjéből, Raquel Welchből (Szexi go-go táncos életveszélyben + A három testőr, avagy a királyné gyémántjai, 1940. szeptember 5. – 2023. február 15.), aki a filmbéli „barlanglakó bikinijében” férfiak millióival hitette el, hogy egy ilyen nőért ők is bármikor képesek lennének bunkósbottal rontani egy zsarnokgyíknak. Egyáltalán nem esem a túlzás bűnébe, ha azt mondom, 1966-tól kezdve nagyjából 1977-ig Raquel Welch számított a világ egyik legkívánatosabb nőjének (a Playboy magazin egyenesen a világ legeslegkívánatosabbjaként emlegette), aki a vonzerejét mellesleg egészen „nyugdíjas” koráig megőrizte.

welch_4.jpgRaquel Welch az Egymillió évvel ezelőtt reklámfotóján 

Noha a nagy amerikai filmstúdiók általában kínosan ügyelnek arra, hogy vallási szempontból sose verjék ki a biztosítékot több millió ultrakonzervatív (vagy legalábbis magát annak tettető) nézőjüknél, az Egymillió évvel ezelőttöt a tengerentúlon forgalmazó 20th Century Fox zöld utat adott Terry O’Neill fotóművésznek, hogy a film reklámkampányát olyan fotókkal segítse, amelyeken Raquel a már említett bikiniben jézusi babérokra pályázik. A stúdió fejeseinek aznapi kávéjába egy bosszúszomjas és kárörvendő titkárnő varázsgombákat pottyanthatott: más okát nem tudom elképzelni annak, hogyan voltak képesek üdvözült mosollyal engedélyezni az alább látható koncepciót.

welch_1.jpg

welch_3_1.jpg

O’Neill később azt nyilatkozta, hogy a fotókhoz akaratlanul, de maga Welch adta az alapötletet, ugyanis amikor összefutottak az Egymillió évvel ezelőtt forgatásán, a színésznő arról panaszkodott neki, hogy az ország prűdebbik fele biztosan keresztre fogja feszíteni az 1966-ban igen merésznek számító jelmeze miatt. Welch és O’Neill őszinte lelkesedéssel vetették magukat a közös munkába, de a képek előhívása után mindketten elbizonytalanodtak, és a fiatalkorában papi karriert fontolgató és hithű katolikus O’Neill végül úgy döntött, inkább bedobozolja a felvételeket és elfelejti, hová is tette a dobozt. A képekre 1996-ban bukkant rá a The Sunday Times magazin szerkesztője, és meggyőzte O’Neillt, hogy épp eleget változott a világ 1966 óta, úgyhogy nyugodtan megjelentetheti őket a lapjában. A siker persze nem maradt el, és meglepő módon a vezető feminista szervezetek is tetszésüknek adtak hangot: úgy vélték, Welch krisztusi póza kiválóan szemlélteti, mi vár egy nőre a férfiközpontú világban, ahol bármikor „megfeszíthetik”, ha meri vállalni önmagát.

welch_2.jpgRaquel Welch és Terry O’Neill közös művükkel 2013-ban 

Ráadás:

welch_5.jpgAmikor nem a kereszt viseli Raquelt, hanem Raquel a keresztet: helyszíni fotó a Magyarországon készített 1972-es olasz−francia−nyugatnémet erotikus szatíra, a Kékszakáll forgatásáról

Raquel Welch és Cher duettje 1975-ből 

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr1818050580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2023.02.16. 08:16:36

Kortalan volt, hozzátartozott az ifjúságomhoz, és azt hittem, egész életemet végig fogja kísérni. Nem így lett: sajnos a szexistennők is halandók.

Pedig kicsit hálátlan volt hozzá a közönség, aki mindig a szexbombát látta benne, és nem vette észre a színésznőt, akinek volt érzéke a jellemábrázoláshoz és a nevettetéshez is.

Előbbi kapcsán kevéssé emlegetett filmje a görög miliőben játszódó The Beloved és a Jog a halálhoz című dráma, míg utóbbira ragyogó példa Lester kétrészes muskétásfilmje, amelyben Raquel a kissé talán butácska, de gyönyörű és arany szívű Constance szerepében remekelt. Ilya Salkind azzal az érvvel ragaszkodott a szerepeltetéséhez, hogy Raquelt a világ legeldugottabb részein is ismerik, ő a sztárrendszer és a gyönyörű nő szimbóluma egy személyben. De figyelemre méltó volt a Tündéri nők és a Csupasz pisztoly 33 és 1/3 című vígjátékok epizódszereplőjeként is.

Magyarországon is járt a Kékszakáll és a Koldus és királyfi forgatása kapcsán. Filmjei között volt western (100 puska, Hannie Caulder) és nagyvárosi krimi is (Mr. Süket trükkjei).

És most elment. Hollywood csillogó fényei mintha kevésbé vakítóan csillognának most már. Nyilván voltak-vannak nála jobb színésznők, de az az aura, amely őt körülvette, egyszerűen egyedi és megismételhetetlen. Csajokkal tele van a filmfőváros, az egyik villantgat, a másik már MeToo-zik, de az igazi nőkből egyre kevesebbet látunk. És most már Raquel Welch is átlépett a halhatatlanság birodalmába.

gigabursch 2023.02.16. 10:15:52

@Field64:
Meghalt?!?!
Én fiatalabb vagyok, hogy ifjúságomnak ilyen élménye legyen, de mivel a szülői észok társaságában rendszeres vendég volt különböző posztereken itt-ott, nem tudom azt mondani, hogy ne lett volna rám is hatással.

S ha jól rémlik, ő se nem mítúzótt, se nem egyéb szetlenséget nem tett, csupán csak nő volt, idea és eszmény.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2023.02.16. 14:41:06

@gigabursch:

Így van. Teakbois kollégával felemlegettük Raquel szereplését a Muppet-show-ban.

Gyönyörű volt, és szellemes, és nem mellesleg első osztályú revüsztár, nem csoda, hogy Las Vegasban is oly nagy sikert aratott.

Nyilván neki is megvoltak a maga kisebb-nagyobb csatái a hétköznapi életben és a szakmában, küzdelmek az előítéletekkel, a riválisokkal, a férfiakkal, de tudta tartani magát, és nem kizárólag másokat hibáztatott, ha valami nem jól sikerült az életében – például a házasságai.

És úgy volt szexszimbólum, hogy csodás alakját megmutatta ugyan, de semmi topless, semmi teljes kitárulkozás. Tudott nő lenni, volt benne tartás és méltóság. Nekem hiányozni fog.

Raquel a Muppet-show-ban:
www.youtube.com/watch?v=ojegHx3LfE4

Raquel és Faye Dunaway catfightja A három testőrben:
www.youtube.com/watch?v=ITat36ibEkA

gigabursch 2023.02.16. 17:07:08

Óhh, hogy ezen a három testőrős jeleneten mennyit röhögtünk (ruhák, eszközök, mozgások és "megoldások"), s ami a legdurvább, akár komoly, akár vígjáték szinten hányszor építkezett belőle hálívúd... Megszámlálhatatlan,.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.02.17. 18:44:43

Én is elszomorodtam, amikor megláttam a halálhírét. Több mint ötven éve volt, még alsós voltam, amikor láttam egy bélyegnyi arcképét a Fülesben, és gyönyörködtem a "szép néniben". Emlékszem még a képre, kétoldalt vidám varkocsba fogva a haja, kedvesen mosolyog. Mondhatjuk akár úgy is, hogy ő egy gyerekkori szerelmem volt. Legyen neki könnyű a föld.

A filmbarátoknak ajánlom figyelmébe A Messzejáró Asszony legendája című filmjét, amelyben egy törzséből száműzött indián asszonyt játszik, aki egy másik törzs befogad. Jó film volt, megőriztem videókazettán, és ha még működik a lejátszóm, megnézem valamikor.

Az IMDb-n olvastam róla egyszer, érdekességként, hogy csak 168 ceni magas volt, de valahogy olyan volt az alkata és a megjelenése, hogy mindenki magasabbnak gondolta. :-)

"meglepő módon a vezető feminista szervezetek is tetszésüknek adtak hangot: úgy vélték, Welch krisztusi póza kiválóan szemlélteti, mi vár egy nőre a férfiközpontú világban, ahol bármikor »megfeszíthetik«, ha meri vállalni önmagát."

Na, a feminista szervezetek ideológusain sem ismeri ki magát az ember. Attól függ, milyen lábbal keltek fel. Ezekbe a képekbe bárki azt magyarázhat bele, amit csak akar, és tényleg érdekes, hogy ők ezt magyarázták bele.

@Field64: "a kissé talán butácska, de gyönyörű és arany szívű Constance"

Igen, ez hozzátartozott a karakterhez, mindig belebotlott valamibe vagy ügyetlenkedett.
süti beállítások módosítása