Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

„Szexi és fotogén vagyok!”

Il sorriso della iena / Smile Before Death (1972)

2024. február 14. - Teakbois

A gazdag amerikai dáma, Dorothy boldogtalan elszegényedett arisztokrata férje, az olasz Marco mellett, épp ezért viszonyt kezd egy fiatal dzsigolóval. Marco közben Dorothy legjobb barátnőjével, a divatfotós Giannával szűri össze a levet, és néha elábrándoznak arról, milyen könnyű is lenne az életük Dorothy nélkül, viszont annak pénzével a bankszámlájukon. Dorothyt végül elvágott torokkal és maximálisan holtan szállítják el a kiérkező mentősök a villájából: a jelek szerint brutális módon vetett véget önkezével a földi pályafutásának. Vagy mégsem? Talán Marco ölte meg? Vagy Gianna? Esetleg a szerelmesek szövetkeztek ez ügyben?

smile_before_death_1972.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Dorothy halála után a nő vagyonát az előző férjétől született lánya, Nancy örökli meg, aki azonban csak akkor férhet hozzá a pénzhez, miután betöltötte a 20. életévét (épp mostanában fejezte be a középiskolát). Nancy gyámjaként Marco már épp azt tervezgeti, hogyan szabadulhatnának meg Giannával az ifjú örökösnőtől is, amikor Nancy betoppan hozzájuk: a hamiskás mosolyú lány játszi könnyedséggel a bizalmukba férkőzik, és mindkettőjük fejét elcsavarja. Vajon Nancy úgy kíván bosszút állni anyja haláláért, hogy egymás ellen fordítja a feltételezett gyilkosait? Vagy egészen más okból érkezett?

01_17.png„Már nem elégítesz ki, Marco... Strapabíróbb legényre vágyom.”

02_16.png„Ezért csípted fel a szemtelen kölyköt Fellini botrányfilmjéből? A fiad lehetne...”

03_15.png „De szerencsére nem az, viszont piszok jó az ágyban.”

04_15.png„Vajon magam vágtam el a torkomat, vagy besegített valaki?”

05_16.png„Üdvözöllek idehaza, Nancy! Azt hiszem, meg fogjuk találni a közös hangot.”

06_14.png„Marco? Megjött a mostohalányod, akit tíz éve láttál utoljára: nem épp egy szende apácanövendék.”

07_14.png„Valóban? Kíváncsivá tettél, Gianna.” 

Silvio Amadio (1926. augusztus 8. – 1995. augusztus 19.) akkor döntötte el, hogy a filmszakmában szeretne elhelyezkedni, amikor a nővére hozzáment a neves színészhez, Massimo Girottihoz (A jégsziget foglyai + Az ártatlan + Teoréma + Médea + Klein úr), aki aztán elkezdte egyengetni az ifjú sógor útját. Girotti bemutatta a semmilyen filmes tapasztalattal nem rendelkező fiút jó barátjának, a rendezőzseni Luchino Viscontinak (Érzelem + Rocco és fivérei + Elátkozottak), aki felajánlotta, hogy bejuttatja Amadiót Olaszország legtekintélyesebb filmes iskolájába, a Centro Sperimentale di Cinematografiába. Amadio annak rendje és módja szerint felvételizett, de nem tartottak igényt rá az elbírálók. Ezt követően Visconti Girotti társaságában felkereste az intézmény igazgatóját, és kérdőre vonta: ugyan miért nem vették fel azt a kedves legényt, akit ő küldött el a megmérettetésre? A diri ekkor talján vígjátékba illő színpadiassággal térdre vetette magát Visconti előtt, és bocsánatáért esedezve biztosította róla, hogy csakis tévedés történhetett, és a pártfogolt már holnap megkezdheti tanulmányait. Noha arcpirító protekció révén került „tűzközelbe”, Amadio roppant tehetségesnek bizonyult: a híres direktor, Pietro Germi (Válás olasz módra) asszisztenseként indult el felfelé a ranglétrán, majd igen hamar önállósult, és egymás után rendezte a kalandfilmeket, drámákat és vígjátékokat. Bár számos műfajhoz értett, legmaradandóbb alkotásainak a szexi bűnügyi filmjei (azaz giallói) tekinthetők, amelyek közül az 1972-es A hiéna mosolya (Il sorriso della iena) a második a sorban.

08_14.png„Van kedved egy kis modellkedéshez, Nancy?”

09_15.png„Naná! Egyáltalán magamon hagyjak valamit? Ne lógasd az orrod, Marco! Majd neked is örömöt okozunk, ha kifotózkodtuk magunkat Giannával.”

10_13.png„Hogy tetszenek a pózaim?”

11_14.png„Csodálatosak, de tudsz te ennél kitárulkozóbb is lenni, Nancy.”

12_13.png„Ilyesmire gondolsz, Gianna?”

13_14.png„Tökéletes! Gyerünk, mindent bele! Csináljuk, amíg ki nem fogyok a filmből!” 

A giallo zsáner tipikus példájának mondható, a felső tízezer romlottságát megéneklő A hiéna mosolya három elsőrangú színésznek kínált lehetőséget jutalomjátékra. A Giannát alakító Rosalba Nerit (Az ördög nászéjszakája) a gyakorlott Retrokult-olvasóknak már nem kell bemutatni: ezúttal is egy felrobbantott atomreaktor erejével sugárzik belőle a karizma. A Nancyt játszó Jenny Tamburinak (Zsarubosszú a sztriptízbárban), aki Luciana Della Robbia művésznéven vállalta a munkát, nem volt könnyű dolga mellette, ám derekasan helytállt: az egyik pillanatban bájos naivának, a másikban számító bestiának tűnik. A később a Playboy és a Playmen magazinnak is levetkőző színésznőnek A hiéna mosolya nyújtotta az első filmes főszerep lehetőségét, és sikerült is elérnie vele a céljait: a producerek felfigyeltek rá, két év múlva pedig már az itáliai erotikus vígjátékok egyik legkedveltebb sztárjaként mosolygott a moziplakátokon. Tamburi viszonylag fiatalon, rákbetegségben hunyt el 2006-ban − csupán 53 évet élt. Marcót, a léha és legatyásodott arisztokratát Silvano Tranquilli (Nápoly bűnös utcái) formálta meg, akinek valószínűleg nem okozott különösebb gondot a két, a való életben is forró vérmérsékletű femme fatale közti őrlődés színlelése. A hiéna mosolya mellékszereplői közt a Federico Fellini Satyriconjából ismerős Hiram Kellert is felfedezhetjük, akinek a film fináléjában jutott kulcsjelenet.

14_14.png

15_14.png

16_14.png

17_13.png

18_11.png

19_12.png

20_11.png

21_10.png„Húúú, egészen leizzadtam a sok munkától.”

22_8.png„Kitűnőek a képek, felülmúltam önmagamat. De vajon hová tűnt Nancy?”

23_7.png„Ne izgulj miattam, Gianna: nem vesztem el, csak megvigasztalom Marcót, aki olyan bánatos a mama halála óta.”

24_12.png„Aztán te is sorra kerülsz, sírhatsz a vállamon... és másomon is.” 

Akárcsak a 70-es évtized megannyi másik giallóját, A hiéna mosolyát is Torinóban mutatták be először. Ha egy olasz rendező nem volt hajlandó arra, hogy a korszak szigorú cenzorbizottságának javaslatait megfogadva „16 éven aluliaknak nem ajánlott” kategóriássá vágja a filmjét, akkor „csak 18 éven felülieknek” besorolást kapott a műve, ami egyben azt jelentette, hogy amennyiben egy erkölcscsősz hajlamú néző feljelentette a filmet közszeméremsértés okán, akkor akár be is tilthatták. Azonban a törvény úgy rendelkezett, hogy a film sorsáról ilyen esetben csakis annak a városnak a főbírója dönthet, amelyben az alkotás premierje zajlott. Silvio Amadio filmkritikusként dolgozó fia, Stefano a következőképp jellemezte a helyzetet: 

Apám és a kollégái minden rázósabb filmjükkel Torinóban debütáltak. Ha akár egyetlen panaszt is benyújtott ellenük valaki, a torinói főbíró garantáltan megalapozatlannak ítélte a vádat: ő ugyanis olyan férfiember volt, aki nem titkolta, hogy szeret a moziban csöcsöt és puncit látni, úgyhogy egyetlen filmesnek sem kellett soha megvesztegetnie azért, hogy a javára ítéljen.

25_5.png„Mondd csak, Nancy, nem akarsz te átverni és egymás ellen fordítani minket?”

26_4.png„Hát úgy nézek én ki, mint egy romlott lelkű intrikus?” 

Ráadás:

A hiéna mosolyának Roberto Pregadio által komponált főcímdala a legendás szoprán, Edda Dell’Orso (A Jó, a Rossz és a Csúf + Szőke bombázó a Holdon) fülbemászó énekével. Az önfeledtebbek vele együtt sóhajthatják az örökzöld szöveget: „Á-csú-csú-csíkí-csú-csiki-csuki-csú...”

bouchet_neri_24.jpgRosalba Neri és Barbara Bouchet Silvio Amadio egy másik nagy sikerű szexi krimijében. Részletek: a Halál és élvhajhászat Velencében című Retrokult-cikkben

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A motoros banditák, akik megvédték a hippiket

Kastélyt örököltünk a sátántól! (18+)

Meat Loaf és John Parr, a rock and roll zsoldosai (18+)

Emberi fül a szexi topmodell hűtőjében (18+)

Gioia halálosan szexi fotói (18+)

Halál és élvhajhászat Velencében (18+)

Az ördög nászéjszakája (18+)

Zsarubosszú a sztriptízbárban (18+)

A zongoraművész és a Playboy-modell (18+)

Forró egyiptomi árnyak (18+)

Mindenre kapható modellek életveszélyben (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr818046890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.02.12. 12:47:15

Na, hányan figyelték meg, hogy Nikon fényképezőgépet használ a fotós?

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2023.02.13. 17:32:28

Felkeltette az érdeklődésemet a film, köszi a cikket.

Vessetek a mókusok elé, de akkor is leírom: Jenny Tamburi kebleit rendkívül rokonszenveseknek találom. Barbara Bouchet is nagyon vonzó hölgy, mostanság nálam is várható a megjelenése a Narancsos kacsasült című filmje kapcsán.

Sajnálom, hogy Hiram Keller nem futott be nagyobb karriert, mert azért a Satyricon bebizonyította, hogy egy jó rendező tud vele mit kezdeni.

Visconti meg simán csak jó fej volt, akárcsak Massimo Girotti, aki az egyik kedvenc olasz kultszínészem.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2023.02.14. 06:12:33

@gigabursch: Téééényleg, most hogy mondod...! Pedig ilyen fotózásokon magam is mindig a modell, izé, gép márkáját figyelem!

Egyébként jelen esetben Nancy mosolya elég figyelemre méltó. Nem csodálom, hogy később felkapták.

Nálam szakmai ártalom, de mindig felidegesít, amikor fotóst játszanak filmekben olyanok, akik életükben nem fogtak gépet a kezükben. Nincs ott egy fotós ilyenkor, aki megmutatná neki röpke egy percben, hogyan kell tartani egy fényképezőgépet, hogy legalább valamenynire hihető legyen ez is a filmben. Itt is látszik, hogy a "fotós" hölgy azt sem tudja, hol kell élességet állítani a Nájkonyon. Azért akkor még nem volt autofókusz... ;)
süti beállítások módosítása