Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Leslie Nielsen az agymosó szekta ellen

Can Ellen Be Saved? (1974)

2023. december 22. - Teakbois

Ellen Lindsey magányos kamaszlány, akinek nem csupán középosztálybeli szülei ridegsége fáj, hanem az is, hogy a vele egykorú fiú- és lánybarátainak csak a betépésen és a szexen jár az esze, úgyhogy kissé mélyenszántóbb témákról már képtelenség beszélgetni velük. Ellen nem találja a helyét a világban, meg úgy általában önmagát sem, és amikor szülei, Arnold és Bea, pár hétre elutaznak, könnyű prédájává válik két agymosott hittérítő lánynak, akik ráveszik, hogy csatlakozzon a bibliai idézeteket saját szájíze szerint csűrő-csavaró Joseph keresztény szektájához.

can_ellen_be_saved_1974.jpgJames Hallbeck (John Saxon) kezelésbe veszi Ellen Lindsey (Katherine Cannon) pszichéjét

FIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Ellen kezdetben vonakodik alávetni magát Joseph akaratának, de a meghitten családiasnak vélt légkör, a vezér szigorú felügyelete mellett zajló bibliaolvasás és a sok zsoltáréneklés idővel megteszi a hatását: Ellenből Joseph legodaadóbb híve lesz, aki ingyen és ostoba mosollyal az arcán túrja a prófétája földjét, ahol az a megtérített „báránykáit” zöldségtermesztésre kárhoztatja. Amikor Arnold rájön, hová is tűnt a lánya, felfogadja James Hallbecket, a tapasztalt „átprogramozót”, akinek a maga sajátos, edzői modorban előadott monológjaival már több „elszektásodott” fiatalt sikerült jó útra térítenie. Hallbeck Arnold és Bea segítségével elragadja (azaz elrabolja) a tiltakozó Ellent Josephéktől, és kezdetét veszi a lány elméjének „méregtelenítése”...

01_8.png„Döntsd már el, kislányom: velünk jössz, vagy nem?”

02_7.png „Inkább nem, jobb nekem itthon az antidepresszánsaimmal.”

03_6.png„És mondá az Úr: Szeressetek és tiszteljetek... de Josephet még nálam is buzgóbban.”

04_6.png „Halleluja, áldassék a neved, Joseph!”

05_7.png „Most pedig lássuk, miből élünk, azaz élek... Akinek megérintem a kobakját, annak egyetlen ép agysejtje sem marad...”

06_5.png „Keljetek fel, és járjatok: a káposztaföldemig meg se álljatok...”

07_5.png „Igyekezzetek, báránykáim! A piacon már várják a zöldségeimet...”

Noha az USA-ban már az 1950-es évek elejétől igen népszerűek voltak a hiszékenyek és érzelmileg kiszolgáltatottak körében az olyan szekták, amelyek élén egy pénz- és hataloméhes önjelölt próféta vagy guru állt, az ezek áldatlan tevékenységére figyelmeztető amerikai tévéfilmek csak azt követően kezdtek tucatszámra készülni, hogy Jim Jones tiszteletes 1978-ban csaknem ezer agymosott hívét hajszolta öngyilkosságba a guyanai dzsungel mélyén. Az első jelentősebb szektaellenes tévés produkció viszont érdekes módon pont a 70-es évek első felében került adásba, azaz akkor, amikor Jonest a vallásos amerikaiak többsége afféle különc, ám világjobbító messiásnak vélte, a politikai elit pedig olyan kitüntetésekkel halmozta el, mint a Martin Luther King Jr. Emberbaráti Díj vagy a Legkiválóbb Amerikai Egyházatyának járó cím. Az ABC tévécsatorna által gyártott Can Ellen Be Saved?- et (Meg lehet-e menteni Ellent?) 1974. február 9-én láthatták első ízben a nézők, és bár az átvert emberek nem ábrándultak ki miatta tömegesen a megtakarításaikra kíváncsi lelki vezetőikből, sokakat mégis elgondolkodtatott.

08_5.png„Hogy zártuk a hetet, mesterem?”

09_6.png „Tűrhetően, de míg múlt héten három autót tudtam venni az adományokból, most csak kettőt.”

10_5.png „Halálra fogom unni magam, ha egész nap bibliai idézeteket kell magolnom...”

11_5.png„Nézd a jó oldalát, Ellen: addig se gondolsz másra, legfeljebb arra, micsoda megtiszteltetés nekem kapálnod.”

12_5.png „Igazad van, Joseph! Te egy cuki muki vagy!

13_6.png„A lányunk belépett egy szektába, tanulni pedig már egyáltalán nem akar, csak hülyülni. Te vagy a hibás: elüldözted a tuskóságoddal.”

14_6.png„Ne kezdd újra, Bea, mert mindjárt elmegyek inni... egy hétre.” 

Harvey Hart kanadai filmrendező elsősorban tévés munkáiról ismert – például négy Columbo-epizódot dirigált −, leghíresebb mozifilmje pedig az 1965-ös Bus Riley’s Back In Town (Bus Riley hazatért), amelyben egy Michael Parks (Charlie angyala az oligarcha ellen + A ház, ahol nem hagynak sokáig életben) nevű, őstehetségnek kikiáltott fiatal színész James Dean és Marlon Brando nyomdokain haladva brillírozott a tűzrőlpattant vörös bombanő, Ann-Margret (Beleszerettem a barátnőm anyjába! + A végzet asszonya Bejrútban) tengerész exbarátjaként. Parks végül sosem vált akkora sztárrá, mint a két előbb említett példaképe, mivel nehéz természetűnek és drogfüggésre hajlamosnak bizonyult. Hart és Parks útjai 1973 végén keresztezték egymást ismét, amikor a színész megkapta a Can Ellen Be Saved? nyerészkedő szektavezérének, Josephnek a szerepét. Parks – akit Quentin Tarantino többször is az egyik legnagyobb kedvenceként emlegetett – szerette egyedi vonásokkal felruházni a figuráit, és általában kerülte a klisés megoldásokat. Josephet valószínűleg megannyi kollégája tipikus rongyrázó és színpadias vásári prédikátorként játszotta volna, ő viszont életunt, de azért erőteljesen szónokló álpuritánnak láttatja, akiből könnyedén ki lehet nézni, hogy egykor idealista hippi volt, de aztán levágatta a haját, lecserélte az imázsát, és úgy döntött, inkább kiszipolyozza embertársait ahelyett, hogy békében spanglizgatna velük. Joseph spirituális ellenfelét, a szektázásról leszoktató botcsinálta „szakembert”, James Hallbecket az egyik legkedveltebb zsánerfilmes színész, a Retrokult-favorit John Saxon (Vedd fel az őrverő kesztyűt! + Villamosszéktől a vizespólós szépségversenyig + A szőrmebolond Meat Loaf sztriptíztáncosnője + Füstölgő Magnum és tomboló düh) alakítja a tőle megszokott magas színvonalon.

15_6.png„Adja vissza a lányunkat, maga nagydumás gazember!”

16_6.png „Máris vihetik, amennyiben hajlandó magukkal tartani.”

17_6.png „Már nem vagyok a lányotok, és ez az otthonom... Újjászülettem, új nevet is kaptam. Kapálunk, éneklünk, és hatalmasakat örvendezünk, ha épp van meleg víz. Ja, és mind imádjuk Josephet.”

18_5.png „Hol hagytad el az agyad, kislányom????”

19_6.png„Nem ígérkezik könnyű melónak, de azt hiszem, képes leszek visszaadni a lányuk józan eszét.”

20_5.png„Bármire hajlandóak vagyunk az ügy érdekében, Mr. Hallbeck. Nem ártana gyorsan cselekednünk, különben eggyel növelni fogom az anonim alkoholisták számát.” 

A címszereplő Ellen Lindseyként Katherine Cannon (Gyilkos az űrből) érzékletesen mutatja meg, hogyan veszi át az irányítást a szektaszellem olyasvalaki gondolkodása felett, aki egyrészt nem rendelkezik markáns személyiséggel, másrészt állandó szeretetéhség kínozza. Arnold Lindsey, a türelmetlen és zsörtölődő apa nem más, mint Leslie Nielsen (Csupasz pisztoly + A földönkívüliek éjszakai rabszolgái). A harsány komédiáival elhíresült színész esetében mindig fennáll a veszélye annak, hogy amint megpillantják, a nézőknek önkéntelenül is legismertebb figurája, a kelekótya Drebin hadnagy jut róla eszükbe, velem viszont nem történt ilyesmi a Can Ellen Be Saved? megtekintésekor: Nielsen elismerésre méltó profizmussal játszotta az érzelmi intelligenciából elégtelenre vizsgázó apát. Bea Lindseyt az Oscar-díjas Louise Fletcher (Mi a frász történik az Árnyzónában?) formálta meg, akinek ezúttal nem jutott eléggé érdekes szerep, jobbára csak asszisztál a Nielsen-féle férje felfortyanásaihoz. A „mellékesekre” sem lehet panasz: Christina Hart (Az apa, aki felrobbantotta a feministákat + A legszexibb szobatársak), Rutanya Alda (Anyu a sztár), William Katt (Fehér szellem), Kathleen Quinlan (Csapdában) és Fred Draper (Egy hatás alatt álló nő) egyaránt hitelesen oldotta meg a maga néhány perces jelenését. A Can Ellen Be Saved?-et főképp azoknak ajánlom akik szeretnek rácsodálkozni, mennyire kevés energiabefektetéssel is befolyásolhatjuk embertársainkat, valamint azoknak, akik Michael Parksot csúcsformában, Leslie Nielsent pedig tőle szokatlan szerepben kívánják látni.

parks_24.jpgMichael Parks, mielőtt a drogok kikezdték volna az arcvonásait

nielsen_24.jpegLeslie Nielsen második felesége, Alisande Ullman társaságában 

Ráadás:

cannon_24.pngKatherine Cannon a Private Duty Nurses...

hart_24.jpg... és Christina Hart a The Bunny Caper című exploitation filmben

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Aki vakon is kukkolta a szupermodellt (18+)

A seriff és az áldozatszámláló gyilkos (18+)

George Kennedy: Agatha Christie filmsztár vetélytársa (18+)

A földönkívüliek éjszakai rabszolgái (18+)

Mi a frász történik az Árnyzónában? (18+)

Villamosszéktől a vizespólós szépségversenyig (18+)

Charlie angyala az oligarcha ellen (18+)

A ház, ahol nem hagynak sokáig életben (18+)

Az apa, aki felrobbantotta a feministákat (18+)

A legszexibb szobatársak (18+)

Vedd fel az őrverő kesztyűt! (18+)

Füstölgő Magnum és tomboló düh (18+)

A szőrmebolond Meat Loaf sztriptíztáncosnője (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr7918008670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.12.23. 08:30:27

Az ilyen kitüntetések mindig büdösek.
Pont, mint a szektáik.
süti beállítások módosítása