Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Kurt Russell az istenek nyomában

Search For The Gods (1975)

2023. december 25. - Teakbois

Londonban egy dúsgazdag műgyűjtő, Tarkanian úr parancsba adja jobbkezének és bizalmasának, Strykernek, hogy kerítsen elő egy Lucio nevű öreg indiánt, és szerezzen meg tőle egy ősrégi medáldarabot. Lución akkor ütnek rajta a Stryker által felbérelt ifjú indiántársai, amikor hosszú távollét után hazatér az új-mexikói Taosba. A vén sámán a korát meghazudtoló lendületességgel veri vissza a két bérenc támadását, és segítőtársa is akad egy épp arra járó bostoni vándor, Willie Longfellow személyében. A kiérkező rendőrök már csak az öreget és Willie-t találják a helyszínen, ahonnan némi droggyártáshoz való meszkalinkaktusz felfedezése után egyenesen a helyi fogdába szállítják őket.

search_for_the_gods_1975.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Lucio a fogdában közli Willie-vel – akinek egyébként tehetősek a szülei, és puszta kalandvágyból barangol −, hogy még aznap este az örök vadászmezőkre távozik a lelke, ezért újdonsült barátjára bízza a medáldarabkát, amelyet Willie-nek kell majd átadnia Lucio unokájának, az óvónő Generának. Willie a fogdában összehaverkodik az övével szomszédos cellában raboskodó helyi sebességkirállyal, a gyorshajtás mesterével, Shan Mullinsszal, aki történetesen régi ismerőse Generának. Lucio tényleg nem éri meg a reggelt, a rendőrök pedig, miután hivatalos forrásból arról értesülnek, hogy Willie apja szövetségi bíró, Shannal együtt elengedik a fiatalembert. Willie odaadja Generának a medáldarabot, a Shannal kiegészült trió elviszi azt Henderson régészprofesszorhoz, aki némi vizsgálódás után kijelenti, hogy a tárgy nem földi eredetű anyagból van és legalább 50 ezer éves. Mint kiderül, Willie a kiválasztott, akinek egy törzsi alkalmassági rituálét követően meg kell keresnie a többi medáldarabot is (a másodikat egy völgymélyi sírbarlang rejti), hogy aztán összeillessze őket, és... történjen valami. A küldetés teljesítése persze nem ígérkezik akadálymentesnek, ugyanis időközben maga Stryker is megérkezik Taosba, hogy akár életek árán is megszerezze a földönkívüliek ajándékának tekintett tárgyat.

01_6.png„Kicsit kimerült az öreg a fiatal támadói elverésében... Merjenek már neki a kútból egy korty vizet, rendőr urak!”

02_5.png„Átkutattuk a kutat, és nem kevés pejotlt találtunk benne. Biztos ti, révülő hippik raktátok oda. Na, irány a fogda, ott majd kaptok kenyeret és vizet...” 

03_4.png„Hamarosan elpatkolok, fiam, úgyhogy rád és az unokámra bízom a rejtélyes tárgyamat.”

04_4.png„Én is a saját nagyapámtól kaptam, állítólag egy UFO navigátora felejtette nálunk.”

05_5.png„Ne higgy az öregnek, Willie, hetet-havat összehord. Amint kiszabadulunk innen, vendégem vagy egy italra...”

06_3.png„Miss Juantez? Strykernek hívnak. 20 000 dollárt ajánlok a tárgyért, amelyet a nagyapjától örökölt.”

07_3.png„20 000 dollárt? Annyit ebben a porfészekben még örömlányként sem keresnék egy év alatt, nemhogy óvónőként!”

1968-ban jelent meg a svájci Erich von Däniken Az istenek szekerei című bestsellere, amelyben a szerző több ezer éves építmények (Stonehenge, az egyiptomi piramisok stb.), ábrák, szobrok és egyéb műtárgyak elemzése révén azt a következtetést vonta le, hogy földönkívüliek befolyásolták az emberi faj fejlődését, őseink pedig művészi alkotások formájában örökítették meg az isteneknek hitt idegen lényekkel történt találkozásaikat. Szintén 1968-ban adták ki első ízben a perui származású amerikai antropológus, Carlos Castaneda első művét, a Don Juan tanításait, amelyben a szerző arról vallott, miképp nyert beavatást a címbéli jaki (angolos átírásban: yaqui) indián sámán, Don Juan Matus praktikáiba, akinek társaságában természetesen jókora mennyiségű tudatmódosító növényt (pl. pejotlt) fogyasztott. A 60-as évek végének hippijei természetesen kitörő örömmel fogadták mindkét könyvet, amelyek néhány hónap alatt popkulturális ikonokká avatták íróikat. 1975-re Däniken és Castaneda is túl volt több folytatásköteten, a népszerűségük pedig töretlennek bizonyult, úgyhogy az amerikai ABC tévécsatorna Jud Taylor rendezővel (A seriff és az áldozatszámláló gyilkos) olyan próbaepizódot készíttetett, amely a két jelentős hatású író vesszőparipáit (földönkívüliek ókori látogatásai + megvilágosodás indián drogok révén) használta kiindulási alapként.

08_3.png„Olvastad Castaneda Ixtláni utazás című könyvét, Shan? Olyan élmény, mintha szanaszét szívnád magad.”

09_4.png„A szívható dolgok helyett maradok a sonkás szendvicsnél; inkább eresztek pocakot, mint hogy drogfüggő legyek.”

10_3.png„Nos, fiatal barátaim, az Önök által hozott tárgy legalább 50 ezer éves, és azok az idegen lények hagyták itt a bolygónkon...”

11_3.png„... akiknek a tiszteletére például ezt a tetszetős pókot vájták az őslakosok a perui Pampas de Jumana fennsíkba.” 

A Herman Miller (Coogan blöffje) és Ken Pettus (Mission: Impossible tévésorozat) által írt Search For The Gods (Az istenek nyomában) 1975. március 9-én került adásba, de sajnos pont abban az időpontban, amikor a konkurens csatornák olyan, addigra már kíváncsiak millióit vonzó sorozatok friss epizódjait sugározták, mint a Kojak vagy a Columbo. Természetesen a New Age misztikával, indián életfilozófiával és ufonautákról szőtt furcsa teóriákkal kacérkodó, az akció helyett inkább a jellemfejlődésre és a spirituális tartalomra összpontosító Search For The Gods vereséget szenvedett a két nagymenő detektívtől a nézettségért vívott harcban, úgyhogy a próbaepizódot nem követte széria. Kár, mivel a produkció igencsak kellemesre sikeredett, és ha szerencsésebb időpontban tűzik műsorra, sokkal többen ülik végig, sorozatként pedig könnyedén az X-akták 70-es évekbeli, elmélyültebb előfutára válhatott volna belőle.

12_3.png„Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni...”

13_4.png„... hogy jó sok varázsgombalevest igyanak körülötte az emberek.”

14_4.png„Kezd hatni a főzet...”

15_4.png„Egyszer a törzsfőnök urat látom...

16_4.png„... másszor meg egy csontkollekció ül a helyén Genera mellett.” 

Az egyik Retrokult-kedvenc perverz drámához (Amikor Columbo rendőrnője elcsábította az apját) hasonlóan az új-mexikói Taosban és környékén forgatott Search For The Gods mellékszereplői között tapasztalt karakterszínészeket találunk: a haladó szellemű Henderson professzort például az Oscar-jelölt Ralph Bellamy (Kár volt hazudni) alakította, Lucio sámán nagypapát pedig a dakota John War Eagle (Az utolsó harcos). A főszerepeket feltörekvő fiatalok kapták, akik közül máig Kurt Russell számít a legismertebbnek. A pályáját gyerekszínészként kezdő Russell ekkoriban már szabadulni próbált a családbarát vígjátékokban (Charley és az őrangyal + Mezítlábas lakótárs + stb.) csiszolt jófiús imázsától, viszont az óhajtott átalakulásra, valamint a világsztárrá válásra egészen 1981-ig kellett várnia, amikor John Carpenter posztapokaliptikus akciómeséje, a Menekülés New Yorkból egy csapásra a női szíveket rabságba ejtő szexszimbólumot faragott belőle. A rokonszenves indián lány, Genera Juantez szerepét Victoria Racimo kapta, a talpraesett vándort, Willie Longfellowt pedig a különleges kék szeméről híres színésznő, Meg Foster (A bohóc, a problémamegoldó és a sztriptíztáncosnőNaiv hippilány a kannibál házában) férje, a kanadai Stephen McHattie formálta meg – utóbbi a Search For The Gods-ban nyújtott teljesítménye alapján semmivel sem rosszabb vagy kevésbé karizmatikus színész Russellnél, mégsem sikerült hasonló módon befutnia. A Search For The Gods-ot főleg azoknak ajánlom, akik nyitottak az ezoterikus gondolkodásmódra, valamint azoknak, akik minden filmet és sorozatepizódot látni akarnak, amelyben Kurt Russell valaha is felbukkant.

17_4.png„Irány a földönkívüliek barlangja!”

18_3.png„Lássuk, mennyi mozdítható lelet akad...”

19_4.png„Ezt a csúnya főpap bácsit inkább itt hagyjuk...”

20_3.png„Az ufonauták tárgyának újabb darabkáját ellenben magukkal visszük.”

21_3.png„Lassan a testtel! Már előleget vettem fel rá Strykeréktől...”

22_2.png„Döntsd el végre, Shan, hogy kinek az oldalán állsz.”

23_2.png„Nincs jobb dolog annál, mint amikor két kincsvadászat között egy csinos indián lánnyal fürdőzik a megfáradt kalandor...” 

Ráadás:

vlcsnap-2023-12-17-10h59m52s811.png„A fene ezekbe a városiakba, akik folyton csak meztelenkedni jönnek a völgyembe.”

vlcsnap-2023-12-17-11h00m26s876.png„Megint fel fognak bosszantani…” Stephen McHattie sorozatgyilkos pincérként a Death Valley című 1982-es pszichothrillerben

A Search For The Gods-ban is „reklámozott” Castaneda-kötet, az Ixtláni utazás ihlette kedvenc énekesem, a Yes-frontember Jon Anderson Vangelisszel közös dalát, a Journey To Ixtlan-t, amely a duó 1986-ban rögzített, de csupán 1991-ben megjelentetett albumán, a Page Of Life-on kapott helyet.

Jon Anderson 1989-ben egy Castaneda által inspirált albummal akart előrukkolni, de amikor az időközben háremet tartó szektavezérré átvedlett antropológus hírét vette, hogy a rockzenész mire készül, két albínó nehézfiút küldött hozzá, akik aztán lebeszélték arról, hogy megzenésítse a „mester” A csend ereje című kötetének mondanivalóját. Anderson azonban nem kívánt lemondani a titkos tudást birtokló indiánok témájáról, úgyhogy jaki sámánörökség helyett a toltékok legendáiról énekelt Toltec című, 1996-ban kiadott konceptlemezén.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Aki vakon is kukkolta a szupermodellt (18+)

A mozgássérült bombanő és az ékszertolvaj (18+)

A seriff és az áldozatszámláló gyilkos (18+)

Óvakodj az indián serifftől! (18+)

Az indián vér nem válik vízzé (18+)

A legvérszomjasabb indián varázsló (18+)

Szürke Sas, a nők bálványa (18+)

Prériölyv, a nőrabló indián (18+)

Bombanők, halálfejesek és egy dühös pávián (18+)

A földönkívüliek éjszakai rabszolgái (18+)

UFO-bordély a tenger mélyén (18+)

A 18-as hangár titka (18+)

Nemi erőszak az atombunkerben (18+)

A bombanő, aki 24 évesen született (18+)

A fehér rinocérosz asszonyai (18+)

William Shatner: Star Trek és rock (18+)

A kebelcsoda és a klónozás csodája (18+)

Kurt Russell az istenek nyomában (18+)

Az UFO „összesugarazott” szerelmesei (18+)

Bombanők, halálfejesek és egy dühös pávián (18+)

Mi a frász történik az Árnyzónában? (18+)

Űrcowboyok a zafíraszteroidán (18+)

Szőke bombázó a Holdon (18+)

Halemberek a szépségkirálynő ellen (18+)

UFO-k, autószerelők és bombanők (18+)

Barbara Carrera és a hibrid érzékiség (18+)

Herkules, a nők bálványa (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr6718003916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2022.12.17. 14:34:40

Köszönöm az ajánlót, érdekesnek ígérkezik a film. Itt-ott a jóval későbbi Nagy zűr Kis-Kínában is felsejlett előttem, mert mintha abban is valami misztikus tárgy körül bonyolódtak volna a dolgok, de lehet, hogy megcsal az emlékezetem.

P. S.: Megpróbálok szinkronos vagy legalább feliratos változatot találni a filmből. :)

gigabursch 2022.12.17. 15:44:41

Köszönöm, az ilyen filmeket szeretem.

Lesz Istenek fegyverzetét is?

Teakbois · retrokult.blog.hu 2022.12.17. 15:47:58

@gigabursch:

Szívesen! :) Az Istenek fegyverzete biztos nem lesz nálam, Kurt Russell viszont párszor még felbukkanhat a blogomon.
süti beállítások módosítása