Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Szőke bombázó a Holdon

...4 ...3 ...2 ...1 ...morte / Mission Stardust (1967)

2023. november 19. - Teakbois

Perry Rhodan őrnagy, Mike Bull kapitány, Flipper (nem a világsztár delfin, hanem egy névrokon asztronauta) és dr. Manoli a Stardust nevű űrhajó fedélzetén indulnak a Holdra. Noha a rakétakilövést megelőző sajtótájékoztatón rutinszerűnek mondható galaktikus kirándulásról esik szó, a valóság sokkal izgalmasabb: Rhodanék egy titkos megbízatás keretében azért mennek égi kísérőnk felszínére, hogy ott olyan, a világgazdaságot fellendítő szuperanyagot gyűjtsenek be, amelyhez képest a lítium és a kobalt kismiska.

mv5bmjmwmza1njytzwnmni00ownjlwjkmtetmzu3ndrizdmyn2zjxkeyxkfqcgdeqxvynjuwmzi2nzu_v1.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

A Holdra érve földi küldöttségünk ideiglenesen elveszti a kapcsolatot az irányítóközponttal, egy kráterben pedig idegen űrhajóra bukkan: Rhodan és Bull behatol az UFO-ba, ahol egy nagybeteg földönkívüli tudós, Crest, és egy szőke bombanő, a kéjlakra emlékeztető űrkabint birtokló Thora kapitány fogadja őket – valamint megannyi támolygó, ócskavas külsejű robot. Thora igen büszke arra, hogy civilizációja jóval fejlettebb a földinél, ám a nagyon is földi dr. Manoli kell ahhoz, hogy kiderüljön: Crest leukémiában szenved, amelyet csak a mi lenézett fajunk orvosai tudnak gyógyítani. A lenézett fajra egyébként Thoráéknak azért is szükségük van, hogy ne haljanak ki, ezért aztán a távoli bolygóról jött kapitánynő igen hamar elkezdni az összemelegedést Rhodan őrnaggyal. Ám a Földön megannyi veszély leselkedik hőseinkre: Arkin, a gonosz mágnás meg akarja kaparintani az UFO-t és a holdi szuperanyagot, úgyhogy kezdetét veszi az országhatárokon átívelő küzdelem…

mv5bmmy0ndmwymqty2i1zc00ngzmlthhmgqtmgewywjimzk4n2iyxkeyxkfqcgdeqxvymty5nzc4mdy_v1.jpg

A Perry Rhodan kisregény-széria 1961-ben indult hódító útjára Nyugat-Németországból, és minden idők legsikeresebb sci-fi könyvsorozatává vált. Egészen hihetetlen mennyiséget, több mint 2 milliárd példányt adtak el napjainkig a James Bondba oltott űrhajós kalandjait taglaló ponyvaművekből, és a sci-fi „napszámosok” által futószalagon írt több mint 2900 eddigi kötetből 126 angolul is megjelent. A fiktív Rhodan úr elképesztő népszerűsége ellenére játékfilm csupán egy alkalommal készült a hőstetteiről, ráadásul olyan, amely nem valamelyik közismert kisregényen, hanem külön ez alkalomból összeeszkábált forgatókönyvön alapult: a német nézők számára SOS aus dem Weltall (Vészjelzés az univerzumból), angol nyelvterületen Mission Stardust (Csillagpor misszió), az olasz mozikban pedig a lélegzetelállítóan bugyuta ...4 ...3 ...2 ...1 ...morte  (...4 ...3 ...2 ...1 ...halál) címmel forgalmazott 1967-es sci-fi igazi koprodukciós kavalkád: a számos Rhodan-rajongóval rendelkező olaszok készítették nyugatnémet, spanyol, monacói és persze hazai pénzből.

mv5bmmm0nju5y2etnwjkmc00mji2lwi2ndgtzjuyyjmzmdrhndgwxkeyxkfqcgdeqxvymjqxnda4odg_v1.jpgEssy Persson, azaz Thora, a földiekkel játszani vágyó égi tünemény 

A különféle érdekeltségeknek köszönhetően a szereplőgárda is rendkívül változatos nációk szempontjából. Thorát, a Holdon landoló ufonauták kapitányát Essy Persson svéd színésznő alakítja, aki hírnevét egy korábbi és egy későbbi erotikus filmnek köszönheti: 1965-ben szexuális kísérletezgetésbe fogó ápolónő volt a Jeg - en kvinde (Én, egy nő) című, nemzetközi sikert arató dán-svéd exploitation klasszikusban, 1968-ban pedig az amerikai Radley Metzger leszbikus drámájában, a Therese & Isabelle-ben játszott elhagyott szapphói szeretőt.

dlizwmgu8aai8by.jpgTűzoltóból asztronauta: Lang Jeffries Perry Rhodanként 

Perry Rhodant, a világot sorozatosan megmentő bájgúnárt a kanadai Lang Jeffries formálta meg, aki az 1958 és 1960 között futó, Los Angeles-i tűzoltókról szóló Rescue 8 sorozattal alapozta meg a jövőjét, valamint olasz ókori kalandfilmekben és spagettiwesternekben szerepelt. Jeffries „űrhajóstársai” a következők voltak: az argentin Luis Dávila (Mike Bull kapitány), a spanyol Daniel Martín (Flipper) és a nyugatnémet Joachim Hansen (Manoli doktor). A főgonosz Arkint a svájci Pinkas Braun játszotta, a földönkívüli beteget − azaz Crestet − az új-zélandi John Karlsen, az olasz Stefano Sibaldinak és a dán Ann Smyrnernek pedig orvosszerep jutott. A Kanári-szigeteken zajló forgatáson mindenki a saját nyelvén beszélt, a bábeli zűrzavart pedig egy római szinkronstúdióban szüntették meg, ahol minden célország számára külön hangsávot vettek fel.

photo-4-3-2-1-operation-lune-mission-stardust-1967-1.jpg„Állok szolgálatára, úrnőm!”

photo-4-3-2-1-operation-lune-mission-stardust-1967-10.jpg„Hogy tetszik a kéjkabinom, Rhodan őrnagy?” 

A népes szereplőgárdában két hazánkfiát is találunk: Mr. Morelandet Fellegi Tamás (Tom Felleghy), Ruhn tábornokot pedig Bartha János (John Bartha) alakítja. Fellegi keresett operettszínészként itthon olyanokkal lépett színpadra, mint Feleki Kamill, Honthy Hanna és Ajtay Andor, 1956-ban azonban forró lett a lába alatt a talaj, és meg sem állt Olaszországig. Rómában aztán megnyert egy tévés kvízjátékot, amelynek köszönhetően országos ismertségre tett szert, valamint lehetősége nyílt epizodistaként visszatérni a színészmesterséghez. Ha kellett egy „pár percig látszó” tanácstalan doktor, pipázgató felügyelő, vagy egy csomagtartóba rejtett hulla, Fellegit hívták a talján B-producerek. Az összesen 229 alkalommal kamera elé álló művészt Wikipédiás és IMDB-s oldala ma is élő, 100 év feletti matuzsálemnek mutatja, noha 2005 óta sajnos nincs az élők sorában.

vlcsnap-2021-12-05-17h25m07s056.pngMr. Morland, azaz Fellegi Tamás, aki pont a lényeget nem köti a sajtó orrára 

vlcsnap-2021-12-05-17h35m41s049.pngBartha János olyan földi tábornoknak tartja magát, akivel nem érdemes kekeckedni

Fellegi Tamás legjobb barátja, Bartha János, szintén 1956-ban „dobbantott” és ugyancsak Olaszországba. A nehézfiús külsejű Bartha összesen 104 filmben tette tiszteletét: idehaza kisebb szerepeket kapott olyan klasszikusokban, mint az 1848-49-es szabadságharcot bemutató Föltámadott a tenger, disszidálása után pedig olyan zsánerfilmekben bukkant fel, mint a Tinto Brass rendezte náci szoft pornó Salon Kitty, amelyben Gestapo-tisztet alakított. A hazai nézők legkönnyebben két nálunk is népszerű olasz filmben kutathatják fel: a Bud Spencer nevével fémjelzett A seriff és az idegenekben rendőrfőnököt játszik, a pincérnők rémeként emlegetett Sergio Leone A Jó, a Rossz és a Csúfjában pedig ő az a seriff, aki elkapja a csúf Tucót, azaz Eli Wallach-ot. Bartha is 100 év feletti immár a két, Fellegi kapcsán említett adatbázis szerint. Remélem, ő még tényleg köztünk leledzik.

smyrner.jpgGéppisztolyos gyógyító: Ann Smyrner akcióban 

Az űrkalandokat ezúttal az olasz másodvonal egyik tapasztalt veteránja, a történelmi drámákon és cowboyfilmeken edződött Primo Zeglio dirigálta, aki korábban sosem készített sci-fit… és később sem, mivel a ...4 ...3 ...2 ...1 ...morte-t követően nyugdíjba vonult. A rendező teljesítménye „szakemberi”; Zeglio tisztességesen elvégezte a reá bízott B-munkát, de nem töltötte álmatlanul az éjszakáit meghökkentő ötleteken agyalva. Aki valóban otthagyta felismerhető kézjegyét a végterméken, az a sci-fi műfajban ekkor már járatos Antonio Margheriti (Gyönyörű fotómodellek veszélyes vizeken), aki a makettekkel terepasztalon kivitelezett speciális effektusok olasz mestere volt, és mellesleg jó néhány kultuszfilm rendezője.

photo-4-3-2-1-operation-lune-mission-stardust-1967-9.jpg„Crest! Ezek a primitív földlakók most szépen elvisznek téged a planétájukra, hogy a primitív orvosaik kigyógyítsanak a leukémiából.”

mv5bmdawzdu0oditmgixmy00m2jlltk2odktywiwndiynjkyngq4xkeyxkfqcgdeqxvymjqxnda4odg_v1_fmjpg_ux1000.jpgNemek háborúja: A földönkívüli Essy Persson megtapasztalja, hogy mitől lesznek jogosan perelhetők a földi férfiak 

Aki látta Margheriti kiváló dzsungel-akciófilmjeinek (Code Name: Wild Geese, Jungle Raiders, Hunters Of The Golden Cobra stb.) valamelyikét, az tudja, milyen impozáns effektusokat tudott kihozni minimális költségvetésből. Zeglio űroperettjének befektetői azonban nem csupán fogukhoz verték a garast, de az érmék túlnyomó részét talán le is nyelték, úgyhogy Rhodan uraság holdbéli missziója úgy fest, mintha valaki Roger Vadim pszichedelikus sci-fijének, a Barbarellának a méregdrága pop-art miliőjét a sarki jelmez- és játékboltban való bevásárlással akarta volna megteremteni. Így aztán Margheriti sem tudott lenyűgöző látványoságokkal előrukkolni: az űrben száguldó rakéta, a földönkívüli robotkatonák szeméből előtörő lézernyaláb és a „gravitációt semlegesítő szerkezettel” levegőbe emelt Land Rover kifejezetten röhejes – de pont ez adja az efféle „rongyos” retro sci-fik báját. A megmosolyogtató trükkök némi sörrel legurított popcorn elfogyasztása után különösen üdítően hatnak, pláne napjaink „túlvezérelt” számítógépes effektusaihoz képest.

mv5bntyzndy4zjmtowyyzs00owvhlwjkzdatnjnizjnkzdg1mgi4xkeyxkfqcgdeqxvymjqxnda4odg_v1_fmjpg_ux1000.jpgMakettezés szinte ingyen, Margheriti módra 

A ...4 ...3 ...2 ...1 ...morte-t sosem fogják a sci-fi legfőbb klasszikusai között emlegetni, a soundtrack-je viszont a groove-orientált retro zenék gyűjtőinek egyik kedvence lett. Az Antón García Abril és Marcello Giombini által komponált filmzenét a korszak vezető olasz session muzsikusai és minden idők egyik legjobb kórusa, az I Cantori Moderni rögzítette, amelynek Ennio Morricone múzsája és kedvenc énekesnője, A Jó, a Rossz, a Csúf feledhetetlen szopránja, Edda Dell’Orso is tagja volt. Az ő kristálytiszta hangja „szólózik” a ...4 ...3 ...2 ...1 ...morte főcímdalában, a Seli-ben, amely egy igazi pszichedelikus pop-rock gyöngyszem.

Ráadás:

mv5by2qxn2jinmqtzddjni00zda2ltljnzytnde2n2y0njg5nwjlxkeyxkfqcgdeqxvymda4ndgzoa_v1_fmjpg_ux1000.jpg

Aktuális „szemrevalónk” Primo Zeglio sci-fi meséjének Sheridan doktornője, azaz Ann Smyrner dán színésznő, aki, amint tehette, rögtön lelépett Dániából, hogy olasz, nyugatnémet és amerikai filmekben szerepeljen, köztük olyan sci-fikben, mint az 1962-es Reptilicus és a Journey To The Seventh Planet. A csinos díva szerint:

Dánia a világ legunalmasabb helye, amelyet a világ legunalmasabb emberei laknak. Az impotens északiak után mediterrán csődörökre vágytam, ezért költöztem Spanyolországba.

Smyrner egy ideig az ördöggel is cimborált: aktív tagja lett egy sátánista szektának (kíváncsi vagyok, miféle rituálékon vett részt), ám később bűnbánatot gyakorolt, és hívő kereszténnyé vált. Jóval megtérése előtt készültek róla az alábbi képek.

121825375_jet-v1n5-14092019_0002.jpg

121825381_jet-v1n5-14092019_0007_stitch.jpg

121825377_jet-v1n5-14092019_0004.jpg

121825379_jet-v1n5-14092019_0005.jpg

121826768_kent1970-11-24102015_0009_stitch.jpg

121826774_kent1970-11-24102015_0005_stitch.jpg

121826782_kent1970-11-24102015_0007_stitch.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr7116774338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaszilics Fedor Emánuel 2021.12.07. 10:16:05

Érdekes, bár nem túl lelkesítő információ, hogy más országok is elkészítették a maguk Pirx pilóta filmjeiket. Igazán lehetett volna annyi önkritika, hogy belássák, ilyen mozi vagy akár tv-sorozat elkészítéséhez náluk nincsenek meg az anyagi feltételek. Még ha esetleg valami bomba sztorink van, akkor is muszáj Hollywood-ban házalni vele. Bár úgy látom, ezzel a sztorival akkor sem tudtak volna egy Star Wars vagy egy Alien színvonalú mozit csinálni, ha ott készül.

Azt azért mondja már el nekem valaki, az honnan jött, hogy a mandulavágásúra sminket szemtől, meg a hidrogén szőke szögegyenes hajtól valaki földönkívüli benyomását kelti? Mert ez visszatérő motívum, több kis költségvetésű sci-fi-ben is láttam már.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2021.12.07. 10:49:20

@Vaszilics Fedor Emánuel:

Köszönöm a kommentedet! Ahogy az a cikkből is kiderül, igencsak kedvelem az olcsó olasz sci-fiket, amelyek lényegesen szórakoztatóbbak számomra a nagy költségvetésű hollywoodi termékeknél. Míg Pirx pilóta kalandjait véresen komolyan gondolták a készítői (és többek közt ezzel tették nézhetetlenné), a talján tudományos-fantasztikus filmek esetében a jópofa hangulat és a pihent aggyal előállított humor került a középpontba, ráadásul isteni zenéket komponáltak hozzájuk az olasz jazz- és rockélet kiválóságai. E bájos ökörségek az általuk közvetített önfeledt retro életérzés miatt jelentősek, ennek az átadása volt az alkotók fő célja (pop-art díszletek, lounge zene, pikáns évődések stb.), nem pedig az, hogy George Lucasszal versenyezzenek technika terén (noha később néha egyenesen - általában parodisztikusan - koppintották is őt). Mellesleg ez volt az egyik első mozgóképes furcsaság, amely miatt a 60-as és 70-es évek B-filmjei felé fordult az érdeklődésem (aminek köszönhetően aztán megszületett a Retrokult blog), úgyhogy hiába nem galaktikus mestermű, imádom.

Vaszilics Fedor Emánuel 2021.12.07. 14:38:55

@Teakbois: Ami Ann Smyrner szókimondó szövegét illeti, szerintem az inkább egyfajta önigazolás volt, amiért külföldön próbált boldogulni. De nincs ezzel semmi baj, egy ambiciózus szép fiatal színésznőnek Dánia (és az egész Skandináv térség) tényleg szinte semmi lehetőséget sem kínált, így kénytelenek voltak délebbre vagy még inkább az USA-ba menni.
Persze, még egy színészi ambíciók nélküli fiatalnak is unalmas is lehetett arrafelé egészen a 90-es évek végéig, ez viszont azzal is együtt járt, hogy biztonságos, kiszámítható, békés, nyugodt életük volt. Ami egy darabig nagyon jó, de mostanra kiütköztek a hibái. Elkényelmesedtek, elsatnyultak, hozzászoktak hogy minden megy magától, konfliktus kerülők lettek és már a bárgyúságig jóhiszeműek. Most aztán nagy ártatlan bociszemekkel csodálkoznak rá az új világra.

Alick 2021.12.08. 06:24:09

@Vaszilics Fedor Emánuel: "a maguk Pirx pilóta filmjeiket"

A Pirx pilótának legalább a Lem által írt novellagyüjtemény "nyersanyaga" jó volt.
süti beállítások módosítása