Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Óvakodj az indián serifftől!

Relentless (1977)

2023. október 26. - Teakbois

A navahó Sam Watchman egy kis arizonai porfészek seriffje, akit fehér és indián földijei egyaránt tisztelnek, munkája azonban nem sok akad, úgyhogy jobbára Lisa nevű barátnőjével cseveg telefonon. Egy nap azonban fenekestül felfordul a kisváros élete: fegyveres rablók fosztják ki a helyi bankot, és lepuffantják Sam nagybátyját, aki biztonsági őrként épp aznap kezdett dolgozni az intézményben. Az ügyet innentől személyesnek tekintő seriff Buck nevű fehér helyettesével eredne az elkövetők nyomába, ám nem várt „koloncot” kap a nyakába két nagyvárosi FBI ügynök, a fehér Paul Vickers és fekete társa személyében. Kiderül ugyanis, hogy a rablók vietnámi veteránok, vezérük pedig nem más, mint Leo Hargit őrnagy, aki harctéri kegyetlenkedéseiről híresült el és a zsákmányolt pénzből saját zsoldossereget akar toborozni. Az öt bankrabló repülővel menekül, de nem sokkal indulás után kényszerleszállást kell végrehajtaniuk, amelyet követően túszul ejtik a szép farmernőt, Annie Lansfordot, és vele kiegészülve folytatják útjukat. A hajsza kopár, sivatagos és olykor hóvihartól sújtott tájakon zajlik... ezen a terepen pedig csakis Sam Watchman képes boldogulni.

sampson_24.jpegWill Sampson Sam Watchman seriffként ügyel a rendre

FIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

1890. december 29-én, a dél-dakotai Pine Ridge Indián Rezervátum területén amerikai katonák csaknem 300 lakota őslakost (többségében nőket és gyerekeket) mészároltak le, miután a törzsfőnökük kijelentette, hogy nem adják át lőfegyvereiket a 7. lovassági ezred különítményének. 1973. február 27-én az Amerikai Indián Mozgalom (AIM) kötelékébe tartozó fegyveres oglala lakoták szállták meg az egykori mészárlás színhelyén alapított kisvárost, Wounded Knee-t az indiánokat azóta sújtó méltánytalan bánásmód és faji megkülönböztetés elleni tiltakozásul. A sokak által szabadságharcosnak elkönyvelt több mint 200 lakota és később érkezett, egyéb törzsbéli támogatóik 71 napon át tartottak ki, amely alatt számos alkalommal keveredtek tűzharcba a lefegyverzésükre kivezényelt FBI-osokkal. Az AIM két vezéralakját és a Wounded Knee-i megszállás fő szervezőit, Dennis Bankset és Russell Meanst 1974-ben terrorizmus vádjával állították bíróság elé, ám a per során annyi „piszkos titokra” derült fény a Szövetségi Nyomozó Iroda módszereit illetően, hogy az esküdtek végül Meansék javára döntöttek. Érdemes megemlíteni, hogy az AIM leghíresebb szponzora az álindiai szexguruként is lenyűgöző Oscar-díjas színész, Marlon Brando volt, aki nem csupán pénzzel segítette a mozgalmat, de az egyik mikrobuszát is Dennis Banks rendelkezésére bocsátotta, amikor az épp a hatóságok elől menekült. Az előzmények ismeretében nem meglepő, hogy az FBI nem tartozott az indián polgárjogi aktivisták kedvenc szervezeti közé néhány év elteltével sem, sőt úgy általában majdnem minden indián utálta ekkoriban. A CBS tévécsatorna fejesei 1977-ben úgy döntöttek, hogy a megbékélés és a közmondásos csatabárd elásásának elősegítése végett, Sam Rolfe forgatókönyvíró segédletével megfilmesítik Brian Garfield (Bosszúvágy + Ipi-apacs) 1972-es regényét, a Relentless-t (szabad fordításban kb.: Aki nem ismer könyörületet), amelyben egy navahó seriff egy eleinte lekezelő modorú FBI ügynökkel kénytelen összebarátkozni, hogy együtt számolhassanak le egy fehérekből álló bankrabló bandával.

vlcsnap-2022-10-23-14h49m30s691.png„Jól jegyezd meg, kölyök: már nem kell lenyilaznunk a fehéreket, elég, ha megbírságoljuk őket gyorshajtásért.”

vlcsnap-2022-10-23-14h50m55s488.png„Lisa? Nem, még nem vettem gyűrűt, de ígérem, hogy még ebben az évszázadban eljegyezlek...”

vlcsnap-2022-10-25-15h55m21s330.png„Gyorsan lelövetem magam a bankrablókkal, hogy beinduljon a cselekmény.”

vlcsnap-2022-10-23-14h50m43s938.png„Bosszút állok a bácsikámért, nincs szükségem segítségre, Buck.”

vlcsnap-2022-10-23-14h50m48s719.png„Én azért veled mennék, Sam, meg az FBI-tól is bejelentkeztek ketten az üldözésre.”

vlcsnap-2022-10-23-14h52m08s432.png„Én megyek elöl a távcsöves puskámmal, bárki más legfeljebb hátvéd lehet.”

vlcsnap-2022-10-23-14h56m13s142.png„Húsz éven át öltem éhbérért a hazám szolgálatában. Mostantól csak annak dolgozom, aki rendesen megfizet, a rabolt pénzből pedig létrehozom a világ legütőképesebb zsoldosseregét.” 

A CBS a rendezés feladatával a tévés veterán Lee H. Katzint (Mi történt Alice nénivel? + Az idegenek támadása) bízta meg, aki olyan profi társakat kapott, mint Jack Whitman operatőr (Hazárd megye lordjai) és John Cacavas zeneszerző (A tanárnő, aki a diákja tüzével játszott + A 18-as hangár titka). Paul Vickers FBI ügynököt Monte Markham (Baywatch + Forró drót), az elrabolt Annie Lansfordot Marianna Hill (Blood Beach + The Baby), a pszichopata kutyaölő Dan Barrackough hadnagyot pedig Ted Markland (Haragos agyalok a benzingőzös pokolból) alakította. A saját zsoldoshadseregre áhítozó Leo Hargit őrnagyot az egyik legismertebb amerikai karakterszínész, John Hillerman (Magnum + Piszkos Carey, a kórházi igazságosztó + A csupasz majom és az olajbáróné) formálta meg, akivel kapcsolatosan – ha már navahó téma van terítéken − nem árt tudni, hogy a navahó indián közegben játszódó modern krimikkel dollármilliomossá vált regényíró, Tony Hillerman unokatestvére volt. John Hillerman 1953 és 1957 között az USA Légierejénél szolgált, ahonnan őrmesterként szerelt le, majd színpadi-, később pedig filmszínész lett. Eleinte csak erős, otthonról hozott texasi akcentussal volt képes megszólalni, ám végül egy beszédtanár segítségével elsajátította a legarisztokratikusabb brit kiejtést, és ennek köszönhetően karrierje második felében számos úriember figurát alakíthatott (a Relentless őrnagyát is „kulturált gyilkosként” játszotta).

vlcsnap-2022-10-23-14h53m33s975.png„Készen állok... Vigyenek, ahová akarnak.”

vlcsnap-2022-10-23-14h52m35s002.png „Csak lelassítana minket ez a nő, őrnagy úr. Ne tekerjem inkább ki a nyakát?”

vlcsnap-2022-10-23-14h22m52s032.png„Várjanak... Az El Condor című westernben nagyot alakítottam. Ha megnézik, talán meggondolják magukat.”

vlcsnap-2022-10-23-14h53m17s628.png„Idióta! Túszra szükségünk van, a kutya viszont tényleg csak hátráltatna, úgyhogy szólj Barrackoughnak, ő majd elintézi.”

vlcsnap-2022-10-23-14h57m37s364.png„Máris megyek kutyátlanítani, őrnagy úr, csak előbb felderítek egy kicsit.”

vlcsnap-2022-10-23-14h52m42s790.png„Drága blökim, sajnálom, hogy csupán ilyen rövid szerep jutott neked.”

Sam Watchmant, az amerikai televíziózás történetének első olyan indián seriffjét, aki fehér bűnözők nyomába ered, Will Sampson muscogee (ejtsd: mászkódzsi) származású őslakos színész alakította. A 2,01 méter magas, oklahomai születésű Sampson húsz éven át rodeólovas volt, és Michael Douglas is egy rodeófellépése közben pillantotta meg: az 1975-ben épp producerként ügyködő színész egy hatalmas termetű indián fickót keresett a Száll a kakukk fészkére elmegyógyintézeti Bromden „törzsfőnkének” szerepére, és Sampson láttán rögtön tudta, hogy ő lesz az embere. A Ken Kesey-féle „kakukkos” regény filmadaptációját követően Sampson olyan, ma már kultikusnak számító művekben tette tiszteletét, mint a A törvényenkívüli Josey Wales, A gyilkos bálna, A fehér bölény (ez utóbbiban Őrült Ló lakota főnököt játszotta Charles Bronson Vad Bill Hickokjának oldalán), valamint a Poltergeist 2., amelyben szelleműző indián sámánként bukkant fel. A fehér bölény forgatásán Sampson azzal szembesült, hogy az indián mellékszerepeket barnára festett bőrű fehérekkel akarják eljátszatni, ezért addig nem volt hajlandó munkába állni, amíg le nem cserélték őket igazi indiánokra.

vlcsnap-2022-10-23-14h54m25s752.png„Ha nem lennék sasszemű nyomkereső, nem vettem volna észre a Miss Lansford házában kifeszített drótokat, elbotlunk bennük, és azok rögtön élesítik a nekünk szánt gránátokat. Szóval ki is a legalkalmasabb az akció parancsnoki posztjára, Vickers?”

vlcsnap-2022-10-23-14h54m51s735.png„Maga, Watchman, de ne verje nagydobra, hogy elismertem.”

Will Sampson a legjobb alakítását az 1979-es Fish Hawk-ban nyújtotta, amelynek mogorva indián címszereplőjeként a felesége és gyerekei halálát követően éveken át alkoholba fojtja a bánatát, ám egy szeretetre éhes és elhanyagolt fehér kisfiú kedvéért leszokik a piáról és hajlandó pótpapaként funkcionálni. Sampson 1987-ben, 53 éves korában hunyt el: a halálát veseelégtelenség okozta, amely a gyerekkori alultápláltság miatt alakult ki nála (16 éves koráig mélyszegénységben élt). A rokonszenves indián színész képzőművészként is remekelt: western témájú festményei az USA több galériájában is megtalálhatók. A Relentless nem több kellemes hangulatú, régi vágású akciókriminél, amelyben sokkal inkább a lassú tempójú hangulatteremtésen van a hangsúly, mint a lövöldözéseken. Az indián témák iránt érdeklődő retrokultistáknak mindenképp ajánlatos legalább egyszer megtekinteni.

sampson_22.jpgWill Sampson a farmján

sampson_nicholson_24.jpgJack Nicholsonnal a Száll a kakukk fészkére egyik emlékezetes jelenetében...

vlcsnap-2022-10-23-14h45m58s320.png... és A fehér bölény Őrült Lovaként 

Ráadás:

Néhány Will Sampson festményei közül.

02_1_3.jpg

02_3_2.jpg

02_5_3.jpg

02_2_2.jpg

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A bosszú meztelen karatés angyala (18+)

A biztonsági őr, akitől egy nő sincs biztonságban (18+)

A gondolatolvasó telhetetlen felesége (18+)

Vihartánc és rejtélyes gyilkosságok (18+)

Az indián vér nem válik vízzé (18+)

A legvérszomjasabb indián varázsló (18+)

Prériölyv, a nőrabló indián (18+)

Szürke Sas, a nők bálványa (18+)

Kurt Russell az istenek nyomában (18+)

Piszkos Carey, a kórházi igazságosztó (18+)

A csupasz majom és az olajbáróné (18+)

Farkasember-vadászat Kaliforniában (18+)

Díva a nappaliban, hulla a pincében (18+)

Szabadíts meg minket a kapzsiságtól! (18+)

A Delon-vetélytárs hippi békeharca (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr1917962592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.10.26. 09:51:06

Ez nagyon klassz cikk lett.
Túl azon, hogy a már épp nem ijfúi Higgins is előkerült.

A hölgy szép, de a végén a festmények!
Nos, azok kifejezetten feldobták a hangulatom.

Köszönöm!

Teakbois · retrokult.blog.hu 2022.10.26. 10:05:43

@gigabursch:

Örülök, hogy tetszik! :) Ez a negyedik indián témájú filmcikkem (a másik három linkjét a festmények alatt találod), és jó néhányat tervezek még.

Oldfan 2022.10.28. 22:43:42

Will Sampsont a "kakukkos filmben" láttam magam is, mint még oly sokan. Karakteres megjelenése minden szerepben magára vonta a néző figyelmét. Afféle "redskin Burt Lancesterként," elég volt mindenkor önmagát adni, hogy elfogadja a néző. Hogy többel is szolgált, az már a hab volt a tortán.

Indián személynév ügyben egy apró, de fontos pontosítás: "Őrült Ló"törzsfőnök sosem élt a préri indiánok között. Ez csúnya tükörfordítás, ami sajnos nagyon elterjedt a magyar Interneten. A Crazy Horse név helyes magyarítással Szilaj Ló. Az indiánok gyakorta adták a személyneveiket a természetben látott dolgok alapján. A lovak biológiailag képtelenek megőrülni. Viszont szilaj lóval annál több dolguk akadt, amelyeket vad ménesekből fogtak be maguknak.
Hillerman: Na, a fenti infó tényleg meglepett róla. Annyi filmben és szerepben látható kimért angol úriemberként, hogy eszembe se jutott volna texasinak tippelni. Ilyen az, ha egy sikeres figura alakja rajta ragad a művészen. Ám nem mindig öröm az ilyesmi. Nálunk Bárdi György évekig küzdött, amíg le tudta rázni magáról "Gugyerák" karakterét.
Vagyis "őt": www.youtube.com/watch?v=2eAghHGzW5g
Remélem nem gond, hogy ezzel a linkkel "offolok."

Teakbois · retrokult.blog.hu 2022.10.28. 23:35:48

@Oldfan:

Köszönöm a kommentedet! A cikkben is említett Russell Meanst Crazy Horse modern megfelelőjeként emlegették tisztelői és utálói egyaránt, az önéletrajzában pedig részletesen vall arról, hogy mit jelent számára népe legendás alakjának szellemi öröksége. Többek közt arról is beszámol, hogyan kapta Crazy Horse a nevét (voltak más nevei is korábban): az egyik látomása során olyan lovat pillantott meg, amely teljesen abnormálisan mozgott, és rögtön arra gondolt, hogy ez a paripa bizony megőrült. Ezt követően vette fel a Crazy Horse nevet (konkrétan annak lakota változatát), amellyel egyébként családi hagyományt követett, ugyanis az apját és a nagyapját is így hívták.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.10.30. 06:29:04

@Teakbois: Az a lakota változat úgy szól, hogy Tasunka Vitko, magyar kiejtés szerint írva. :-)

Réges-régen, gyerekkoromban nagyon szerettem az indiántörténeteket, és jelentek meg autentikusabb regények is, a Sós Sziklák Völgye vagy A Nagy Medve fiai és folytatása, a Tokei-Ihto visszatér. (Az utóbbiak egy kis dakota törzsről szólnak.) Akkoriban mit adtam volna még egy olyan képecskéért is, mint az itteni utolsó fénykép... Felfoghatatlan ez a bőség, amivé az internet kifejlődött, becsüljük meg. Tudom, hogy a fehér amerikaiak számára a megmaradt indiánok sok gondot okoznak, ők az amerikaiak "romái", szociális és kriminális szempontból közelítve a hasonlóságot. De én mégsem tudok rájuk így gondolni, igaz, nem is ott élek. Nekem az indián valami különleges.

Oldfan 2022.10.30. 22:53:15

Üdv!
A fent említett látomásról nem tudok. Tudsz linket hozzá? Engem érdekel a sztori, de ezt a változatot sehol nem találtam meg. Az biztos, hogy a régi magyar kiadásokban mindenütt Szilaj Lónak fordítják.( pl. Miroslav Stingl könyveiben)
A "Nothern Plains Reservation Aid" kiadásában ez áll róla: "Called Curly as a child, he was the son of an Oglala medicine man and his Brule wife, the sister of Spotted Tail. By the time he was twelve, he had killed a buffalo and received his own horse. His father gave him his own name, Crazy Horse." A történet, és benne a nevek, a természetes dolgok utáni névadás szokására utalnak, így a Szilaj Ló változat is helytálló lehet, miként a "Farkasokkal táncoló" és benne a "Szélfútta Haj." (Vagy a "Hódító Medvétől a Lecsapó Sason át eljuthatunk a Fekete Üstig.)
A látomásáról ennyit írnak: "While still a young man Crazy Horse went on a vision quest and had a vivid dream of a rider in a storm on horseback, with long unbraided hair, a small stone in his ear, zig zag lightning decorating his check and hail dotting his body. The storm faded and a red-backed hawk flew over the rider’s head. His father interpreted the dream as a sign of his son’s future greatness in battle. Crazy Horse adopted the costume as his war dress." Tehát lovasról, nem lóról szól a látomás. A leírásai némileg variálódnak az amerikai forrásokban, de mindig lovas szerepel bennük, szokatlan viselkedésű lóról még nem olvastam.
Elnézést, hogy feltartalak egy ilyen, a film tartalmához kevéssé fontos részlettel.

gigabursch 2022.10.30. 22:53:27

Valahol elkallódott egy kommentem.

@Oldfan:
A Híres Vadnyugat című könyvben írnak Őrült Ló születésének éjszakájáról.
Nagy vihar volt és az egyik ménjük őrülten viselkedett.
Mindettől függetlenül érdekes amit írtál, hogy hol az igazság - nem tudom. Ehhez már @Teakbois: kommentje meg még jobban eltér...

Viszont!
Nem csak @Androsz: -nak különkeges számos indián.

Ifjúi koromban, míg sportoltak a KSI-ben szinte évente megnéztük (általában VHS-ről, de volt hogy Moziban, már nem emlékszem, csak arra hogy a 7-es Huszár utcai megállójánál volt a mozi) a Balczó Andrással készült riportfilmet, a Küldetés-t.
Most csak részenként találtam meg, ebben a szakaszban 7:10-től mondja Bandi azt, amit az indiánokkal kapcsolatban.
youtu.be/5X7KNmvwY34
Nagyon tanulságos.

Jut eszembe:
Dokumentumfilmek voltak már nálatok terítéken?
Nem sértődök meg ha ilyen is előkerül...

Oldfan 2022.11.01. 06:47:17

@Gigabursch: A Híres Vadnyugat magyar szerző műve, így nekem kevésbé meggyőző, mint a lakota indiánok örökösei által megadott történetek. A lovak vihar idején megvadulnak, nem pedig megőrülnek a magyar nyelv szerint. Sima félre fordításnak tűnik valami angol szövegből. Azért persze köszönöm az infót.
Számomra azért nem valószínű "Őrült Ló," - a saját nyelvükön biztosan jól elkülönül a névtartalom, de angolra áttéve... - mert a préri törzsei nagy többségben azt a szokást követték, hogy a gyerek csak ideiglenes nevet kapott kiskorában. A lakotáknál és a bruléknál mindenképp. (Egyébként a brulék a legvadabb préri törzs voltak, mindenkinek nekimentek, aki engedély nélkül a földjükre lépett, legyen az indián vagy fehér ember. "A kapitány küldetése" film által mutatott rövidke kép elég jó bepillantást ad abba, milyen módon álltak másokhoz, pedig akkorra már legyőzték a törzset.) Már pedig Crazy Horse anyja brule asszony volt. Kikaparta volna a férj szemét, ha közvetve bár, de dilisnek nevezi el a fiukat. :)
A tizenéves fiúk többnyire valami dicső tettel érdemelte ki felnőttkori nevüket, - vadászat és hadászat :) - netán spirituális látomás "világosította fel" a hozzáértőket, hogy mit szán az ifjú harcosnak a Nagyszellem. Az utóbbi állt a legnagyobb becsben. A névadást hozó látomás szerint viszont egykor majd sereggel fogja védelmezni a népét. Ezek után még kevésbé tűnik valószínűnek egy "dilis lóról" nevezni el valakit felnőtt korára. Melyik apa repesne egy ilyen névadásért? Hogyan követnék azok a harcosok, akik titokban vigyorognak a nevén a háta mögött? Ne gondolna erre egy szülő? Egy szilaj lovon a népét védelmező harcos alakja már jobban megfelel a gondolkodásmódjuknak. Meg a büszkeségnek is, ami gyaníthatóan a világnak azon részén sem volt hiánycikk.
Végül, lezárásként: Crazy Horse legnagyobb haditette a Little Big Horn-i csatában kivívott győzelme volt. Számos amerikai filmben szerepel az esemény. Hadtörténeti szempontból a leghitelesebbnek a "Son of The Morning Star" TV-s feldolgozást tartják. A rendszerváltás után a Filmnet rövid ideig adta magyar felirattal, de aligha maradt fenn belőle VHS felvétel. Így most már csak angolul lehet megtekinteni. Az alábbi klip a filmből lett összerakva.
Remélem, Teakbois blog gazda elnéz nekem ennyi kavarást...:)
www.youtube.com/watch?v=xNnt9VqOxTE

Teakbois · retrokult.blog.hu 2022.11.01. 07:14:06

@Oldfan:

Elnézem a kavarást, pláne, mivel kulturált hangnemben és valóban érdekes felvetések mentén folyik. :) Az angol crazy szó semmiképp sem jelenthet vadat vagy szilajt magyarul, és annak alapján, amit a lakota büszkeségről eddig olvastam, kizártnak tartom, hogy a nép aktivistái ne tiltakoznának manapság is hangosan az ellen, hogy az egyik leghíresebb harcosukat félrefordított angol néven emlegetik világszerte – ilyesmiről viszont nincs tudomásom. Van egy amerikai barátom, aki a közelmúltban költözött olyan vidékre, ahol számos lakota él, majd megkérem, hogy – amennyiben lehetősége adódik − kérdezzen rá náluk arra, tényleg crazy-e a saját nyelvükön is Crazy Horse.

Oldfan 2022.11.01. 08:33:47

@Teakbois: Ez remek hír. Bízom benne, a lakotáktól sikerül perdöntő infóhoz jutni.
A lakota-angol fordításnál az lehet a gond, hogy mint szóösszetétel más tartalmat hordozhat a név, mint külön-külön a két szó. (Mai példa: "hot dog - kellemes meglepetés." Az gyorsétel végképp más kategória tartalomban.) Az 1800-as években aligha volt fehér sziú nyelv specialista, így egy fura fordítás terjedt el és gyökeresedett meg az újságok által.
Köszönöm a megértést.
süti beállítások módosítása