Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Unaloműzés és szexpartner-vadászat CB-vel

Citizens Band (1977)

2023. augusztus 04. - Teakbois

1977-ben járunk… Amerika egyik nebraskai porfészkén úrrá lesz a CB-őrület: mindenki, aki él és mozog, ezen az akkoriban roppant divatosnak számító rádiókommunikációs eszközön cseveg vagy kiáltja bele a nagyvilágba a maga hajmeresztő baromságait, sokszor egyenesen a vészhelyzetek bejelentésére szolgáló 9-es csatornán. Pók, a REACT nevezetű, vészhelyzetben való segítségnyújtással foglalkozó CB-s szervezet helyi önkéntese megelégeli az étert „szennyező” unatkozók napi 24 órában zajló karattyolását, ugyanis alig lehet kihallani a hangzavarból a valóban fontos közérdekű közlendőket − például azt, hogy a városon gyakran áthaladó macsó kamionos, Króm Angyal beleborult egy árokba a marhaszállítmányával és mentésre szorul. Pók, miután kihúzza a slamasztikából Króm Angyalt, úgy dönt, kinyomozza, kik rejtőznek a CB-zés közben használt álnevek mögött, és a 9-es csatorna rendjét feldúlókat az FCC (Federal Communications Commission, azaz Szövetségi Kommunikációs Bizottság) előírásaira hivatkozva megfosztja az antennáiktól.

02_7_2.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Póknak nincs könnyű dolga, ugyanis jó néhány „rendetlenkedő” akad: a CB-csatornán gyakran felbukkanó Pap kéretlenül prédikál; Forró Kávé, a prosti erős tájszólással hirdeti a szolgáltatását; Szélhámos nagyjából 12 éves lehet, ám 10 évvel idősebbnek hazudja magát és pikáns történetekkel traktálja a hallgatóságot; Vörös Báró neonáci propagandát terjeszt; Elektra pedig rendszeresen addig suttog szexisen Boszorkánymesternek, amíg az ki nem veri a lomposát minden épp CB-közelben lévő delikvens füle hallatára. Póknak és az időközben szintén központi figurává előlépő Króm Angyalnak ráadásul a magánélet terén is kijut a bonyodalmakból. Pók (aki „civilben” Blaine) ugyanazt a nőt (Pamet) szereti, mint tornatanár bátyja, Dean, és legszívesebben lelépne végre a városból a választottjával, de nem akarja magára hagyni alkoholista apját, akivel a tornatanár bátyónak nem túl rózsás a kapcsolata. Króm Angyal (valódi neve Harold) egyre több időt tölt Forró Kávéval, és lakókocsit vesz az örömlánynak, hogy „mobilis munkaerő” válhasson belőle. Később azonban kiderül, hogy morózus kamionosunk bigámista, ráadásul két, teljesen különböző habitusú neje (egy megkeseredett racionalista észlény és egy Barbie-agyú vidámka) egyaránt a kisvárosba érkezik, miután közli velük, hogy balesetet szenvedett. Vajon miképp alakul Pók, Króm Angyal és úgy általában minden egyéb szereplő sorsa?

02_5_2.jpgPók (Paul Le Mat) és szerelme, Pam (Candy Clark)

Jonathan Demme (1944. február 22. – 2017. április 26.), A bárányok hallgatnak Oscar-díjas rendezője 1977-ben forgatta a maró szatírának szánt Citizens Band-et, amely az utolsó független, alacsony költségvetésű filmes munkája volt, két évvel később ugyanis az Utolsó ölelés című Hitchcock-hatású krimi révén „felszippantotta” az A-liga. Bizarr módon a Citizens Band (azaz CB, vagyis polgári frekvenciasáv) pont olyan problémákról mesél egy mára jócskán meghaladott kommunikációs eszköz kapcsán, amelyekkel most, az internet korszakában is nap mint nap találkozhatunk: Demme filmjének CB-függői nem sokban különböznek azoktól, akik a 21. század virtuális chatszobáiban múlatják az idejüket álnevek mögé bújva. A kisváros lakói képtelenek a szemtől szembeni érzelemnyilvánításra, CB-t ragadva és az anonimitás kényelmes világába lépve viszont ömlik belőlük a közlendő, legyen szó akár Kanadába való hazavágyódásról (Pók papája), vagy kiéletlen szexuális fantáziákról (Elektra és Boszorkánymester). A sors és a film iróniája folytán Póknak szintén rá kell döbbennie, hogy ő maga sem kivétel: miközben keresztes hadjáratot folytat a többi CB-ző ellen, nem csak apját hanyagolja el, hanem a barátnőjét is, akárcsak egy tipikus internetfüggő az új évezredben. 1977-ben mindez happy enddel végződik; a Citizens Band különcei rájönnek, hogy az igazi emberi kapcsolatok kielégítőbbek a CB nyújtotta szórakozásnál – azt viszont, hogy napjaink digitális elmagányosodása miféle jövőt zúdít a nyakunkba, inkább el sem merem képzelni.

02_4_1.jpgPók (Paul Le Mat) „éterszennyező” CB-zőkre vadászik 

02_6_1.jpgPam (Candy Clark), aki szintén képtelen meglenni CB nélkül

1546534854_003.jpgCandy Clark A Földre pottyant férfi című 1976-os sci-fiben a földönkívüli David Bowie földi kedveseként

Demme filmjének fő ereje a remekül összeválogatott és „életszagú” szereplőgárdában rejlik: Pók Blaine-t a vietnámi háborút megjárt Paul Le Mat alakítja, aki 1973-ban a George Lucas rendezte „lázadó fiatalos” drámával, az Amerikai Graffitivel futott be, akárcsak Candy Clark, aki pedig Pamet, a Blaine és Dean között őrlődő kedves vidéki szépséget játssza (Le Mat Golden Globe-díjat, Clark pedig Oscar-jelölést kapott az Amerikai Graffitiben végzett munkájáért). Érdemes megemlíteni, hogy Paul Le Mat a férfi főszereplője Jonathan Demme 1980-as komédiájának, a Melvin és Howardnak is.

02_3_1.jpgHarold, azaz Króm Angyal, a bigámista kamionos (Charles Napier)

vlcsnap-2022-06-21-10h30m37s044.png

Charles Napier A bárányok hallgatnak pórul járó rendőreként

Króm Angyal szerepében a legócskább exploitation filmet is nézhetővé varázsoló kemény fickó, Charles Napier brillírozik, aki, bár felbukkant korai Star Trek epizódban is, Az öreg halász és a tenger Nobel-díjas írójának pénzéből kuplerájba látogató szexfilmes mogul, Russ Meyer munkáiban tett szert először ismertségre. A 2011-ben, 75 éves korában elhunyt Napier Demme jó barátja volt, és a direktor számos művében, így például a már említett A bárányok hallgatnakban is tiszteletét tette.

02_09.jpgKróm Angyal (Charles Napier) és az ő Forró Kávéja (Alix Elias)

02_8_2.jpgMajdnem kutyát vacsorázók: Pam (Candy Clark) és Pók papája (Robert Blossom) 

Pók kiállhatatlan papáját Robert Blossom kelti életre kellő fanyarsággal és világfájdalommal: Blossom legismertebb alakítása a Tébolyult (Deranged, 1974) című gyomorforgatóan realista kulthorrorfilmhez fűződik, amelyben a hírhedt sorozatgyilkos, Ed Gein „hiteles másolataként” hozta a frászt a nézőkre. Blossomot a nem túl bizalomgerjesztő vonásai okán a Citizens Band-ben is könnyedén geini alaknak hihetnénk − különösen, amikor a családi vacsorán puszta heccből kijelenti, hogy levágta a kutyáját, és azt tálalta fel −, ám szerencsére bebizonyítja, hogy nem lehet egykönnyen beskatulyázni. És végezetül az operatőri munkára sem lehet panasz: Jordan Cronenweth érdeme, aki többek közt a botrányhős Ken Russell Változó állapotok és Ridley Scott Szárnyas fejvadász című sci-fijeit fényképezte. Aki egy túlbonyolítottságtól mentes, ám így is elgondolkodtató és anti-hollywoodi retro amerikai filmre vágyik, az nyugodtan adjon esélyt Demme e korai művének is. A Citizens Band-et 2003-ban a New York Times felvette az 1000 legjobb(nak vélt) filmet tartalmazó listájára.

02_2_1.jpgMinden jó, ha vége jó… 

Ráadás:

A Citizens Band-ben három 70-es évekbeli nagy sláger is felcsendül: a Woodstock folkhősének számító Richie Havens 10cc-feldolgozása, az I’m Not In Love, a You Are So Beautiful című Billy Preston-szerzemény Joe Cocker által énekelt verziója, valamint Larry Santos soft rock örökzöldje, a You Heard The Song.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A száguldó magánkopó és az autótolvaj (18+)

Az Alien és a rendőr, aki dudálva csajozott be (18+)

A rendőr, aki nem ismer kegyelmet (18+)

Amikor Columbo rendőrnője elcsábította az apját (18+)

A bohóc, a problémamegoldó és a sztriptíztáncosnő (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr6317862941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.06.22. 14:26:20

Ez a CB - face hasonlat nagyon ül!

Elképesztő.
süti beállítások módosítása