Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

A legvérszomjasabb indián varázsló

Shadowhunter (1993)

2022. május 23. - Teakbois

John Cain, a rideg nagyvárosi valóságtól megcsömörlött középkorú Los Angeles-i detektív teljesen besokall a munkájától a legfrissebb gyilkossági helyszínén, ahol egy domina előbb a kuncsaftjával, majd magával végzett. És ha mindez még nem lenne elég: a felesége még aznap este összecsomagol, és elhagyja egy másik pasas kedvéért. Cain úgy érzi, itt az ideje foglalkozást és életstílust váltani, a parancsnoka azonban inkább Arizonába küldi fogolyszállítónak − egy navahó gonosztevőt kell Los Angelesbe fuvaroznia, aki azért öl, hogy ezáltal „felzabálja” áldozatai spirituális energiáit, valamint néha a húsukból is lakmározik. Mi más lehetne pihentetőbb kikapcsolódás egy viharvert és az idegösszeomlás szélén álló zsaru számára?

shadowhunter_1993.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Miután a rezervátum indián rendőrei a gondjaira bízzák megbilincselt utasát, a cseppet sem bizalomgerjesztő fizimiskájú Nakai Twobeart, Cain elindul hazafelé, ám hamarosan azt kell tapasztalnia, hogy Twobear behatolt az elméjébe, aminek hatására aztán a megfáradt rendőr szépen nekivezeti az autót egy villanyoszlopnak. Cain a navahó kórházban tér magához, ahol az indián kollégáitól megtudja, hogy az ütközést sértetlenül megúszó Twobear ellopta a fegyverét és a jelvényét, és valahol a Sonora-sivatag „westernvidékén” rejtőzködik. Cain számára immár becsületbeli üggyé vált a boszorkánymester kézre kerítése, úgyhogy a terepet jól ismerő indián rendőrökkel és egy szép nyomkereső lánnyal, a férfias nevű Ray Whitesingerrel a szökevény nyomába ered. A hajszát azonban igencsak megnehezíti, hogy Twobear skinwalker varázsló, aki bármikor képes „eluralkodni” Cain agyán. Miközben a városi zsaru lassanként szerelemre gyúl a csapat egyetlen női tagja iránt, a menekülő gyilkos egyre hajmeresztőbb víziókat kelt Cain elméjében… Vajon ki kerül ki győztesen a küzdelemből?

vlcsnap-2022-05-22-08h00m19s870.png„Nem veszed igénybe a portékámat ma éjszakára, John?”

vlcsnap-2022-05-22-08h00m38s077.png„Ne fárassz, bébi, teljesen lenullázott a meló. Menj haza inkább, már egyáltalán nem biztonságos errefelé strichelni.”

vlcsnap-2022-05-16-07h35m22s734.png„Te tudod, John… Mindenesetre, ha nem akarsz kiverni a fejedből teljesen, nézz meg a Zalman King-féle Vad orchideák 2. mellékszereplőjeként… és verd ki rám.”

vlcsnap-2022-05-22-08h01m01s228.png„Kiégtem a sok perverz gyilkolászótól, főnök… Azt hiszem, itt az ideje, hogy elmenjek kertésznek.”

vlcsnap-2022-05-22-08h01m50s343.png„Dehogy fogod te túrni a virágföldet, John! Inkább elküldelek Arizonába sorozatgyilkos boszorkánymestert fuvarozni, attól majd helyrerázódik a lelkivilágod.” 

A vadnyugati filmek tipikusnak mondható tájait felvonultató Arizona állam legfőbb nevezetességei a Grand Canyon, a Hoover-gát és a Monument Valley, amelyeket a turisták is előszeretettel keresnek fel. Arizona „őseredeti emberarcát” azonban nem a szuvenírboltokban és a frekventált nyaralóhelyeken kell keresnünk, hanem a térség indián rezervátumaiban, amelyek közül a legalább 12 ezer éve errefelé élő navahóké a legnagyobb – nem csupán az államon belül, de az egész USA-ban. A kaliforniai születésű, ám Arizona nyers szépségének egyik legfőbb filmes krónikásaként számontartott rendező, a titkos kísérleteknek otthont adó Árnyzónában is megfordult J. S. Cardone itt, Tucson városában és környékén forgatta 1991-ben misztikus thrillerjét, a navahó hiedelmekből merítő Shadowhunter-t (Árnyvadász), amelyet a magyar tévéadók Láthatatlan préda címmel tűztek műsorra.

vlcsnap-2022-05-22-08h08m43s189.png„Meghoztuk a helyi kannibál alakváltót!”

vlcsnap-2022-05-22-16h28m03s691.png„Tőlem akár Lady Macbeth és Sztálin szerelemgyereke is lehet, akkor is elviszem a Los Angeles-i tárgyalásra.”

vlcsnap-2022-05-22-08h22m50s464.png„Nem irigylem a nagyvárosi fehér kopót, én aztán jelentős fizetésemelésért sem furikáznék gonosz varázslóval a hátsó ülésen.” 

Cardone így vallott egy közelmúltbéli interjújában Arizona és a navahók iránt érzett vonzalmáról:

Egyetemistaként kétszer is letartóztattak Louisianában, miután polgárjogi tüntetéseken vettem részt. Kora gyerekkoromtól szemtanúja voltam annak, mennyi diszkrimináció éri a nem fehér amerikaiakat, kamaszkoromra pedig eljutottam addig a felismerésig, hogy az USA történelmének három legjellemzőbb alakítója a vallási fanatizmus, a rabszolgaság és a népirtás. Miután kirúgtak a Louisianai Állami Egyetemről a tüntetéseken való felbukkanásom miatt, az Észak-arizonai Egyetemen folytattam a tanulmányaimat, és nem csupán a lenyűgöző tájba szerettem bele itt, hanem a leendő feleségembe, Carol Kottenbrookba is. Carol szerepelt az első filmemben, a The Slayer című slasher horrorban, 1990-től pedig az állandó produceremmé lépett elő. Az arizonai egyetemen nem volt elég hely a diákoknak a kollégiumban, úgyhogy ideiglenesen egy motelban szállásoltak el az iskola költségén, a mellettem lévő szobában pedig két navahó srác lakott – hamar összebarátkoztam velük, és a családjaikkal töltöttem a hálaadási ünnepet Új-Mexikóban. Ekkor jártam életemben először indián rezervátumban, és máig ható benyomást tett rám, akárcsak Tony Hillerman nagyszerű, navahó témájú misztikus krimiregényei, amelyek ekkoriban kezdtek megjelenni. A Shadowhunter ötlete tehát a rezervátumi élményeim és a Hillerman-könyvekből vett inspiráció keveredésének köszönhetően fogalmazódott meg bennem. A Shadowhunter címet egyébként a forgalmazók aggatták a filmemre, én sosem szerettem: az eredeti munkacím Rope Of Sand volt.

vlcsnap-2022-05-22-08h09m16s781.png„Azt hiszed, nyugodt út elé nézünk, nagy fehér testvér?”

vlcsnap-2022-05-22-08h23m53s631.png„Kussolj… Hadd gondolkodjam a közelgő válásomon.”

vlcsnap-2022-05-22-08h09m32s305.png„Nézz csak az orrod elé, mert már ott állok előtted az út közepén!”

vlcsnap-2022-05-22-08h09m55s610.png„Úristen, mi történt velem?”

vlcsnap-2022-05-22-08h10m19s877.png„Az álmaidban sem menekülhetsz előlem, zsarukám! Freddy Kruegertől tanultam a szakmát.”

vlcsnap-2022-05-22-08h10m47s223.png„Adjon valami erős fájdalomcsillapítót, doki, mert egy perc múlva indulok a szökevény után!” 

A navahó hitvilág szerint rope of sand-nek (homokfüzér) minősül az a gyenge akaratú személy, aki annyira elvesztette már a tartását, hogy könnyű prédája lehet egy skinwalker varázslónak. A skinwalkerek (bőrjárók) olyan gonosz boszorkánymesterek, akik képesek beférkőzni a célszemély álmaiba, majd annyira hatalmukba keríteni a lelkét, hogy az áldozatuk végül zokszó nélkül végrehajtja a fejében visszhangzó parancsaikat. Az állatok alakját is könnyedén magukra öltő skinwalkerek egyértelműen az indián orvosságos emberek ellentétét testesítik meg, és mások segítése helyett a világ rendjének tönkretételén munkálkodnak. A Scott Glenn (A hadüzenet, Az igazak, Államérdek) által játszott John Cain a maga kapuzárási pánikjával, felszarvazottságával és megfáradtságával pont megfelelő alany Nakai Twobear, a sorozatgyilkos skinwalker számára – az utóbbit Benjamin Bratt (A pusztító, Veszélyes vizeken, A vörös bolygó) alakítja, aki 1999 és 2001 között Julia Roberts élettársa volt. A Shadowhunter valójában nem más, mint egy szépen kivitelezett „beavatási” mese: a porig alázott középkorú hím életveszélyes helyzetekben és egy számára teljesen idegen környezetben kényszerül helytállni és visszaszerezni elvesztett férfierejét. Menet közben megtanul indián módra gondolkodni és érezni, és még egy új szerelem ígérete is megjelenik az életében a csinos nyomkereső révén, akit Angela Alvarado formál meg.

vlcsnap-2022-05-22-08h11m35s850.png„Üldöztem már épp elég sötét alakot Los Angeles sikátoraiban. Csak egy töltött fegyverre van szükségem, semmi másra.”

vlcsnap-2022-05-22-08h11m52s766.png„Magamfajta nyomkereső nélkül itt aztán semmire sem fog menni, kedves hímsoviniszta városlakó!” 

Egészen az 1970-es évek elejéig nem akadt olyan amerikai film, amely megközelítőleg hitelesen ábrázolta volna az Egyesült Államok megalázott és a kihalás szélére taszított őslakosait, akiknek többnyire csupán a fehér westernhősöket megtámadó vademberek hálatlan és a valósággal néha köszönőviszonyt sem ápoló szerepe jutott. Arthur Penn rendezése, az 1970-es Kis nagy ember (Little Big Man) vízválasztónak bizonyult, akárcsak a szintén ebben az évben debütáló, Ralph Nelson által dirigált Kék katona (Soldier Blue), amely az 1864-es Sand Creek-i mészárlást mutatta be megrázóan realista módon (a sájen és arapahó törzseket sújtó gaztett során a John M. Chivington ezredes vezette önkéntesek főleg asszonyokkal és gyerekekkel végzett).

vlcsnap-2022-05-22-08h16m06s340.png„Szóval ez a Twobear kölyök skinwalker? Azok meg miféle szerzetek?”

vlcsnap-2022-05-22-08h16m11s997.png„A lehető legkártékonyabb varázslók, drága, a navahó legendákat hírből sem ismerő kollégám.”

vlcsnap-2022-05-22-08h14m24s314.png„Például elhiteti veled álmodban, hogy kinyírt, és attól ébren sem leszel túlzottan feldobva.” 

Az 1970-es évek közepétől az 1980-as évek elejéig elsősorban a zseniális Charles B. Pierce forgatott különösen színvonalas „indiánpárti” filmeket,  például a nőrabló Prériölyvről szólót, az 1980-as évek második felétől pedig fokozatosan megvalósult az, amire az indián mozilátogatók régóta vártak: végre nem csak kisebb-nagyobb mellékszerepek jutottak a saját népükről szóló filmekben az indián színészeknek, de majdnem minden vagy tényleg minden indiánt ők alakíthattak bennük, azaz véget ért a barnára sminkelt és nevetséges hosszú parókát viselő „indiánspecialista” fehér színészek egyeduralma. J. S. Cardone Shadowhunter-je is eme új szellemiség jegyében született, és az indián figurákat indián vagy legalább félig indián származású színészek játszották benne (a félindián Benjamin Bratt csupán 6 éves volt, amikor édesanyjával és testvéreivel részt vett az Alcatraz megszállását eredményező 1969-es, ma már történelmi jelentőségűnek számító indián tiltakozási akcióban).

vlcsnap-2022-05-22-08h12m22s572.png

vlcsnap-2022-05-22-08h13m10s011.png

vlcsnap-2022-05-22-08h16m58s919.png

vlcsnap-2022-05-22-08h17m27s923.pngArizona szépségei Cardone módra 

Cardone filmjeinek többsége nem csupán a felesége produceri háttérmunkája miatt számít „családi vállalkozásnak”, hanem az öccse, Michael Cardone operatőri segítsége miatt is: Michael fényképezte a bátyja arizonai thrillertrilógiájának (A Climate For Killing; Shadowhunter; Black Day, Blue Night) mindhárom darabját. A Shadowhunter forgatása alatt a testvéri együttműködés nem zajlott zökkenőmentesen, ugyanis a két Cardone gyakran összeszólalkozott, és ilyenkor a buddhai nyugalommal megáldott, a szabadidejében harcművészetekkel és keleti filozófiával ismerkedő Scott Glenn békítette ki őket. A Cardone fivérek kiváló érzékkel örökítették meg a Tucson körüli vidék és a Sonora-sivatag szemkápráztató tájait, amelyek egyszerre képesek bámulatot és félelmet kelteni az ott barangolókban. A Shadowhunter 1992-ben elnyerte a legjobb független filmnek járó díjat a Santa Barbara-i Nemzetközi Filmfesztiválon, széles körben viszont csak 1993-ban kezdték forgalmazni. Aki egy kellemesen indiános hangulatú késő esti thrillerre vágyik, az keresve sem találhat jobbat nála.

vlcsnap-2022-05-22-08h18m54s049.png„Csak a szemem káprázik? Vagy tényleg érdekesebb látvány is akad itt kaktuszokon és sziklákon kívül?”

vlcsnap-2022-05-22-08h18m44s545.png

vlcsnap-2022-05-22-08h19m07s085.png„Ilyen nőért bizony érdemes vállalni a kockázatot! A nejem meg éljen boldogan a yuppie szeretőjével.”

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr7317837511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2022.05.23. 14:51:26

Érdekes film, megkérdezném róla azt, amit szoktam, majd privátban megválaszolod. :)

Bírom Scott Glennt, két filmjét is tervbe vettem már jó régen részletesebb posztok témájaként: A bárányok hallgatnak, Lánglovagok. A szamurájkard (The Challenge) című John Frankenheimer-filmben láttam először, még a VHS-korszakban.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2022.05.23. 14:55:30

@Field64:

A szamurájkard alapmű, valamikor fel fog bukkanni ezen a blogon, ahogy még néhány egyéb film is Scott Glenn életművéből (az általad tervezettek nem).

gigabursch 2022.05.23. 16:28:09

Erről se hallottam még soha.
Érdekes, hogy az indián szellemvilágosdi téma mennyire mindig B-ZS kategóriás kör, pedig jó dolgokat lehet belőle kihozni
süti beállítások módosítása