Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Erszényes farkasemberek apácajelmezben

Howling 3. – The Marsupials (1987)

2024. március 01. - Teakbois

Dr. Harry Beckmayer az USA-ban dolgozó ausztrál antropológus, aki megszállottan kutatja a farkasemberekkel kapcsolatos mítoszokat – a téma iránti elhivatottsága családi örökség, elvégre a nagyapja azt követően tűnt el, hogy 1905-ben lefilmezte, amint egy aboriginál törzs rituálisan végez egy állítólagos farkasemberrel. Amikor az USA elnöke arról értesül, hogy Szibériában egyre gyakrabban észlelnek farkasembereket, kikéri Beckmayer véleményét: a tudor férfiú szerint világszerte egyre jobban elszaporodnak a farkasemberek, és mivel a nemzetbiztonsági kockázat sem kizárható, nem ártana helyszíni vizsgálatot tartani ott, ahol a legnyilvánvalóban ütötte fel a fejét a probléma: Ausztráliában, ahol ráadásul e fura szerzetek erszényt viselnek.

the_howling_3_1987.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Eközben Jerboa, az ifjú nőstény farkasember (aki ugyebár csak teliholdkor változik át, egyébként Homo sapiens alakban leledzik) elhagyja az ausztrál bozótosban lévő szülőfalvát, mert kegyetlen apja szexuálisan zaklatja. Jerboa meg sem áll Sydneyig, ahol egy parkban éjszakázik, majd egy filmforgatás kellős közepébe csöppen: a Hitchcock-fizimiskájú B-filmes szennydirektor, Jack Citron épp egy ócska horrorszéria, az Alakváltók 8. részét készíti. Donny Martin, a rendezőasszisztens felfigyel a parki padon ébredező lányra, és rögtön szól pár jó szót az érdekében Citronnál, aki meglátja a Jerboában szunnyadó horrortehetséget, és „megdobja” egy szereppel.

02_7.jpg„Ha engem kérdez, elnök úr, a szavazói többsége néhány év múlva farkasember lesz.”

02_6.jpgNehéz az ausztrál farkasemberek sorsa… 

Ezt követően Jerboa és Donny természetesen az utóbbi lakásán kötnek ki, ahol a fiatalember meglepetten konstatálja, hogy a lány hírből sem ismeri az epilálás fogalmát, ráadásul a hasán pont olyan erszény virít, amilyet Donny addig csak az ország közismert állatain látott. Jerboa felfedi titkát: ő bizony az erszényes farkasemberek klánjához tartozik, és van egy kellemetlen szokása: néha esténként szőrmebundát növeszt és közveszélyessé válik. A fülig szerelmes Donnyt ez cseppet sem zavarja, ám akkor már némileg úrrá lesz rajta az aggodalom, amikor Jerboa teherbe esik tőle (sőt: világra is hozza erszényes farkasember-kölykét), valamint kiderül, hogy az ausztrál és az amerikai titkosszolgálat is meg akarja kaparintani magának a választottját. És ha mindez még nem lenne elég: Beckmayer és Jerboa útjai hamarosan keresztezik egymást…

02_8.jpg„Tökéletesen sikít, Miss Jerboa! Garantált az Oscar-díj!”

02_1.jpgAz Üvöltés 3. Hitchcock-imitátor zsánerfilmes direktorát Laurence Olivier egyik legjobb barátja és esküvői tanúja, Frank Thring játszotta 

1981-ben mutatták be világszerte a mozik Joe Dante Üvöltés (The Howling) című horrorfilmjét, amelyben egy jobb sorsra érdemes televíziós műsorvezető hölgy hegyvidéki üdülőhelyre vonul vissza feltöltődni, ám kénytelen ráébredni, hogy a természet lágy ölén lelkiző terápiás csoportjának tagjai mind vérszomjas farkasemberek. A másfél millió dollárból készült horrorfilm 19 milliós bevételt produkált, remek maszkjai és speciális effektusai pedig kivívták a nézők és a kritikusok elismerését. Nem csoda, hogy ezek utána sorra készültek a folytatások, amelyek közül kétségtelenül a Philippe Mora által dirigált második és harmadik rész a legjobb − az ötödiket mellesleg Magyarországon forgatták, és Jancsó Miklós egyik kedvenc színésze, Madaras József is felbukkant benne.

02_10.jpgJerboa, a vérfarkas-lány szerepére az 1987-ben még nem éppen világsztár Nicole Kidman is esélyes volt, de végül az újonc Imogen Annesley kapta meg, ami azt eredményezte, hogy sosem láthatjuk Kidmant erszényes kisfarkast szülni

02_4.jpgJerboa farkasgyanús testvérkéi apácaszerkóban 

A francia és ausztrál származású Philippe Mora Párizsban született, de Ausztráliában nőtt fel, méghozzá jeles művészcsaládban, a híres festő és rajzoló, Mirka Mora gyermekeként. Kezdetben a mama kedvence is festőművészi karrierben gondolkodott, de végül – főleg Federico Fellini 8 és féljének hatására – a filmkészítés mellett kötelezte el magát. Az 1967-ben Londonba költöző Mora első játékfilmjét (Trouble In Molopolis, 1970) nem más finanszírozta, mint egykori szobatársa, az ekkor már ikonikus gitáros, Eric Clapton.

02_2.jpg„Döntsd már el végre, hogy farkast vagy alient akarsz világra hozni!”

02_9.jpg„Segítsen, nővérke! Azonnal adjon be nekem egy szőrnövekedés-gátló injekciót!”

Mora az 1970-es évek elején visszatért Ausztráliába, ahol aztán 1976-ban az őrült viselkedéséről hírhedt Dennis Hopper főszereplésével leforgatta Mad Dog Morgan című alkotását, amely az ausztrál Rózsa Sándorról szólt és egy csapásra az ország egyik legtöbbre értékelt filmrendezőjévé avatta direktorát. Mora 1985-ben, amerikai pénzből készítette el az Üvöltés-franchise második részét, és noha már ennek kapcsán sem vette túl komolyan magát – a filmben a dús keblű Sybil Danning farkasember-falkavezér asszonyként világuralomra tör −, a horrorkomédiák iránti vonzalmát csak az 1987-es és szintén általa levezényelt harmadik részben élte ki.

vlcsnap-2022-02-28-09h06m20s868.pngA vérfarkas-vezér Sybil Danning (A tanárnő, aki a diákja tüzével játszott) a Philippe Mora által rendezett Üvöltés 2-ben

Azt, hogy az Üvöltés 3. – Az erszényesek nem a nézők halálra rémítésére törekszik, hanem a „megröhögtetésére”, már a film kezdő képsora is nyilvánvalóvá teszi: az MGM közismert üvöltő oroszlános „beköszöntőjének” paródiájaként egy erszényesfarkas ócska számítógépes effektussal megtámogatott üvöltésének lehetünk fül- és szemtanúi. A film humoros jellegét olyan további „adalékok” erősítik, mint a szürrealista vígjátékba illő átváltozások (a legemlékezetesebb során egy balerina fellépés közben „szőrösödik” csúcsragadozóvá); a népszerű (és hímnemű) ausztrál komikus, Barry Humphries által játszott konferanszié nagymama; Jerboa ritka csúf, apácaruhában flangáló farkasnővérei; valamint ama tény, hogy Philippe Mora így ajánlotta a nézők figyelmébe a művét:

A második Üvöltést a producerek baszták el, akik újravágták a filmemet. A harmadik viszont lehetőséget adott nekem arra, hogy végre olyan farkasemberes marhaságot készíthessek, amelyet magam baszok el.

02_3.jpgA balerina, aki egyetlen piruett alatt növesztett bundát

02_11.jpgA szörnyeknek is kell néha egy kis kikapcsolódás 

Aki szeretné megtudni, mit volt képes kipréselni magából egy olyan ausztrál kultrendező különösen pihent agya, aki egyforma lelkesedéssel piktorkodik és ökörködik, az nyugodtan kövesse az erszényes rémalakokat a bozótba, ahová még az übermacsó Krokodil Dundee sem merészkedik be telihold idején.

02_5.jpg„Hívd át a haverokat, bontsatok ki több rekesz sört, és nézzetek meg az Üvöltés 3-ban!”

Ráadás:

clapton_mora_24.jpgEric Clapton (balra) és Philippe Mora (jobbra) 1968-ban, a közös londoni lakásukban

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr3117768358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása