Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Száguldó Sírásók: A legkeményebb ausztrál motorosok

Stone (1974)

2023. december 30. - Teakbois

Egy verőfényes ausztrál délutánon nagy volumenű építkezésekben érdekelt üzletemberek megöletnek egy politikust, aki Sydney egyik parkjában szónokol a felháborító környezetszennyezés ellen. A kitűnően célzó bérgyilkost csupán egyvalaki látja: Toad (Varangy), a Grave Diggers (Sírásók) nevű motoros banda oszlopos tagja, aki azonban annyira be van tépve, hogy azt sem tudja, hihet-e a szemének. A bérgyilkos viszont csak Toad hátát és a mellényére vart Sírásók-logót pillantja meg, úgyhogy fogalma sincs, melyik száguldozó lenne képes azonosítani őt. Így hát néhány nappal a merénylet után elkezdi sorban (és különféle módszerekkel) másvilágra küldeni a banda tagjait.

stone_1974.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

A rendőrfőnöknek is feltűnik, hogy az általa nem különösebben kedvelt motorosok hirtelen úgy hullanak, mint a legyek, ezért parancsba adja a motormániás Stone hadnagynak, hogy épüljön be közéjük, és kerítse kézre a gyilkost. Stone tudja, hogy amennyiben a Sírásók rájönnének, hogy átejtette őket, menten péppé vernék, ezért semmiféle fedősztorit nem ad elő, amikor belép a motorosok bárjába: kertelés közli velük, hogy zsaru, és csak akkor tud hasznukra lenni, ha engedik, hogy velük suhanjon az aszfalton. A marcona bandatagok nem repesnek az örömtől az ajánlat hallatán, de miután Stone sikerrel veri vissza az ezúttal nyílpuskát használó bérgyilkos támadását, beveszik maguk közé. A magánéletben tehetős és sznob barátnőjével úri teniszpartikra járogató és New Age playboyként öltözködő Stone ezt követően egy olyan szubkultúrába csöppen, ahol az adott szónak komoly súlya van és kőkorszaki etika uralkodik. Stone-t egyre jobban magába szippantja a bandavezér Undertaker (Temetkezési Vállalkozó) és a motorosok sátánista papja, azaz Doctor Death (Doktor Halál) által irányított „klubélet”, és azt hiszi, képes lesz egyensúlyt teremteni rendőri és új, „beépült” énje között. Hogy mekkorát téved, az csupán a film végén derül ki…

vlcsnap-2022-01-02-09h02m31s801.png„Ejj, de kiütött az LSD! Mit csinál ott az a muki???”

vlcsnap-2022-01-02-09h00m00s405.png„Tényleg bérgyilkost látok, vagy csak a szemem káprázik?”

vlcsnap-2022-01-02-09h01m31s680.pngA Sírásók motoros módra adják meg a végtisztességet 

Az ausztrál moziipar az 1970-es évek első feléig semmiféle feltűnést nem keltett a nemzetközi színtéren, és az úgynevezett Ausztrál Új Hullám rendezőgenerációjának befutásáig a kenguruk földjének lakói a legnagyobb filmes fegyvertényként azt könyvelhették el, hogy náluk forgattak egyes hollywoodi produkciókat. 1974-től azonban sorra bukkantak fel a forradalmi szemléletű ausztrál direktorok, akiknek bemutatkozó munkái ma már egytől egyig klasszikusnak számítanak. Peter Weir számára a kamaszlányok titokzatos eltűnéséről szóló 1975-ös Piknik a Függő Sziklánál (Picnic At Hanging Rock) hozta meg azt az áttörést, amelynek köszönhetően később ő dirigálhatta az USA-ban a Holt költők társaságát (Dead Poets Society, 1989). Philippe Mora az ausztrál Rózsa Sándor portyázásait taglaló 1976-os Mad Dog Morgan-nel (amely tekintélyes mennyiségű őrültködésre adott alkalmat egy zakkant vendégművésznek, Dennis Hoppernek) mutatta meg, hogy neki is a legjobbak között van a helye, Ken Hannam az 1975-ös Sunday Too Far Away-jel és az ausztrál birkanyírók sivár mindennapjainak ábrázolásával váltott ki díjesőt, és még hosszasan sorolhatnám a dicsőségtáblán szereplő neveket. Egyvalaki azonban mindannyiukat megelőzte: Sandy Harbutt, az öntörvényűségéről híres színész-direktor rendezte az első olyan ízig-vérig ausztrál filmet, amely kultikussá nemesedett, valamint kiugróan nagy bevételt hozott − ez az 1974-es Stone, azaz minden idők leghitelesebb biker movie-ja.

vlcsnap-2022-01-02-09h03m05s486.png„Sátáááááán! Öleld kebledre elpatkolt fiadat!” Vincent Gil, azaz Doktor Halál, a Sírásók főpapja

vlcsnap-2022-01-02-09h03m51s070.pngIlyen tekintetek fogadják a motoros temetést megzavaró zsarukat: Toad (Hugh Keays-Byrne) és Undertaker (Sandy Harbutt) 

Az eredetileg ügyvédnek készülő, de később a színészetet választó Harbutt az 1970-es The Long Arm című krimisorozatban még konszolidált külsővel szerepelt, ám 1974-re loboncos motorossá „züllött”, aki ugyan egyetlen bandához sem csatlakozott, azok féktelen, ám szigorú becsületkódexen alapuló életmódját viszont egyre rokonszenvesebbnek találta. Harbutt úgy vélte, kellően elmerült a motoros szubkultúrában ahhoz, hogy őszinte filmet forgasson róla, amelyben ráadásul testhezálló, valamint az új külsejéhez és értékrendjéhez egyaránt illő főszerepet játszhatna: Temetkezési Vállalkozót, a Sírásók vezérét. A motorosok közé beépülő rendőr szerepére színházi kollégáját, Ken Shortert (Sárkányölő, A költözők) hívta meg, aki szintén nagyjából önmagát alakíthatta: Harbutthoz hasonlóan Shorter is kiválóan motorozott, viszont egyáltalán nem vonzotta a motoros rockerek koszos-bűnös életvitele, ráadásul exrendőr volt.

vlcsnap-2022-01-02-09h09m35s980.pngStone, azaz Ken Shorter: főhős az antihősök között

vlcsnap-2022-01-02-09h17m54s250.png„Az igazi nevem nem fontos, hívj csak Ringyónak, Stone!” 

A 195 ezer ausztrál dollárból Sydneyben és környékén forgatott Stone egy év alatt több mint másfél milliós bevételt produkált az előbb említett pénznemben, és egy csapásra keresett színésszé tett öt olyan delikvenst (Hugh Keays-Byrne, Roger Ward, Vincent Gil, David Bracks és Reg Evans), akik 1979-ben George Miller Mad Max-ében öregbíthették tovább a hírnevüket. A Mel Gibsont világsztárrá tevő Miller enyhén szólva inspirációként tekintett Harbutt művére: a Mad Max posztapokaliptikus tájain is többek között Kawasaki 900-as motorokon száguldoznak a rosszfiúk, élükön a Stone Varangyával, ráadásul Harbutt egyik motorosa – minő véletlen… − a Bad Max névre hallgat.

vlcsnap-2022-01-02-09h09m15s394.pngA Sírásók a száguldás szerelmesei…

vlcsnap-2022-01-02-09h06m37s508.png… meg a bűnözésé

vlcsnap-2022-01-02-09h08m34s951.pngCsendélet két bandaháború között: Undertaker motoros magazint bújva művelődik, az ő Vanessája pedig lustálkodik 

A forgatás nem szűkölködött hajmeresztő eseményekben, amelyek egy részének nem csupán szemtanúja, de kiváltó oka is volt a remek ausztrál karakterszínész, a Hooks nevű nagydarab Sírásót játszó Roger Ward (Mad Max, Láncreakció, Pulykavadászat): 

17 éves koromtól kezdve rendszeresen motoroztam, de sosem voltam tagja egyetlen bandának sem, úgyhogy semmit sem tudtam az efféle brigádokról. Sandy a Hell’s Angels Sydneyben tevékenykedő tagjait kérte fel statisztálni, és a filmben szereplő nők – akik egytől egyig modellek és/vagy megbecsült színpadi színésznők voltak – folyamatosan arról diskuráltak a Pokol Angyalainak érkezése előtti héten, hogy ők aztán egy szót sem lesznek hajlandóak váltani efféle züllött és ápolatlan alakokkal. Aztán amikor begördültek az Angyalok, és kiderült, hogy sokkal züllöttebbek és ápolatlanabbak még annál is, ahogy a csajok azt elképzelték, a hölgyeink elképesztő pálfordulást produkáltak. Cseppet sem túlzok, ha azt mondom, hogy pár percnyi eszmecsere után széttárt lábbakkal várták az Angyalokat az öltözőkocsijukban. Engem különösen dühített a szituáció, mivel nagyon tetszett az egyik kolléganőm, aki viszont ügyet sem vetett rám, viszont akár az orrunk előtt is hajlandó lett volna dugni egy messziről bűzlő statisztával. Annyira felpaprikáztam magam, hogy egyik nap felmentem egy épület tetejére, és jó hangosan mindennek elmondtam a parkolóban gyülekező Angyalokat. A kollégáim és Sandy biztosra vették, hogy ezzel annyi a forgatásnak; az Angyalok kinyírnak a sértésekért, aztán lelépnek. Ennek tényleg nagy volt a valószínűsége, de miután majdnem összeverekedtem a vezérükkel (amiért szintén halál járt volna „normális” esetben), furcsa módon elkezdtek felnézni rám, sőt szinte összebarátkoztam néhányukkal. A vezér ezzel indokolta az irántam megnyilvánuló rokonszenvét: „Látom a szemedben, hogy az erőszak a lételemed. Olyan vagy, mint mi.”

vlcsnap-2022-01-02-09h23m33s590.pngRoger Ward − azaz Hooks − fegyverrel ad nyomatékot a mondandójának

vlcsnap-2022-01-02-09h10m11s981.png„Mindenféle csaj hozzácsapódik a Sírásókhoz, még modell is akad köztük. Miután a motorosok elhancúroztak velük, van, hogy egy hétig sem tudnak kényelmesen ülni, de ez nem zavarja őket. Sőt, lehet, hogy pont emiatt keresik a Sírásók társaságát.” 

Az, hogy a modellek mennyire rágerjedtek a motoros bandatagokra, a film menet közben módosuló forgatókönyvében is nyomot hagyott: Sandy Harbutt Temetkezési Vállalkozójának barátnője, Vanessa (Rebecca Gilling alakítja) egykori szupermodell, aki a lehető legkiváltságosabb életformát adta fel azért, hogy párjával nomád módjára húzza meg magát mindenféle nem túl bizalomgerjesztő lyukban, valamint egy hamburgerárus is megereszt pár keresetlen mondatot a motorosok mellé szegődő bombanőkről.

ward_keays_24.jpgRoger Ward (Hooks) és Hugh Keays-Byrne (Toad) a Stone forgatásán 

A Stone-ban felbukkanó legismertebb színész a Varangyot játszó brit származású Hugh Keays-Byrne (1947−2020), aki később az első Mad Max-film főgonoszát, Toecuttert alakította. Roger Ward róla is megosztott egy érzékletes anekdotát: 

Hugh 1973-ban egy színházi társulattal turnézott Ausztráliában, és annyira megtetszett neki az ország, hogy nálunk ragadt. A Stone-ban kapta az első jelentősebb filmszerepét, amelyet akkora elánnal játszott el, hogy majdnem önparódiát hozott létre, de pont ettől lett hatásos. Hugh igazi method actor, és emiatt sajnos néha túllő a célon: A Mad Max egyik jelenetben a figurája lenyomja a Johnnyt játszó Tim Burn torkán egy fegyver csövét. Hugh annyira beleélte magát a szerepbe, hogy tényleg lenyomta a kollégája torkán a fegyvert, és ezzel kitörte a pasas néhány fogát. Szerencsére a Stone készítésekor nem került sor Hugh részéről hasonló akcióra. Jó barátok voltunk, számos alkalommal dolgoztunk együtt.

vlcsnap-2022-01-02-09h07m26s275.png„Dobjatok már meg egy sörrel, feltámadtam!” Doktor Halál így indítja a napot, amikor kikászálódik a koporsójából

vlcsnap-2022-01-02-09h20m43s021.pngStrandol a banda… Doktor Halálnak a nudizás sem megy cilinder nélkül

vlcsnap-2022-01-02-09h22m32s887.pngA vezérpár önfeledt hangulatban: Vanessa (Rebecca Gilling) és Undertaker (Sandy Harbutt)

vlcsnap-2022-01-02-09h00m31s391.pngPeter Armstrong legendás ugratása 

A Stone egyik legemlékezetesebb jelentében az egyik likvidált Sírásó a motorjával 24 méter magasból zuhan alá egy sziklaszirtről a tengerbe. A halált megvető bátorságot igénylő mutatványt Ausztrália első számú korabeli kaszkadőre, Peter Armstrong hajtotta végre, akit szaktársai egyszerűen őrültnek tituláltak, és egyáltalán nem jártak messze az igazságtól. Sandy Harbutt visszaemlékezése szerint így született meg a lélegzetelállító performansz: 

Hat héten át kerestünk megfelelő és viszonylag biztonságos helyszínt a motoros ugratáshoz, de nem jártunk sikerrel. A hatodik hét végén Peter kivitt a Lurline-öbölbe, és megmutatta a helyet, amelyet helyettem választott: természetesen a legveszélyesebb volt az összes addig látott közül. Magabiztosan kijelentette, hogy tökéletes lesz, mire dühödten ráförmedtem: „Innen ugyan nem csinálod meg! Kibaszott sziklákkal van tele a víz alattunk, szét fogsz loccsani rajtuk. Az én filmemben senki sem nyírhatja ki magát!” De Peter nem tágított, és addig erősködött, míg beadtam a derekamat. Az ugrás előtt odakiáltotta a stábnak, hogy akkor is használjuk fel a felvételt, ha esetleg meghalna. Nekiiramodott, hatalmasat ugratott a rámpáról a Honda 450-esével, aztán a felszínre úszott, a hátára fordult, és elájult. Miután kihúztuk a tengerből, két hétig nem tudott járni, csak állni, akkora sokk érte a becsapódástól a testét. Viszont nagyon büszke volt magára, és mi is rá.

Ezzel telnek egy motoros banda mindennapjai:

vlcsnap-2022-01-02-09h15m15s797.pngVetkőzős pókerrel…

vlcsnap-2022-01-02-09h15m29s949.png„Vesztettél, bébi! Na, lássuk, mit nyertünk tőled!”

vlcsnap-2022-01-02-09h13m57s088.png… inzultálással… „Adj egy fag-et (cigit), te kis faggot (buzi)!”

vlcsnap-2022-01-02-09h16m18s911.png… és bunyóval

A Stone 132 percesre sikeredett, de az első tesztvetítés után Sandy Harbutt úgy érezte, a film tempójának felgyorsítása végett alaposan meg kell vágni, így végül 99 percesre rövidült a mű, amely továbbra is élvezetes maradt, viszont számos kulcsjelenete megsínylette a beavatkozást. A direktor öncenzúrájának esett áldozatul a 400 fős motoros temetési menet méltóságteljes vonulásának túlnyomó része. Az ominózus képsorok alatt szól a Stone legismertebb betétdala, az ausztrál Tom Jonesként emlegetett Doug Parkinson által énekelt Cosmic Flash, egy zseniális és nyers progresszív rockhimnusz, amelynek nyolc percéből végül két és fél maradt a filmben.

Szintén a vágóasztalon végezték a Sírásók rejtekhelyén előadott egyes monológok, amelyekből kiderül, hogy több bandatag is a vietnámi vagy a koreai háború poklát megjárt veterán, aki hazatérvén képtelen volt visszailleszkedni a társadalomba és felvenni a hétköznapi élet lagymatag ritmusát. (A gravedigger jelentése sírásó, azonban a digger szó az ausztrál szlengben katonát is jelent. A Stone Sírásóinak egyenmellényeire olyan halálfejet varrtak, amely ausztrál katonai sapkát visel, ezzel utalva a bandatagok hadi múltjára.)

vlcsnap-2022-01-02-09h23m11s649.pngA leggyorsabb Sírásók csoportképe 

A Stone tekinthető Ausztrália első motoros filmjének, kultikus státuszát pedig mi sem példázza jobban, mint ama tény, hogy a legkeményebb motoros bandák világszerte ezt tartják a saját életmódjuk leghitelesebb mozgóképes krónikájának. Néhány évvel a film bemutatás után Stone Social Club néven alakult motoros közösség Ausztráliában, 1999-ben pedig 30 ezer motoros érkezett a világ minden tájáról megünnepelni Sandy Harbutt művének 25. évfordulóját. Az alfahím mentalitású, kíméletlenül őszinte, és motoros rocker külseje ellenére filozófiaprofesszor módjára beszélő direktor sajnos képtelen volt barátokra szert tenni a farkastörvények uralta filmbizniszben, ezért aztán – noha több ígéretes ötlettel is előrukkolt később – soha többé nem kapott lehetőséget játékfilm rendezésére. Sandy Harbuttnak be kellett érnie Quentin Tarantino dicsérő szavaival, aki minden idők legjobb és leghatásosabb motoros filmjének nevezte a Stone-t, a direktorát pedig egyedi géniusznak. Aki kíváncsi rá, milyen is egy igazán mocskos és realista benzingőzős klasszikus a 70-es évtizedből, az semmikép se hagyja ki eme ausztrál mérföldkövet.

harbutt_24.jpgSandy Harbutt, Quentin Tarantino bálványa 

Ráadás: 

A Stone soundtrack-je legalább olyan legendás, mint maga a film. A multiinstrumentalista Wil Greenstreet komponálta Billy Green művésznéven, aki egy cameo erejéig maga is feltűnik a műben. A muzsikus klubtulajdonost alakít, aki igencsak örül a szórakozóhelyét frekventáló verekedős motorosoknak, ugyanis elűzték a tőle pofátlanul sok védelmi pénzt követelő maffiózókat, és lényegesen korrektebbek vele a többi bűnözőnél.

vlcsnap-2022-01-02-09h11m35s300.png„Inkább a Sírásóknak fizetek, mint a maffiának.” Billy Green tudja, kivel érdemes jóban lenni 

A film végén elhangzó betétdalt, a Rage-et szintén a korábban már említett Doug Parkinson énekli, a szövege pedig nem más, mint a walesi költőóriás, Dylan Thomas legismertebb verse, a Do Not Go Gentle Into That Good Night (Csöndben ne lépj az éjszakába át), amelynek minden egyes sora híven tükrözi a Stone motorosainak életfelfogását: örök lázadók és perifériára szorultak ők, akik szívünkbe haraggal és acélmasinákon lovagolva néznek farkasszemet az elmúlással.

vlcsnap-2022-01-02-09h06m04s925.png„Nem akarsz valamilyen rendes munkát keresni magadnak, Stone? Mondjuk lehetnél mérlegképes könyvelő ahelyett, hogy motorosokkal lógsz. A teniszpartnereink is örülnének neki.” Helen Morse, azaz Amanda, Stone dúsgazdag barátnője szívesen „töketlenítené” szerelmét

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr3516801420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.01.03. 15:25:27

Bud Spencer meg ott virít seriffcsillaggal.

A nők még nők maradnak...

2022.01.04. 13:50:15

Ismét egy pótolnivaló gyöngyszem. Jók a kép alatti szövegek (szokás szerint): nagyon röhögök :)
Úgy látom, hogy ebből nincs magyar verzió: remélem sikerül valahol megtalálnom a teljes filmet legalább angolul. Bár nem láttam még az alkotást, de mindig szomorú, ha egy tehetséges ember nem kap lehetőséget a folytatásra.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2022.01.05. 08:49:52

@AntiChrist:

Készült még jó néhány remek ausztrál film a 70-es és 80-as években, némelyikről írok is majd.

2022.01.06. 14:26:47

@Teakbois: Helyes. Figyelni foglak ;)

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2022.12.19. 16:43:51

Már régóta meg akarom nézni ezt a filmet. Valami azt súgja, nekem jobban fog tetszeni, mint a Szelíd motorosok. :)

Teakbois · retrokult.blog.hu 2022.12.19. 20:59:57

@Field64:

Érdemes megnézni, igazi klasszikus. Van még jó néhány kedvenc motoros filmem, mindet tervbe vettem cikkírás szempontjából.
süti beállítások módosítása