Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

A riksás, a sztriptíztáncosnő és a boszorkány

American Rickshaw / American Tiger / American risciò (1989)

2023. október 11. - Teakbois

Az 1980-as évek végén Miamiban éldegélő Scott Edwards sajátos módját választja annak, hogy finanszírozhassa főiskola tanulmányait: riksásnak áll, aki jelentős izommunka révén húzza maga után azokat a turistákat, akik nem csupán a város nevezetességeiben szeretnének gyönyörködni, de abban is, ahogy egy pénztelen fiatalember úgy küszködik előttük, akár egy igába fogott délvidéki rabszolga. Legújabb utasa azonban nem a szokásosak közül való: egy roppant kedves öreg kínai hölgyről van szó, aki később kinyomozza Scott címét, és misztikus tartalmú levelet küld neki. Scott azonban nem tudja végigolvasni a néni sorait, ugyanis le kell ráznia a hazatérése közben mindig rányomuló latino szomszédasszonyát, Assunciónt, közben viszont elejti a levelet, amelyet kibetűzhetetlenné csócsálnak „társbérlői”, a patkányok.

american_tiger_1989.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Fél évvel később újabb furcsa kuncsaftja akad: egy szemrevaló vörös hajú fiatal hölgy, Joanna, aki a kikötőbe húzatja magát főhősünkkel. Megérkezésük után Scott olyan ajánlatot kap, amilyenről minden szakadt és „diplomára gyúró” riksás álmodik: Joanne felinvitálja az egyik jachtra, ahol aztán borravaló gyanánt saját magát ajánlja fel neki. A páros épp csak hozzákezd az együttléthez, amikor Scott felfedezi, hogy nincsenek egyedül: a kabin mosdójában egy videokamerás kukkoló rejtőzködik − ő bérelte fel Joanne-t, aki bizony sztriptíztáncos és prosti. A riksás fiú igencsak felpaprikázza magát; alaposan helybenhagyja a hajó perverzét, valamint Joanne-nak is akkorát kever le, amekkoráért a mai színészhölgyek rögtön perrel fenyegetnék a producert, majd feldúlja a jachtot, és a kamerából kivett kazettával a kezében távozik.

vlcsnap-2021-11-06-22h08m30s087.pngRiksás Scott sorsdöntő fuvarja

vlcsnap-2021-11-06-21h43m35s782.png„Nem ilyen jellegű borravalóra gondoltam!”

vlcsnap-2021-11-06-21h43m44s273.png„Hidd el, nem fog fájni! Sőt!”

vlcsnap-2021-11-06-21h42m42s047.png„Kár, hogy senki sem sejti, hogy egy Zsigmond Vilmos veszett el bennem…” 

Hazaérve Scott dühödten konstatálja, hogy rossz szalagot kaparintott meg: nem ő és Joanne látható a sérült hangsávú felvételen, hanem a kukkoló, aki a nyakláncáról lógó kulcsról magyaráz érthetetlenül, amelyet Scott a verekedés hevében letépett róla és kihajított a tengerbe a kabin ablakán. Scott visszaszalad a kikötőbe a másik kazettáért, és a jacht fedélzetére lépve rátalál az agyonlőtt perverzre, akit az ő elviharzása után tettek el láb alól. Ekkor a hajó kigyullad, és hamarosan a rendőrök is befutnak, Scott pedig úszva hagyja el a helyszínt. A tanulni vágyó riksás a másnapi újságból tudja meg, ki volt a kukkoló: Jason Mortom, a népszerű tévéprédikátor, Samuel Mortom fia, aki ráadásul vele azonos napon és évben született: 1966. június 6-án. Scott távollétében egy Francis nevű nehézfiú bukkan fel a lakásában, és Danieltől, Scott szintén riksás szobatársától a kulcsos kazettát követeli, majd miután kiderül, hogy Daniel már megsemmisítette azt, szépen kicsinálja a fickót. Ezt követően Scott menekülőre fogja a dolgot, de előtte azért elrabolja Joanne-t, hogy vele együtt oldhassa meg a rejtélyt. Talán mondanom sem kell, hogy a kínai anyókának is lesz némi köze a végkifejlethez…

vlcsnap-2021-11-06-21h47m11s847.png„Mondd csak el, mi volt a kazettán, különben kidekorállak pár golyóval. Egyébként akkor is így teszek, ha elmondod.”

vlcsnap-2021-11-06-21h48m41s227.png„Mit szólnál egy újabb menethez, kedves elrablóm?”

vlcsnap-2021-11-06-21h49m26s604.png„Ha ezúttal nem vesz minket senki Sergio Martinóékon kívül, részemről rendben…” 

Miután a Star Wars 1977-es világsikere teljesen átformálta a mozizási szokásokat és lassú kimúlásra ítélte az olyan, nemzetközi piacra termelő európai filmstúdiókat, mint a római Cinecittà, az olasz zsánerfilmesek egzotikus helyszínválasztással próbálták menteni a menthetőt. Ezért készült például több nálunk is közkedvelt Bud Spencer + Terence Hill-film a floridai Miamiban, valamint számos thrillert és horrort is itt forgattak. Az olasz B-kategória egyik koronázatlan királya, Sergio Martino szintén szívesen mutatkozott a pálmafákkal teli amerikai partvidéken, ha épp nem Barbara Bachra uszított óriásaligátort vagy nem Ursula Andresst vetkőztette a kannibálok hegyén. Az American Rickshaw és American Tiger címen egyaránt forgalmazott akciófilm-krimi-fantasy hibrid ugyancsak Miamiban született meg, a szűkös költségvetés túlnyomó részét pedig két dolog emésztette fel: az olasz stáb repülőjegyei, valamint a filmben szereplő egyetlen híresebb színész, az ördögi prédikátort játszó brit Donald Pleasence (Kastélymentő szex Poe módra + A nagy húsvéti átverés) gázsija.

vlcsnap-2021-11-06-21h50m10s859.pngMadame Moon, a titokzatos boszorkány Konfuciusztól idéz és varázsol

vlcsnap-2021-11-06-22h09m06s140.pngA fotogén Mitch Gaylord, akinek minden génje hetero gén

A rokonszenves főhős, Scott Edwards szerepét az 1984-es nyári olimpiai játékok aranyérmese, a világ „legmelegpornósztárosabb” vezetéknevével rendelkező tornász, Mitch Gaylord kapta. Gaylord az American Rickshaw előtt egy másik „amerikás” produkcióban, az 1986-os American Anthem-ben tett kísérletet a filmsztárként való befutásra, azonban sem ez a sportolókról szóló szirupos romantikus mű, sem Martino úr trash klasszikusa, sem a 90-es évek elején forgatott erotikus thrillerjei (Animal Instincts, Sexual Outlaws) nem avatták a szexmániás álindiai guruként is remek Marlon Brando méltó utódjává, úgyhogy felhagyott a színészettel, és sikeres pénzügyi tanácsadó lett belőle. Gaylord máig büszkén viseli cikizhető nevét (amely miatt kérészéletű filmes karrierje során több kritikus is gúnyt űzött belőle), és két asszonynak összesen öt gyermeket nemzett, ékesen bizonyítva, hogy ez a lord – a nevével ellentétben − korántsem gay. A Joanne-t alakító Victoria Prouty a gimnasztika mesterénél is kevesebbet időzött a filmszakmában (az American Rickshaw-hoz köthető élete egyetlen mozgóképes jelenése), a Francisként gonoszkodó Daniel Greene legismertebb munkája pedig Sergio Martino posztapokaliptikus agymenése, a Bosszú a jövőből (Hands Of Steel, 1986).

vlcsnap-2021-11-06-21h50m53s442.png„Bukom a távol-keleti nőkre,…”

vlcsnap-2021-11-06-21h50m37s025.png„… de a világuralmat biztosító okkult szobrocskákra még inkább!” 

Az American Rickshaw-t elsősorban azoknak ajánlom, akik szívesen bámulnak olyan olcsó és imponálóan elmebeteg B-filmeket, amelyeket lökött olaszok „kotyvasztottak”. A forgatókönyvet társszerzőkkel jegyző és ezúttal álnév (Martin Dolman) mögé bújó direktor, Sergio Martino „minden mindegy, csak keressük némi pénzt” alapon a következő hozzávalókat zúdította képzeletbeli zsánerkondérjába: okkultizmus, konfucianizmus, egy merőkanálnyi akcionizmus (természetesen nem a képzőművészeti fajtából), thrillerizmus, valamint egy csipetnyi horrorizmus. Azok is nyugodtan próbát tehetnek vele, akik kíváncsiak rá, milyen az, amikor James Bond egykori ellensége pekingi operasminkben és nevetséges parókával a fején fojtogatja kínai barátnőjét… és azok is, akik azt szeretnék megtudni, miként mászik ki egy amerikai tornász a szexvideó-slamasztikából − a hazai példából jól tudjuk, hogy nem könnyű feladat!

vlcsnap-2021-11-06-21h51m33s976.pngA prédikátor, aki élő adásban röfög és böfög,…

vlcsnap-2021-11-06-21h52m28s624.png… aztán rajongói szeme láttára disznófejű nagyúrrá változik

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A fizetett kukkoló és a rocksztár felesége (18+)

A biztonsági őr, akitől egy nő sincs biztonságban (18+)

Vihartánc és rejtélyes gyilkosságok (18+)

A ház, ahol nem hagynak sokáig életben (18+)

A törvény könyörtelen keze (18+)

Az élőhalottak erotikus éjszakái (18+)

Olyan rabszolgám van, amilyen neked nincs (18+)

Vénusz lovaglópálcával (18+)

Barbara Bouchet, a legszexibb apátnő (18+)

Frankenstein szörnye nagy bottal jár (18+)

Ursula Andress: Bombanő a kannibál isten hegyén (18+)

James Bond kedvese az óriásaligátor ellen (18+)

Gyönyörű fotómodellek veszélyes vizeken (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr5816748260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.11.08. 14:53:33

Hú, ezt még alámondasos (mindent szigorúan egy monoton férfihang) VHS verzióban láttam...
Ha nem írsz róla, nyomokban sem emlékeznék rá...

Ami a nevet illeti:
Van a dunai UDP flottában egy önjáró teherhajó. Az a neve, hogy Kapitan Gayday.
Szerinted...? Mekkora êlmény lehet egy nemzetközi hajóskönyv, hat év szolgálattal ott?

2021.11.08. 18:10:00

Ez a film nekem kimaradt. Eddig. De majd most! :-D
Ha már Donald Pleasence, akkor nekem még két film jut róla rögtön eszembe: a Különben dühbe jövünk (ő volt a rosszfiúk főnökének erősen náci beütésű orvosa), és a Menekülés New Yorkból (ebben pedig az elrabolt elnököt játszotta: ha ő nincs, akkor akkor a cselekmény s vele együtt Snake Plissken se indul útjára).
Micsoda idők voltak, és micsoda filmek... Akkor még elhittem, hogy egy napon én is megküzdhetek majd a Predatorral, s győztesen hagyom el az összecsapás helyszínét, vagy lehet belőlem fehér ninja (mint Franco Neroból), esetleg fénykarddal gyakom majd le a főgonoszokat... Aztán jött a realitás, s a mindennapi küzdelem a számlákkal, járulékokkal és egyéb fizetnivalókkal...
@gigabursch: Kapitan Gayday? Az fasza kis hajó lehet :-D

2021.11.09. 16:48:53

@gigabursch: Aztabetyárhétszentségit! Mi lehet ez? Folyami Kék osztriga bár? :-)

gigabursch 2021.11.09. 20:32:55

@AntiChrist:
Nem.
Van egy rakat Kapitan meg Mehanik a ruszkiknál.
Hogy ki volt a latin betűs Gayday annak egyszer utánajártam, de már nem tudom.
süti beállítások módosítása