Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Magnum és a sátán szexi lányai

Daughters Of Satan (1972)

2024. január 14. - Teakbois

James Robertson már négy hónapja járja a manilai kacatboltokat egy menő amerikai múzeum megbízásából felvásárolható értékes műkincsek után kutatva, amikor ráakad egy 1592-es festményre, amely három boszorkány máglyahalálát ábrázolja. Bár az alkotás enyhén szólva nem felel meg kényes ízlésének, mégis ellenállhatatlan késztetést érez, hogy hazavigye, és szépen a nappalija falára akassza, ugyanis a kép közepén látható elítélt javasasszony pont úgy néz ki, mint a felesége, Chris.

22_1.jpg

FIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

A festmény felhelyezése után Robertson bájos nejét egyre gyakrabban gyötrik lidérces álmok, és olyan emlékképek ötlenek eszébe, amelyek talán egy korábbi életéből valók. A helybéli Juana Rios személyében új házvezetőnő áll munkába Robertsonéknál, akivel együtt egy olyan rottweiler is befészkeli magát a házba, amilyet a festményen a boszorkányokkal együtt emésztenek el a lángok. A Nicodemus névre hallgató eb csak a nőknek engedelmeskedik, és az sem túl szívderítő tény, hogy a 666-os számot vésték a nyakörvére. A képet eladó árus hamarosan gyilkosság áldozata lesz, Robertsont pedig majdnem agyonlövik a háza körül ólálkodó filippínó gerillák, aztán hajszál híján megfullad szunyókálás közben. Amikor Jamesünk a feleségével közös pszichológusához fordul tanácsért a házasságát illetően, döbbenten konstatálja, hogy a rögtön utána érkező páciens, Kitty Duarte is igencsak hasonlít az egyik megfestett boszorkányra… sőt: ha jobban belegondol, Juana a harmadik „grácia”! Mi a fene folyik itt? Megbolondult Mr. Robertson, vagy okkult erők szövetkeztek ellene?

vlcsnap-2021-09-14-21h32m25s456.png„Szerinted mi történik velem, drágám? Mintha mindenki ellenem fordult volna.” James Robertsonnak (Tom Selleck) nem esik le a tantusz, a nejéből (Barra Grant) pedig kezd előbújni a gyilkos boszorka 

Az 1970-es évek elején a B-kategóriás exploitation filmek producerei örömmel eszméltek rá, hogy a Fülöp-szigeteken megannyi egzotikus forgatási helyszín várja a stábjaikat, és ami a legfontosabb: tizedannyi bankóért készíthetik el itt a piszkos fantáziájúaknak szánt alkotásaikat, mint bárhol az USA-ban. Az ipart 1946 óta űző veterán, Aubrey Schenck 1972-ben két remek zsánerfilmet eszkábáltatott össze manilai környezetben: a fia, George által rendezett, az emberkísérleteket embervadászattal kombináló Superbeast-et és a némileg komolyabb hangvételű okkult horrort, a Daughters Of Satan-t, amelynek direktori feladatait egy tapasztalt tévés mesteremberre, John Hollingsworth Morse-ra (Hazárd megye lordjai, Lassie) bízta.

vlcsnap-2021-09-14-21h32m53s928.png„Lehet, hogy kontármunka, de legalább jól elcseszhetem vele a magánéletemet.” (Tom Sellecknek van képe megtenni.) 

Természetesen, akárcsak a Superbeast esetében, a modern időkben is áldozatokat szedő 16. századi boszorkánypraktikákról szóló Daughters Of Satan kapcsán sem lehetett szó aktuális hollywoodi sztárok (vagy szebb napokat látott, jutányos áron felfogadható régi filmcsillagok) csatasorba állításáról, így a szerepeket jobbára ismeretlen amerikai tévés színészek és kizárólag a hazájukban közismert fülöp-szigeteki művészek kapták. Ami ezt a cicimutogatással és enyhe szadizmussal fűszerezett mágia movie-t különösen érdekessé teszi, az az, hogy James Robertsont, a botrányosan naiv és a film 91 percnyi játékidejét végigértetlenkedő műkincs-hajkurászót nem más alakítja, mint a bajuszkirály Tom Selleck, azaz mindannyiunk Thomas Magnumja a 80-as évek egyik legkedveltebb és legmókásabb detektívsorozatából. A rokonszenves, de ekkor még érezhetően nem túl dörzsölt színész a Daughters Of Satan-nek köszönhette első komolyabb feladatát, amelyet azonban egészen a Magnum P. I.-jal való 1980-as befutásig nem követett újabb nagy lehetőség.

vlcsnap-2021-09-14-21h34m00s161.png

vlcsnap-2021-09-14-21h30m35s825.pngA leendő Magnum és autója, amelyért sokan eladnák lelküket az ördögnek 

Erős a gyanúm, hogy Sellecket egy olyan nagyhatalmú éjféli mozilátogató tette később Magnummá, aki legalább egyszer jegyet váltott a sátán szexi lányainak kalandjaira. A (lehetséges) bizonyítékok: 1. Tomunk ugyanúgy piros sportkocsival száguldozik a Daughters Of Satan-ben, mint majdan hawaii magánhekusként. 2. A horrormesében folyton az idegeire megy egy kutya, amelyet nem tud megfegyelmezni, míg magnumi mivoltában háziura, a méretes karót nyelt Higgins dobermannjai keserítik meg az életét, amelyeket ugyancsak képtelen lebeszélni arról, hogy megkergessék. 3. A Daughters Of Satan forgatókönyvét John Higgins írta, Magnum legjobb barátja és egyben hajlékadója pedig a velejéig brit és fennhéjázó Jonathan Higgins. 4. Selleck-Robertson az egyik jelenetben pont olyan elképesztően rövid nadrágot visel, amilyennel pár év múlva a snájdig Selleck-Magnum rendszeresen felkeltette a tengerparton heverő bombanők figyelmét. 5. A Daughters Of Satan-t és a Magnum P. I. szériát is szigetcsoportokon forgatták: az előbbit a spanyol Fülöp királyról elnevezetteken, az utóbbit Hawaii turistaparadicsomában. Hab a boszorkánykonyhában sütött, baljós ízű tortán: Selleck, aki a Magnum P. I. kedvéért nem vált Indiana Jones-szá (igencsak esélyes volt Az elveszett frigyláda fosztogatóinak főszerepére) a Daughters Of Satan-ben műkincsvadászt alakít − igaz, olyat, aki fele annyira sem bátor és fürge, mint a Harrison Fordnak jutó.

vlcsnap-2021-09-14-21h56m45s230.pngJuana Riost, a rosszban sántikáló sátánista házvezetőnőt a filippínó filmek egyik legnagyobb sztárja, Paraluman jeleníti meg, akiről később még egy rockzenekart is elneveztek

vlcsnap-2021-09-14-21h30m00s172.png

A boszi, aki szexre invitál (Kitty Duarte szerepében Tani Guthrie)

Amellett, hogy másfél órányi kellemesen perverz retro szórakozást nyújt, az ördög leányainak krónikája izgalmas látlelet arról, hogy miféle gondolatokat ébresztett egy hagyományos értékrendű forgatókönyvíró férfi elméjében az ekkoriban egyre harciasabbá váló feminista mozgalom. A filmbéli, több száz éves boszorkánylelkek által megszállt női leszármazottak kizárólag arra vágynak, hogy olyan gaztettért büntessenek meg egy hétköznapi fickót, amelyet az el sem követett.

vlcsnap-2021-09-14-21h36m19s100.png„Ma este megint lidérceset álmodom.” (Barra Grant, a kétségek közt őrlődő feleség)

vlcsnap-2021-09-14-21h39m26s722.png„Így jár az, aki a férjéhez akar hű maradni a boszorkány önképzőkör helyett!” (Tani Guthrie Barra Grantet tanítja móresre.) 

James Robertson pszichológushoz és templomba is járatja a nejét, akivel harmonikus viszonyra törekszik, a felesége pedig azzal hálálja meg a gondoskodását, hogy barlangi fekete miséken áhítja az elnyomó patriarchátus végzetét.

vlcsnap-2021-09-14-21h38m27s118.png

vlcsnap-2021-09-14-21h47m02s304.png„A férjem a mellemet sem volt képes megfogni, maga viszont mindenemet megfoghatná!” (Tom Selleck és Tani Guthrie) 

A titokban főboszorkány Kitty Duarte keserűen azt mondja Robertsonnak közös barátjuk temetése után, hogy 11 évig volt férjnél, ám a párja arra sem méltatta, hogy legalább a mellét megfogja. Az „érett szépség” kategóriát képviselő özvegy így aztán a gyengédség hiányából fakadó szexuális frusztrációját szentségtelen szeánszokkal próbálja elűzni, és persze a leendő Magnummal is szívesen ágyba bújna.

vlcsnap-2021-09-14-21h41m49s223.png„Köpd le az elnyomó patriarchátust jelképező keresztet, különben nem tekintünk elhivatott feministának… akarom mondani boszorkánynak!” (Tani Guthrie befejezi Barra Grant kiképzését) 

A Daughters Of Satan magvas üzenete ekképp foglalható össze: Akárhány évszázad is telt el az inkvizíció nőellenes rémtettei óta, egyetlen férfi sem érezheti biztonságban magát, a máglyán elégetett asszonyok bosszúja mindannyiunkat utolér: az pedig, hogy mennyi közünk van egyáltalán a régmúlt eseményeihez, részletkérdésnél is lényegtelenebb a vért követelők számára…

vlcsnap-2021-09-14-21h44m43s843.png

A kutya az ember legjobb barátja… kivéve, amikor az embert Tom Selleck játssza

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr6616690036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.09.17. 05:42:48

Ha jól sejtem, ennek se volt magyar szinkronja.

Köszönöm az ajánlót!

2021.09.18. 06:00:32

Ezt a filmet a mai napig nem láttam, pedig régebben tervben volt. Érdekesek ezek a "magnumos" átfedések-hasonlóságok.
Jó csajok is vannak benne, ahogy látom, úgyhogy ismét felkerült a várólistára :)

Teakbois · retrokult.blog.hu 2021.09.18. 06:02:30

Jó szórakozást kívánok a filmhez, uraim! :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.07. 20:13:45

:)) Az éjféli mozilátogató elmélete frenetikus.

"különben nem tekintünk elhivatott feministának… akarom mondani boszorkánynak!"

:D A véletlen elszólások mindig beszédesek...

Teakbois · retrokult.blog.hu 2022.08.09. 10:06:13

@Androsz:

Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet a cikk! Tom Selleck még pár alkalommal visszatér majd a blogra egyéb mozifilmjei kapcsán.
süti beállítások módosítása