Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Bankárhúsra vágyó falka

The Pack (1977)

2023. szeptember 19. - Teakbois

Jerry Preston, az özvegy tengerbiológus úgy véli, a hűvös levegőjű Fóka-szigeten végre megtalálta a számítását. Nem csupán kellemes környezetben fürkészheti ki a garnélák magánéletének legféltettebb titkait, de takaros házat húzhat fel kisfia, valamint menyasszonya, Millie számára, aki szintén egy korábbi házasságból származó fiú édesanyja. A nyugalmát legfeljebb pár kósza horgászturista zavarhatja meg, akiket keresetkiegészítésképp idegenvezetőként kalauzol végig a szigeten. A legújabb kuncsaftjai: két nagypofájú bankár, továbbá az egyikük túlsúlyos és gyáva fia, cserfes szakácsnője (akivel a pénzember a csemetéje szüzességét szeretné elvetetni) és rezignált titkárnője − kis megerőltetéssel simán kibírhatók… Az idillnek azonban hirtelen vége szakad, ugyanis a sziget másik végében a korábbi turisták által szélnek eresztett kutyák falkába verődnek, és miután farkasok módjára elejtenek egy lovat, emberhúsra kívánnak „átnyergelni”. Először a helyi vak hobót teszik el láb alól, majd Jerryékre kezdik fenni a metszőfogukat. A tagbaszakadt farmer külsejű tengerbiológusnak azonban esze ágában sincs kutyaeledelként végezni, és tesz is róla, hogy forduljon a kocka…

the_pack_1977_1.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Miután a mélydéli ültetvényeseket őrületbe kergető varangyok inváziója 1972-ben ismét érdeklődést generált a bosszúszomjas állatokat felvonultató „ökohorrorfilmek” iránt, Steven Spielberg 1975-ben a mozilátogatókra (és a mozikasszákra) szabadította a maga óriáscápáját, innentől kezdve pedig nem volt megállás: a korábban vonakodó producerek hirtelen minden olyan filmre szívesen áldoztak költségkeretükből, amelyben az állatvilág képviselői a teremtés állítólagos koronái ellen fordulnak. Robert Clouse amerikai direktor-forgatókönyvíró sem akart kimaradni a sorból, és Spielbergnél lényegesen olcsóbb, valamint valósághűbb módját választotta a rémisztgetésnek: egy Isten háta mögötti apró sziget kutyakolóniáját uszította a helybéliekre és a szokás szerint idegesítő turistákra.

vlcsnap-2021-08-31-09h22m50s929.pngKüzdelem a javából: Tengerbiológus a veszett vad ellen (Joe Don Baker és Josh) 

Robert Clouse a hivatásos katonai pályafutását előbb fotósira, majd filmrendezőire cserélte, két korai rövidfilmjével pedig akkora feltűnést keltett, hogy végül Oscar-díjra jelölték azokat, így megnyílt számára a játékfilmek világába vezető út. Noha több műfajban is kipróbálta magát, máig legismertebb munkái a Bruce Lee főszereplésével forgatott A sárkány közbelép (Enter The Dragon, 1973), valamint a Bruce Lee-t a legendás harcművész halála miatt csak nyomokban tartalmazó Halálos játék (Game Of Death, 1978).

vlcsnap-2021-08-31-09h27m56s349.pngMcMinniemee (Delos V. Smith Jr.), az ügyeletes hobó Gábor Zsazsáról álmodott...

vlcsnap-2021-08-31-09h27m51s025.png

... de végül be kellett érnie Zsazsával, a vakvezető németjuhásszal, aki majd hősi halált hal érte a falkával vívott küzdelemben

Bár Clouse nevét manapság elsősorban verekedős akciófilmjei (dolgozott Jackie Channel és Cynthia Rothrockkal is) miatt emlegetik, egykori munkatársai közül többen is azt nyilatkozták, nem volt tehetsége a műfajhoz, és a harcművészei valójában saját magukat rendezték a csihipuhik rögzítésekor. Bob Wall karatebajnok, aki A sárkány közebelépben formálta meg Bruce Lee egyik ellenfelét, úgy emlékezett vissza Clouse-ra, mint olyasvalakire, aki ezerrel nyal a képzett színészeknek (legyen akármilyen kicsi is a szerepük) és megveti a harcművészeket (legyen akármilyen nagy is a szerepük). Wall különösen nehezményezte, hogy bár Clouse folyton veszekedett Bruce Lee-vel A sárkány közbelép forgatásán, puszta nyereségvágyból könyvet írt a sztárról annak halála után, amelyben ideálisnak festette le a viszonyukat, sőt kitalált meghökkentő történetekkel próbált még több olvasót szerezni a művének (sikerült is neki: a kötet bestseller lett, és ez alapján készült A Sárkány – Bruce Lee élete című 1993-as film Rob Cohen rendezésében).

vlcsnap-2021-08-31-09h33m25s546.pngAmikor az ember ráébred, hogy nem Bodri, hanem a puskája a legjobb barátja (Joe Don Baker mozgalmas napra készül) 

vlcsnap-2021-08-31-09h14m40s991.png

Millie (Hope Alexander-Willis) azt hitte, a földi paradicsomba érkezett...

vlcsnap-2021-08-31-09h17m43s151.png

... ám egyszer csak megpillantotta az autója ablakán át ezt a barátságos blökiarcot

Hogy Wall hatalmasat tévedett, amikor kutyaütő rendezőnek titulálta Clouse-t, arra többek között a direktor kutyás horrorja, a David Fisher regényét feldolgozó A falka (The Pack, 1977) szolgál ékes bizonyítékul. A vészjósló és a maga „ebadta” módján hitchcocki hangulatú klasszikust ugyanott forgatták, mint Alfred bácsi Madarak című ökohorrorját: bár a cselekmény valós helyszínen, a Kanadához tartozó Fóka-szigeten (Seal Island) játszódik, a film a Kalifornia partvidékén lévő Bodega-öbölben készült, Clouse pedig Ralph Woolsey operatőr (Nagyvárosi légió, Eper és vér) segítségével nem csupán a vérengző blökik tetteit tudta érzékletesen megjeleníteni, de a régiót is pazar módon örökítette meg.

vlcsnap-2021-08-31-09h19m55s315.png

vlcsnap-2021-08-31-09h24m01s963.png

vlcsnap-2021-08-31-09h34m41s393.pngA Bodega-öböl szépségei Alfred Hitchcock után Robert Clouse-t is megihlették 

Érdemes megemlíteni, hogy Clouse bizonyos szempontból a legkülönlegesebb filmrendezők táborába tartozik, ugyanis a karrierje túlnyomó részét teljesen süketen dolgozta végig − kizárólag vizuális érzékére hagyatkozott, valamint egy megbízható asszisztensre, aki mindig jelezte neki, ha színészek hibáztak szövegmondás közben, azaz ha újra kellett venni az adott jelenetet.

vlcsnap-2021-08-31-09h19m22s162.pngHiába futsz, dagi! (A tohonya bankárcsemete szerepében: Paul Willson)

vlcsnap-2021-08-31-09h30m04s933.pngHalász, titkárnő és pénzember a pácban (R. G. Armstrong, Bibi Besch és Ned Wertimer)

vlcsnap-2021-08-31-09h34m00s926.png

„Kilakkozhatom a körmömet, mielőtt felfalnak a kutyák?” (Sherry E. DeBoer, azaz Lois, a szüzességre veszélyes szakácsnő)

vlcsnap-2021-08-31-09h29m47s128.png

„Holnap elbánunk az ebekkel, de ma este a sárga földig leiszom magam.” (Richard B. Shull)

Egy hollywoodi közmondás szerint a túl sok játékidőt kapó állat- és gyerekszereplők garantáltan elvonják a nézők figyelmét a felnőtt színészekről, így azokkal szinte „szakmai öngyilkosság számba megy” együtt dolgozni. A falka esetében azonban annyira jók a nagyközönség számára jobbára ismeretlen karakterszínészek, hogy a film megtekintése közben egyszer sem jutott eszembe az előbb idézett álomgyári „bölcsesség”. A főhőst, azaz a tengerbiológus Jerry Prestont sem címlapokon díszelgő jóképű nőmágnes alakítja, hanem a totálisan texasi arcberendezésű Joe Don Baker, aki az Emelt fővel (Walking Tall, 1973) igazságosztó seriffjeként futott be, és három James Bond-filmben is remekelt (ő volt az 1987-es Halálos rémületben fegyverkereskedője, valamint az 1995-ös Aranyszem és az 1997-es A holnap markában Jack Wade nevű CIA-ügynöke). Baker kellő tökösséggel menti meg menthető embertársait a csattogó kutyaállkapcsoktól, és közben sosem válik „mesebeli” supermanné, ízig-vérig realisztikus figura.

vlcsnap-2021-08-31-09h30m44s647.png„Ha bizonyos szögből fényképeztek, tisztára úgy nézek ki, mint Elvis!” (Joe Don Baker hasonmás hangulatban) 

A falka tagjai szintén elsőrangú alakítást nyújtanak, ami elsősorban az amerikai filmgyártás legnevesebb kutyakiképzőjének, Karl Lewis Millernek köszönhető, aki mindig azt hozta elő „tanítványaiból”, amire éppen szükség volt, legyen az túláradó cukiság (Beethoven-filmek) vagy féktelen vadság (Cujo, Fehér dög). Mivel A falka a polkorrektség korszaka és az állatokkal való bánásmódot szabályozó szigorú szórakoztatóipari törvények életbe lépése előtt készült, Miller olyan módszereket alkalmazhatott a szereplőgárdája felkészítésekor, amelyeket ma már sokan nem néznének jó szemmel: 35 ebet tartott hónapokon át száraz tápból és speciális vitaminokból álló diétán, hogy aztán a forgatáson kellően soványnak és kiéhezettnek tűnjenek.

vlcsnap-2021-08-31-09h15m46s425.pngJosh, akinek már nincs vesztenivalója 

vlcsnap-2021-08-31-22h38m55s798.png

Félelem és reszketés az erdei lakban (Hope Alexander-Willis és Josh)

A falkából természetesen a vezér bizonyult a legjobb „színésznek”: a Josh névre hallgató korcsot Miller menhelyről mentette ki, és az eb a való életben is megtapasztalta mindazt az emberi szívtelenséget, amelynek nyomait (rettenetes sebeket) filmbéli énje viseli. Ahogy az elkeseredettségtől habzó szájú Josh nekiront a sziget emberállományának, az a method acting magasiskolája. A veszett vad számára már nem lehetséges a megváltás, a film elején gazdái által magára hagyott kistermetű keverék viszont nem vesz részt a falka végzetes akciójában, ezért kegyelmet kap a „civilizált kétlábúaktól”. Miután Joe Don Baker a megkímélése mellett foglal állást, a keze feléje nyújtásával érzelmekből ver új hidat ember és állat közé – ezzel a tényleg megható és megrendítő képpel zárul a Fóka-szigeten tartózkodók harca.

vlcsnap-2021-08-31-09h22m15s105.png

Ráadás:

vlcsnap-2022-07-26-07h28m53s856.png„Remélem, legalább itt, az ágyban nyugtunk lesz a veszett kutyáktól.” A Rejtélyes halál Michael Blodgettje és A falka Sherry E. DeBoer-ja a The Velvet Vampire című 1971-es horrorklasszikus gyanútlan párocskájaként

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr9116676146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2022.07.28. 14:49:57

Ahogy elnézem, csak a dagi bankárgyerekből egy hónapig lukulluszi lakomákat rendezhetett a falka. :)
süti beállítások módosítása