Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Mi a frász történik az Árnyzónában?

Shadowzone (1990)

2023. augusztus 01. - Teakbois

Hickock kapitány a NASA megbízásából érkezik a nevadai sivatag alatt megbúvó titkos laboratóriumba, ugyanis főnökei hírét vették, hogy az itt zajló (Árnyzóna fedőnevű) katonai kísérlet során egy biztonsági őr tesztalany sajnálatos és tisztázatlan módon elhalálozott. Hickock a nyomozása helyszínén sorban megismerkedik az ott tartózkodókkal…

shadowzone_1990_1.jpg

FIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Tommy Shivers mindenes karbantartó a szemüvegét ragasztószalaggal egyben tartó veretes redneck, akinek a mondókája alá az angol anyanyelvűek is feliratot követelnének…

vlcsnap-2021-08-17-07h12m18s196.png

Mrs. Cutter korábban bordélyházat üzemeltetett, most azonban zsörtölődő és olykor patkányt is a menübe csempésző szakácsnőként teszi boldogtalanná a bázison élők napjait…

vlcsnap-2021-08-17-07h12m48s577.png

A számítógépeket kezelő Wiley talán csak azért kötött ki e baljós objektumban, mert feketeként máshol nehezebben kaphatott volna a képességeinek megfelelő állást…

vlcsnap-2021-08-17-07h55m24s261.png

Dr. Kidvell ügyeletes szőkeségként Bingóval, a kísérleti állatból házikedvencévé előlépett majmocskával vidítja fel magát…

vlcsnap-2021-08-17-07h29m25s613.png

Dr. Erhardt túl van egy léleknyomorító házasságon („tudós tudóssal” kategóriában), így aztán sztoikus rezignáltsággal teljesíti főnöke kívánságait…

vlcsnap-2021-08-17-07h11m59s605.png

Dr. Jonathan Van Fleet kutatási projektvezetőnek pedig szent meggyőződése, hogy épp a Nobel-díj megszerzésén fáradozik, miközben valójában inkább dr. Frankenstein nyomában halad a végromlás felé vezető ösvényen.

vlcsnap-2021-08-17-07h20m35s828.png

Amikor Hickock parancsára a személyzet ellenőrizni kezdi az altatásban lévő maradék két kísérleti alany – egy Adonisz-testű fickó és egy címlaplánynak való modellszerűség – állapotát, a hímnemű önkéntes feje nemes egyszerűséggel szétrobban, és ez bizony arra készteti kapitányunkat, hogy elismerje: valami bűzlik a nevadai sivatag homokja alatt.

vlcsnap-2021-08-17-07h19m53s598.png

Naná, hogy Playboy-modellek közül válogatnak az emberkísérleteket végző tudósok!

vlcsnap-2021-08-17-07h35m54s462.png

A kísérleti alany férfiaknak meg csak durranjon szét a fejük, ha hoppon maradnak...

Mint kiderül, nem akármilyen „bűzforrásról” van szó: a fickó kobakjának szétpattintásával egy idegen életforma érkezett hozzánk a miénkével párhuzamos dimenzióból, amely úgy kíván végezni a földiekkel, hogy alakváltóként mindig olyan lény bőrébe bújik, amilyet az aktuális áldozata létrehoz magának a saját fantáziája révén. És hogy végképp kilátástalannak tűnjön a helyzet: a dimenzióvándor radioaktív is… Marhaságnak hangzik mindez? Az is, ráadásul pont annak szánták a kiötölői.

charles_band_22.jpgCharles Band, az IQ-sorvasztó horrorfilmek mágnása 

Charles Band, az 1980-as évek megannyi meghatározó amerikai B-horrorklasszikusát (Reanimátor, Tágra nyílt elme, Vérszomjas szörnyecskék stb.) legyártó Empire Pictures tulajdonos producer-rendezője 1988-ra annak rendje és módja szerint csődbe vitte kirívóan sikeres cégét (a rosszindulatú pletykák szerint pusztán azért, hogy megszabaduljon az adófizetés terhétől), majd nem sokkal később megalapította a Full Moon Pictures-t. A Telihold brigádja többnyire a Birodalomnál jóval nívótlanabb alkotásokkal rukkolt elő, gyermekded és pofátlanul olcsó horrormeséiben például gyilkos bábok kompániája, sőt öldöklő mézeskalács-emberke tett rossz fát a tűzre, olykor viszont néhány fokozattal ambiciózusabb művek is készültek a vállalat égisze alatt. Az 1990-es sci-fi horror Árnyzóna (Shadowzone) a szórakoztató filmes kliséhalmozás jegyében született, és az alkotói olyannyira nem tagadták, honnan merítették hozzá az ihletet (Ridley Scott A nyolcadik utas: a Halálja és John Carpenter A dologja), hogy még a plakátjára is büszkén kiírták.

vlcsnap-2021-08-17-07h27m00s929.png

vlcsnap-2021-08-17-07h29m53s446.png

vlcsnap-2021-08-17-07h40m48s913.pngA dimenzióvándor, akit mindenki előtt más formáját hozza  

Egy valamirevaló Empire vagy Full Moon produkció nem létező fényét általában levitézlett közepesen híres sztárszínészekkel emelte Band úr és „bandája” (amelynek testvére, a zeneszerző Richard Band is tagja volt), és ez az Árnyzóna esetében sem történt másként. A megalomániás dr. Jonathan Van Fleetet Piszkos Carey jó barátja, James Hong, az utóbbi fél évszázad legtöbbet foglalkoztatott kínai származású amerikai színésze alakította, akiről bátran kijelenthetjük, hogy cseppet sem válogatós (pláne, ha anyagi gondok gyötrik). A napjainkban már 443. filmszerepét is maga mögött tudó Hong Roman Polanski méltán legendás Kínai negyedében éppen úgy megmutatta magát, mint a szintén 1974-ben készült, China Girl című pornófilmben, amelyben szexmentes feladatot vállalt. Szinte Dunát lehet rekeszteni olyan B-kategóriás őrült tudósokkal, akiket a forgatókönyvírók szerint a náci Németországból importált Amerika, James Hong pedig őszinte élvezettel űzött gúnyt ebből a mozgóképes közhelyből: echte távolkeleti arcú ember létére enyhe német akcentussal prezentálta a maga félresikerült kísérletet folytató dokiját.

vlcsnap-2021-08-17-07h26m34s582.png„Mein Gott! Szörnyeteget szabadítottam a világra!” 

A kínaiba oltott nemzeti szocialista segédjét, dr. Erhardtot az a Louise Fletcher játszhatta el, aki a Száll a kakukk fészkére című 1975-ös kultuszfilmben nyújtott lehengerlő alakításáért (ő volt a félelmetes diliházi főnővér, Miss Ratched) a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjban részesült. Fletcher hiába roppant tehetséges színésznő, az Oscar-szobor birtokában sem sikerült az élvonalba verekednie magát, és a 70-es évtized végétől már elsősorban B-listás zsánerfilmekben szerepelt − tegyük hozzá: egyikben sem okozott csalódást. Dr. Erhardtként is uralja a „terepet” életszagú életuntságával: a kizárólag a tudományos eredményektől felizgulni képes doktornő azért látszik idült alkoholistának, mert valószínűleg Fletcher is az volt ebben az időben (1998-ban bíróság elé kellett állnia, mert „hanyagságból” elütött egy rendőrt, aki egy elgázolt szarvast próbált levonszolni az útról).

vlcsnap-2021-08-17-07h26m07s517.png„Nem történik itt semmi különös… A volt férjemnél úgysem érhet nagyobb csapás.” 

Jó karakterszínészekkel még egy olyan film is megmenthető, amelyben a főszereplők annyi karizmával rendelkeznek, mint egy kevésbé izgalmas hokedli. A másik dimenzióból a miénkbe átkalandozó szörnnyel megküzdő Hickock kapitányt játszó David Beecroft arcát már a film megtekintése közben is elfelejtjük, ha pár percre eltűnik a képernyőről, az állatkísérleteket végző dr. Kidwellként domborító Shawn Weatherly (egykori Miss USA és Miss Universe szépségkirálynő) pedig nem vádolható azzal, hogy Sophia Loren babérjaira vágyott volna. Hong, Fletcher, Frederick Flynn (a bunkó mélydéli mindenes) és Lu Leonard (a koplalásra késztető ocsmány szakácsnő) ellenben kitörölhetetlen emlékképet hagynak B-vonalon zsibbasztott elménkben.

vlcsnap-2021-08-17-07h11m51s398.png„Nincs egyéniségem, de ettől még én mentem meg a bolygót az alakváltótól!”

Charles Band elképzeléseit ezúttal a politológusi végzettségű és rockzenészi múlttal rendelkező J. S. Cardone valósíthatta meg rendezőként, aki önállóan is számos B-klasszikussal ajándékozta meg a zsánerfilmek rajongóit: hátborzongató slasher horrort (The Slayer, 1982), drámának sem utolsó remek zenés filmet (Thunder Alley, 1985) és kannibál indián varázslóról szóló krimit (Shadowhunter, 1993) egyforma profizmussal dirigált, 1998-ban pedig az Outside Ozona képében elkészítette az évtized legjobb road movie-ját, amely akár a műfaj csúcskorszakában, a 70-es években is születhetett volna. Ezt követően viszont megtört a lendület, öt semmitmondó alkotás következett, 2009-ben pedig Mr. Cardone végképp búcsút intett filmes karrierjének.

vlcsnap-2021-08-17-07h39m57s265.pngA kapitány rémálmában (talán nem kellett volna repetázni Mrs. Cutter főztjéből) a laboratórium személyzete szadomazó boncolást végez 

Az Árnyzóna esetében az operatőr személye is érdekesnek mondható: női operatőr manapság sem rejtőzik minden bokorban, 30 éve pedig még a csekély mennyiségűnél is kevesebb akadt. Karen Grossman feltehetően Cardone-nek köszönhetően kapott lehetőséget a Full Moon trash sci-fijének fényképezésére (korábban a The Slayer-t és a Thunder Alley-t forgatták együtt), amely az egyik utolsó filmes munkája volt: 10 játékfilm, egy tévéfilm, 27 sorozatepizód és egy rövidfilm után hátat fordított Hollywoodnak. Hogy ebben mennyi szerepe lehetett annak, hogy egy nőnek nem könnyű elfogadtatnia magát ezen a pályán, arról fogalmam sincs, mindenesetre Grossmannek a teljesítménye alapján igenis volt keresnivalója az operatőrök univerzumában.

vlcsnap-2021-08-17-07h15m27s122.png„Ne játssz a hulla bácsival, Bingo!” 

Aki mélyenszántó és elgondolkodtató alacsony költségvetésű régi sci-fit óhajt, annak inkább a hangyainváziót filozofikus módon feldolgozó és elsőrangú Negyedik fázist ajánlom, ha viszont csupán kellemes retro baromságra vágyunk − mondjuk egy esős délutánon −, az Árnyzóna bőven beválthatja a hozzá fűzött reményeinket.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A legvérszomjasabb indián varázsló (18+)

Halálig szexelő tudósok (18+)

Piszkos Carey, a kórházi igazságosztó (18+)

A borász boszorkánymester zombijai (18+)

A 18-as hangár titka (18+)

Nemi erőszak az atombunkerben (18+)

A bombanő, aki 24 évesen született (18+)

A fehér rinocérosz asszonyai (18+)

William Shatner: Star Trek és rock (18+)

A kebelcsoda és a klónozás csodája (18+)

Kurt Russell az istenek nyomában (18+)

Az Alien és a rendőr, aki dudálva csajozott be (18+)

Az UFO „összesugarazott” szerelmesei (18+)

Bombanők, halálfejesek és egy dühös pávián (18+)

Űrcowboyok a zafíraszteroidán (18+)

Halemberek a szépségkirálynő ellen (18+)

UFO-k, autószerelők és bombanők (18+)

Szőke bombázó a Holdon (18+)

Barbara Carrera és a hibrid érzékiség (18+)

Herkules, a nők bálványa (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr8216662414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2022.06.20. 11:03:27

„Naná, hogy Playboy-modellek közül válogatnak az emberkísérleteket végző tudósok!”

Nagyon megnyugodtam, amikor ezt olvastam, mert amikor a meztelenségre figyelmeztető bevezető szöveg után megláttam az első képeket, nagyon megijedtem, hogy netán Mrs. Cutter rubensi idomait láthatom majd a maguk pőre valóságában. :)

Hát majd valamikor szerét ejtjük e film megtekintésének is, kösz az ajánlót.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2022.06.20. 20:24:00

@Field64:

Ráadásul Mrs. Cutter hangja sem nevezhető végzetes vonzerőt kifejtőnek. Összbenyomás alapján engem kissé Nino Manfredi nejére emlékeztet a Csúfak és gonoszakból. :)
süti beállítások módosítása