Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

A simlis bankrabló és a vagány szende

Special Delivery (1976)

2023. július 18. - Teakbois

Egy unalmasnak ígérkező tavaszi péntek délutánon négy elegáns úr trappol be egy Los Angeles-i bankba pont zárás előtt. A biztonságiak vetnének egy pillantást az úriemberek által hozott dobozokra, de a bank joviális igazgatója azonnal közbeavatkozik: rendkívül fontos ügyfelekről van szó, akiket az irodájában kíván fogadni. Amint becsukódik mögöttük az iroda ajtaja, az érkezők előszedik a dobozokba rejtett fegyvereiket, túszul ejtik vendéglátójukat, majd a bandavezér – aki valószínűleg hetekkel ezelőtt kezdte elhitetni az igazgatóval, micsoda kiváló üzletember is ő – olyan szónoklatot ad elő arról, hogy mit érdemelnek a kizsákmányoló kapitalista bankárok, hogy Marx és Engels egymás nyakába borulva zokognának tőle a meghatottságtól.

special_delivery_1976.jpg

FIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

A rablók profin kivitelezik a széfek kifosztását, ám az egyik őrnek még a távozásuk előtt sikerül megnyomnia a vészcsengőt, így aztán az események felgyorsulnak. A bűnözők a tetőre iramodnak, és miközben egyik irodaházról a másikra ugrálnak át, vezérük, Jack Murdock elméjében felidéződik a közös múltjuk. Flashbackekből tudjuk meg, hogy vietnámi katonatársakról van szó, akiket együtt traumatizált a háború. Minden flottul megy egészen addig, amíg menekülőink ablaktisztítói álruhát nem öltenek, és el nem kezdenek lefelé ereszkedni egy épület oldalán. Egyiküknek eszébe jut egy tragikus harctéri emléke, amelytől elszédül, megcsúszik, és lezuhan. A rend őrei hamarosan a helyszínen teremnek, és csupán Jacknek sikerül kereket oldania. Menekülés közben egy méretes utcai levelesládába tuszkolja a pénzzel teli válltáskáját, mert hátráltatja a futásban. Miután lerázta a zsarukat, visszatér a levelesládához, és konstatálja, hogy aznap késő este egy bizonyos időpontban fogják kiüríteni. Tehát ezt a pillanatot kell kivárnia a közelben: előront majd a rejtekéből, és elveszi a táskát a meghökkent postai alkalmazottól. Csakhogy nem sejti, hogy két illető is tisztán látta, hová dugta a pénzt iszkolás közben: a közeli bár drogfüggő pincére, Graff, aki épp kijött elszívni egy cigit és egy helyes szőkeség, Mary Jane, aki emeleti ablakából nézte végig Murdock futását és azt is, ahogy Graff utána jó sokáig a levelesláda körül őgyelgett… Vajon ki kaparintja meg végül a zsákmányt?

vlcsnap-2021-07-18-19h23m05s772.png

Bajtársak bankrablás közben...

vlcsnap-2021-07-18-19h25m01s916.png

... és a harcmezőn 

Retro ízlésű baráti körökben szinte közhelyek számít, hogy a hetvenes évtizedben minden jobb volt, mint manapság… de ha nem is minden, a zenék és a filmek biztosan. Az 1976-ban forgatott Special Delivery annak ékes bizonyítéka, hogy a közhelyek gyakran nagy igazságok hordozói. Paul Wendkos a korszak legdörzsöltebb tévés rendezői közé tartozott, aki néha a mozifilmek világába is átkalandozott (például egy kiváló okkult thriller, az 1971-es Mefisztó-keringő kedvéért). A Special Delivery is tartalmazza mindazt, ami a legjobb munkáit jellemzi: erős színészvezetés, feszes tempó, kitűnően megírt dialógusokkal teli forgatókönyv – az utóbbi három személy munkája: John Melsoné (A halál 50 órája), James Edward Granté (Olajváros) és Gilbert Ralstoné (Willard)… Mit számít, hogy alacsony a költségvetés, ha a cselekmény minden perce leköti a néző figyelmét? Az operatőri munka is elismerésre méltó, pláne az éjszakai jelenetekben (Harry Strandling Jr.-t senki sem vádolhatja dilettánssággal, elvégre a kultklasszikus Kis nagy embert is ő fényképezte).

vlcsnap-2021-07-18-19h27m06s478.pngA levelesládába beleszerelmesedő Michael C. Gwynne...

vlcsnap-2021-07-18-19h28m04s500.png

... nem szégyell könyörögni az adagjáért 

Ha van valaki, aki külön dicséretet érdemel, az a casting levezénylője, Irving Lande. A Special Delivery ugyanis hiába nem mérhető jelentőségében az Aranypolgárhoz vagy Az édes élethez, olyan zseniálisan sikerült kiválasztani a szereplőket, hogy még a pár mondatos figurák is emlékezeteset alakítanak. A mindig megbízható Vic Tayback (Jelentés a felügyelőnek) életunt gengsztert játszik, Tom Atkins (A köd, Halloween 3. – Boszorkányos időszak) gyanakvó és folyton igazolványt kérő rendőrjárőrt, egy leendő világsztár, Jeff Goldblum (A légy, A függetlenség napja) pedig egy veszedelmes idióta motoros huligánt. A legfajsúlyosabb mellékszerepben Michael C. Gwynne-t (A kék kopó) láthatjuk: tanítani való módon kelti életre a heroinfüggő heroinárus felszolgálót, aki a bankrabló pénzének megszerzésével akarja helyrehozni félresiklott életét – ha meg nem sikerül, hát még több és sokkal jobb minőségű anyagot vesz majd belőle. Gwynne úgy izzadja ki magából az elvonási tüneteket, úgy idegeskedik és úgy mond állandó jelleggel nagyot, ahogy csak a legnagyobbak képesek.

vlcsnap-2021-07-18-19h29m26s278.pngBo Svenson, aki megerőltetés nélkül tud férfiasan nézni...

vlcsnap-2021-07-18-19h37m52s559.png... és bárkinek megmondja a tutit 

Legyenek bármilyen jók is a karakterszínészek, egy működőképes filmhez nyerő férfi és női főszereplő is kell. A Special Delivery egyetlen szabadon maradó bankrablóját, a magát minden helyzetben feltaláló Jack Murdockot Bo Svenson (Az Alien és a rendőr, aki dudálva csajozott be + Bombanők, halálfejesek és egy dühös pávián) prezentálja. Az 1941-ben született Svenson 17 évesen hagyta el szülőhazáját, Svédországot (az apja a svéd király testőre volt), hogy az USA földjére lépve rögtön felcsapjon tengerészgyalogosnak. Hat éven át szolgált a seregben, majd Georgia államba költözött, ahol elsajátította azt a fajta déli akcentust, amely később több seriffszerephez segítette hozzá. Svenson első jelentősebb filmjében, az 1975-ös A nagy Waldo Pepperben Robert Redford riválisát játszotta, leghíresebb szerepét pedig a Franco Nerót cápavadásszá tévő Enzo G. Castellarinak köszönheti, aki őt választotta keménykötésű őrmesternek Az az átkozott páncélvonat című 1978-as háborús filmjéhez (ez ihlette a Quentin Tarantino-féle Becstelen brigantykat, amelyben egyébként Svenson is felbukkan egy nyúlfarknyi szerep erejéig). Svenson nyilvánvaló színészi tehetsége és egyéb, e pályán hasznos képességei (pl. fekete öves dzsúdós, aki 1961-ben megnyerte a Távol-keleti Dzsúdóbajnokságot nehézsúlyú kategóriában) ellenére sosem emelkedett az A-listások közé, amelyhez egyesek szerint ugyanannyi köze lehet annak, hogy túl férfias és „fenyegető” kisugárzású volt a főleg „családbarát” arcú szívtiprókat favorizáló hollywoodi producerek számára, mint annak, hogy politikai meggyőződése sem egyezett azzal, amelyet az Álomgyár döntnökeinek többsége máig vall.

vlcsnap-2021-07-18-19h30m39s893.pngCybill Shepherd, aki először csak Otto nevű ebének viseli gondját...

vlcsnap-2021-07-18-19h37m59s987.png

... aztán Bo Svensonnak is 

A férfivágy egyáltalán nem titokzatos, viszont bájos és vicces tárgyát, a táskaelhelyezést kifigyelő Mary Jane-t (akinek a neve marihuánát jelent az amerikai szlengben – vajon véletlen?) az egykori topmodell, Cybill Shepherd (Az UFO „összesugarazott” szerelmesei) alakítja. Shepherd 1971-től kezdve szerepelt mozifilmekben, de a világhírre egészen A simlis és a szende című nagysikerű tévésorozat 1985-ös indulásáig kellett várnia, amelyben Bruce Willis exmodell magánhekus-társát formálta meg. Az áttörést meghozó szériában Shepherd egy olyan természetű nőt játszott, akitől még a legtürelmesebb férfi is képes lenne alkalomadtán heves idegrohamokat kapni, a Special Deliveryben viszont egy kellemesen szeleburdi teremtés bőrébe bújt, akinek azért megvan a magához való esze. Mary Jane-ként a színésznő élete legrokonszenvesebb alakítását nyújtotta, legalábbis számomra.

vlcsnap-2021-07-18-16h46m16s726.pngDrámai vallomás a masszázsszalonban: Lynnette Mettey és Bo Svenson 

A Special Delivery néhány parádés kulcsjelenettel emelkedik ki a hetvenes évek temérdek színvonalas akciókrimije közül. Amikor Jack a levelesláda kiürítésére várakozva kitérőt tesz egy masszázsszalonba, eleinte azt hisszük, mégis csak egy perverz disznóval van dolgunk, nem szimpatikus rosszfiúval. Ám amint Jack elvonul a „tetthelyre” a választott hölggyel, kiderül, hogy a menekülés közben lezuhant rablótársa volt nejéről van szó, és 10 ezer dollárt hozott neki (nem csupán a táskáját tömte meg pénzzel ugyanis a bankban, de a zakója zsebeit is). Ahogy a szexmasszőzi kényszerpályára lépett nő a könnyeivel küszködve meséli el Jacknek, hogy a férje órásmester volt a háború előtt, de Vietnámból visszatérve félszeműként már nem tudta folytatni a munkáját, és ettől mind a ketten elindultak lefelé a lejtőn, az sokkal szívszorítóbb volt számomra, mint a vietnámi poklot „megéneklő” grandiózusabb filmek közismert, erőszakban tobzódó képsorai.

vlcsnap-2021-07-18-17h14m29s405.png„Azonnal kérj bocsánatot a bácsitól!”

vlcsnap-2021-07-18-17h14m48s560.png„Dehogy kérek! Minden férfi egy disznó!!!” 

A film legfurcsább jelenetében egy kislány arra kéri az utcán időző Jacket, hogy fogja meg a kezét, és kísérje át a zebrán. Jack teljesíti a kérést, ám amint átérnek a túloldalra, a lány azonnal pedofilt kiált, a rögvest a helyszínen termő rendőrjárőrre pedig szóözönt zúdít: a csúnya bácsi fel akarta vinni magához, hogy szörnyű dolgokat műveljen vele. Jacknek más sem hiányzott, azonban a kínos pillanatok egyik szem- és fültanúja, a lányt jól ismerő Mary Jane a segítségére siet (elsősorban azért, mert szívesen megismerkedne a sármos bankrablóval, hátha együtt könnyebben juthatnak hozzá az eldugott pénzhez): kiderül, hogy amíg az anyja dolgozik, a kislány unalmában állandóan átkísérteti magát a zebrán gyanútlan urakkal, majd abban leli örömét, hogy igaztalanul megvádolja őket. 

vlcsnap-2021-07-18-19h36m56s903.png

Egymásra találók: Bo Svenson és Cybill Shepherd

Ráadás:

Special Delivery zenéjét az elképesztően termékeny Lalo Schifrin (Kelly hőseiA Magnum ereje) szerezte.

shepherd_24.jpgCybill Shepherd fotómodell korszakában

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr7816632036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Carradine 2023.07.20. 06:55:36

Bo Svenson tökéletes volt a saját korában B sztárnak. Simán lehetett volna belőle most Chris Hemsworth egy szuperhíró múviban, ha nem lett volna ilyen balta arca. Két méter magasként esélye sem volt ilyen előmenetellel. (Anno azért jegelték A lista előtt, mert "túl férfiasnak" találták.) Nem láttam semmi akcióban, de valószínűsítem, hogy a technikai tudása más férfiegyedek kézzel-lábbal történő kiiktatása terén többszörösen meghaladta az akkoriban akció filmeket vászonra álmodók tudását, illetve az akkori filmek igényét. (Ez amúgy szerintem igaz Bruce Lee-re és Chuck Norrisra is... ). John Wick kora meg még messze volt.
Bár lehet, hogy a családbarát részekben nem tudott volna domborítani, mert nem tudta volna adni a szerethető mamlaszt meglett 120 kilós férfiként tinédzser gondolkodással, ami a mai szuperhős film alaptartozéka.
süti beállítások módosítása