Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Steve McQueen, a veszély szerelmese

2021. május 14. - Teakbois

Steve McQueen… A hét mesterlövész, a Pillangó, A nagy szökés, és a Pokoli torony sztárja, akiért milliók rajongtak és persze rajonganak a mai napig. McQueen a férfias kiállás és a hanyag macsó elegancia megtestesítője, magánéletéről azonban idehaza nem jelent meg annak idején túl sok információ. Ha elmélyedünk a színészről írt legalaposabb nyugati biográfiákban, kiderül, hogy pályafutása legizgalmasabb filmjét pont saját magáról forgathatta volna.

mcqueen_22_1.jpg

Az 1930-ban született és 1980-ban elhunyt Steve McQueen anyja prostituált volt, az apja pedig egy repülős mutatványokkal turnézó cirkusz pilótájaként járta az USA-t. A mama hamarosan elhagyta a férjét, majd összejött egy erőszakos természetű emberrel, aki gyakran elverte Steve-t. McQueen 9 évesen csatlakozott először egy fiatalkorúakból álló bandához, 14 évesen pedig egy időre javítóintézetbe került, miután rajtakapták, hogy dísztárcsákat lopkod egy parkolóban.

c6d6780dc891009545921957d8e6fc2d.jpg

Steve McQueen, a motorozás szerelmese

A leendő sztár 13 évesen veszítette el a szüzességét, méghozzá egy nála csak néhány évvel idősebb prostituált révén, aki nem pénzt, hanem egy halom édességet kért szolgálataiért cserébe. McQueen 16 évesen már nem tolvajkodott, hanem „rendes” munkával próbált pénzt keresni: egy bordélyban ő mosta ki a vendégek és az alkalmazottak törülközőit. Szintén 16 éves korában 30 napig több rabbal összeláncolva dolgozott egy texasi ültetvényen (mint későbbi nagy riválisa, Paul Newman a Bilincs és mosoly című Oscar-díjas filmben), ahová azt követően került, hogy elítélték csavargásért.

mansfield.jpgSteve McQueen és az USA egyik legfőbb kebelcsodája, Jayne Mansfield 

McQueenből a tengerészgyalogság csinált felelősségteljes férfit… legalábbis egy időre. Tanksofőrként szolgált náluk, és egy alkalommal a kimenője során megmentett egy kamaszlányt, amikor fegyvert rántott azokra, akik a nyílt utcán meg akarták erőszakolni. Nem sokkal később McQueen saját bajtársait mentette ki a tankból, miután egy sarkvidéki hadgyakorlat közben beszakadt alattuk a tenger jege. Steve egyébként a katonaság kötelékében sem győzte féken tartani lázadó természetét: összesen hét alkalommal léptették elő, majd fokozták le ismét közlegénnyé rendbontás miatt.

arsan_mcqueen_22.jpg

Emmanuelle Arsan (akinek a nevében férje később erotikus bestsellert írt) és Steve McQueen a Homokkavicsok című 1966-os drámában

Miután otthagyta a sereget, McQueen visszatért bűnözői életmódjához: Dél-Kaliforniában és Washingtonban is dolgozott bankrablók sofőrjeként, azaz volt honnan ihletet merítenie 1972-es filmjéhez, A szökéshez. E munkával csak annak hatására hagyott fel, amikor az egyik társát menekülés közben meglőtték a rendőrök.

mcqueen_ferrari_22.jpgSteve McQueen a kedvenc Ferrarijával 

A gengsztereknek való sofőrködés végeztével McQueen striciként próbált szerencsét (egy Lindy nevű nőt futtatott), valamint illegális kézifegyvereket árult. Immár sztárként azt nyilatkozta erről az időszakáról, hogy rendszeres jövedelemre volt szüksége, de adózni nem kívánt belőle, ezért választotta e tevékenységeket. 1952-ben New Yorkba ment színészetet tanulni, ekkor nőtt be a feje lágya… Vagy mégsem?

mcqueen_drink_22.jpgSteve McQueen jól érzi magát 

Az 1960-as években McQueen kedvenc törzshelye a később a kemény rockerek által frekventált Los Angeles-i Whisky a Go Go volt, ahol összebarátkozott a sztárfodrász Jay Sebringgel, majd a feltörekvő dívával, Sharon Tate-tel is. Közeli ismerőseik elmondása alapján McQueen és Sebring rendszeresen együtt drogozott és ivott Tate-tel, sőt gyakran előfordult, hogy hármasban bújtak ágyba – minderre még azt követően is sor került néha, hogy Tate hozzáment a híres filmrendezőhöz, Roman Polanskihoz.

mcqueen_tate_polanski_22.jpg

Steve McQueen, Sharon Tate és Roman Polanski

Miután Tate-et és az épp nála tartózkodó Sebringet 1969-ben megölték Charles Manson szektájának tagjai, kiderült, hogy McQueen neve is szerepelt a gyilkosok listáján. Ezt követően a színész élete végéig töltött Magnum pisztollyal ment mindenhová, és valóságos csodának számít, hogy nem sütötte el valamelyik dühroma közepette. Veszekedések alkalmával többször is előrántotta, például első feleségére, Neile Adamsre is ráfogta, amikor kiderült, hogy a nő viszonyt folytat egy másik filmsztárral, Maximilian Schell-lel – mindenképp hozzá kell tenni, hogy Adams félrelépése előtt McQueen már számos alkalommal megcsalta a feleségét.

garner_coburn_22.png

James Garner és Steve McQueen  

Steve McQueen rendkívül nehéz természetű és kiállhatatlan kolléga volt, férfi színésztársai, ha lehetett, elkerülték. Amikor James Garner megkapta a Grand Prix című, autóversenyzésről szóló 1966-os film főszerepét, a sebességmániás McQueen – aki úgy vélte, neki járt volna a lehetőség – sajátos módon állt bosszút: Garner akkoriban épp ugyanabban a luxus bérházban lakott, ahol McQueen, csak pont egy emelettel alatta. A Grand Prix-affért követően McQueen heteken át minden reggel kiment az erkélyére, és onnan lepisilte Garner erkélyét – akkor is, ha a kollégája épp ott reggelizett.

mcqueen_macgraw_22.jpgSteve McQueen és az 1970-es Love Story-val sztárrá vált Ali MacGraw 

Nem sokkal az után, hogy 1973-ban elvette feleségül Ali MacGrawt, McQueen kivett egy szobát a Los Angeles-i Beverly Wilshire szállodában, ahol aztán kamufilmhez castingolt bármire hajlandó kezdő színésznőket a szereposztó díványon, valamint a leglelkesebb női rajongóival, sőt prostituáltakkal is eltöltött itt nem kevés időt.

mcqueen_vaughn_22.jpgSteve McQueen és Robert Vaughn A hét mesterlövész forgatásán 1960-ban 

Amikor 1960-ban A hét mesterlövészt forgatta, McQueen az egyik filmbéli revolverhőssel, Robert Vaughn-nal Nagypénteken kiruccant egy mexikói bordélyba, ahol a sárga földig leitták magukat, majd a filmjük címétől megihletődve összesen hét örömlányt rendeltek maguknak.

22_1.jpgSteve McQueen a Sports Illustrated magazin 1971. augusztusi számának címlapján 

McQueen nem csupán a jó kocsiknak és a motorozásnak volt a megszállottja, de a drogoknak is. Imádta például a hallucinációkat, vagy épp misztikus lelki élményeket kiváltó peyote-t, amelyet navahó indiánoktól vásárolt, de nem vetette meg a kokaint, az LSD-t és az amil-nitrátot sem – az utóbbit különösen azért kedvelte, mert állítása szerint fokozta a libidóját.

bisset_bullit.jpgSteve McQueen és Jacqueline Bisset a Bullitt forgatásán 1968-ban

A legendás színész előszeretettel melegedett össze csinos filmbéli partnernőivel. Megfordult az ágyában Jacqueline Bisset, Faye Dunaway, Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Ava Gardner, Mae West, Rita Hayworth és Lana Turner is. McQueen nála fiatalabb és idősebb nőkkel egyaránt szívesen folytatott viszonyt.

dunaway_mcqueen_22.jpgFaye Dunaway és Steve McQueen A Thomas Crown-ügy forgatásán 1968-ban 

Steve McQueen a második feleségét, Ali MacGrawt rendszeresen több napra magára hagyta, hogy együtt lóghasson a hírhedt Hell’s Angels motorosbanda tagjaival, akikkel aztán mindig temérdek kokaint fogyasztott. MacGraw később azt állította, hogy 1973-tól 1978-ig tartó házasságuk alatt egyetlen nap sem telt el úgy, hogy McQueen ne drogozott volna.

mcqueen_wayne_22.jpg

Steve McQueen és John Wayne épp szesztestvérekké válnak

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Amikor Omar Sharifet majdnem megbotozták (18+)

„Sergio Leone nem hagyta békén a pincérnőket” (18+)

Joey Heatherton, a tűsarkúval támadó díva (18+)

Jack Nance útja David Lynchtől a hátsó fertályig (18+)

Tobe Hooper, a doki és a Bőrpofa

Richard Lynch: Sose játssz a tűzzel! (18+)

Marlon Brando, a szexmániás guru (18+)

Jack Palance, a fekvőtámaszozó főgonosz

Raquel Welch: Szexszimbólum a kereszten (18+)

Amikor James Bond beszólt a Beatlesnek

Barbara Carrera és a hibrid érzékiség (18+)

Csúcsdísz lett a világ legveszélyesebb rendezőjéből (18+)

Orson Welles: A méret a lényeg

Ken Russell: A vadember, aki vibrátort adott Anthony Perkins kezébe (18+)

Tina Turner miatt vették őrizetbe David Carradine-t

Sandahl Bergman: Conan buja harcostársa (18+)

Amikor az új James Bond megütötte a majdnem James Bondot

Marokkói táncparti – Sean Connery emlékére

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr4916625680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leylandi 2021.05.14. 19:33:58

Azért a fent nevezett művész egy villamosszéknyi honoráriumot megérdemelt volna, úgy en bloc az életművével. Sajnos túl hamar elment ehhez. Mondjuk az erkélyrehugyozásról egy, a korlátra kötött villanypásztor-vezetékkel le lehetett volna szoktatni.

AntiChrist 2021.05.14. 21:28:21

A fentiek alapján "King of Cool" nem a vagányság megtestesítője volt, hanem inkább egy szimpla drogfüggő baromállat. Mondjuk nem tudom, hogy egyes régi pletykának mi a valóságtartalma. Például az erkélyről lepisilős sztori. Mit reagált erre Garner? Mert ezt még a legbéketűrőbb ember se hagyja szó nélkül. És Garner se volt rossz kiállású pasas: ha verekedésig fajul a dolog, lehet, hogy össze is töri a nagy Steve-et, mint a ropit.

A nőügyek...
Marlene Dietrich 29 évvel, Mae West 37 évvel volt idősebb nála. Fénykorukban biztosan jó nők voltak, de ha McQueen mondjuk 30 évesen őket dugta, hát... nem volt válogatós, az biztos.

Érdekesek egyébként ezek az újabb életrajzok.
Például a magyarul is megjelent Matthew Polly könyv Bruce Lee-ről. Kicsit árnyalja az eddig megjelent biográfiák alapján kialakult idealizált képet. Eléggé kiállhatatlan alak lehetett a nagy Bruce Lee is.
McQueenről is van magyar életrajzi könyv, azt még nem olvastam, a posztban taglaltak alapján kérdéses, hogy érdemes-e.

Teakbois 2021.05.14. 21:38:02

@AntiChrist: Valóban nem McQueen volt a világ legbarátságosabb és legszerethetőbb embere, és akkor még enyhén fogalmazunk... Garner reakciójáról nincsenek hírek. Lehet, azért nem vitte túlzásba a kollégának való beolvasást, mert McQueen igencsak tudott verekedni, Chuck Norristól is tanult karatézni. Steve-ünk nem sokkal a halála előtt megtért, a magyarul róla megjelent könyv pedig ennek kapcsán próbál róla idealizált és nem éppen hiteles képet festeni.

Androsz 2021.05.15. 05:59:02

Csalódtam. Én nagyon díjaztam őt színészként, figuraként. Azt tudtam, hogy kissé szélsőséges macsó volt, de hogy egy félig-meddig bűnöző barom, ez meglepetés. Sajnálom.

mate10 2021.05.15. 06:00:06

@AntiChrist: jah, azert erdemes fentartassal kezelni a sztorikat is, meg az eloadas modjat is. A "szimpla drogfüggő baromállat", az inkabb az ahogy ebben a cikkben van abrazolva. De azert bontsuk le:
James Garner koreai haborus veteran volt, (2 szer sebesult meg), ahogy te is mondtad nem valoszinu h turte volna h valaki rendszeresen a reggelijebe hugyozzon.
Steve Mcqueen hanyag, nemtorodom, beleszarom karaktereihez meg ugy latszik tenyleg nem kellett sok szinjatszas, de annyira szar alak csak nem volt ha katona tarsai eletet mentette meg. A drogok, meg az hogy minden letezo nore ramozdult akire csak tudott, hat ezzel bizony vannak igy egy paran, foleg a top celeb szakmaban.
De ha tenyleg mindennap drogozott es 30 evig toltott fegyverrel jart, akkor valami kontrollja csak volt hogy soha nem sult el az a pisztoly ha nem akarta. Ez megint nem illik ossze a "szimpla drogfüggő baromállat" keppel.

Nyilvan ontorvenyu nem torodom es elegge gatlastalan alak volt, ez latszik az eletrajzabol is, de nem degradalnam le olyan szinten ahogy te tetted. A valosagban valoszinuleg az altala abrazolt karakterek es a te jellemzesed kozott lehetett.

az_igazi_trebitsch 2021.05.15. 15:14:09

Jó szinész volt, de ritka szemét alak. A Hét mesterlövész forgatásán például azzal dühítette a rendezőt és a szinésztársait, hogy a forgatókönyvben nem szereplő mozdulatokkal akkor is magára irányította a néző figyelmét, amikor erre a jelenet szempontjából semmi szükség nem volt. Sem a szinészek, sem a rendezők nem szerettek vele dolgozni, de mivel hozta a nézőket (és a pénzt...), fogcsikorgatva és orrbefogva foglalkoztatták.

AntiChrist 2021.05.15. 15:14:21

@Teakbois: Igen, én is azt olvastam McQueenről, hogy például a Tang Soo Do nevű stílust tanulta. Ezzel együtt nehezen elképzelhető, hogy valaki ilyen viselkedést szó nélkül hagyjon. De persze én se voltam ott, úgyhogy ki tudja, hogyan történt ez :)
Ilyesmiket olvastam erről a magyarul is megjelent életrajzól, amit te is írtál. Azt hiszem, hogy akkor ezt továbbra sem fogom elolvasni...

@mate10: Teljesen jogos, amiket írsz. A jellemzést a fentiek alapján alkottam, és valószínűleg igazad van: "A valosagban valoszinuleg az altala abrazolt karakterek es a te jellemzesed kozott lehetett.".
Azt mondjuk nem tudtam róla, hogy ekkora drogfüggő volt, persze nyilván nem véletlenül halt meg mindössze 50 évesen (bár most úgy rémlik, hogy a rák vitte el).
Az is világos, hogy vannak szexuálisan annyira hiperaktív és gátlástalan emberek, akik tényleg szinte mindenkire rámozdulnak, ezzel együtt a 30-35 évvel idősebb nők még hírességek esetében is elég kirívónak számíthatnak szerintem. De persze attól még megtörténhetett.
Mindenesetre nem lehetett egy könnyű ember.
Ahogy az általam felemlegetett Bruce Lee sem, aki - többek között - McQueennel is nagyon csúnyán összeveszett (pedig hosszú ideig jóban voltak).

AntiChrist 2021.05.15. 15:14:24

Ja, igen.
Mindettől függetlenül a filmjei többségét mai napig nagyon bírom. Sosem volt egy Jack Nicholson persze, de amit kellett, azt kitűnően hozta a szerepeiben.
Nagy kedvencem a Pillangó, azon kevés alkotások egyike, amelyek könyvben és filmben egyaránt bejöttek.

Buncog 2021.05.15. 17:11:05

@mate10: hát igen, valószínűleg Steve McQueen egyedül többet tett le az asztalra, mint a hazai megélhetési celebjeink összesen és az ő nevére még pár száz évig emlékezni fog a világ.

heki 2021.05.15. 17:11:16

@az_igazi_trebitsch: A hét mesterlövész forgatása különösen izgalmas volt :) , Yul Brynner és Steve McQueen vetélkedése, rivalizálása miatt. Ha jól tudom, Yul Brynner ajánlotta Steve McQueent a szerepre, és mélyen megbánta eme elhamarkodott döntését.

Olyan szintű genyózás ment a két színész között, hogy Yul Brinner a segédjeivel kis földkupacokat emeltetett, hogy majd arra állva magasabbnak tűnjön Steve-nél, aki pedig éjjel az ő segédeivel elhordatta a földkupacokat, hogy mégse,

és az általad idézett momentumok a Hét mesterlövészből:
www.alamy.com/stock-photo-steve-mcqueen-yul-brynner-the-magnificent-seven-1960-30990007.html
előtérben Yul, hátul Steve feltűnően foglalkozik a fegyverével, ilyesmi.

Az biztos, hogy a mai korban már börtönben lenne több ok miatt, metoo-tól kezdve sok mindenig.
süti beállítások módosítása