Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Két fejjel sem fenékig tejfel az élet!

The Incredible 2-Headed Transplant (1971)

2023. május 29. - Teakbois

Dr. Roger Girardnak gyönyörű kaliforniai otthon és egy bombázó feleség jutott osztályrészéül, ő azonban mégsem bír nyugton ülni a fenekén mondjuk körzeti orvosként, hanem azon töri a fejét, hogyan hozhatja létre modern dr. Frankenstein módjára a kétfejű ember prototípusát. Jóindulatú kollégája − dr. Ken Anderson − figyelmezteti, hogy a laboratóriumban való begubózás megviseli az elmét, valamint arra is, hogy a neje, a csinos Linda egyre elhanyagoltabbnak érzi magát, de Rogerünket semmi sem tántoríthatja el attól, hogy rókák és majmok után végre a Homo sapiens egy példányát is „kétfejűsítse”.

the_incredible_two-headed_transplant_1971.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

A várva várt lehetőség bizarr körülmények közepette hullik a dilis doki ölébe: betör a házába a bomlott elméjű sorozatgyilkos, Manuel Cass, és megpróbálja megerőszakolni a feleségét. Max, Roger hűséges öreg asszisztense, lelövi a hívatlan és agresszív látogatót, aki eddigre már megölte a Girard-lak szellemi fogyatékos mindenesének kertész édesapját. Rogernek a behatoló ártalmatlanítása után az a korszakalkotó ötlete támad, hogy ráoperálja a haldokló gonosztevő fejét a gyászolás közben elkábított nagydarab mindenes fiú vállára. Igazi észkombájn bravúr, annyi szent! Természetesen a kétfejűvé tett páciensben magához (vagy inkább magukhoz) térése után két lélek kezd viaskodni: A csökkent értelmű srác kedves szeretne maradni, a vállára varrt pszichopata viszont gaztettek elkövetésére készteti. Elszabadul a pokol, és közben folyamatosan pusztulnak a nézők agysejtjei…

vlcsnap-2022-04-29-19h38m19s856.png„Ha a drágalátos kollégáim megtudják, hogy nem csak majommal vagyok képes csodát tenni, de emberrel is, mind engem fognak majmolni.”

vlcsnap-2022-04-29-19h39m34s760.png„Na, megyek, és levágok magamnak egy megfelelő fejet.”

A James H. Nicholson és Samuel Z. Arkoff által alapított American International Pictures a Metro-Goldwyn-Mayer alvállalata volt, és 1955-től kezdve ontotta magából az olcsó horrorfilmeket, sci-fiket, exploitation B-műveket, valamint ezek kombinációit. Az elsősorban az autósmozikba tóduló tinédzserek és fiatal felnőttek ízlését kiszolgáló és formáló stúdió fejesei 1969-ben úgy határoztak, hogy két olyan filmmel is elő fognak rukkolni, amelyben egy őrült tudós ráilleszt valakire egy plusz fejet. A végül csak 1972-ben befejezett The Thing With Two Heads-ben (amelyet a pornó műfajjal is kacérkodó Lee Frost rendezett) az Alfred Hitchcock Gyilkosság telefonhívásra című klasszikusából megismert Ray Milland (A Playboy-modell és a szemtanú + A békabirodalom visszavág + A kebelcsoda és a klónozás csodája) egy megveszekedett fajgyűlölő milliomost alakít, akinek a fejét egy tagbaszakadt fekete börtöntöltelék kobakja mellé operálják az utóbbi testére: a két fő ki nem állhatja egymást, és folytonos veszekedéseikből valóban remek fekete komédia kerekedik. Az 1969-ben forgatott, de csupán 1971-ben bemutatott The Incredible 2-Headed Transplant-ban a később Hitchcock Családi összeesküvés című thrillerjében is főszerepet kapó Bruce Dern fejátültetéseket végző dokiként próbálja menteni a menthetőt, vagy legalább a saját jóhírét. Noha a kalamajkát előidéző kétfejű „szörnyet” egy esetlen égimeszelőből és egy Gálvölgyi-show mellékfigurájának beillő grimaszmesterből „ragasztják” össze a Nobel-díj iránti vágytól eszüket vesztő tudósok, sem a rendező, sem a forgatókönyvíró nem látta meg (és ezért nem is aknázta ki) a történetben rejlő komikumot, így komolyan gondolt alkotásuk kínosan nevetséges lett.

vlcsnap-2021-04-25-16h51m26s422.pngAmikor dr. Girard felesége napozni kezd…

vlcsnap-2021-04-25-16h52m14s284.png… a környék összes szökésben lévő pszichopatája epedezve kukkolja.

vlcsnap-2021-04-25-16h55m57s589.pngÍgy fest a szörny, akit baseballjátékosból és csontkovácsból „gyúrtak” össze…

vlcsnap-2021-04-25-17h01m49s272.png… meg így is. 

Váltakozó színvonalú színészi játék, pofonegyszerű speciális effektusok, a filmhez abszolút nem passzoló zene (negédes táncdalt garázs rock követ), no meg a filmtörténelem legbumfordibb kétfejű Frankenstein-utánzata… A The Incredible 2-Headed Transplant-ot csak a magamfajta kötélidegzetű és elfogult exploitation-rajongóknak ajánlom, akik nem szégyellik bevallani, hogy olykor szívesen halnak agyhalált. Az elsősorban exploitation-vágóként tevékenykedő Anthony M. Lanza összesen négy filmet rendezett, és egyikkel sem pályázott Ingmar Bergman babérjaira. Legsikerültebb direktori munkája pont az első: a Becsülettiprók című 1967-es motoros káoszfilmben az egyértelműen illuminált Dennis Hopper (Dennis Hopper és a vágy szőke tárgyai + Hogyan nem lett kábítószer-ellenes zsaru Dennis Hopperből?)  és szintén bódult színésztársai a method acting oltárán áldoztak... vagy inkább csak önmagukat adva tahóskodtak kedvükre (vonatkozó Retrokult-cikk: Száguldó nőrablók a Bronson-kanyonban). A ténferegve öldöklő kétfejű történetének legemlékezetesebb pillanata is a bunkóság csimborasszója: Az egyre több áldozatot szedő duplakobakú után hajszát indító kisvárosi seriff helyettesét olyan tirpák orgánummal verte meg a sors, hogy azzal a néhány mondattal, amellyel kommentálja a nyomozást, örökre belopta magát a szívembe és alaposan megdolgozta a rekeszizmaimat.

vlcsnap-2021-04-25-16h57m17s843.png„Jó nagyok a lábnyomok emitt a tetthelyen. Aztán kinek van akkora lába közülünk, mint egy elefántnak? Hát az öreg kertész kiseszű nagyfiának, ugye… Na, kölyök, így köll nyomozni! De inkább ne is gratulálj nekem, mert annyira bunkó a hangod, hogy anyád rögvest elsírta magát tőle, amikor felsírtál.”

vlcsnap-2021-04-25-16h57m52s602.png„Mi a fenét keresek én ebben az ócska filmben??? Ja, 1750 dollárt!” 

Az 1979-ben és 2014-ben is Oscar-díjra jelölt, Quentin Tarantino által is nagyra tartott Bruce Dern 1969-ben már cseppet sem számított kezdőnek: megannyi motoros road movie-ban játszott rokonszenves vagy épp utálatos figurákat, valamint túl volt az Akasszátok őket magasra! (Clint Eastwood egyik legjobb westernje) és A lovakat lelövik, ugye? (a 60-as évtized egyik legendás életérzés-filmje) forgatásán is – az utóbbiban nyújtott alakítása okán a film direktora, Sydney Pollack az egyik legtehetségesebb fiatal színésznek nevezte. Dern azonban hiába kapott egyre jobb szerepeket, még mindig nem tartozott a jól kereső sztárok közé, így amikor nősülésre adta a fejét, kénytelen volt elvállalni az első útjába akadó munkát, hogy fedezhesse az esküvő és a nászút költségeit. Things I've Said, But Probably Shouldn't Have: An Unrepentant Memoir című 2007-es önéletírásában így emlékszik vissza arra, hogyan kellett lenyelnie a békát és egy hatalmas marhasághoz adnia a nevét: 

John Lawrence, a The Incredible 2-Headed Transplant egyik producere hívott fel. Azt mondta, 10 napnyi melóért 1750 dollárt kapnék. Normális esetben egyheti munkáért járt volna ennyi nekem, de mivel egy olcsó exploitation filmről volt szó, igyekeztek a lehető legtöbbet lefaragni a költségvetésből. Mivel Andrea már igencsak hozzám akart jönni, nem alkudoztam, elfogadtam az ajánlatot. Megkérdeztem, hogy kik lesznek a partnereim, és van-e köztük ismertebb név. 

„Berry Kroeger például benne van, ő lesz Max, az asszisztensed” – válaszolta Lawrence. 

„Ki a faszom az a Berry Kroeger?”  

„Tudod, az öreg pasi, aki sántít, és minden sci-fiben szerepel, amiben sántító őrült orvosra van szükség.” 

„Sosem hallottam róla. Még valaki?” 

„Nem igazán… Van egy színészkedni szerető rádiós műsorvezetőnk, ő lesz az ellenfeled, a „jó” doki. A kétfejű szörnyet meg egy 224 centi magas baseballjátékos kölyök és egy töpszli csontkovács fogja alakítani.

Ekkor jöttem rá, hogy még véletlenül sem fogunk Oscart kapni a filmért, de mivel kellett az 1750 dollár, aláírtam a szerződést.

vlcsnap-2021-04-25-16h50m48s726.pngMax, azaz Berry „Ki a faszom ez a csávó?” Kroeger

vlcsnap-2021-04-25-16h53m23s184.png„Hívd a Nobel-bizottságot, Max, és mondd meg nekik, hogy tegyenek félre egy-egy díjat nekünk.” 

Bruce-nak egyedül az okozott némi örömet az üröm közepette, hogy a feleségét játszó Pat Priest szemrevaló szőkeség volt, de mivel a szebbik nemet igencsak kedvelő művészünk épp az esküvőjét tervezgette egy másik hölggyel, nem élt Pat ajánlatával (bármennyire is fájt a szíve, hogy nemet kell mondania):

Pat Priest a The Munsters című tévésorozatban játszott, a mamája meg az USA kincstárnoka volt 1953 és 1961 között, így az ebben az időintervallumban nyomott bankókon az ő aláírása díszelgett. Pat az egyik fárasztó forgatási nap végén így szólt hozzám:

„Miért nem viszel haza, Bruce, és maradsz nálam reggelig? A barátnőm is velem lakik: elszórakoztatunk, holnap meg csinálok neked egy jó erős kávét, mielőtt visszajövünk dolgozni.”

„Hé, bébi, ne szórakozz velem… Tudod, hogy már nem orgiázom, házas ember leszek hamarosan. Nem hiszem, hogy Andrea helyeselné, hogy veled töltsem az éjszakát.

„Szólj Andreának, hogy őt is szívesen látjuk, négyen is simán elférünk az ágyamban.”

„Nagyon rendes vagy, Pat, és őszintén meghat a kedvességed, de ki kell hagynom a lehetőséget. Mégis hogyan tudnék dolgozni egy három nővel lezavart éjszaka után?”

vlcsnap-2021-04-25-17h05m35s200.png

„Légy a sofőröm, Bruce! A barátnőmmel természetben fizetjük a fuvart.”

vlcsnap-2021-04-25-16h53m55s075.png„Tudod, hogy Andrea már csak papucsállatkámnak hív, úgyhogy ne is álmodj rólam, bébi.”

Ráadás:

vlcsnap-2023-03-26-08h14m31s178.pngAz 1971-ben kétfejűt teremtő Bruce Dern Maud Adamset tetoválja a Tetkó című 1981-es erotikus drámában

Száguldó nőrablók a Bronson-kanyonban (18+)

Szexi pincérnők életveszélyben (18+)

Antropológus amazon a „törpék” ellen (28+)

Jennifer, a kígyók úrnője (18+)

Bombanőkre vadászó óriáspolip (18+)

Az apa, aki felrobbantotta a feministákat (18+)

Az őrült furulyás és a keresztapa verőlegénye (18+)

Amikor Emmanuelle vámpírrá változott (18+)

Az Alien és a rendőr, aki dudálva csajozott be (18+)

Halemberek a szépségkirálynő ellen (18+)

Holt örömlányok társasága (18+)

UFO-k, autószerelők és bombanők (18+)

Az UFO „összesugarazott” szerelmesei (18+)

Magnum és a sátán szexi lányai (18+)

A borász boszorkánymester zombijai (18+)

A békabirodalom visszavág (18+)

A 18-as hangár titka (18+)

Gyönyörű fotómodellek veszélyes vizeken (18+)

A legvérszomjasabb indián varázsló (18+)

Mi a frász történik az Árnyzónában? (18+)

A legszexibb szobatársak (18+)

A sátán metálja megőrjíti a lányaitokat! (18+)

Naiv hippilány a kannibál házában (18+)

A legszexibb bosszúálló (18+)

A tanárnő, aki a diákja tüzével játszott (18+)

A magánkopó és a kéjsóvár díva (18+)

Bankárhúsra vágyó falka (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr2816625690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása