Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Csúcsdísz lett a botrányhős Jézusból

2021. december 20. - Teakbois

Hogy miképp ünneplik a karácsonyt az elvetemült exploitation kultfilmek hazai szerelmesei, arról fogalmam sincs, de hogy az USA-ban mit tesznek e fura szerzetek a felékesített örökzöldjük tetejére, azt pontosan tudom: A retro klasszikusok újrakiadásával foglalkozó Severin Films a spanyol mozi perverz fenegyerekéről, Jesús Francóról mintázott csúcsdíszeket dobott piacra, így hát – félig-meddig képletesen szólva − a filmtörténelem egyik legbotrányosabb életművű direktorát immár bárki felhúzhatja az első útjába akadó fenyőfára.

franco_2.jpg

FIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.  

A barátai és ellenségei által Jessnek becézett Jesús Franco Manera (1930−2013) köztiszteletnek örvendő madridi értelmiségi család sarjaként látta meg a napvilágot. Felnőttkora hajnalán jazz-zenész szeretett volna lenni, majd Michelangelo Antonionihoz mérhető intellektuális mozgókép-mágus, ám végül „kukkolói” hajlama kerekedett felül, és a szégyentelen B-filmek világának egyik legkedveltebb és legmegvetettebb alkotójaként futott be több mint öt évtizeden átívelő karriert. Francónak bevallottan a filmezés volt a drogja, így nincs mit csodálkozni azon, hogy szó szerint ontotta magából a teljesen eltérő színvonalú műveket: összesen 207 játékfilmet forgatott, amelyek között zseniális, remek, nagyon jó, jó, közepes, rossz, borzalmas és elképesztően nívótlan egyaránt akad, méghozzá tucatjával. A romantikus tündérmesék és az animációs filmek kivételével Jessünk szinte minden műfajban kipróbálta magát: rendezett erotikus horrort (e zsánernek máig ő az egyik fő mestere), thrillert, akciófilmet, háborús filmet, kémfilmet, drámát, krimit, és amikor elfogyott a pénze, az egyik legjobb barátjával létrehozta a spanyol pornóipart. Több kontinensen és megannyi különféle ország produkciós cégei számára olyanokkal forgatott, mint Christopher Lee (a britek Drakulája), Mark Hamill (avagy Luke Skywalker), Horst Tappert (azaz Derrick felügyelő), vagy épp Ajita Wilson (az olaszok kedvenc férfiból nővé operált amerikaija), és persze saját élettársa (majd felesége), Lina Romay, aki Franco kedvéért bármilyen filmben bármire kapható volt.

franco_4.jpg

A mestert hamleti gondolatok gyötörték, de ezeket megtartotta magának

A 70-es években a Vatikán listázta azokat a filmrendezőket, akiknek a munkái „megronthatják a katolikus hívek lelkét”. Az első két helyen több éven át Jess Franco és Luis Buñuel szerepelt egymást váltva, ami felkeltette a szürrealista géniusz érdeklődését honfitársa iránt, ezért megkérte közös cimborájukat, Jean-Claude Carrière forgatókönyvírót, hogy mutassa be őket egymásnak. Noha Francót a művészfilmeket preferáló kritikusok általában vagy szóra sem méltatták, vagy szitokszavakkal illették, a Sade márki műveinek legtevékenyebb adaptálójaként és erkölcstelen fráterként számontartott direktor tehetségét olyanok ismerték el, mint a nagyevő Orson Welles (aki rábízta Falstaff című 1965-ös filmjének rendezőasszisztensi feladatait), Fritz Lang (aki Franco Succubus című, szadomazó erotikában tocsogó filmjét remekműnek nevezte), valamint a Spanyol Filmakadémia, amely Franco Al otro lado del espejo című drámájában nyújtott alakításáért Emma Cohennek adta a legjobb női főszereplőnek járó díjat 1973-ban, 2009-ben pedig − teljes életműve elismeréseképp − Goya-díjjal (ez a spanyol Oscar) jutalmazta a hírhedt rendezőt. Jess Franco „gyakori vendég” lesz a Retrokult blogon 2022-től, a legemlékezetesebb munkáiról olvashattok majd ismertetőket.

franco_44.png

Javier Pérez Zofio segédoperatőr, Maria Rohm színésznő és Jess Franco a Sade-adaptáció Eugenie... The Story Of Her Journey Into Perversion forgatásán 1969-ben

franco_24.jpg

A madridi géniusz, akinek Goya-díjat hozott a gólya

Ráadás:

Quentin Tarantino is nagy rajongója Jézus névrokonának, úgyhogy a piszkos fantáziájú spanyol Vampyros Lesbos című 1970-es filmjének alábbi betétdala a Jackie Brown-ban is elhangzik.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Piszkos Carey, a kórházi igazságosztó (18+)

Fiona, a sátán kéjsóvár papnője (18+)

Tina Turner miatt vették őrizetbe David Carradine-t (18+)

Ann-Margret: Vadóc díva Harley-Davidsonon (18+)

Russ Meyer: Akinek Hemingway fizette az első menetet (18+)

Dennis Hopper és a vágy szőke tárgyai (18+)

Reggie Nalder: A lidércnyomás arca (18+)

Peter Fonda, a szelíden lázadó motoros (18+)

Marlon Brando, a nőcsábász guru (18+)

Brigitte Bardot, a motoros díva (18+)

Tisa Farrow: Érzéki amerikai nő Itáliában (18+)

Hogyan nem lett kábítószer-ellenes zsaru Dennis Hopperből? (18+)

„Sergio Leone nem hagyta békén a pincérnőket” (18+)

Joey Heatherton, a tűsarkúval támadó díva (18+)

Jack Nance útja David Lynchtől a hátsó fertályig (18+)

Tobe Hooper, a doki és a Bőrpofa (18+)

Richard Lynch: Sose játssz a tűzzel! (18+)

Barbara Carrera és a hibrid érzékiség (18+)

Orson Welles: A méret a lényeg (18+)

Ken Russell: A vadember, aki vibrátort adott Anthony Perkins kezébe (18+)

Sandahl Bergman: Conan buja harcostársa (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr9216625736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doncsecz Akos 2022.02.20. 07:08:51

Lehetne egy javaslatom? Egy film egy blog témájának: La bimba di Satana www.imdb.com/title/tt0080438/?ref_=fn_al_tt_1 Úgy jutottam el ide, hogy szeretem a spagettiwesterneket, amiben gyakori szereplő Aldo Sambrell spanyol színész. Amikor a filmográfiáját tanulmányoztam teljesen megdöbbentem ezen a filmjén. Elszórt infókból találtam arra magyarázatot, hogy mi, hogyan és miért.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2022.02.20. 07:14:18

@Doncsecz Akos:

Köszönöm a kommentedet! A La bimba di Satana egy nem kevésbé botrányos, három évvel korábbi olasz film remake-je, mindkettőről írok majd előbb-utóbb a blogomon.
süti beállítások módosítása