Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Sandahl Bergman: Conan buja harcostársa

2022. március 29. - Teakbois

Sandahl Bergman a Missouri állambéli Kansas Cityben jött világra 1951 novemberében, és kiskorától kezdve a tánc volt a mindene. Huszonévesen költözött New Yorkba, ahol sikerült bekerülnie pár Broadway-produkcióba. Bár nem kapott megfelelő lehetőségeket a bizonyításra, így is megakadt rajta minden idők egyik legjelentősebb koreográfus-táncosának, Bob Fosse-nak a szeme. A Kabaré című világhírű musical-filmje okán művészkörökben nálunk is jól ismert Fosse óriási hatást gyakorolt a popkultúrára: 1974-ben ő játszotta a kígyót A kis herceg filmváltozatában, Michael Jacksonnak pedig olyannyira megtetszettek a táncmozdulatai, hogy mindet ellopta és felhasználta a koncertjein. Fosse meglátta Bergmanban a kiugróan tehetséges táncost, és sorra adta neki az egyre jelentősebb feladatokat olyan musicalekben, mint a Pippin, a Gigi vagy A tánckar. 1978-ban már Bergman volt a Dancin’ című Fosse-revü egyik sztárja, amely a Broadway legfőbb táncosainak krémjét vonultatta fel.

26376_sandahlbergman3_122_468lo.jpg

FIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre. 

Bergman filmes karrierre áhítozott, ám ezt az akkoriban egy nő részéről szokatlannak számító és az alacsonyabb férfisztárokat zavarba hozó magassága (183 cm) miatt csak nehezen tudta beindítani. Egy nyúlfarknyi tévés bemutatkozás után megint Fosse sietett a segítségére, és őt tette kultikus táncfilmje, az All That Jazz egyik kulcsjelenetének központi figurájává. A filmet Magyarországon némi félreértelmezés eredményeképp Mindhalálig zene címmel vetítették a mozik − az eredeti cím John Kander és Fred Ebb musicaljének, a Chicagónak egyik betétdalára utal, ám Fosse remeklését a témája miatt szerencsésebb lett volna magyarul Mindhalálig táncnak keresztelni… A Fellini 8 és féljével rokonítható All That Jazz-ben a Spielberg Cápájával befutott Roy Scheider egy kiégett, ám zseniális koreográfust alakít (Fosse alteregója), aki a következő munkájának szponzorait egy szemérmetlen mozdulatorgiának beillő táncjelenet megkomponálásával sokkolja, amelyben a ruháitól megváló Bergman viszi a prímet.

5299d3407262790_1.jpg

Bergman Fosse mesterművét követően a Beatles szellemi örökösének tartott Electric Light Orchestra és Olivia Newton-John nevével fémjelzett bohókás mese-rockmusical-filmben, a Xanaduban táncolt (például az I’m Alive című dal alatt), majd megkapta azt a szerepet, amelynek köszönhetően máig az USA-ban igencsak közkedvelt autogramosztó rendezvények állandó résztvevője: ő játszotta Valeriát, a harcos természetű szőkeséget Arnold Schwarzenegger oldalán az 1982-es Conan, a barbárban (Conan The Barbarian), amelyért a legígéretesebb feltörekvő tehetségnek járó Golden Globe-díjban részesült.

91906_bergman2_122_156lo.jpg

88c3bcf999869ebd0282fdcc6b3d234a.jpg

91ceqrmypyl_ac_sl1500.jpg

1985-ben ismét Schwarzenegger partnere lett a Vörös Szonja (Red Sonja) című „kardos + szandálos” fantasy filmben, amelynek kapcsán eredetileg a később Brigitte Nielsennek jutó címszerepre kérték fel, ám ő inkább az ármánykodó Gedren királynőt akarta alakítani, mivel ezt a feladatot sokkal nagyobb színészi kihívásnak érezte. Bergman kitűnően játszotta el a szívtelen dominára hasonlító uralkodót, és bebizonyította vele, hogy nem egydimenziós díva, ám a Vörös Szonjától eltekintve valamiért csakis a B-filmesek tartottak igényt a szolgálataira a Conan, a barbár világsikere után.

hgtvhldm_o.jpg

Bergmannak a lenézett, ám így is rengeteg szórakoztató mozgóképes művet felvonultató másodvonal égisze alatt készített filmjei közül két posztapokaliptikus, abszurd és szürrealista agymenés emelkedik ki: az 1984-es She, amelyben kardforgató úrnőként bukkan fel egy pszichikus erővel bíró kommunisták és tógás farkasemberek által benépesített torz jövőben, valamint az 1988-as Hell Comes To Frogtown, amelyben a gonosz békaemberekkel (akik jelen esetben nem rosszindulatú búvárok, hanem brekegő hibrid lények) harcba szálló, ám erényöv viselésére kötelezett macsó nehézfiúra felügyelő csinos ápolónőt kelti életre. Bergman a tánccal a filmes karrierje építgetése közben sem hagyott fel, még 50-es éveiben is ropta revükben és színdarabokban. A kedves és közvetlen személyiség hírében álló színész-táncosnő jó ideje visszavonult a reflektorfényből, a Retrokult blogon azonban szó esik majd még róla néhány alkalommal.

b3aef31020565414.jpg

99d0781250227144.jpg

51169502_99sandahl-berman-sdcc-2013.jpg

Ráadás 1.: 

A Helix nevezetű klasszikus kanadai heavy metal banda 1983-as videoklipje, amelyben Sandahl Bergman megmutatja, milyen is egy acélos izomzatú nő, aki acélzenére izzad.

Ráadás 2.:

A 80-as évtizedben a Jane Fonda által kirobbantott aerobic-őrület közepette megannyi sztár készített fitness videót kiadós testmozgásra vágyó rajongói kedvéért. A legkeményebb gyakorlatokat kétségkívül a mestertáncosi bőréből kibújni képtelen Bergman oktatóanyagában találjuk: az utánzásukra tett kísérlettől garantáltan szívrohamot kapnak a kevésbé edzettek.

Ráadás 3.

Fosse Bergmannal az élen brillírozó tánckarának egyik jelenete az All That Jazz-ből.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Piszkos Carey, a kórházi igazságosztó (18+)

Csúcsdísz lett a botrányhős Jézusból (18+)

Tina Turner miatt vették őrizetbe David Carradine-t (18+)

Ann-Margret: Vadóc díva Harley-Davidsonon (18+)

Russ Meyer: Akinek Hemingway fizette az első menetet (18+)

Dennis Hopper és a vágy szőke tárgyai (18+)

Reggie Nalder: A lidércnyomás arca (18+)

Peter Fonda, a szelíden lázadó motoros (18+)

Marlon Brando, a nőcsábász guru (18+)

Brigitte Bardot, a motoros díva (18+)

Tisa Farrow: Érzéki amerikai nő Itáliában (18+)

Hogyan nem lett kábítószer-ellenes zsaru Dennis Hopperből? (18+)

Amikor Omar Sharifet majdnem megbotozták (18+)

„Sergio Leone nem hagyta békén a pincérnőket” (18+)

Joey Heatherton, a tűsarkúval támadó díva (18+)

Jack Nance útja David Lynchtől a hátsó fertályig (18+)

Steve McQueen, a veszély szerelmese (18+)

Tobe Hooper, a doki és a Bőrpofa (18+)

Richard Lynch: Sose játssz a tűzzel! (18+)

Jack Palance, a fekvőtámaszozó főgonosz (18+)

Raquel Welch: Szexszimbólum a kereszten (18+)

Amikor James Bond beszólt a Beatlesnek (18+)

Barbara Carrera és a hibrid érzékiség (18+)

Orson Welles: A méret a lényeg (18+)

Ken Russell: A vadember, aki vibrátort adott Anthony Perkins kezébe (18+)

Amikor az új James Bond megütötte a majdnem James Bondot (18+)

Marokkói táncparti – Sean Connery emlékére (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr816625756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.12.23. 18:31:20

Őt nagyon bírtam annak idején. Nem igazán szép nő, sokkal inkább a kisugárzása az, ami megfog egy férfit. Azok a szemek... Azzal a tekintettel bárkit IS el lehetett csábítani.
A Conan első része pedig örök kedvenc. Igazi hard fantasy-opera, olyan karizmatikus szereplőkkel, mint Bergman, Schwarzenegger, James Earl Jones. Imádom. Az új Conan a nyomába se ért részemről.

Teakbois · retrokult.blog.hu 2021.12.23. 18:36:30

@AntiChrist:

Köszönöm a kommentedet! Sandahl Bergman a She és a Hell Comes To Frogtown kapcsán tér majd vissza a Retrokult blogra, és James Earl Jones néhány felbukkanása is várható, természetesen idehaza alig ismert filmklasszikusok révén.

Örömhernyó 2021.12.24. 08:22:00

Karakteres nő, ilyen típus csak nagyon férfias férfiszínészek mellett kaphatott szerepet. Tánckarban is dominálja a teret, a férfiak ott csak kiegészítő elemek lehetnek. Így nehéz karriert építeni a vásznon.

Vaszilics Fedor Emánuel 2021.12.24. 14:11:12

Ha már a Conan mellett megjelenő lenge öltözetű csajok közül kell választani, én utcahosszal Olivia d'Abo-t hoznám ki győztesnek. Az 1984-es Conan a Pusztítóban szerepelt és ha színésznőként nem is, de látványnak felejthetetlen alakítást nyújtott. Nekem amúgy nem jönnek be ezek a fantasy filmek, de miatta érdemes megnézni.
Amennyire tudom, a későbbiek során nem sikerült nagy karriert befutnia, mindig csak másod, vagy inkább harmadvonalbeli színésznő maradt, de a szépsége sok szerephez juttatta. Talán egyszer ő is megérne egy posztot.
girlsofthe80s.tumblr.com/post/9924836316/olivia-dabo-in-conan-the-destroyer-1984

Teakbois · retrokult.blog.hu 2021.12.24. 14:16:46

@Vaszilics Fedor Emánuel:

Külön posztot nem fog kapni Olivia D’Abo, viszont két, idehaza valószínűleg ismeretlen filmjéről is írok majd.

2021.12.24. 14:55:26

@Teakbois: Nagyon helyes, várjuk vissza őket :)
Addig is boldog ünnepeket, sok jó filmet mindenkinek!

Teakbois · retrokult.blog.hu 2021.12.24. 14:57:28

@AntiChrist:

Boldog és békés karácsonyt kívánok neked és a többi kedves olvasómnak is!

Vaszilics Fedor Emánuel 2021.12.25. 15:05:22

@Teakbois: Kíváncsian várjuk!
Kellemes ünnepeket kívánok, és remélem jövőre is sok érdekes és persze látványban gazdag posztnak örülhetünk!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.10.13. 19:11:15

Egy másik posztról ugrottam ide újra, mert nagyon kedveltem ezt a nőszemélyt. Nagyon klassz dolog, hogy már annyi (és annyira jó) szócikk készült a korszak filmjeiről, hogy csak közöttük bolyongva is élvezetesen telik az idő.

@Vaszilics Fedor Emánuel: Á, Olivia D'Abo, Conan megejtően édes szöszke tini hercegnője! Már fiatalon is nagyon méltányoltam, de amióta egy kéjsóvár vén faszi vagyok, hogy a helyhez illően a Konvojt idézzem, még jobban méltányolom a hamvas báját. :-))
süti beállítások módosítása