Ismerd meg a legjobb régi zsánerfilmeket!

RETROKULT

RETROKULT

Amikor az új James Bond megütötte a majdnem James Bondot

2020. november 02. - Teakbois

1968-ra Oliver Reed – akit ma már minden idők egyik legnagyobb brit filmszínészének tartanak – az Olivér című musical mozgóképes adaptációjában nyújtott alakításával (Bill Sikest, a rettegett bűnözőt játszotta a Charles Dickens Twist Olivérjén alapuló műben) teljes mértékben befutott, sőt: egyenesen szupersztárrá lépett elő az Egyesült Királyságban és a tengerentúlon is. Így amikor Sean Connery az 1967-es Csak kétszer élsz mozikba kerülése után első ízben hagyott fel a James Bondkodással, a britek többsége Oliver Reedet szerette volna látni a franchise új főszereplőjeként. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint ama tény, hogy a népszerű szigetországi filmmagazin, a Showtime közönségszavazásán – Ki vegye át a stafétát Sean Connerytől? – Reed hatalmas előnnyel nyert, olyanokat utasítva maga mögé, mint Patrick McGoohan vagy Roger Moore (aki később mégis magára ölthette az ügynöki öltönyt). A színész nyílt levélben köszönte meg a lap olvasóinak a bizalmat, és kijelentette, hogy nem kíván James Bond lenni. Ez persze sokakat meglepett: egyes pletykák szerint Reed igenis vágyott a szuperügynök szerepére, ám arra egyrészt a kiszámíthatatlansága (részegen folyton verekedésekbe keveredett), másrészt a testmagassága (a Bond-producer Albert R. Broccoli túl alacsonynak vélte) miatt végül mégsem kérték fel. A „bondi bőrbe” hosszas keresgélés után egy ausztrál modell, az addig jószerével ismeretlen George Lazenby bújhatott, akivel Reednek 1968-ban igencsak meggyűlt a baja.

reed_201.jpg 

Michael York, akivel Reed például A három testőr, avagy a királyné gyémántjai című kalandfilmben dolgozott együtt (Field64 kollégám eme klasszikusról írt remek értekezése ide kattintva olvasható el), ezt nyilatkozta Robert Sellersnek, az Oliver Reed hivatalos életrajzát (What Fresh Lunacy Is This?) jegyző szerzőnek: 

Oliver tökéletes lett volna Bondként, és a szakmában köztudottnak számított, hogy esélyes volt a szerepre. Valószínűleg azért nem kapta meg, mert 1968-ra már kezelhetetlen rosszfiúnak számított, aki bármikor patthelyzetet teremthet. Véleményem szerint Ollie-ban volt valami plusz Sean-hoz képest: a nyers erő mellett sugárzott belőle a kulturáltság és a kifinomultság, amit Sean esetében nem mindig éreztem. Ráadásul a sebhelye is előnyére vált volna a szerepben, ő lehetett volna vele minden idők legbaljóslatúbb megjelenésű Bondja.

oliver-reed-getty.jpg

York valóban elismerésre méltó éleslátásról tett tanúbizonyságot Reed sebhelyének és annak „bondi” mivoltának felemlegetésével. A színész arcát 1965-ben vágták meg egy törött sörösüveggel egy kocsmai verekedés során, és utána jó ideig úgy tűnt, soha többé nem fog főszerepet kapni; innentől fogva csak negatív mellékalakokat kelthet életre a filmvásznon. A jeget végül Ken Russell törte meg, aki kettős főszerepet adott neki rendhagyó televíziós produkciójában, a The Debussy Film-ben (Reed Debussyt és a komponista eljátszására készülő színészt alakította), majd sorra kapta az egyre nagyobb feladatokat (például Russelltől is: a maga idejében botrányosnak gondolt Szerelmes asszonyokhoz fűződik Reed egyik legfőbb színészi teljesítménye). Ian Fleming a James Bond-regényekben nem veszteget túl sok szót az ügynök külsejének leírására, ám a Casino Royale-ban megjegyzi, hogy Bond jobb arcán egy függőleges sebhegy húzódik fültől állig, amely a férfi fizimiskájának „némileg kalózi jelleget” kölcsönöz. Ha volt valaki a ’60-as évek végén a brit vezető színészek között, aki tényleg megfelelt eme nyúlfarknyi leírásnak, az kétségtelenül Reed.

rigg_lazenby_23.jpgDiana Rigg és George Lazenby az Őfelsége titkosszolgálatában forgatásán 

A brit filmgyártás temperamentumos fenegyereke végül nem oszthatott pofonokat (elsősorban férfiaknak és olykor nőknek is) Bondként, neki viszont hatalmasat húzott be az, aki elhappolta előle a szerepet. Oliver Reed 1968 egyik őszi napján egy londoni étteremben ebédelt a barátaival, amikor betoppant George Lazenby. A rivális érkezésére felfigyelő egyik barátja közölte a színésszel, hogy Lazenby lesz az új Bond, mire az addigra már kissé kapatos Reed jó hangosan feltette a költői kérdést:

James Bond? Ez a ficsúr? Na ne már, b…d meg!

A gúnyos megjegyzéstől éktelen haragra gerjedő Lazenby odalépett Reed asztalához, és amikor a színész épp valaki másra nézett, kiütötte egy óriási jobbhoroggal… majd elfutott a helyszínről!

reed_1964_22.jpg

A jóképűen is baljós arckifejezésű Oliver Reed 1964-ben

Simon Reed, Oliver Reed szintén színész öccse szerint Lazenby nem volt ostoba, tudta, mire számíthat, ha az étteremben marad: 

A bátyámnak félelmetes híre volt, fél kézzel kidobált mindenkit egy kocsmából, ha épp úgy hozta kedve. Ha Lazenby nem fut el, valószínűleg már nem élne. Ollie-t csakis ilyen gyáva és sunyi módon üthette ki, rendes közelharcban pár másodperc alatt ripityára törte volna a csontjait a testvérem.

A sors iróniája folytán Reed a következő filmjét, a Basil Dearden rendezte Bérgyilkossági hivatalt pont azzal a Diana Rigg-gel forgatta, aki George Lazenby partnere volt az Őfelsége titkosszolgálatában című James Bond opuszban. Az alábbi fotó alapján remekül érezték magukat egymás társaságában, de ennél mi sem állhatna távolabb a valóságtól. Simon Reedet idézem megint: 

A bátyám büszke és megátalkodott hímsoviniszta volt, Diana pedig a pengeéles elméjű és független nő prototípusa. Talán mondanom sem kell, hogy enyhén szólva nem hozták lázba egymást.

rigg_reed_22.jpg

Diana Rigg és Oliver Reed a Bérgyilkossági hivatalt népszerűsítik 1969-ben

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokult.blog.hu/api/trackback/id/tr1216625762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 2020.11.02. 14:21:15

„James Bond? Ez a ficsúr? Na ne már, b…d meg!”

És milyen igaza volt Ollie-nak! :)

Teakbois 2020.11.02. 14:25:56

@Field64: Egyetértünk! :)

aCCaTt0nE 2020.11.02. 21:16:55

@Field64: Szerintem egy Bond-filmen sem unatkoztam annyira, mint Őfelsége titkosszolgálatábanon. Lazenbyből SEMMI kisugárzás nem árad, ellenben Reed gyakran széttépi a vásznat már azzal is, ahogy néz.

Field64 2020.11.02. 22:36:30

@aCCaTt0nE:

Tökéletesen igazad van.

Finomliszt Ferenc 2020.11.03. 12:10:50

Szimpatikus fiatalemberek.

Alick 2020.11.03. 12:45:47

Reed olyan legendásan halt meg, ahogy élt...

"Reed died from a heart attack during a break from filming Gladiator in Valletta, Malta, on the afternoon of 2 May 1999. According to witnesses, he drank eight pints of German lager, a dozen shots of rum, half a bottle of whiskey and a few shots of Hennessy cognac, in a drinking match against a group of sailors on shore leave from HMS Cumberland at a local pub. His bar bill totaled a little over 270 Maltese lira (almost 450 GBP; about 594.72 USD). After beating five much younger Royal Navy sailors at arm-wrestling, Reed suddenly collapsed, dying while en route to hospital in an ambulance. He was 61 years old."

aCCaTt0nE 2020.11.07. 01:13:05

@Alick: Istenem, ha nekem ilyen májam lenne kb. fele annyi idősen!
süti beállítások módosítása